Zasada win-win przynosi największe sukcesy
Moderator: moderatorzy
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Zasada win-win przynosi największe sukcesy
Zasada win-win przynosi największe sukcesy w biznesie, ale nie tylko. Też świetnie sprawdza się w związkach damsko-męskich.
Zasada win-win, czyli wygrany-wygrany. Chodzi o to, aby znaleźć takie rozwiązanie w relacjach np. biznesowych, aby obie strony czuły się wygrane.
A nie ja biorę wszystko, a dla Ciebie ochłapy, w najlepszym wypadku. To jest myślenie bardzo krótkoterminowe i samounicestwiające.
Zasada win-win, czyli wygrany-wygrany. Chodzi o to, aby znaleźć takie rozwiązanie w relacjach np. biznesowych, aby obie strony czuły się wygrane.
A nie ja biorę wszystko, a dla Ciebie ochłapy, w najlepszym wypadku. To jest myślenie bardzo krótkoterminowe i samounicestwiające.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
- amigo
- zaufany użytkownik
Re: Zasada win-win przynosi największe sukcesy
Po prostu pozytywne myślenie. Wyjście z sytuacji na dobro dla dwóch osób.
- Józef80
- zaufany użytkownik
Nie wyobrażam sobie innego biznesu. Jak jakieś stronie nie odpowiadają warunki to nie podejmuje współpracy i taki biznes pada.Bright Angel pisze: ↑pt sty 21, 2022 4:14 pm Zasada win-win przynosi największe sukcesy w biznesie, ale nie tylko. Też świetnie sprawdza się w związkach damsko-męskich.
Czemu ty się, zła godzino,
z niepotrzebnym mieszasz lękiem?
Jesteś - a więc musisz minąć.
(Wisława Szymborska)
(Wisława Szymborska)
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Tylko dość często zdarza się w biznesie, że jakaś firma ma w sumie tylko jednego realnego odbiorcę na swój produkt. I taki odbiorca wiedząc to, często ciśnie do granic możliwości swojego dostawcę, bo liczy, że gdy nie od niego, to od kogoś innego kupi towar.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
- Józef80
- zaufany użytkownik
Obawiam się że jak ktoś tak robi, to zasada win-win Go nie ptzekona. Ale zawsze warto próbować zmienić świat
(Wisława Szymborska)
(Wisława Szymborska)
- amigo
- zaufany użytkownik
Wygrywają dwie osoby. Kompromis i długowieczny żywot.
Z tego co wiem, to zasada win-win polega na czymś więcej niż szukaniu kompromisów. Kompromisu szuka się w mediacjach, czyli na przykład majątek rozwodowy na pół w zamian za możliwość widzenia dziecka przez byłego męża i udziału w wychowywaniu go według swojego obyczaju - czyli tak naprawdę obie strony muszą coś poświęcić, a w negocjacjach i zasadzie win-win szuka się takiego rozwiązania, w którym obie strony odejdą tryumfalnie z poczuciem, że to właśnie ja wygrałem. Jak to możliwe?
Trzeba brać jednocześnie pod uwagę interesy obu stron i po konflikcie dodać im to, czego nie mieli wcześniej, jakieś nowe możliwości.
Jest też metoda rozwiązywania konfliktów w organizacjach zwana chmurą konfliktu TOC, tyle że tu nie chodzi o konflikty między osobami a raczej konflikty interesów. Autorem tej metody był fizyk Eliyahu Goldratt.
Głównie chodzi tu o wykrycie ukrytych wspólnych dążeń stron, często okazuje się, że konflikt jest pozorny, bo w gruncie rzeczy wszystkim zależy na przykład na przypływie większych zysków.
Trzeba brać jednocześnie pod uwagę interesy obu stron i po konflikcie dodać im to, czego nie mieli wcześniej, jakieś nowe możliwości.
Jest też metoda rozwiązywania konfliktów w organizacjach zwana chmurą konfliktu TOC, tyle że tu nie chodzi o konflikty między osobami a raczej konflikty interesów. Autorem tej metody był fizyk Eliyahu Goldratt.
Głównie chodzi tu o wykrycie ukrytych wspólnych dążeń stron, często okazuje się, że konflikt jest pozorny, bo w gruncie rzeczy wszystkim zależy na przykład na przypływie większych zysków.
- Józef80
- zaufany użytkownik
Dziękuję, teraz to dopiero zrozumiałem.cezary123 pisze: ↑ndz lut 06, 2022 9:46 am Z tego co wiem, to zasada win-win polega na czymś więcej niż szukaniu kompromisów. Kompromisu szuka się w mediacjach, czyli na przykład majątek rozwodowy na pół w zamian za możliwość widzenia dziecka przez byłego męża i udziału w wychowywaniu go według swojego obyczaju - czyli tak naprawdę obie strony muszą coś poświęcić, a w negocjacjach i zasadzie win-win szuka się takiego rozwiązania, w którym obie strony odejdą tryumfalnie z poczuciem, że to właśnie ja wygrałem. Jak to możliwe?
(Wisława Szymborska)
(Wisława Szymborska)