Czy psychiatra może udupić?

Dla osób szukających ogólnej pomocy i wstępnej orientacji dotyczącej choroby.
Kto umie dokładniej nazwać problem proszę pisać w działach tematycznych "Ogólnej dyskusji"

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Re: Czy psychiatra może udupić?

Post autor: Kamil Kończak »

zbyszek pisze: a na dodatek pouczasz innych do zastanowienia.

Pan także poucza innych do zastanowienia.
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.

" May your love of the form culminite in the love of
the formless."

https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
Awatar użytkownika
savior
bywalec
Status: zawód? jeszcze nikt się na mnie nie zawiódł

Post autor: savior »

zbyszek pisze:
savior of the damned pisze:... aby lekarze (jeśli w ogóle śmią się tak mienić) faktycznie leczyli, a nie zniewalali pseudoleczeniem ludzi do końca życia..... Zastanówcie się trochę.
Moim zdaniem masz poglądy nie tylko oderwane od rzeczywistości, lecz obraźliwe, a na dodatek pouczasz innych do zastanowienia.
Dobrze, ze dodałeś "moim zdaniem", a ja mam swoje. A tak poza tym nikogo nie obrażam. Nie pouczam, a jedynie zachęcam do refleksji.
Awatar użytkownika
savior
bywalec

A tak na marginesie - co to znaczy "poglądy oderwane od rzeczywistości"? poglądy są poglądami, każdy ma inne i każdy(albo przynajmniej wielu) stara się udowodnić, że to jego poglądy są zgodne z prawdą.
Tak się składa, że nikt nie ma monopolu na prawdę, ani ja ani Ty, ani nikt.
oak
zarejestrowany użytkownik

Post autor: oak »

Jak przygotować sie na wizytę u psychiatry? Teraz nie wiem o czym mam powiedzieć :shock:
Guzik
zaufany użytkownik

Post autor: Guzik »

oak pisze:Niedługo wybieram się w końcu do psychiatry. Tylko że pracuję w specyficznym miejscu - apteka, i nie wiem czy jakby się pytała o moją pracę to czy mogę o niej mówić. No bo obawiam się że mogłaby mnie udupić, tzn zgłosić gdzieś że niby choruję psychicznie i potem w moim zawodzie nikt by mnie nie przyjął. Istnieje taka możliwość?
Nie ma takiej możliwości! Radzisz sobie w pracy, wypełniasz swoje obowiązki - żadne choroby/ zaburzenia psychiczne nie mogą być powodem do tego aby Ciebie zawodowo "udupić" i lekarz tego nie zrobi. Nie musisz nawet mówić że pracujesz w aptece, możesz powiedzieć że np w sprzedaży czy coś, bez konkretyzacji zachowując charakter wykonywanej pracy że np z klientami że przychodzą że rozmawiasz o produktach czasem doradzasz.

Jak się przygotować? Nie mam pojęcia, postaraj się zachować spokój i odpowiadać szczerze na pytania.
oak

Spoko, tego już sie nie obawiam.
Tylko teraz mam kłopot z wizytą ;) Im bliżej tym bardziej mam pustkę w głowie, jakiś czas temu miałem cel i bez problemu powiedziałbym o prawie wszystkim o czym trzeba było, a teraz im bliżej to nie mam pojęcia od czego zacząć rozmowę. No ale może lepiej nie planować i iść na żywioł, spontanicznie, i w miare szczerze odpowiadać...
Tylko że zapyta sie mnie z czym przychodze do niego albo co od niego oczekuje to języka w buzi zapomnę :o
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Post autor: Antonio Kontrabas »

Nie obawiaj sie , juz on Cie pociagnie za jezyk :)
NIKT1
zaufany użytkownik

Post autor: NIKT1 »

oak może spróbuj napisać sobie w punktach co chcesz powiedzieć lekarzowi , czy też jakie dręczą cie pytania . mimo zdenerwowania możesz zerknąć na kartkę i to pomoże ci w rozmowie , mi pomaga .
Guzik
zaufany użytkownik

Post autor: Guzik »

Spokojnie! Chyba lepiej na żywioł, ale możesz sobie wszystko zapisać i w razie absolutnego osłupienia wyciągnąć kartkę z kieszeni. Nie ma co się przygotowywać jakoś specjalnie, lekarz zacznie rozmowę i najwyżej zaleje Ciebie milionem pytań na które będziesz odpowiadać, albo dukać.
Awatar użytkownika
savior
bywalec

parafrazując słowa tematu, psychiatra może też "upupić" kto zna Gombrowicza, ten wie o co biega.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

savior of the damned pisze:parafrazując słowa tematu, psychiatra może też "upupić" kto zna Gombrowicza, ten wie o co biega.

Wyzywam na pojedynek na miny;-)

the formless."

Awatar użytkownika
savior
bywalec

hehehe, to ja mam teraz taką wykrzywioną:)
mojej dawnej psychiatrze przydałaby się mina - ale przeciwczołgowa :lol:
oak

Co myślicie o tym żeby naściemniać psychiatrze żeby przepisał lek na którym mi zależy? W ogóle to prosiłbym o pomoc jak naściemniać żeby wyjść wiarygodnie. Chcę wrócić do mojej psychiatry u której sie kiedys leczylem (ewentualnie do innego jakiegoś lepszego który spojrzy na problem i podejmie leczenie).
Konkretnie to psychiatra u ktorego ostatnio bylem odesłał mnie do domu po 10 minutach (w sumie to na temat mojego problemu nie rozmawialiśmy, bo skupił się na tym że mu pokazałem dawny świstek ze szpitala z f20.0, zadał kilka pytań czy na cos chorowalem, czy w rodzinie zdarzaly sie jakies choroby itd. Mówił że nie mam schizofrenii, i że takie osoby po prostu nienormalnie sie zachowuja. Ok, rozumiem, spoko, nie mam żadnych dziwnych objawów, nie wydaje mi sie żeby ktos np. za mna łaził, żadnych halunów też nie mam - w tej materii jest wszystko ze mną o.k.
Chodzi mi jedynie o lęk przed ludźmi, zamykanie się, brak spontaniczności w kontaktach, w rozmowach z ludźmi, zaburzone myślenie w przypadku rozmowy z kimś. Stresuje sie i tyle, czasem język mi się plącze i takie tam podobne pierdoły. Generalnie trudno mi sie przy kimś rozluźnić.
Potrzebowałbym leku który może lekko złagodzi lęki i jednocześnie w dosyć dużym stopniu pobudzi do działania, doda energii itd. Słyszałem że Solian w małych dawkach działa przeciwdepresyjnie, aktywizująco itp. I właśnie na Solianie mi zależy.
Mogę zapłacić pełnopłatnie. Taki solian 200mg starczy mi na 2-4 miesiące w zależności od dawkowania (50 lub 100mg) więc na miesiąc wychodzi 65 / 35 zł, jeśli ma pomóc to spoko.
Jak mam przekonać psychiatre żeby mi przepisał lek? Chciałbym chociaż spróbować.
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Post autor: zbyszek »

Są różni lekarze, lecz przecież on ma być Twoim sprzymierzeńcem. Chyba niepotrzebnie zakładasz, że tak nie jest i szukasz okrężnych dróg zapominając o najprostrzych. Według mnie opisz mu dokładnie twoje potrzeby i poproś o lek, który je zaspokaja.
Inna sprawa, że solian to lek antypsychotyczny. Bez psychozy on nie ma sensu, bo niepotrzebnie odczujesz skutki uboczne.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Inna sprawa, że solian to lek antypsychotyczny. Bez psychozy on nie ma sensu, bo niepotrzebnie odczujesz skutki uboczne.[/quote]

Niestety lekarze przepisują ten lek nie tylko w psychozie ale także w innych przypadkach jako lek aktywizujący.

the formless."

oak

Hmm, ok, spróbuje powiedzieć konkretnie co potrzebuję i na co.

Koniecznie przy solianie sie nie upieram, może być inny, tylko żeby mnie zaktywizował.
No właśnie czytałem o jego działaniu aktywizującym w małych dawkach i dlatego myślę o solianie, czytałem m.in. tutaj że ten lek jest chwalony przez wiele osób. Na aktywizacji najbardziej mi zależy.

A wybór psychiatry ma jakieś duże znaczenie? Bo chyba chodzi jedynie o to żeby nie był gburem, a wzbudzał zaufanie. Potem to tylko chyba podjęcie leczenia (przepisanie leków) i gotowe. Zastanawiam się żeby iść do jakiegoś sprawdzonego przez innych, który dobrze się plasuje w internetowych rankingach lekarzy. Ale nie wiem czy to ma sens żeby jeździć 70-150 km, jeśli mam pod nosem lekarkę która jest w miare przyjemna. Bo od głębszych relacji/rozmów to jest psycholog czy psychoterapeuta, zawód psychiatry wydaje mi się że sprowadza się jedynie do podjęcia właściwego leczenia. Taki "zwykły" psychiatra wystarczy żeby opowiedzieć mu co gra i żeby zdecydował co mi przepisać (lub odeslac do innego specjalisty)?
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

U mnie solian spowodował depresję, choć to lek o działaniu przeciwdepresyjnym także. Ale uważam, że powinieneś sam spróbować, czy Ci ten lek pasuje, czy nie. Nie ma innej możliwości - trzeba na sobie samym sprawdzić.

Pozdrawiam.m.
oak

Może mi też nie będzie pasował. Ale właśnie chciałbym chociaż spróbować, żey zobaczyć jak zadziała na mnie. Najwyżej psychiatra zmieni mi na inny. Problem w tym że u mnie nie chcą solianu wypisywać bo jest drogi i państwo musi dużo dopłacać. Choć kiedyś moja dawna psychiatra przepisywała mi zolafren 10mg który widzę że kosztuje (normalnie) 2 stówy, może uda mi się z solianem hm zobaczymy.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

Chyba wszystkie leki przeciwpsychotyczne są takie drogie. Dobrze, że są refundowane. Przypilnuj, żebyś miał wpisaną literkę "P" (choroba przewlekła) na recepcie, bo inaczej nie dostaniesz zniżki na lek.

Pozdrawiam.m.
Bialy Smok

Post autor: Bialy Smok »

Albo szantazowac
ODPOWIEDZ

Wróć do „kto pomoże”