Przymusowe leczenie sądowe - jak mogą?

Moderator: moderatorzy

poszkodowany
zaufany użytkownik

Re: Przymusowe leczenie sądowe - jak mogą?

Post autor: poszkodowany »

Wezwanie
Sąd Rejonowy Wydział Rodziny i Nieletnich wzywa Pana, aby w dniu 17/09/2021r. o godz. XX:XX stawił(a) się w tym Sądzie w sali nr XX gdzie będzie przesłuchiwana(y) w charakterze strony w sprawie z wniosku XXX XXX i XXX XXX z udziałem XJAX XJAX o umieszczenie w szpitalu psychiatrycznym.
Stawiennictwo obowiązkowe, pod rygorem pominięcia dowodu z przesłuchania.

-------------------- Wniosek --------------------
o skierowanie na leczenie psychiatryczne uczestnika XJAX XJAX bez jego zgody;
Uzasadnienie:
Nasz syn po powrocie ze szpitala odmówił dalszego leczenia. Obawiamy się o jego zdrowie;
Załączniki:
Wniosek 2 egz. dla sądu, Zaświadczenie od lekarza psychiatry (1), Ostatni wypis ze szpitala (2).

Załącznik do sygnatury:
Prosimy o wydanie orzeczenia o przyjęcie XJAX XJAX do szpitala psychiatrycznego chyba że istnieją inne możliwości leczenia bez zgody. Czyli przyjmowanie tego zastrzyku w domu lub na leczeniu środowiskowym. Obawiamy się agresji z jego strony jak nie będzie przyjmował leków.

(1) Zaświadczenie lekarskie celem wniosku o leczenie w trybie art. 29 Ustawy o Ochronie Zdrowia Psychicznego
(opis wszystkiego w skrócie, nie do końca zgodne z prawdą) Na końcu podpis lekarza ZLŚ (Zespółu Leczenia Środowiskowego) z którego zrezygnowałem. A przed tym: W mojej ocenie istnieją przesłanki do procedowania wniosku o leczenie bez zgody w trybie art. 29 UoOZP. Obecnie zaświadczenie zostało napisane po osobistym zbadaniu Pacjenta w dniu XX.07.2021 r i poinformowaniu Go o tym, że będzie napisane zaświadczenie o leczenie w trybie art. 29 UOOZP.

(2) Karta informacyjna leczenia szpitalnego
Epikryza + Leczenie biologiczne + Zalecenia
--------------------------------------------------------------------------------
Awatar użytkownika
Amannn
zaufany użytkownik

Post autor: Amannn »

Czyli tak jakżeśmy mówili wniosek złożyli rodzice i załączyli opinię twojego lekarza. Chcą cię wstawić do psychiatryka coś o twojej agresji obawie przed nią też jest. Môwiac językiem potocznym masz przerąbane.
poszkodowany
zaufany użytkownik

Post autor: poszkodowany »

A w sprawie nie zostaną powołani biegli z zakresu psychiatrii i psychologii, którzy będą mnie badać i wydadzą opinię, na podstawie której sąd zdecyduje, czy przymusowe leczenie jest konieczne? Ta opinia, którą dołączył mój lekarz z którego zrezygnowałem (a właściwie to z ZLŚ) to jakiś żart. No nie wiem czy będą biegli, tak coś ktoś wspominał z jakiegoś tam tematu, który czytałem. Dlatego pytam. Czy w ogóle będą? Wie ktoś coś albo ma na ten temat informacje?

I jak się mam bronić i co mówić, żeby nie zadecydowali o umieszczenie mnie tam?
Awatar użytkownika
Słonecznik1
bywalec

Post autor: Słonecznik1 »

nie jestem twoim adwokatem i raczej nie chciałbym nim być. Czy ma przerąbane to zależy od niego .Zresztą nie idzie do więzienia ze złymi wariatami siedzieć tylko na leczenie .Może te proszki ci pomogą .ALbo mniejsza dawka .Jak nic nie odwaliłeś i chcą cię na siłę leczyć a dobrze się zachowujesz i funkcjonujesz ale pewnie tak nie jest to jestem za tym by cię nie leczyć i byłbym zdziwiony że normalni rodzice męczą syna.
Cóż w sądzie możesz obrać 2 strategie . Możesz kłamać lub mówić prawdę . Słowa są często do sprawdzenia radziłbym ci mówić prawdę . :)
rób jak chcesz. Ile ty masz lat ?
Awatar użytkownika
Słonecznik1
bywalec

sam nik jest roszczeniowy już zresztą
Awatar użytkownika
Piotrek007
zaufany użytkownik

Post autor: Piotrek007 »

poszkodowany pisze: sob sie 14, 2021 7:35 pm Leczyłem się na schizofrenię paranoidalną mniej więcej 4 lata, teraz zrezygnowałem z leczenia całkowicie. Byłem pod opieką ZLŚ (Zespół Leczenia Środowiskowego). Lekarz przekazał rodzicom papierek(wniosek), który złożyli do sądu o przymusowe leczenie.

Jak wygląda ta sprawa? Czy jeśli nie przyjmuję żadnych leków i czuję się dobrze, ale nie pracuję to mogą zastosować wobec mnie takie leczenie czy muszę spełnić jakieś dodatkowe warunki?

Skoro czujesz się dobrze to z jakiego powodu nie pracujesz? Usamodzielnij się i odetnij od rodziny która rzekomo chce ci zaszkodzić.
"Nie mów mi jak mam żyć
Bo ja dobrze wiem jak i co
Nie pomoże mi już nic
Jak nie pomogę sam sobie."
Awatar użytkownika
Słonecznik1
bywalec

w 1 poście piszesz że nie pracujesz a na końcu że jakbyś był nie letni .H,j mnie to obchodzi jak i ty.
ogotai

Post autor: ogotai »

Słonecznik1 pisze: wt sie 24, 2021 3:59 am w 1 poście piszesz że nie pracujesz a na końcu że jakbyś był nie letni .H,j mnie to obchodzi jak i ty.
jak nie ma się nic mądrego do napisania to powinno się zamilknąć...
Awatar użytkownika
Amannn
zaufany użytkownik

Post autor: Amannn »

poszkodowany pisze: pn sie 23, 2021 8:22 pm A w sprawie nie zostaną powołani biegli z zakresu psychiatrii i psychologii, którzy będą mnie badać i wydadzą opinię, na podstawie której sąd zdecyduje, czy przymusowe leczenie jest konieczne? Ta opinia, którą dołączył mój lekarz z którego zrezygnowałem (a właściwie to z ZLŚ) to jakiś żart. No nie wiem czy będą biegli, tak coś ktoś wspominał z jakiegoś tam tematu, który czytałem. Dlatego pytam. Czy w ogóle będą? Wie ktoś coś albo ma na ten temat informacje?

I jak się mam bronić i co mówić, żeby nie zadecydowali o umieszczenie mnie tam?
Opinia już jest wiec nie ma potrzeby powoływania biegłego. Ta opinia jest bardzo ważna Od tego co w niej jest zależy twój los. Masz môwić że 2 lata od twojej pierwszej psychozy minęły i możesz odstawić leki przedkładając artykuły naukowe. Inaczej pójdziesz siedzieć do psychiatryka a czy to ci pomoże to zobaczymy. Masz lekarza i rodziców przeciwko sobie. Wystarczy ze powiedzą ze jesteś agresywny lub ze się dziwnie zachowujesz. Opinia twojego lekarza to nie żart to twój wyrok w praktyce.
Awatar użytkownika
milusia12
bywalec

Post autor: milusia12 »

Trzeba by doczytać i sie upewnić na jakiej zasadzie działa prawo o ochronie zdrowia.
Że o czyje zdrowie tu chodzi bo z opisu ulotek nie pacjenta, zbyt dużo negatywnych stron brania niby to leku, efektów ubocznych.
Wg mnie prawo o ochronie zdrowia to jest czyt. dalej:
prawo do :
napastowania osoby chorej
manipulacja opinią o osobie chorej
użycia siły i środków przymusu wobec osoby chorej
zastraszania i ubliżania
molestowania i trucia
(...)
Jest niczym innym jak nadużyciem praw wobec osoby nazwanej chorej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „prawo”