Kilka pytań

Dla osób szukających ogólnej pomocy i wstępnej orientacji dotyczącej choroby.
Kto umie dokładniej nazwać problem proszę pisać w działach tematycznych "Ogólnej dyskusji"

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
somebody
zarejestrowany użytkownik

Kilka pytań

Post autor: somebody »

Cześć, wiem, że mogę o to zapytać mojego lekarza prowadzącego, ale do spotkania z nim jeszcze jest trochę czasu, a nuż Wy się orientujecie w temacie :P . A więc:

1) Czy są jakieś przeciwwskazania do przyjęcia zastrzyku na Covid (Johnson&Johnson) mając schizofrenie?

2) Generalnie jestem bezrobotny i ostatnio przez moją nieuwagę utraciłem status w Urzędzie Pracy w związku z tym straciłem ubezpieczenie zdrowotne. Czy nadal mam możliwość darmowego podawania przez pielęgniarkę zastrzyków na schizofrenie / do refundacji leków na schizofrenie? Co do pierwszego, to dzisiaj byłem w przychodni zapytać się o to i powiedzieli, żebym poszedł do szpitala tam, gdzie miałem stwierdzoną chorobę i tam się zapytać, bo przychodnia rejonowa nie chce mi za darmo tego zastrzyku podać. Jak myślicie czy tam w szpitalu mi podadzą bez ubezpieczenia za darmo? Pytam, bo ponoć osoby z chorobami psychicznymi mają prawo do darmowego (bez ubezpieczenia) leczenia.

3) Czy są jakieś zastrzyki na schizofrenie podawane raz na 3 miesiące? Takie cudo byłoby świetne zamiast standardowych co miesięcznych, bo oszczędność czasu i nerwów. Czytałem o leku Trevicta, czy jest on refundowany / ile kosztuje po refundacji?

4) Macie jakieś porady na poprawienie pamięci / skupienia / koncentracji przy schizofrenii? Czy to wina samej choroby czy leków?

5) Czy ta choroba wpływa na obniżenie IQ? Czytałem, że mając przed chorobą 100, to w trakcie jej trwania, po jakimś czasie obniża się do 70? Jeśli tak, to co w przypadku jakbym dbał o mózg = uprawiał sport, zdrowo się odżywiał, uczył się języków obcych, czytał książki)

6) Związane z poprzednim. Czy można jakoś zapobiec uszkodzeniom mózgu przy tej chorobie?

7) I ostatnie, najbardziej przerażające. Czy ta choroba ma faktycznie wpływ na długość życia? Czytałem, że skraca od 10-25 lat :o , ale to chyba dotyczy osób, które o siebie nie dbają i nie przyjmują leków bo ponoć sama schizofrenia nie jest bezpośrednią przyczyną ukrócenia życia, a konsekwencje w postaci właśnie nie dbania o siebie. A co jeśli tak jak poprzednio, odżywiam się zdrowo, uprawiam sport, uczę się języków obcych, czytam książki itp?

To raczej tyle, pozdro
Szklanka
zaufany użytkownik

Re: Kilka pytań

Post autor: Szklanka »

Przeczytaj książkę Kępińskiego Schizofrenia
Znajdziesz odpowiedź na część pytań
Książke znajdziesz w sieci za darmo
Chcesz pogadać to napisz prywatną wiadomość
Awatar użytkownika
piotrs
zaufany użytkownik

Post autor: piotrs »

somebody pisze: śr sty 26, 2022 7:40 pm 1) Czy są jakieś przeciwwskazania do przyjęcia zastrzyku na Covid (Johnson&Johnson) mając schizofrenie?
2) Generalnie jestem bezrobotny i ostatnio przez moją nieuwagę utraciłem status w Urzędzie Pracy w związku z tym straciłem ubezpieczenie zdrowotne.
idz do mopsu wez papiery o stopien niepelnosprawnosci
tam ci wszystko powiedza wyrobisz stopien dostaniesz kase jeszcze 670 zl na miesiac
i ubezpieczenie zdrowotne
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Post autor: Catastrophique »

piotrs pisze: czw sty 27, 2022 11:24 pm 670 zl na miesiac
:o
Tik tak tik tak ;) | "To boldly go where no one has gone before"
Awatar użytkownika
Jaskolka
zaufany użytkownik

Post autor: Jaskolka »

somebody pisze: śr sty 26, 2022 7:40 pm

4) Macie jakieś porady na poprawienie pamięci / skupienia / koncentracji przy schizofrenii? Czy to wina samej choroby czy leków?

Nie wiem, czy tą pamięć i brak skupienia to masz w znacznym stopniu. Ja tak mam. Mam duży problem z zapamiętaniem żeby wziąć leki i nie tylko z tym, Na początku ustawiałam przypomnienie na tel. Więc on dzwoni, ja idę po leki, idę i tyle pamiętam co miałam zrobić, ze już zajmuję się czymś innym. A leki wciąż czekają.
Na ten brak skupienia zastosowałam terminarz, kasetkę z lekami, karteczki na biurku z długopisem. dodatkowo jak rano jestem w pracy to leki mam w torebce , takie dodatkowe, I gdy nie pamiętam czy wzięłam, to dzwonię do domu żeby spojrzeli na tą kasetkę. Nie wzięłam,? biorę z torebki.
Ogólnie chodzi o zastosowanie notowania sobie informacji, porządkowania. Tak sobie radzę.
Szeptem pisane do mojego ucha : Słowo Boże
Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

Post autor: Bright Angel »

somebody pisze: śr sty 26, 2022 7:40 pm
Tak mamy sposoby na poprawę pamięci i funkcji poznawczych. To jest wina w większej mierze choroby, ale leków też.
Więcej tu: https://schizofrenia.org/cwiczenia-mozgu/
somebody pisze: śr sty 26, 2022 7:40 pm 5) Czy ta choroba wpływa na obniżenie IQ? Czytałem, że mając przed chorobą 100, to w trakcie jej trwania, po jakimś czasie obniża się do 70? Jeśli tak, to co w przypadku jakbym dbał o mózg = uprawiał sport, zdrowo się odżywiał, uczył się języków obcych, czytał książki)
Tak choroba może wpływac na obniżenie IQ. Niektóre leki też mogą otępiać. Więcej tu: https://schizofrenia.org/cwiczenia-mozgu/
somebody pisze: śr sty 26, 2022 7:40 pm 6) Związane z poprzednim. Czy można jakoś zapobiec uszkodzeniom mózgu przy tej chorobie?
Tak można w prosty sposób zapobiec degneracji możgu przez chorobę. Tak samo więcej tu: https://schizofrenia.org/cwiczenia-mozgu/
somebody pisze: śr sty 26, 2022 7:40 pm 7) I ostatnie, najbardziej przerażające. Czy ta choroba ma faktycznie wpływ na długość życia? Czytałem, że skraca od 10-25 lat :o , ale to chyba dotyczy osób, które o siebie nie dbają i nie przyjmują leków bo ponoć sama schizofrenia nie jest bezpośrednią przyczyną ukrócenia życia, a konsekwencje w postaci właśnie nie dbania o siebie. A co jeśli tak jak poprzednio, odżywiam się zdrowo, uprawiam sport, uczę się języków obcych, czytam książki itp?
Choroba wpływa na długość życia. Ale też nie wiadomo o ile statystyki zawyżają samobójstwa wśród chorych. Podobno chorzy na schizofrenię popełniają samobójstwa kilkaset razy częściej niż reszta.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Awatar użytkownika
Amannn
zaufany użytkownik

Post autor: Amannn »

somebody pisze: śr sty 26, 2022 7:40 pm Cześć, wiem, że mogę o to zapytać mojego lekarza prowadzącego, ale do spotkania z nim jeszcze jest trochę czasu, a nuż Wy się orientujecie w temacie :P . A więc:

1) Czy są jakieś przeciwwskazania do przyjęcia zastrzyku na Covid (Johnson&Johnson) mając schizofrenie?

2) Generalnie jestem bezrobotny i ostatnio przez moją nieuwagę utraciłem status w Urzędzie Pracy w związku z tym straciłem ubezpieczenie zdrowotne. Czy nadal mam możliwość darmowego podawania przez pielęgniarkę zastrzyków na schizofrenie / do refundacji leków na schizofrenie? Co do pierwszego, to dzisiaj byłem w przychodni zapytać się o to i powiedzieli, żebym poszedł do szpitala tam, gdzie miałem stwierdzoną chorobę i tam się zapytać, bo przychodnia rejonowa nie chce mi za darmo tego zastrzyku podać. Jak myślicie czy tam w szpitalu mi podadzą bez ubezpieczenia za darmo? Pytam, bo ponoć osoby z chorobami psychicznymi mają prawo do darmowego (bez ubezpieczenia) leczenia.

Tak ale do leczenia psychiatrycznego chyba tylko

3) Czy są jakieś zastrzyki na schizofrenie podawane raz na 3 miesiące? Takie cudo byłoby świetne zamiast standardowych co miesięcznych, bo oszczędność czasu i nerwów. Czytałem o leku Trevicta, czy jest on refundowany / ile kosztuje po refundacji?

Ma być coś takiego też słyszałem

Leków

5) Czy ta choroba wpływa na obniżenie IQ? Czytałem, że mając przed chorobą 100, to w trakcie jej trwania, po jakimś czasie obniża się do 70? Jeśli tak, to co w przypadku jakbym dbał o mózg = uprawiał sport, zdrowo się odżywiał, uczył się języków obcych, czytał książki)

Nic nie da

6) Związane z poprzednim. Czy można jakoś zapobiec uszkodzeniom mózgu przy tej chorobie?

Nie brać leków takich jak haloperidol

7) I ostatnie, najbardziej przerażające. Czy ta choroba ma faktycznie wpływ na długość życia? Czytałem, że skraca od 10-25 lat :o , ale to chyba dotyczy osób, które o siebie nie dbają i nie przyjmują leków bo ponoć sama schizofrenia nie jest bezpośrednią przyczyną ukrócenia życia, a konsekwencje w postaci właśnie nie dbania o siebie. A co jeśli tak jak poprzednio, odżywiam się zdrowo, uprawiam sport, uczę się języków obcych, czytam książki itp?

Leki skracają życie o 25 lat

To raczej tyle, pozdro
zacziszor
zaufany użytkownik

Post autor: zacziszor »

Lepiej Pfizerem albo Moderną się zaszczep, bo reszta może powodować zakrzepy i do tego nasze leki powodują ryzko zwiększone.
Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

Post autor: Bright Angel »

Ja odradzam w ogóle szczepienia. Obecnie dominuje w Polsce wariant omikron, który jest łagodny. I nie potrzebne są żadne szczepienia. A w razie zachorowania są b. dobre leki jak: amantadyna, iwermektyna, hydroksychlorochina. Jest też kilka dobrych naturalnych leków.
I podstawą jest zapewnienie prawidłowego poziomu witaminy D. Prawie wszyscy pacjenci z ciężkimi objawami covidu, mieli niski poziom witaminy D.

A to właściwie nie są szczepionki, tylko preparaty genetyczne o nieznanych skutkach. Tak się składa, że te "szczepionki" nawet nie spełniają polskiej definicji szczepionki.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Awatar użytkownika
Jaskolka
zaufany użytkownik

Post autor: Jaskolka »

wydaje mi się, że brak szczepionki i pomimo wysokiej umieralności ( w moim mieście odeszło parę znanych osób ) eksperymentowanie czy się to przeżyje czy nie- nie jest odpowiedzialne. Samemu można czuć się na tyle silnym że olewać tą chorobę. Ale gdy w domu masz 70 letnią schorowaną kochaną osobę, to nie w głowie mi eksperymenty brać szczepionkę czy nie.
Szeptem pisane do mojego ucha : Słowo Boże
Zdrowaśny
zaufany użytkownik

Post autor: Zdrowaśny »

Każdy jest kowalem swojego losu...
somebody

zacziszor pisze: pt sty 28, 2022 8:13 pm Lepiej Pfizerem albo Moderną się zaszczep, bo reszta może powodować zakrzepy i do tego nasze leki powodują ryzko zwiększone.
A ja właśnie zauważyłem u siebie rozcieńczenie krwi, więc to chyba jednak nie do końca prawda co mowisz. Dosłownie co tydzień leci mi krew z nosa jak woda...
somebody

Amannn pisze: pt sty 28, 2022 8:02 pm
somebody pisze: śr sty 26, 2022 7:40 pm Cześć, wiem, że mogę o to zapytać mojego lekarza prowadzącego, ale do spotkania z nim jeszcze jest trochę czasu, a nuż Wy się orientujecie w temacie :P . A więc:

Tak ale do leczenia psychiatrycznego chyba tylko

Ma być coś takiego też słyszałem

Leków

Nic nie da

Nie brać leków takich jak haloperidol

Leki skracają życie o 25 lat

To raczej tyle, pozdro
Ad 5. Nie wierzę, że nie da zapobiec utracie IQ. Skoro choroba w każdym epizodzie powoduje ewentualne ubytki w mózgu, to trzeba je odbudować odpowiednim treningiem / dietą.

Ad 7. To nie do końca prawda. To pewnie patrzą na to statystycznie jak już ktoś wspomniał i wyniki znacznie zaniżają osoby co nie przyjmują leków i w wyniku szaleństwa popełniają samobója czy od chorób współistniejących. A w rzeczywistości jak będę o siebie dbał i będę przyjmował odpowiednie leki to może nawet w ogóle nie będzie ubytku na długości życia. Przykładowo palacze statystycznie też rzekomo żyją nawet 20 lat krócej, a ile się widuje starych kobiet czy facetów z petem w japie.
AcidHouse
bywalec
Status: Stara szkoła

Post autor: AcidHouse »

Nie dłub tyle w nosie i nie wkładaj palca zbyt głęboko.
Wysmarkaj nos, skoro masz tam solidne mięso.

Nie popełnisz samobójstwa, ale wszystkiego nie zamaskujesz zdrowym stylem życia.

Będąc po 50-tce nie tykałbym się w ogóle aripiprazolu, tylko czekał na zgon spokojnie spokojnie we śnie, a to może zagwarantować niska dawka olanzapiny, czyli prawie podtrzymująca lub przeciwdepresyjne, ale to jak nie będziesz miał objawów chorobowych.
AcidHouse
bywalec
Status: Stara szkoła

Post autor: AcidHouse »

co do 5 to Amannn odpowiedział Tobie depresyjnie, a moim zdaniem da to o wiele więcej, niż popijanie piwa przy rekreacyjnym używaniu cocaine, oczywiście w trakcie leczenia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „kto pomoże”