forum dla osób dotkniętych schizofrenią, ich rodzin oraz zainteresowanych ''Dla człowieka nie tylko świat otaczający jest zagadką, jest on nią sam dla siebie. I z obu tajemnic bardziej dręczącą wydaje się ta druga.'' Antoni Kępiński
Dla osób szukających ogólnej pomocy i wstępnej orientacji dotyczącej choroby.
Kto umie dokładniej nazwać problem proszę pisać w działach tematycznych "Ogólnej dyskusji"
Regulamin forum
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
amigo pisze: ↑pn sty 31, 2022 11:48 am
Poznać przyczynę schizofrenii to jak zabawa w Boga.
Myślę że to tylko kwestia czasu. Na myszach udało się już poznać myśli w czasie rzeczywistym i pracę mózgu. U człowieka jest trudniej, mózg człowieka jest najbardziej skąplikowaną strukturą w wszechświecie.
Czemu ty się, zła godzino,
z niepotrzebnym mieszasz lękiem?
Jesteś - a więc musisz minąć.
Jaskolka pisze: ↑pn sty 31, 2022 4:24 pm
człowiek jest złożony z duszy umysłu i ciała. Myszka z umysłu/instynktu i ciała. a naukowcom chodzi o którą sferę,?
Dusza to stan umysłu. Dusza jako "ciało astralane" nie istnieje, przynajmniej nie ma na to dowodów i jest wyłącznie wiarą. Nie da się powiedzieć więc że człowiek ma duszę skoro nic po za świętymi księgami nie ma w opisie duszy
Obrazowanie mózgu człowieka już istnieje ale to tak skąplikowana sprawa, że jeszcze potrzeba czasu. Ale to czasu raczej do 10 lat i możliwe że będzie schizofrenia wyjaśniona
Józef80 pisze: ↑pn sty 31, 2022 4:46 pm
Nie da się powiedzieć więc że człowiek ma duszę skoro nic po za świętymi księgami nie ma w opisie duszy
Ja Pismo święte zrozumiałem tak, że Stary Testament duszą nazywa jedną sumę ciała, uczuć i zmysłów - jako przeciwwagę podaje "głupich", czyli myśli wobec Boga. Zdrowiem nazywa poprawnego ducha, każdemu z natury ludzkiej danego, plus "postawę", czyli w przewadze miłe myśli o tym, co nas otacza.
Pojęcie "duszy" jest w wielu religiach, nie tylko w bibli.
Józef80 pisze: ↑pn sty 31, 2022 4:46 pm
Nie da się powiedzieć więc że człowiek ma duszę skoro nic po za świętymi księgami nie ma w opisie duszy
Ja Pismo święte zrozumiałem tak, że Stary Testament duszą nazywa jedną sumę ciała, uczuć i zmysłów - jako przeciwwagę podaje "głupich", czyli myśli wobec Boga. Zdrowiem nazywa poprawnego ducha, każdemu z natury ludzkiej danego, plus "postawę", czyli w przewadze miłe myśli o tym, co nas otacza.
To chyba głównie w chrześcijaństwie dusza jest po to żeby odciąć ludzi od zwierząt, pokazać różnicę między nimi,że człowieka można zbawić, ale w filozofii Hinduizmu, to ja to rozumiem tak, że dusza idzie dalej po śmierci, i odradza się.
To chyba głównie w chrześcijaństwie dusza jest po to żeby odciąć ludzi od zwierząt, pokazać różnicę między nimi,że człowieka można zbawić, ale w filozofii Hinduizmu, to ja to rozumiem tak, że dusza idzie dalej po śmierci, i odradza się.
A gdzie tam... Nawet psychiatrzy coś już wiedzą.
Niekoniecznie. W wierzę w reinkarnację zwierzęta też mają duszę. Tam można mieć wcielenia mieszane i duszę są takie same dla ludzi i zwierząt