Regres do dzieciństwa
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
Regres do dzieciństwa
Ostatnio odczuwam chęć cofnięcia się do dzieciństwa. Oglądam kreskówki, kupiłem sobie podręcznik do historii do 4 klasy. Marzą mi się klocki lego ale było by mi wstyd gdybym się nimi bawił.
Z oglądaniem bajek podobnie.
Pewien psychiatra powiedział mi, żeby pod żadnym pozorem nie regresował się. Miał on jednak dziwaczne poglady np. Że Mozarta nie mogę słuchać bo miał chorobę psychiczną i inne dziwne.
Co wy myślicie na ten temat?
Z oglądaniem bajek podobnie.
Pewien psychiatra powiedział mi, żeby pod żadnym pozorem nie regresował się. Miał on jednak dziwaczne poglady np. Że Mozarta nie mogę słuchać bo miał chorobę psychiczną i inne dziwne.
Co wy myślicie na ten temat?
Re: Regres do dzieciństwa
Regresja może mieć funkcję relaksacyjną. To przejściowe zjawisko. Po pewnym czasie zabawa się nudzi, człowiek chce czegoś wyższego i wraca do dorosłości.
A z tą muzyką to może coś być na rzeczy, bo pewne cechy ducha artystów mogą przenikać do twórczości nawet bez słów, za pomocą jakichś układów melodii czy rytmu.
Wpadają w rezonans z naszymi umysłami i emocjami i uruchamiają niekoniecznie to co byśmy się spodziewali i chcieli.
A z tą muzyką to może coś być na rzeczy, bo pewne cechy ducha artystów mogą przenikać do twórczości nawet bez słów, za pomocą jakichś układów melodii czy rytmu.
Wpadają w rezonans z naszymi umysłami i emocjami i uruchamiają niekoniecznie to co byśmy się spodziewali i chcieli.
Może i racja.
Myślę, że wszystko w umiarze jest ok. No może nie wszystko
Wpisałem lego adult w Google i okazało się, że nie jestem sam
Myślę, że wszystko w umiarze jest ok. No może nie wszystko

Wpisałem lego adult w Google i okazało się, że nie jestem sam

- amigo
- zaufany użytkownik
Ja za "Chiny ludowe" Nie chciałbym wrócić do dzieciństwa.
Nic przyjemnego... Wyjazdy mamy za granicę, stosowanie wobec mnie przemocy przez rówieśników choroba babci, brak ojca,.
Ciągle życie w strachu ( bałem się wyjść z domu).
Później mama wyjechała na stałe a ja zostałem z babcia która już miała nowotwór.
Nie mam chyba żadnych pozytywnych rzecz z dzieciństwa.

Nic przyjemnego... Wyjazdy mamy za granicę, stosowanie wobec mnie przemocy przez rówieśników choroba babci, brak ojca,.
Ciągle życie w strachu ( bałem się wyjść z domu).
Później mama wyjechała na stałe a ja zostałem z babcia która już miała nowotwór.
Nie mam chyba żadnych pozytywnych rzecz z dzieciństwa.
Jest program Lego masters dostepny w vod ten. Są tam głównie dorośli.
Kupiłem mały zestaw lego classic. Dzisiaj otwieram!
Dziś obejrzałem dwa filmy lego.
Wracam do dzieciństwa. Jeszcze mam nowiutką książkę do historii.
Kupiłem mały zestaw lego classic. Dzisiaj otwieram!
Dziś obejrzałem dwa filmy lego.
Wracam do dzieciństwa. Jeszcze mam nowiutką książkę do historii.
Z tego co pamiętam, kiedyś w 4 klasie w podręczniku do historii były takie ciekawe opowieści z rożnych wieków i epok mające zachęcić dzieci do poznawania historii Polski. Zaczęło się od ludzi pierwotnych i Prasłowian w Biskupinie.
W 5 klasie za to była już historia całego świata od starożytnego Egiptu i Mezopotamii, przez Grecję, Rzym itd.
Jeszcze podręcznik do geografii z klasy 4 i 5 był bardzo ciekawy, takie scenki podróżnicze z różnych egzotycznych miejsc.
W 5 klasie za to była już historia całego świata od starożytnego Egiptu i Mezopotamii, przez Grecję, Rzym itd.
Jeszcze podręcznik do geografii z klasy 4 i 5 był bardzo ciekawy, takie scenki podróżnicze z różnych egzotycznych miejsc.
Ciekawe jak jest teraz we współczesnych podręcznikach, co się zmieniło, co nowego z odkryć dzieciom zaprezentowano. Też sobie kupię i poczytam 

Z tego co się orientuję to z tymi podręcznikami jest tak jak mówisz.
Są bardziej przyjazne te podręczniki moim zdaniem teraz.
To lego nie wypaliło. Trochę się pobawiłem wczoraj a dziś to już bez przekonania. Na dodatek jeden klocek mi się zgubił i nie wiem gdzie jest co mnie zdenerwowało.
Z małe te klocki i zbyt dużo do ogarnięcia. To nie dla mnie.
Są bardziej przyjazne te podręczniki moim zdaniem teraz.
To lego nie wypaliło. Trochę się pobawiłem wczoraj a dziś to już bez przekonania. Na dodatek jeden klocek mi się zgubił i nie wiem gdzie jest co mnie zdenerwowało.
Z małe te klocki i zbyt dużo do ogarnięcia. To nie dla mnie.
-
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Ja to takie dzieciństwo czułem jak jeszcze było z kim gadać w necie, teraz już się trochę tym wszystkim znudziłem, więc też jakieś zainteresowania z tego wyszły, ale albo mam przerwy albo niekontynuuje.
Zrobiłem jeszcze jedno podejscie do lego.
Grunt to nie oceniać i nie budować niczego na siłę tylko się tym bawić jak dziecko.
Organizacja pracy też jest ważna. Zamówiłem zestaw pojemników do żywności i będę w nic układał i segregował klocki. Czuję, że zbliża się nowe hobby.
Wszystko jest trudne na początku.
Grunt to nie oceniać i nie budować niczego na siłę tylko się tym bawić jak dziecko.
Organizacja pracy też jest ważna. Zamówiłem zestaw pojemników do żywności i będę w nic układał i segregował klocki. Czuję, że zbliża się nowe hobby.
Wszystko jest trudne na początku.
- amigo
- zaufany użytkownik
Lego fajne hobby.
Mało co, ale przyjemne w dzieciństwie. Właśnie było układanie lego.
Jeszcze miło wspominam - Playmobil, spędzany czas z mama, babcia, oglądanie bajek i granie w piłkę nożną.
Mało co, ale przyjemne w dzieciństwie. Właśnie było układanie lego.
Jeszcze miło wspominam - Playmobil, spędzany czas z mama, babcia, oglądanie bajek i granie w piłkę nożną.
- amigo
- zaufany użytkownik
Fajnie też strzelało się z pistoletów na kulki.