Zespół paranoidalny, co dalej?

Dla osób szukających ogólnej pomocy i wstępnej orientacji dotyczącej choroby.
Kto umie dokładniej nazwać problem proszę pisać w działach tematycznych "Ogólnej dyskusji"

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
Moniuszka
zarejestrowany użytkownik

Zespół paranoidalny, co dalej?

Post autor: Moniuszka »

Cześć wszystkim.

Jestem aktualnie pacjentką oddziału dziennego szpitala psychiatrycznego. W końcu postawiono mi diagnozę: zespół paranoidalny o podłożu schizofrenicznym (dokładnie takich słów użyła Pani doktor, a internet prawie nic mi nie podpowiada pod takim hasłem). Dodatkowo zaburzenie- dezintegrację osobowości. Biorę arypiprazol i będę miała włączoną olanzapinę. Ale do rzeczy- w styczniu kończy mi się pół roku L4. Nie czuje się gotowa i na siłach by "wracać do życia" i szukać nowej pracy (starą straciłam przez epizod choroby). Stąd moje pytania- wiecie czy przy zespole paranoidalnym podobnie jak w schizofrenii przysługuje stopień niepełnosprawności? Czy podobnie jak w schizofrenii można uzyskać rentę? Czy to jest trudne? Orzecznictwa i wnioski o rentę kojarzą mi się z dziką bitwą z instytuacjami co mnie samo w sobie przeraża. Jeśli ktoś coś na ten temat wie- będę wdzięczna za odp.
Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

Re: Zespół paranoidalny, co dalej?

Post autor: Bright Angel »

Moniuszka pisze: ndz lis 28, 2021 3:50 pm Cześć wszystkim.

Jestem aktualnie pacjentką oddziału dziennego szpitala psychiatrycznego. W końcu postawiono mi diagnozę: zespół paranoidalny o podłożu schizofrenicznym (dokładnie takich słów użyła Pani doktor, a internet prawie nic mi nie podpowiada pod takim hasłem). Dodatkowo zaburzenie- dezintegrację osobowości. Biorę arypiprazol i będę miała włączoną olanzapinę. Ale do rzeczy- w styczniu kończy mi się pół roku L4. Nie czuje się gotowa i na siłach by "wracać do życia" i szukać nowej pracy (starą straciłam przez epizod choroby). Stąd moje pytania- wiecie czy przy zespole paranoidalnym podobnie jak w schizofrenii przysługuje stopień niepełnosprawności? Czy podobnie jak w schizofrenii można uzyskać rentę? Czy to jest trudne? Orzecznictwa i wnioski o rentę kojarzą mi się z dziką bitwą z instytuacjami co mnie samo w sobie przeraża. Jeśli ktoś coś na ten temat wie- będę wdzięczna za odp.
Jeżeli jesteś teraz na oddziale dziennym, to popytaj się lekarzy, czy na zespół paranoidalny można dostać normalnie rentę. Czasami na oddziałach dziennych jest też pracownik socjalny, który zajmuje się sprawami rent.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
the end
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: bla bla

Post autor: the end »

Moniuszka pisze: ndz lis 28, 2021 3:50 pm W końcu postawiono mi diagnozę: zespół paranoidalny o podłożu schizofrenicznym (dokładnie takich słów użyła Pani doktor, a internet prawie nic mi nie podpowiada pod takim hasłem). Dodatkowo zaburzenie- dezintegrację osobowości.
Cześć
Tak pisze doktor bo nie jest pewna diagnozy, to taki przedsionek schizofrenii, może się to w nią rozwinąć, albo i nie.
Jak nie możesz pracować, a masz w papierach f20 to staraj się o rentę, czemu nie.
nic
Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Post autor: miś wesołek »

Moniuszka pisze: ndz lis 28, 2021 3:50 pmStąd moje pytania- wiecie czy przy zespole paranoidalnym podobnie jak w schizofrenii przysługuje stopień niepełnosprawności? Czy podobnie jak w schizofrenii można uzyskać rentę?
Odpowiedź na pytanie nr jeden brzmi: tak.
Na pytanie drugie odpowiedź brzmi: nie.
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
Awatar użytkownika
Amannn
zaufany użytkownik

Post autor: Amannn »

Moniuszka pisze: ndz lis 28, 2021 3:50 pm Cześć wszystkim.

Można dostać rentę na wszystko jak się jest niezdolnym do pracy.
Zdrowaśny
zaufany użytkownik

Post autor: Zdrowaśny »

Dalej trafiasz do lekarza psychiatry, który stwierdzi F20 chociażby dlatego byś miała leki refundowane. A od tego już krok do renty.
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Post autor: hvp2 »

Zespół paranoidalny o podłożu schizofrenicznym to praktycznie to samo co schizofrenia paranoidalna. Można na to uzyskać rentę, szczególnie jak chory nie czuje się na siłach by pracować. Inna sprawa na jak długo przyznają rentę, no i którą grupę...
Awatar użytkownika
Amannn
zaufany użytkownik

Potrzebna jest dokumentacja medyczna i opinia lekarza.
Awatar użytkownika
137
bywalec
Kontakt:

Post autor: 137 »

Żeby dostać rentę najważniejsze jest wpis "F.20". To jest zespół paranoidalny. Za 1 razem albo Ci dadzą rente albo nie. Ja miałem w papierach "Ostre zaburzenia psychotyczne" i nigdzie nie moglem znalezc na ten temat informacji jakich kolwiek. Potem jak trafiłem do szpitala to też miałem f.20 ale tym razem była wpisana schizforenia
Awatar użytkownika
Amannn
zaufany użytkownik

Rentę dają na podstawie dokumentacji medycznej i tego co w niej pisze np problemy z koncentracja nie wykonywanie obowiązków domowych itp. Nie trzeba mieć zdiagnozowane schizofrenii by ja dostać.
Moniuszka

Serdecznie wam dziękuję za wszystkie odpowiedzi... choć trochę po czasie :)

Stało się, wyszłam z wypisem z oddziału z F.20- schizofrenia paranoidalna. Czuję się rozpadła, ale radzę sobie na tyle, że mam pracę choć poniżej własnych kwalifikacji i na pół etatu, bo z większą ilością sobie nie radzę. Planuję wystąpić o rentę z tych powodów ale nurtuje mnie zapis, że orzecznik robi wywiad zawodowy u płatnika składek, jeżeli pozostaje się w zatrudnieniu. I tu się rodzą pytania- czy on informuje pracodawcę w jakich celach chcę te informacje (w sensie czy wskazuje co mi jest) i czy w ogóle zleceniodawcę to obejmuje? Bo nie mam umowy o pracę a umowę zlecenie. Chciałabym z powodu ograniczeń skorzystać z przypadających mi przywilejów jak renta właśnie, wiem, że gdybym miała rentę to zleceniodawcy nie muszę przedstawiać orzecznictwa a jedynie zaznaczyć checkbox w oświadczeniu, że mam przyznaną i nie wie wtedy na co, ale mimo wszystko... jest strach, że stracę pół etatu jeśli się przy tym wywiadzie o tym dowie :( I nie wiem po co wam to piszę, chyba, żeby się wygadać, bo wiem, że na procedury pewnie nie da się nic zaradzić.

Jeszcze raz dzięki za wszystkie odpowiedzi. Trzymajcie się.
AcidHouse
bywalec
Status: Stara szkoła

Post autor: AcidHouse »

Pewnie coś nowego Tobie wymyślili, albo nie mieli pomysłu jak to nazwać, a później będą eksperymentować za pomocą farmakoterapii..
Ja na swojej karcie wypisowej miałem przedstawione takie czasowniki, rzeczowniki, przymiotniki określające moje rzekome zachowania, że nawet wyszukiwarka Google i Netsprint nie pomogły w odnalezieniu co to tak naprawdę jest...
Czasami u Moniuszki po latach mogą postawić inną diagnozę, bo np. zmienisz otoczenie na korzystniejsze i będziesz się leczyć u innego psychiatry. Nikt tego nie wie, a jak leki zadziałają tego też nikt nie wie, bo nie jesteśmy jednością cielesną jako ludzie.
Awatar użytkownika
Józef80
zaufany użytkownik

Post autor: Józef80 »

U mnie przy pierwszym pobycie w szpitalu też miałem w diagnozie zespół paranoidalny a potem zmienili na schizofrenię.
Czemu ty się, zła godzino,
z niepotrzebnym mieszasz lękiem?
Jesteś - a więc musisz minąć.

(Wisława Szymborska)
Awatar użytkownika
piotrs
zaufany użytkownik

Post autor: piotrs »

powinnas dostac rente ale ciezko o nia od zusu
sraraj sie wtedy o stopień niepełnosprawności i
mozesz z mopsu dostać jakieś pieniadze
jak sie bierze leki takie jak na schizofrenie to niech ci stwierdza f20
unikaj stresu zeby to nie była schizofrenia :auto-ambulance:
Awatar użytkownika
Jaskolka
zaufany użytkownik

Post autor: Jaskolka »

Jak już masz postawiona diagnozę F20 to witaj wśród takich samych osób, ja nie wiem jeszcze o tych różnych procedurach i lekach. Jedynie to wiem co na sobie poczułam. Mam grupę i rentę ale ja mam 2 zasadnicze choroby., Jak będziesz tu pytać , to Ci podpowiedzą na pewno koledzy i koleżanki .
Szeptem pisane do mojego ucha : Słowo Boże
Awatar użytkownika
Schibi
zaufany użytkownik

Post autor: Schibi »

Walcz o siebie o swoje zdrowie o swoją przyszłość
Moniuszka

Dziękuję za wasze posty i dobre słowo!

A czy tak naprawdę jest sens wnioskować o rentę beż ustalonego wcześniej stopnia niepełnosprawności? Czy procedury w ogóle coś takiego przewidują czy jednak mus to najpierw wystąpienie o stopień? Orientujecie się może?
Awatar użytkownika
Jaskolka
zaufany użytkownik

Post autor: Jaskolka »

Moniuszka pisze: pt lut 18, 2022 10:55 pm Orientujecie się może?
Tak, orientuję się, Grupa może pomóc, ale nie jest konieczna. ZUS ma swoich lekarzy którzy mogą postawić diagnozę inną niż lekarz , który przyznał grupę.
Tak więc idź po papiery do ZUSu i kompletuj historię chorób/choroby.
Szeptem pisane do mojego ucha : Słowo Boże
ODPOWIEDZ

Wróć do „kto pomoże”