Nowy lek na schizofrenię i ChAD kariprazyna

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

Nowy lek na schizofrenię i ChAD kariprazyna

Post autor: Bright Angel »

Pojawił się nowy lek na schizofrenię i ChAD kariprazyna. Ma ciekawe działania i brak pewnych, uciążliwych skutków ubocznych. Niestety lek nie jest jeszcze refundowany w Polsce.
http://www.rynekaptek.pl/farmakologia/k ... 31578.html
Ostatnio zmieniony pt kwie 19, 2019 12:56 pm przez Bright Angel, łącznie zmieniany 1 raz.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Awatar użytkownika
Digital
zaufany użytkownik

Re: Nowy lek na schizofrenię i ChAD kariprazyna

Post autor: Digital »

kariprazyna była nie tylko dobrze tolerowana u pacjentów i okazała się neutralna metabolicznie, ale również posiada korzystny profil przyrostu masy ciała to tak chyba średnio..
Awatar użytkownika
piotrs
zaufany użytkownik

Post autor: piotrs »

ciekawe kiedy ja wprowadza w polsce
tak jak ta LATUDE japonska
mysle ze nowsze to lepssze bedzie
jestesmy w Polsce na lekach sprzed 20 lat
Awatar użytkownika
Digital
zaufany użytkownik

Przynajmniej pewne i sprawdzone, po tych nowych może gdakać zaczniemy i do ciepłych krajów odlecimy. Albo w stepy pocwałujemy jako parzystokopytne.
Awatar użytkownika
unreal
zaufany użytkownik

Post autor: unreal »

44 pisze: czw kwie 18, 2019 6:40 pm Niestety lek nie jest jeszcze dostępny w Polsce.
Jest pod nazwą Reagila, można go kupić, oczywiście na receptę za 435,00 zł.
Digital pisze: czw kwie 18, 2019 7:02 pm kariprazyna była nie tylko dobrze tolerowana u pacjentów i okazała się neutralna metabolicznie, ale również posiada korzystny profil przyrostu masy ciała to tak chyba średnio..
Korzystny profil przyrostu masy ciała oznacza, że nie powoduje tycia.
Podczas długotrwałego, niekontrolowanego badania u pacjentów ze schizofrenią średnia zmiana w stosunku do masy wyjściowej po 48 tygodniach wynosiła 2,5 kg.
https://www.drugs.com/sfx/vraylar-side-effects.html

W USA jest pod nazwą Vraylar.
LaDopamina
Awatar użytkownika
Digital
zaufany użytkownik

O, dzięki za fachowe wyjaśnienie. Ale i tak bałbym się tych nowinek. Te co mam są pewne i sprawdzone bałbym się kombinować z nowymi lekarstwami. Ale jak ktoś czuje się na siłach i ma ochotę na eksperymenty na sobie to czemu nie. Gdyby nie było królików doświadczalnych nie mielibyśmy tego co teraz.
Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

Dokładniejszy opis działania kariprazyny.

http://www.psychiatriapolska.pl/uploads ... 8v52i6.pdf
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik
Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu

Post autor: Niemamnie »

Trzeba nie głosować na PiS to jest nadzieja na nowe leki.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Awatar użytkownika
Schibi
zaufany użytkownik

Post autor: Schibi »

No wlasnie kto glosuje na PIS niech teraz placze.
kamillo
zaufany użytkownik

Post autor: kamillo »

A ja słyszałem, że mamy mieć refundowaną Latudę od początku nowego roku 2020, ponoc dzięki PiSowi, ale nie wiem ile w tym prawdy.
Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

A ile nowych neuroleptyków wprowadzono przez 8 lat rządów PO?
Awatar użytkownika
dorrotea
bywalec

Post autor: dorrotea »

Bright Angel pisze: wt gru 24, 2019 4:22 pm A ile nowych neuroleptyków wprowadzono przez 8 lat rządów PO?
No akurat w ChAD troche tego bylo, ostatni raz w 2012 niestety. Jesli tak baaaaardzoooo pragniesz ponarzekac, zamien sie może najpierw z ludzmi z rozpoznaniem dwubiegunowki.
Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

dorrotea pisze: ndz sie 14, 2022 7:52 pm

No akurat w ChAD troche tego bylo, ostatni raz w 2012 niestety. Jesli tak baaaaardzoooo pragniesz ponarzekac, zamien sie może najpierw z ludzmi z rozpoznaniem dwubiegunowki.
To proszę wymień te leki.
AcidHouse
bywalec
Status: Stara szkoła

Post autor: AcidHouse »

Czy pani Dorota nie jest przypadkiem żoną pana męża ?
Meduzola
zaufany użytkownik

Post autor: Meduzola »

dorrotea pisze: ndz sie 14, 2022 7:52 pm No akurat w ChAD troche tego bylo, ostatni raz w 2012 niestety. Jesli tak baaaaardzoooo pragniesz ponarzekac, zamien sie może najpierw z ludzmi z rozpoznaniem dwubiegunowki.
Nie ma się co licytować, każdy odbiera swoją chorobę na swój sposób, cierpienia chyba się nie da zobiektywizować, przedstawić za pomocą matematycznych modeli... Choć jakby się na nieszczęście uparł... Ja odbieram osoby z ChaD jako tworzące prężną, zgraną grupę, którzy dążą do dystansu wobec siebie, a ze schizofrenią taką bardziej w rozsypce, to ta filozoficzna postawa... I przy tym jakby inna zdolność reakcji w tle i mentalna giętkość...
Awatar użytkownika
dorrotea
bywalec

Bright Angel pisze: ndz sie 14, 2022 7:55 pm
dorrotea pisze: ndz sie 14, 2022 7:52 pm

To proszę wymień te leki.
Na ChAD wtedy? Weszła refundacja olanzapiny, kwetiapiny i aripiprazolu. Tak, wiem, że na F20 bylo znaczaco wczesniej, niestety z F31 dalej jest sredniowiecze. Np kariprazyna, lurazydon i in. są ze 100% odplatnoscia. No i w PL w ogole asenapiny nie ma, nawet ze 100%ceną.
Awatar użytkownika
dorrotea
bywalec

AcidHouse pisze: ndz sie 14, 2022 8:04 pm Czy pani Dorota nie jest przypadkiem żoną pana męża ?
Nie bardzo rozumiem aluzję, sorry.
Awatar użytkownika
dorrotea
bywalec

Meduzola pisze: ndz sie 14, 2022 8:24 pm
dorrotea pisze: ndz sie 14, 2022 7:52 pm No akurat w ChAD troche tego bylo, ostatni raz w 2012 niestety. Jesli tak baaaaardzoooo pragniesz ponarzekac, zamien sie może najpierw z ludzmi z rozpoznaniem dwubiegunowki.
Nie ma się co licytować, każdy odbiera swoją chorobę na swój sposób, cierpienia chyba się nie da zobiektywizować, przedstawić za pomocą matematycznych modeli... Choć jakby się na nieszczęście uparł... Ja odbieram osoby z ChaD jako tworzące prężną, zgraną grupę, którzy dążą do dystansu wobec siebie, a ze schizofrenią taką bardziej w rozsypce, to ta filozoficzna postawa... I przy tym jakby inna zdolność reakcji w tle i mentalna giętkość...
Pfff, chad typ 2 (nic fajnego, ciężkie depresje, niejednokrotnie psychotyczne, przez 90% czasu) + spektrum autyzmu (diagnoza przed 40tką, rychlo w czas, po prawie 20 l trudnego i wyboistego leczenia psychiatrycznego) i zaburzenia lękowe oraz niepelnosprawność ruchowa, więc ani prężna, ani zgrana, puuuuudeleczko 🤣.
Do tego wykluczona ekonomicznie z różnych mozliwosci farmakoterapii (nie stac mnie na leki platne 100% po kilkaset zeta za opakowanie) oraz orzeczniczo, serio nie ma mi Pani czego zazdroscic. Serdecznie gratuluję szufladkowania i przepotężnych uprzedzeń, pa, bez odbioru👋

Polska to naprawdę mooocno nieciekawy kraj dla innych rozpoznań niż F20, farmakoterapeutycznie, prawnie i orzeczniczo.
Meduzola
zaufany użytkownik

Post autor: Meduzola »

dorrotea pisze: ndz sie 14, 2022 9:54 pm Pfff, chad typ 2 (nic fajnego, ciężkie depresje, niejednokrotnie psychotyczne, przez 90% czasu) + spektrum autyzmu (diagnoza przed 40tką, rychlo w czas, po prawie 20 l trudnego i wyboistego leczenia psychiatrycznego) i zaburzenia lękowe oraz niepelnosprawność ruchowa, więc ani prężna, ani zgrana, puuuuudeleczko 🤣.
Do tego wykluczona ekonomicznie z różnych mozliwosci farmakoterapii (nie stac mnie na leki platne 100% po kilkaset zeta za opakowanie) oraz orzeczniczo, serio nie ma mi Pani czego zazdroscic. Serdecznie gratuluję szufladkowania i przepotężnych uprzedzeń, pa, bez odbioru👋/ Polska to naprawdę mooocno nieciekawy kraj dla innych rozpoznań niż F20, farmakoterapeutycznie, prawnie i orzeczniczo.
Miałam na myśli to, że "te" choroby są warunkowane biologicznie i nikt nie podejmuje się tego kwestionować. Widzisz, jednak diagnozy, czyli takie połączenie literki z cyferką, by wiedzieć co i jak często aplikować pacjentowi same w sobie prowadzą do instrumentalizacji człowieka, wiem, bo nie raz byłam w szpitalu psychiatrycznym. Przerażały mnie te pozbawione złudzeń spojrzenia. Coś tam uchwalili w 2012, zanosiło się na duży projekt. A czas pokazał, że stygmatyzacja rośnie w siłę, a akcje edukacyjne nie odnoszą rezultatów, czyli naukowa moc obliczeniowa taka, a w praktyce coraz więcej ludzi zaczęto upychać do jednego wora, bo na pewne choroby nie ma leku, a na F20 jest udokumentowana skuteczność, i wiesz, bo i to ambicjonalne, sterować tłumem, socjologia jest trendy, a bez zadatków do socjotechniki człowiek w niczym nie ma szans. W orzecznictwie mam odnotowane, niepełnosprawność znaczną ze względu na znaczny uszczerbek sprawności organizmu, przynajmniej tu nie sprowadzają człowieka do dopaminy, która ma wszystko tłumaczyć, tak w ogóle i szczególe. Odcinasz się? Dobrze, ale wybacz, też musiałam coś z siebie wyrzucić, krzyczeć już nie potrafię, boję się, to powoduje agresywne reakcje u ludzi i psów też. I znam nawet ten stan: Odejdź, ale nie odchodź, to był akurat tytuł książki o dziewczynie z borderline. A ja sobie mam, labilność i łóżko, wrastam w to. A że nie znam się na teatralizowaniu jako formy ekspresji, to piszę, znajduję ten wentyl bezpieczeństwa, to piszę, akurat u mnie tak. (A że w psychiatryku człowiek z długopisem, a nawet z podstawką do pisania, to po prostu kosmita, no przecież to monopol dla urzędasów i wykonawców prawa...)
ODPOWIEDZ

Wróć do „leki, terapie”