Czy Koran jest arcydziełem szatana?

duchowość, etyka, religia

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".

Czy myślisz, że Koran to dzieło szatana (lub wielu złych duchów)?

Zdecydowanie tak lub tak, uważam, że Koran to nawet największy podstęp, trik i dzieło złego ducha (jednego lub większej ich liczby)
4
22%
Zdecydowanie tak lub tak, ale uważam, że są większe dzieła złych duchów niż Koran
2
11%
Nie
1
6%
Zdecydowanie nie
11
61%

Liczba głosów: 18

Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Re: Czy Koran jest arcydziełem szatana?

Post autor: kotek »

Na stronie Yosa był kiedyś taki tytuł: Compte YouTube bloqué, nouvelles vidéos publiées sur cette page [FR/ENG] (15 Jan 2021 (data)).

Inne tytuły:
- MESSENGER YS PROPHECY: THE ANTICHRIST'S DONALD TRUMP'S CORONATION ON JANUARY 17, 2021! (11 Jan 2021)
- PROPHECY OF GOD'S MESSENGER, YS: ANTI-CHRIST DONALD TRUMP WILL WIN THE 2020 ELECTION AND WILL TRIGGER WW3! (4 Jan 2021)
- THE NASHVILLE RV BOMB IS A MESSAGE THAT DESTRUCTION IS COMING! (31 Dec 2020)

Inna fraza: IMPORTANT PREDICTION FROM GOD: TRUMP WINS, BIDEN LOSES!

Cytat:
I am YS, God's Ultimate Messenger, I announce you from God's part:

TRUMP WILL STAND IN OFFICE AGAINST ALL ODDS!
Jeszcze inny tytuł:
- PROPHECY OF MESSENGER YS: ORCHESTRATED REVOLUTION IN THE CAPITOL AND MILITARY COUP D'ETATE BY ANTICHRIST TRUMP ON JANUARY 17, 2021!
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

https://thetruthisfromgod.com/2020/11/0 ... mensonges/ - LE VRAI RAMADAN SELON LE CORAN, APRÈS 1400 ANS DE MENSONGES! (PRAWDZIWY RAMADAN WEDŁUG KORANU PO 1400 LATACH KŁAMSTW!). Fragmenty (przetłumaczone przez Google):
Ten nowy artykuł o Ramadanie zastępuje i uchyla mój pierwszy artykuł na ten temat, podejmuje prawdę, poprawia błędy i uzupełnia to, czego brakowało. To w żaden sposób nie powinno wzbudzić w tobie niedowierzania, że ​​wracam do pewnych rzeczy, które być może powiedziałem wcześniej, ale przeciwnie, powinno to jeszcze bardziej wzmocnić twoje przekonanie, że rzeczywiście jestem ostatecznym posłańcem Boga. Z pewnością prowadzę w kierunku Prawdy Bożej. Jak powiedziałem w Ostatecznym Ostrzeżeniu Bożym, wszyscy posłańcy przede mną również mówili rzeczy, które okazały się złe, ale było to wolą Boga, a Bóg zawsze naprawiał ich błędy. Jeśli chodzi o prawdę, Allah utrwala ją dodając więcej dowodów i szczegółów, aby uspokoić serca wierzących. A co do kłamstwa, to Bóg znosi je i pokazuje wierzącym, w czym leży jego błąd. W ten sposób Allah potwierdza i wzmacnia
Minęło już ponad dziesięć lat, odkąd Bóg wyprowadził mnie z sekt, które dziś nazywają się „religiami”, aby poprowadzić mnie na drogę, która jest wyłącznie Jemu poświęcona, na przykładną drogę Abrahama i wszystkich innych posłańców. oczywiście nie stało się to z dnia na dzień. Tak jak Bóg stopniowo wprowadza dzień w noc i noc w dzień, tak On wyprowadza nas z ciemności, błędu i fałszu, aby krok po kroku doprowadzić nas do światła, do dobrego przewodnictwa i do prawdy. To samo dotyczy Wzorowej Drogi Sprawiedliwości, którą Bóg przywraca przeze mnie, swojego ostatecznego posłańca YS. Dlatego Bóg nie zamanifestuje się w ten sposób od razu, ale w równie postępowy sposób. Jeśli weźmiemy pod uwagę post w ramadanie, Bóg zbliżył nas do prawdy o jego prawdziwej praktyce poprzez mój pierwszy artykuł na ten temat. I Bóg teraz dopełni swego błogosławieństwa dla nas, całkowicie przywracając prawdę o tym, aż będziemy mogli dotknąć jej palcem. Bóg nigdy nie uchyla reguły ani nie powoduje jej zapomnienia, nie przynosząc podobnej lub lepszej, i tak będzie również w przypadku nowej praktyki Ramadanu, którą mam zamiar wam objawić, zgodnie z tym, czego Bóg mnie nauczył.
Ciekawy fragment Koranu:

22:52 I My nie wysłaliśmy przed tobą żadnego posłańca ani proroka, któremu by szatan czegoś nie poszeptał, kiedy ten oddawał się marzeniom. Lecz Bóg ściera to, co podsuwa szatan; potem utwierdza Swoje znaki - Bóg jest Wszechwiedzący, Mądry! -
22:53 By uczynić to, co podsuwa szatan, próbą dla tych, w których sercach tkwi choroba i którzy serca mają zatwardziałe. - Zaprawdę, niesprawiedliwi daleko odeszli w swoim odszczepieństwie! -
22:54 I aby wiedzieli ci, którym dano wiedzę, iż prawda jest od twojego Pana; i aby w Niego uwierzyli i upokorzyły się przed Nim ich serca. Zaprawdę, Bóg jest przewodnikiem po drodze prostej dla tych, którzy uwierzyli!
22:55 A ci, którzy nie uwierzyli, nie przestają wątpić w Niego, aż niespodziewanie przyjdzie do nich Godzina albo aż przyjdzie do nich kara Dnia nieszczęsnego.
Cainon
bywalec

Post autor: Cainon »

Dobry fragment. Dla mnie to genialne wyjaśnienie fragmentów ksiąg, z którymi się zupełnie nie zgadzam. Będą służyć jako test, próba.

Czyli trzeba mieć oczy szeroko otwarte i czujny umysł. I ufać swojemu sercu. Gdzie indziej miałbyś znaleźć Boga, jak nie tam...
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

https://lampofislam.wordpress.com/2021/ ... -unending/ - Hell is temporary, heaven is unending
https://lampofislam.wordpress.com/2020/ ... -duration/ - Hell and its duration

Z taką interpretacją Koranu "psychika" się zgadza, jest to łagodniejsza eschatologia niż ta wyznawana przez katolicyzm. I łagodniejsza niż eschatologia głoszona przez Yosa (TheTruthIsFromGod).

Fragment z https://lampofislam.wordpress.com/2016/ ... chaeology/:
The coins from the later decades of the 1st Islamic century that contain reference to Muhammad – which either mentions his name or declares his messengership – show this reference running as a sidenote only along the MARGIN, and not in the CENTRE, which was reserved to state God’s uniqueness and greatness (SHAHADA and SURA 112). It was only in a much later period, during the reign of Abbasid dynasty (started 132 AH/ 750 CE), when sura 112 (sura ikhlas) was removed from the coin and Muhammad’s name was moved to the centre in its place, as a counterpart of God’s name!!!
Jeżeli eschatologia Koranu jest taka, jaką podaje https://lampofislam.wordpress.com, to łatwiej z moralnego punktu widzenia byłoby wytłumaczyć niesamowite "koincydencje" w owej księdze.

Yos i Lamp of Islam głoszą sprzeczne eschatologie, mimo bycia koranistami i odrzucenia hadisów.

O ile "psychika" zgadza się z Lamp of Islam w kwestii tego, że nie ma wiecznego piekła (co oznaczałoby, że wszyscy ludzie prędzej czy później osiągną zbawienie i że nie może istnieć taki grzech, który nigdy nie będzie mógł być wybaczony), to niektóre inne nauki Lamp of Islam nie jawią się jako prawdziwe (np. pozytywny stosunek do homoseksualizmu).

https://lampofislam.wordpress.com/2019/ ... e-prophet/ - How hadiths insult and demonise the Prophet
Cainon
bywalec

Post autor: Cainon »

Kotek? Kiedy się odważysz i weźmiesz odpowiedzialność za to, że Twoja "psychika" to w gruncie rzeczy Ty sam?

Przed sobą samym nie da rady uciec.
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Może "boję się", że twierdzenie, iż wolałbym, żeby nikt nigdy nie poszedł do piekła, jest grzechem... ...

Nie chcę być karany przez Boga. Nie chcę doświadczać surowej kary Bożej. Nie chcę być unicestwiony.

"Psychika" ma opinie sprzeczne z katolicyzmem czy surowymi wersjami koranizmu. Nie chce, aby surowe religie były prawdziwe...

"Nie widzę niczego pięknego w tym, że ktoś jest potępiony na wieki".

Nie chcę grzeszyć. Nie chcę kogokolwiek gorszyć. Nie chcę kogokolwiek doprowadzić do grzechu.

Nie chcę doświadczać cierpienia... Nie chcę mieć nieprzebaczonego grzechu na sumieniu.
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

http://abrahamlincolninquran.blogspot.com/ - Abraham Lincoln in Quran. Fragment z tego bloga (z własnymi wyróżnieniami):
And I know that a lot of you will ask: But why Abraham Lincoln to be mentioned in Quran?

And the answer may be one of the following answers or both of them:

-I see that every thing is mentioned in Quran, and we have many verses in Quran which give that meaning, but some times you have to consider the Quran with care to find what you are looking for, and I found the key for this study, and the keys for many creatures and scientific facts in Quran, and the amazing thing is that when I find a key for anything I feel that the whole Quran is focusing on it everywhere in Quran, so you feel as if the same word and the same verse is giving you many images and facts for many things, and may be you will not believe that I did not read the complete biography of Lincoln and many persons in this study until now, and I read only short briefs about them, because once I start to search for something and to read about it I find that the facts about many other things are jumping here and there, and this is over my power, and I feel that I am like a kid playing on the beach of an endless ocean full of secrets and wonders, and you may know now why disbelievers used to hide behind the walls at night to listen secretly to Quran which touched their hearts, and they were able to understand its sweet, simple and powerful words, while these great words (which can be understood by Bedouin since more than 1400 years) are carrying scientific facts, complicated mathematical relations, great miracles and wonders more than the breadth of the universe.
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

https://salwowski.net/2020/01/23/libert ... ze-islamu/ - Libertyńskie oblicze islamu, 23 stycznia 2020 17:34. Artykuł dotyczy islamu sunnickiego, NIE KORANIZMU (głoszonego np. przez Yosa). Szczególnie ciekawa sekcja pt. "Rozwody i niewolnictwo seksualne".

Ciekawe, co autor strony salwowski.net napisałby o Yosie...

Może to zabrzmi strasznie, ale według katolicyzmu zajście w ciążę powinno oznaczać dla kobiety gotowość do męczeństwa, katolicyzm zabrania aborcji nawet dla ratowania życia matki. To zdanie co prawda nie było o Koranie, ale o katolicyzmie.
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

https://www.answeringislamicskeptics.co ... nding.html - kolejna dawka uderzających zależności związanych z KORANEM, TEKSTEM KORANU

Jestem jakby "ekstremalnie przerażony" Koranem. Nie mam myśli samobójczych. "W ogóle nie myślę o pracy" :( Kwestia Koranu może bardzo wiele przesłaniać. Wymagania Koranu jawią się jako naprawdę trudne, jak modlitwa salat (także w wersji koranistycznej, a nie sunnickiej czy szyickiej), post w miesiącu ramadan, pielgrzymka do Mekki. Mojej "psychice" nie chce się odbywać tych rytuałów, bo są one wymagające. "Psychika" uważa, że Bóg nie mógłby nakazać takich praktyk, zwłaszcza takim słabym ludziom jak ja.
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Fragment ze strony https://www.answeringislamicskeptics.co ... ments.html (z własnymi wyróżnieniami):
A heads up for those who are either habitually dismissive or in the habit of repeating kneejerk arguments out there, to compare the claims of other scriptures also having “codes” is like comparing a fireworks display to the Milky Way Galaxy. Then there are those that matter of factly state, "these are just numbers it does not prove that there is a God", the question is then what does it prove? and where did they materialize from? If one doesn't know the answer to these questions then one is in no position to say it's not from God and let us not forget that the book they are found in is all about God. Above all, the Quranic numerical patterns has little to do with encryption, it is all about the modern notion of computationally securing a message and this message is computationally secure and beyond anything human science have been able to come up with to date. If this is not a big deal then my follow up question is in which Universe?
http://kaheel7.com/Book/Marvels_BookSeven.pdf - THE MARVELS OF THE NUMBER SEVEN IN THE NOBLE QUR’AN, AbdulDaem Al-Kaheel
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Fragment z https://19.org/blog/hell/ (z własnymi wyróżnieniami):
God downloaded His revelation/commands/logic (ruh) to the prototype human that would provide him with innate rules of reasoning to distinguish falsehood from truth, bad from good (15:29; 32:9; 38:72;). Messengers and books containing ruh were only a bonus mercy, mere reminders of the facts that could be discovered by reason (2:37-38; 10:57; 11:17; 16:89; 21:107; 29:51; 16:2; 36:69; 37:87; 39:21; 42:52; 58:22).
W tym długim artykule Yosa są, między innymi, słowa poświęcone Edipowi Yukselowi czy Rashadowi Khalifie: https://thetruthisfromgod.com/2020/01/2 ... 20-part-1/. Nie są to miłe słowa na ich temat!

Wiara w wieczne piekło jest według "psychiki" nieskończenie zła, ale i wiara w anihilację jest według "psychiki" także nieskończenie zła, chociaż nieskończone zło anihilacji można "opisać mniejszą nieskończoną liczbą kardynalną" aniżeli nieskończone zło niekończącej się męczarni.
cezary123
zaufany użytkownik

Post autor: cezary123 »

Kotek a znasz historię Salmana Rushdiego? Podobno go niedawno zaatakowano znowu. Fatwa.

https://tvn24.pl/swiat/salman-rushdie-z ... tu-6075786
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Słyszałem o tym.

"Psychika" uważa, że "Yos powinien osiągnąć pełnię zbawienia po rozpustnikach, bałwochwalcach czy nawet przynajmniej niektórych upadłych aniołach za to, że nie wierzył w uniwersalne zbawienie i przekonywał do tego ludzi".

Bardzo ważnym argumentem za tym, że autor strony www.thetruthisfromgod.com jest ostatecznym posłańcem Allaha, ma być kwestia jego imienia w stosunku do 36 rozdziału Koranu. Jego oryginalne imię pochodzące z języka arabskiego to "Yosr", ale pisał, że mieszka we Francji i że osoby (zapewne we Francji) mają problem z (poprawnym) wymówieniem jego oryginalnego imienia, więc upraszczają je do postaci "Yos". Dwie arabskie litery tworzące arabski wyraz "Yos" stanowią tekst wersetu 36:1 w Koranie. Rozdział 36 bywa nazywany "sercem Koranu". Zwykle rozdział ten tytułowany jest tak, że dwie litery występujące w pierwszym jego numerowanym wersecie są czytane swoim pełnymi arabskimi nazwami, co daje frazy takie, jak np. "Ya Seen", "Ya Sin" czy (w polskim) "Ja Sin". Yos pisał, że jest trzecim dzieckiem spośród sześciorga, co w oczywisty sposób kojarzy się z numerem rozdziału Koranu, który ma dotyczyć właśnie autora strony www.thetruthisfromgod.com (czyli liczbą 36). Na dodatek w Koranie występują dwie postacie imienia Mahometa - dłuższa (Muhammad) i krótsza (Ahmad), ta pierwsza (nie licząc samego tytułu rozdziału 47) pojawia się w tekście Koranu cztery razy, zaś ta druga - tylko raz. Osoba o pseudonimiem TheTruthIsFromGod skojarzyła posiadanie dwóch wariantów swojego imienia - krótszego (Yos) i dłuższego (Yosr) - z posiadaniem krótszego i dłuższego wariantu swojego imienia przez Mahometa. Rozdział 47 jest nazwany dłuższym, a nie krótszym, imieniem Mahometa, zaś rozdział 36 ma być nazwany krótszym wariantem imienia autora strony www.thetruthisfromgod.com ("Yos", a nie "Yosr"). Słowo "Yosr" (chyba) nie występuje nigdzie w Koranie jako imię jakiejś osoby, choć czytałem, że słowo wywodzące się z tego samego rdzenia, co imię "Yosr", pojawia się w arabskim tekście Koranu. Imię "Yosr", co ciekawe, ma mieć znaczenie związane z łatwością (czy ułatwieniem?), jednak religia głoszona przez Yosa wcale nie jest aż taka łatwa i jest przerażająca w swojej eschatologii.
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Na ewidentnie nieskończenie większy absurd wygląda mojej "psychice" istnienie wiecznego potępienia (zwłaszcza w postaci wiekuistej męki czy anihilacji) aniżeli sam fakt zaistnienia jakiegoś tam "nieabsolutnego", nietrwającego bez końca zła w stworzeniu (np. uczucia przemijającego, umiarkowanego bólu czy przebaczonego grzechu, po którym dzięki miłosierdziu Stwórcy nastąpi pojednanie z Nim). "Psychika" uważa, że wieczne potępienie nie powinno istnieć, że kara Boża nie jest brutalna (zwłaszcza za wykroczenia związane z tchórzostwem, lenistwem, słabością itp.), że za doznane cierpienie jest sowita odpłata czy sowite odszkodowanie w postaci przyjemności i wspaniałości w szczęśliwej wieczności, że nie może istnieć grzech, który nigdy nie będzie mógł być przebaczony.

Bardzo ważne dla teologii wydają mi się: matematyczna nieskończoność i niektóre stosunkowo łatwe do dostrzeżenia fakty jej dotyczące ("psychika": czy Yos porusza temat matematycznych nieskończoności (np. liczb naturalnych, wymiernych, obliczalnych, rzeczywistych?), np.:
1. Zbiór liczb naturalnych można podzielić na nieskończenie wiele nieskończonych i rozłącznych podzbiorów, mimo tego, że nieskończony zbiór liczb naturalnych jest zaledwie przeliczalny i nawet nie jest wszędzie gęsty.
2. Każda liczba naturalna większa od 1 może być, z matematycznego punktu widzenia, podstawą systemu liczbowego (nawet niezwykle wielkie liczby naturalne mogą nimi być, takie jak np. liczba Grahama).
3. Nie ma limitu liczby cyfr w liczbie naturalnej, może być ona niewyobrażalnie wielka (ale liczba naturalna, co prawda, musi mieć skończoną liczbę cyfr).
4. Między dwiema liczbami wymiernymi można umieścić przeliczalnie nieskończenie wiele liczb wymiernych (np. przez liczenie średniej arytmetycznej kolejnych par liczb wymiernych bez końca (średnia arytmetyczna (czy też suma lub różnica) liczb wymiernych jest zawsze liczbą wymierną, co ciekawe, nie musi być tak w przypadku liczb niewymiernych)), zbiór liczb wymiernych jest nieskończony, ale przeliczalny lecz, w przeciwieństwie do zbioru liczb naturalnych, wszędzie gęsty.
5. Liczby obliczalne mogą być niewymierne - mieć nieskończenie wiele cyfr po separatorze, zbiór liczb niewymiernych obliczalnych jest nieskończony, ale zaledwie przeliczalny i (chyba?) wszędzie gęsty; ma on rozłączne podzbiory: liczb niewymiernych obliczalnych algebraicznych i liczb niewymiernych obliczalnych przestępnych - podzbiory te są nieskończone, ale zaledwie przeliczalne i (chyba?) wszędzie gęste.
6. Zbiór liczb rzeczywistych (czy sam zbiór liczb nieobliczalnych) jest nie tylko nieskończony i wszędzie gęsty, ale i nieprzeliczalny ("większa nieskończoność"), liczby nieobliczalne należą do liczb niewymiernych i przestępnych, tworzą continuum nieprzeliczalności.

Z matematycznego punktu widzenia nawet "najkrótszy" jednowymiarowy, "nieskończenie" cienki odcinek ma w sobie nieprzeliczalnie nieskończenie wiele zerowymiarowych punktów! Mamy tu nieskończoność, i to nie tylko wszędzie gęstą, lecz nawet nieprzeliczalną.
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Tłumaczenie na polski (Tłumacz Google) francuskiego komentarza Yosa do wersetów 23:55-56 Koranu (oryginał na https://thetruthisfromgod.com/2022/10/1 ... -coran-23/):
Ludzie, którzy chcą podążać własną wymyśloną ścieżką i robić, co im się podoba, wszyscy mają to samo rozumowanie, które polega na wierze, że Bóg jest z nich zadowolony tylko dlatego, że są bogaci i otoczeni przez dzieci. Ale jak Bóg mógłby ich aprobować, kiedy podążają ścieżką, której On całkowicie się nie zgadza? Rzeczywiście, ci, którzy nawiązują współpracę z Bogiem i podążają tylko za własnymi pragnieniami, nie mogą w żaden sposób liczyć na Boże uznanie. W rzeczywistości Bóg śpieszy, aby zapłacić im w tym obecnym życiu za wszystkie ich dobre uczynki, ponieważ w życiu ostatecznym nie będą mieli absolutnie nic, jeśli nie ognia wiecznego piekła. Możemy pokazać tym sekciarzom i bałwochwalcom, że ich droga jest przeciwieństwem tej zalecanej przez Boga, ale oni pozostają tak samo do niej przywiązani i za nic w świecie nie chcieliby jej zmienić. Bo prawda o nich jest taka, że ​​nigdy nie byli prawdziwymi wierzącymi, ale kłamią tylko Bogu i okłamują siebie.

Weźmy na przykład tych, którzy wyznają Kościół katolicki. Pomimo faktu, że znosi skandal za skandalem i że zaprasza swoich członków do adorowania bożków, które uczyniła z Jezusa, Maryi i świętych, i że nakazuje im oddzielić istotnych pośredników od Boga, ich duchownych i aby przestrzegać fałszywych reguł, które sama wymyśliła, takich jak celibat księży, zakaz rozwodów i wiele innych, jej członkowie, mimo wszystko, do czego się domagają, są pierwszymi świadkami jej aberracji. I to samo dotyczy dokładnie wszystkich religii świata, w tym judaizmu i islamu. Prawda jest taka, że ​​ci, którzy twierdzą, że należą do tych tak zwanych religii, nie mają nic z prawdziwych wierzących, ale są tylko sekciarzami i bałwochwalcami, a przede wszystkim wielkimi niesprawiedliwymi i wielkimi hipokrytami. Dzisiaj tak naprawdę nie zdają sobie sprawy z powagi tego, co robią, ponieważ Bóg zaślepił ich z powodu ich ogromnej niesprawiedliwości. Ale w Dniu Sądu Bóg sprawi, że uświadomią sobie w pełni ich czyny i wtedy nie będą mieli innego wyboru, jak tylko rozpoznać prawdziwych przestępców.

Kiedy widzisz tych muzułmanów, żydów, chrześcijan, buddystów i innych, widzisz ich przepełnionych dumą, jakby po prostu przynależność do ich religii czyniła ich lepszymi od innych lub lepszymi jako jednostki. Bóg nie lubi ludzi pełnych pychy, dlatego okrywa ich upokorzeniem i hańbą, czyniąc z nich sekciarzy, jakimi są, a nie wolnymi ludźmi, i czyniąc ich całkowicie ślepymi na niezliczone aberracje, których nauczają w swoich religiach. Sekciarze kochają ponad wszystko fałszywie pobożny obraz, jaki daje im ich religia, ponieważ wszystko w nich jest tylko pozorem i hipokryzją. To, czego szukają przede wszystkim, to nie Bóg, reforma i prawda, ale raczej towarzystwo ludzi takich jak oni i znalezienie grupy, która zaakceptuje ich takimi, jakimi naprawdę są i będzie ich chronić, a także tożsamości, do której mogą odnosić się. Ci ludzie odpowiadają samej definicji sekciarza i stowarzysza, ponieważ gromadzą się w sektach i działają jako tacy, a ich religia opiera się na zrzeszaniu się, a nie na zrzeszaniu się z Bogiem, ale na zrzeszaniu się z ludźmi takimi jak oni, a Bóg służy tylko jako pretekst dla wszystkich tych hipokrytów.
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Łamane tłumaczenie (z własnymi wyróżnieniami) na polski (Tłumacz Google) francuskiego komentarza Yosa do wersetów 23:55-56 Koranu (oryginał na https://thetruthisfromgod.com/2022/10/1 ... -coran-23/):
Bojaźń Boża idzie w parze z byciem wierzącym i nie ma prawdziwego wierzącego, który nie byłby głęboko zamieszkany przez to uczucie. Ci, którzy nie boją się Boga, to ci, których wiara jest zła, lub ci, którzy mają fałszywą koncepcję Boga, jak ci, którzy wielbią Jezusa Chrystusa jako Samego Boga i którzy są przekonani, że Bóg wszystko przebacza i nie ma absolutnie żadnej potrzeby bój się Go. Masz też tych wszystkich zwolenników doktryn New Age, którzy mają całkowicie błędną koncepcję Boga i którzy myślą, że Bóg nikogo nie karze, i że istnieje piekło, to miejsce z płomieniami, gdzie ludzie, którzy nie są posłuszni Bogu, mają być spalone, istnieje tylko w wyobraźni ludzi. Ci, którzy myślą, że nie ma potrzeby bać się Boga, bardzo mało myślą, bo jak Bóg mógłby być Prawdziwym Władcą nieba i ziemi, jeśli nie jest w stanie być posłusznym? Rzeczywiście, jak każdy suweren, Bóg musi egzekwować swoje prawo, w przeciwnym razie byłoby ono całkowicie bezużyteczne, a jego władza byłaby całkowicie nieważna, a aby to zrobić, ci, którzy przekraczają jego prawo, muszą zostać ukarani, a ci, którzy je naruszają, muszą zostać nagrodzeni. Należy również jasno zrozumieć, a buntownicy przeciwko Bogu wciąż nie rozumieją, że prawo Boże nie jest w żaden sposób arbitralne, a jeśli Bóg je ustanowił i surowo karze tych, którzy Go przekraczają, jest to bardzo dobry powód. Rzeczywiście, gdyby Bóg nie dał nam precyzyjnych reguł, którymi powinniśmy się kierować i że każdy może robić, co mu się podoba, to cały wszechświat, jak również wszystkie zawarte w nim istoty, bardzo szybko pogrążyłyby się w występku i zepsuciu, a wtedy życie przemieniłoby się w prawdziwy koszmar. Bóg zasługuje na to, by bać się go bardziej niż ktokolwiek inny, ponieważ nikt nie karze tak jak On, a jeśli ktoś miałby się bać bardziej niż On lub gdyby jego kara była surowsza niż jego, to Bóg nie zasługiwałby na swój tytuł Najwyższego Władcy tego wszechświata. Nawet najbliżsi aniołowie żyją w nieustannej bojaźni Bożej, ponieważ wiedzą lepiej niż ktokolwiek, do czego naprawdę zdolny jest Bóg, a bez prawdziwej bojaźni Bożej nikt nie może twierdzić, że jest prawdziwym sługą Bożym. Z pewnością nieskończona miłość, jaką żywimy do Boga, jak również wieczna wdzięczność, jaką Mu jesteśmy winni, muszą być pierwszymi siłami napędowymi, które popychają nas do posłuszeństwa Mu, ale to nie może niczego odbierać od absolutnego lęku, że „musi wznieć w nas i to na wieczność. Bo ten, kto nie boi się Boga, nie okazuje Mu szacunku należnego jego randze, a ten jest całkowicie nieświadomy. Możesz łatwo odróżnić prawdziwych wierzących od niewierzących, po prostu patrząc na tych, którzy naprawdę boją się Boga. Prawdziwi wierzący, na samą pamiątkę Boga, powstrzymują się od czynienia zła i starają się czynić dobro.
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Tłumaczenie (z własnymi wyróżnieniami) na polski (Tłumacz Google) francuskiego komentarza Yosa do wersetów 23:62-65 Koranu (oryginał na https://thetruthisfromgod.com/2022/10/1 ... -coran-23/):
23:62 I obciążamy każdą istotę tylko według jej własnych możliwości. I trzymamy u Nas księgę, która mówi tylko prawdę. I nikt nie dozna najmniejszej niesprawiedliwości.

Bóg zna zdolności każdego z nas i wystawia nas na próbę, która jest dla nas doskonale dopasowana. Nikt zatem nie będzie w stanie wymyślać wymówek ani obwiniać Boga za własną porażkę. Ponieważ Bóg trzyma przy sobie pełny rejestr wszystkich naszych działań, a ten ostatni wypowie tylko prawdę o nas. W Dniu Sądu to nasze czyny przemówią za nas i zadecydują o naszym losie, dlatego nie będzie możliwej niesprawiedliwości.

23:63 Ale ich serca pozostają całkowicie ślepe na to wszystko. Nie wspominając o tym, że mają na swoim koncie wiele innych wykroczeń, które mają w zwyczaju.

Ludzie piekła są bardzo dalecy od trosk wierzących, które zostały wymienione w poprzednich wersetach. Choć są ślepi, cieszą się swoim ziemskim życiem tak długo, jak mogą, nie zadając sobie najmniejszego pytania o ich dalszą przyszłość. Nie są one w żaden sposób zamieszkane przez bojaźń Bożą i przywiązują bardzo małą wagę do Jego wersetów. Nie wahają się brać partnerów i przewodników z dala od Boga i nie mają nic wspólnego z urzeczywistnianiem dobra i wyznaczeniem ich do życia ostatecznego. Nie wspominając o tym, że mają na swoim koncie wiele innych występków, które mają w zwyczaju, do tego stopnia, że ​​nawet nie zdają sobie sprawy ze swojego zła. Rzeczywiście, ci przestępcy są tak pogrążeni w swoich grzechach, że nawet ich już nie widzą. Głusi, niemi, ślepi, z zawiązanymi oczami idą w nieznane, nie podejrzewając, że zmierzają wprost do przepaści ognia.

23:64 Aż do Dnia, kiedy ukarzemy najbogatszych z nich, a oni ze wszystkich sił będą błagać o pomoc.

23:65 Nie ma dziś potrzeby błagać o pomoc, bo nikt nie przyjdzie, aby was zbawić od Nas.

Kiedy przychodzi kara Boża, najpierw uderzają najbogatsi członkowie społeczeństwa, ci sami ludzie, którzy zwykle są na czele, jeśli chodzi o zwodzenie. Skutkuje to paniką wśród ludności, wiedząc, że ci notable służyli jako punkty odniesienia i mieli ich rolę uspokajać. Widząc ich upadek, pomimo całego ich bogactwa i władzy, przestępcy w populacji są wtedy całkowicie spanikowani, teraz czują się bezbronni, teraz, gdy nie mają już tego, co uważali za swoich obrońców, i czując na twarzach tchnienie Bożej kary. Będą wtedy błagać o pomoc, ale nikt nie przyjdzie im z pomocą, bo to jest właśnie kara Boża.
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Tłumaczenie (z własnymi wyróżnieniami) na polski (Tłumacz Google) francuskiego komentarza Yosa do wersetów 23:84-90 Koranu:
23:84 Zapytaj ich więc: „Czyja to ziemia i wszystko, jeśli naprawdę twierdzicie, że jesteście prawdomówni?” »

23:85 Wszyscy odpowiedzą ci jednym głosem: „Boże! ”. Następnie zaprotestuj im: „W takim razie, dlaczego to przypomnienie nic dla ciebie nie znaczy? »

Kiedy pytamy ludzi religii, którzy stworzyli niebo i ziemię, wszyscy odpowiadają jednym głosem, że to jest Bóg. Ale jeśli naprawdę wierzyli w Boga, tak jak twierdzą, to dlaczego to przypomnienie nic dla nich nie znaczy, jeśli chodzi o nich od Boga? Chodzi o to, że w rzeczywistości ostatnią rzeczą, jakiej chcą, jest pamiętanie i chcą za wszelką cenę nadal robić, co im się podoba, i podtrzymywać swoją iluzję.

23:86 Albo zapytaj ich ponownie: „Kto jest Mistrzem siedmiu niebios i Absolutnym Mistrzem Najwyższego Tronu?” »

23:87 Tam też wszyscy odpowiedzą bez wahania: „Boże! ”. Powiedz im: „Czy nie boicie się Go? »

Kiedy pytamy współpracowników, kto kontroluje wszechświat, wszyscy bez wahania odpowiadają, że to jest Bóg. Ale z drugiej strony, jeśli twierdzą, że uznają Boga za swojego Jedynego Mistrza, jak to jest, że dają mu towarzyszy, nie obawiając się konsekwencji? Prawdą jest, że ci ludzie nigdy nie byli prawdziwymi wierzącymi, ale znacznie wolą swoich towarzyszy od Boga i chowają się za fałszywymi pretekstami, takimi jak twierdzenie, że ich towarzysze są tam tylko po to, by ich zbliżyć, więcej Boga. Bóg pociesza ich w ich własnych sprzecznościach, upewniając się, że nie zdają sobie sprawy z powagi takiego aktu zdrady. Bo gdyby naprawdę byli tego świadomi, natychmiast ogarnąłby ich strach. Ale Bóg chce utrzymać ich w stanie zaślepienia, aż dosięgnie ich kara, ponieważ Bóg nie prowadzi zdrajców, niewdzięcznych, niewiernych. Aby dać towarzyszom Boga, będąc z tym całkowicie komfortowym, musisz mieć cho*erne urojenia, co jest poziomem złudzenia większości ludzi w religiach. A ci mają wierzących tylko z nazwy.

23:88 I zadaj im także pytanie: „Kto ma w swoich rękach władzę nad wszystkim i kto może kogokolwiek bronić i przed kim nikt nie może być obroniony, jeśli naprawdę twierdzisz, że jesteś prawdomówny?” »

23:89 Po raz kolejny odpowiedzą ci spontanicznie: „Boże! ”. Następnie zapytaj ich: „Jak to możliwe, że daliście się tak oczarować?” »

23:90 Wiedzą raczej dobrze, że przyszliśmy do nich z prawdą i że są tylko zaciekłymi kłamcami.

Mężczyźni, bez względu na swoje przekonania, w głębi duszy wiedzą, że Bóg trzyma wszelką władzę w swoich rękach. Dowodem jest to, że kiedy ich plecy opierają się o ścianę, wszyscy wzywają wyłącznie Go. Ale z drugiej strony, jeśli naprawdę, jak twierdzą, uznają, że Bóg ma wszelką władzę i nikt nie może ich przed Nim ochronić, to dlaczego biorą innych opiekunów poza Nim w osobie Jezusa, Marii, Mahometa i wielu innych, i że czczą ich na tej samej podstawie co Bóg? Wygląda na to, że zostali oczarowani myślą, że ich tak zwani obrońcy mogą w jakiś sposób chronić ich przed Bogiem, kiedy są po prostu zwykłymi ludźmi, takimi jak oni. Prawda o nich jest taka, że ​​doskonale wiedzą, że muszą czcić tylko Boga, ale udają, że nie rozumieją, co jest im wyrzucane, aby utrzymać cześć, którą oddają swoim towarzyszom.
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Tłumaczenie (z własnymi wyróżnieniami) na polski (Tłumacz Google) francuskiego komentarza Yosa do wersetów 23:91-92 Koranu:
Myślenie, że oprócz Boga mogą istnieć inni bogowie, albo że Bóg może mieć syna, który ma takie same cechy jak On, jest w rzeczywistości samo w sobie bez znaczenia. Rzeczywiście, Bóg z definicji może być tylko wyjątkowy, a jego moc może być tylko absolutna, w przeciwnym razie po prostu nie byłby Bogiem. Bo gdyby istniało kilku bogów, to siłą rzeczy ich władza nie mogłaby być absolutna, ponieważ ograniczałaby się tylko do ich własnego stworzenia i nie miałaby wpływu na cudze. Oznaczałoby to również, że istnieje między nimi hierarchia, ponieważ, jak właśnie wykazaliśmy, ich władza jest ograniczona, a nie absolutna, co oznacza, że ​​możemy je porównywać i klasyfikować w kolejności władzy. Ci, którzy przypisują Bogu syna lub dają Mu równego, nie zrozumieli absolutnie nic z tego, czym naprawdę jest „Bóg”, i po prostu mówią bz*ury bez zastanowienia.

Rzeczywistość jest taka, że ​​Bóg jest nieskończenie bardziej Chwalebny, niż wyobrażają sobie Jego współpracownicy i bałwochwalcy. Rzeczywiście, dając mu towarzyszy, wspólnicy szarpią obraz Boga i zmniejszają jego moc, tak jakby Bóg potrzebował jakiegoś towarzysza do panowania nad tym światem. Bóg jest zbyt Chwalebny, by domagać się syna lub polegać na jakimkolwiek towarzyszu, i jest nieskończenie Wyższy niż wszyscy z Nim związani. Bóg jest znawcą wszystkich rzeczy, zarówno tego, co poznawalne, mianowicie tego, co jest znane poza Nim, jak i niepoznawalnego, które jest znane tylko jemu wyłącznie, co daje Mu to, co wyjątkowe i umieszcza Go w kategorii całkowicie odrębnej i unikalny dla Niego. Cała chwała i majestat Boga polega właśnie na tym, że jest On Jedynym Bogiem i że nie ma ani alter ego, ani partnera, ani pośrednika, ani syna, ani towarzysza, ani początku, ani końca, nie ma granic, i że Jest po prostu Nieuchwytny i na zawsze pozostanie Absolutną Tajemnicą. Ci, którzy dają towarzysze Bogu, nie zdają sobie sprawy, że Bóg nie jest taki jak inni, w swojej jakości Stwórcy, a zatem wszystko, co dotyczy nas, stworzeń, w ogóle nie odnosi się do Niego. Ci ludzie projektują na Boga to, co jest specyficzne dla Człowieka, takie jak posiadanie potomstwa, towarzysza, alter ego i partnerów, i wymyślają fałszywego „boga”, który jest ich własnym obrazem. Podczas gdy Bóg jest nieskończenie ponad wszystko, co możemy sobie wyobrazić lub pojąć o Nim, a wiemy o Nim tylko to, co chciał nam o sobie objawić, a co do tego, czego nam nie objawił, jest to dla nas niemożliwe odkryć to dla siebie.

Kiedy współpracownicy mówią o Bogu, nie jest to wcale kwestia tego samego Boga, co wierzący, czyli Tego, który określa się w Koranie, ale fałszywego „boga”, który jest tylko odbiciem ich własnych kłamstw. i błędy. Podczas gdy Prawdziwy Bóg, On, jest nieskończenie bardziej Chwalebny i Wyższy niż wszystko to, co opisują Go sekciarze i stowarzyszeni. Rzeczywiście, „Bóg” muzułmanów jest na obraz muzułmanów, „Bóg” chrześcijan jest na obraz chrześcijan, „Bóg” Żydów jest na obraz Żydów, a ci są bogowie różnią się od tego, że są nie do pogodzenia, że ​​są niedoskonali na swój obraz, a realność mają tylko w wyobraźni. Chociaż Prawdziwy Bóg, jest On Wyjątkowym i Niezmienionym Bogiem, istnieje i jest tylko Absolutną Doskonałością, i to On naprawdę sprawuje kontrolę, niezależnie od tego, czy w Niego wierzymy, czy nie.
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Tłumaczenie (z własnymi wyróżnieniami) na polski (Tłumacz Google) francuskiego komentarza Yosa do wersetów 23:93-96 Koranu (oryginał na https://thetruthisfromgod.com/2022/10/1 ... -coran-23/):
23:93 Powiedz: „Panie, jeśli kiedykolwiek będę świadkiem obiecanej im kary.

23:94 Nie każ mi cierpieć, Panie, tego samego losu, co niesprawiedliwych. »

23:95 Zastrzegamy sobie jednak prawo do udziału lub nie.

Bóg nakazuje mi, jego ostatecznemu posłannikowi i wierzącym, odmawiać tę modlitwę. Ponieważ wszyscy jesteśmy winni bardzo wielu grzechów i dlatego nikt z nas nie jest na razie bezpieczny przed nadchodzącą karą. Musimy więc modlić się, aby Bóg nie zachował dla nas takiego samego losu, jaki rezerwuje dla niesprawiedliwych, ponieważ nic nie jest jeszcze przesądzone. Ta kara jest tak straszna, że ​​sam jej widok jest traumą sam w sobie, więc nie jest pożądane, abyśmy byli jej świadkami. Jednak Bóg zastrzega sobie prawo do tego, abyśmy w nim uczestniczyli lub nie, i tylko On wie, przez co każdy z nas musi przejść jako próby.

23:96 Odpycha złe działanie działaniem, które jest lepsze. Znamy prawdziwe intencje każdego lepiej niż ktokolwiek inny.

Bóg nakazuje nam odeprzeć złe działanie działaniem lepszym, co niekoniecznie oznacza działanie dobre, ale przynajmniej działanie mniejszego zła. Rzeczywiście, im więcej odpowiemy dobrem, tym lepiej dla nas, bo robiąc to, nie tylko chronimy się przed złem, ale także unikamy eskalacji, która mogłaby pójść źle. Bóg zna lepiej niż ktokolwiek prawdziwe intencje wszystkich i dlatego rozróżnia tych, którzy mają złe intencje, a tych, którzy popełniają zło z powodu ignorancji. To dlatego Bóg zawsze zachęca nas, abyśmy byli powściągliwi w naszych odpowiedziach, ponieważ możemy wszystko zyskać, zachowując ostrożność. W większości przypadków na zło lepiej odpowiedzieć dobrem lub nie odpowiadać wcale, chyba że Bóg natchnie nas, abyśmy postępowali inaczej. Rzeczywiście, Bóg jest najlepszym z mścicieli, więc w większości przypadków najlepiej jest nie szukać sprawiedliwości dla siebie, ale pozwolić Bogu wykonać pracę za ciebie. Bóg wyśle ​​wtedy kogoś innego, aby nas pomścił, albo postawi prawo po naszej stronie, albo sam zainterweniuje bezpośrednio.
ODPOWIEDZ

Wróć do „filozofia”