Szczere pytanie ... szczera odpowiedź

miejsce na dowolną inną dyskusję nie dotyczącą schizofrenii

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
savior
bywalec
Status: zawód? jeszcze nikt się na mnie nie zawiódł

Re: Szczere pytanie ... szczera odpowiedź

Post autor: savior »

pewnie, zgadzam się w 100%, tylko, żeby temat śmierci nie zdominował żywych tematów:)

czy Szatan istnieje, jeśli tak, czy może zostać zbawiony?
______X
bywalec

Post autor: ______X »

.,.,
Ostatnio zmieniony ndz cze 10, 2012 5:13 pm przez ______X, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jeżyk
zaufany użytkownik

Post autor: Jeżyk »

Myślę że samobójca może trafić do nieba ponieważ osoba kóra decyduje się na ten czyn raczej nie jest zdrowa psychicznie a to oznacza że nie w pełni odpowiada za swoje czyny, nie ponosi winy za ten czyn. Na pewno nie idzie do piekła jak kiedyś myślano.

Czy uważasz że małżeństwo dwóch osób chorych na schizofrenię poradzi sobie z materialną stroną życia (utrzymanie rodziny- praca, zarobki), czy oboje nie będą "bujać w obłokach" i żyć na pograniczu nędzy a ich dzieci będą chodzić głodne i obdarte?
Sposób na długie życie - CZUŁOŚĆ, BEZINTERESOWNOŚĆ, AKCEPTACJA
Mariii
zaufany użytkownik

Post autor: Mariii »

wszystko zależy od poziomu choroby obu partnerów
osobiście nie znam żadnej chorej pary, który by przetrwała
wiele próbowało, bo poznali się w ośrodkach, ale po kilku miesiącach wszystko się kończyło, bo nie było miłości...

a właśnie... czy schizofrenik kocha, czy tylko mu się tak wydaje, bo wie, że tak trzeba!???
Wasz świat nic mi nie dał, nic nie może mi zabrać
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Post autor: Antonio Kontrabas »

A ja to co, my jestesmy razem z moja zoneczka juz ponad 5lat i wszystko sie uklada idealnie, mamy identyczna diagnoze F20 :) Zwiazki chorych niczym sie nie roznia od zwiazkow ludzi zdrowych, trafiaja na takie same problemy i tak samo je rozwiazuja. Jest tylko jedno ALE, nalezy brac leki, trzeba sie leczyc, tak samo jak w przypadku kazdej choroby. Zaryzykuje nawet stwierdzenie, iz zwiazki ludzi chorych sa duzo bardziej trwale, ludzie sie glebiej rozumieja, maja podobny stopien wrazliwosci, wzajemnie sie wspieraja i daja sobie sile.
Kazdy kocha tak jak umie i nie zalezy to od choroby. Jedni kochaja calym sercem i na zaboj, inni to cwaniacy i jak im jest wygodnie to potrafia sie wykrecic choroba, badz kazdym innym dobrym wykretem.
PS w. samobojstwo nie moze byc do konca usprawiedliwione choroba psychiczna - czlowiek zyje, poznaje pewne prawa i reguly rzadzace swiatem, Kosciolem, jego wiara. Jezeli je przekracza, przekresla nabyta wiedze, staje sie odstepca i bedzie ponosil, mysle, tego konsekwencje. Nawet jak mu tak kaza glosy, to wierzy im, a nie temu co poznal i sie nauczyl, nie ufa Panu Bogu.
Podobno kazdy grzesznik, nawet najwiekszy, moze jeszcze po smierci wybrac Boga, zwrocic sie w strone swiatla i odpokutowac. My mamy te szanse za zycia, ja mialem. Czym jest pieklo - to brak obecnosci Boga, mysle, ze wielu z nas tego doswiadczylo w psychozie.

Czy choroba to rzeczywiscie kara za grzechy Twoje lub Twoich przodkow?
Awatar użytkownika
savior
bywalec

nie wierzę w to, ale pojawia sie też kwestia spadku po poprzednich wcieleniach, tzw KARMY, tak mówi hinduizm czy buddyzm, już nie pamiętam. W takim wypadku bierzesz odpowiedzialnosć w tym życiu za czyny dobre i złe z poprzednich żyć. Trudno powiedzieć. a co do przodków, tak pisze w Starym Testamencie, że jest odpowiedzialność potomków za grzechy ojców. Ale w to też nie wierzę.

czy istnieją inne wymiary(światy alternatywne)?
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kamil Kończak »

Choroba nie jest karą.Jest efektem naszych wyborów życiowych najczęściej.Sama choroba dla mnie jako osoby wierzącej jest momentem zatrzymania,refleksji nad tym,że nie powinienem żyć tak jak do tej pory.Jest momentem przewartościowania,otwarcia na inną rzeczywistość.Choroba jest po to abyśmy nie popełniali tych samych błędów w przyszłości.Wiąże się z pojęciem karmy chrześcijańskiej.Osobiście gdybym nie zachorował mam głębokie przekonanie żyłbym w nieświadomości swojego życia i wszystko robił bezrefleksyjnie.Choroba to swego rodzaju "czyściec".

Co do światów alternatywnych czyli domyślam się równoległych tak?Wszystko jest możliwe.

Każdy z nas widział sztuczki iluzjonistów.Czy nie wydaje Ci się,że jakaś siła może tworzyć w naszym świecie głębokie iluzje,przez które tracimy z oczu całość,ba nawet wszyscy przestajemy coś widzieć?Nie mam na myśli tu żadnego spisku tylko jakiś odwieczny mechanizm.
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.

" May your love of the form culminite in the love of
the formless."

https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
Awatar użytkownika
boris
zaufany użytkownik

Post autor: boris »

irish24 pisze:.Czy nie wydaje Ci się,że jakaś siła może tworzyć w naszym świecie głębokie iluzje,przez które tracimy z oczu całość,ba nawet wszyscy przestajemy coś widzieć?Nie mam na myśli tu żadnego spisku tylko jakiś odwieczny mechanizm.
Zakładam, że to było pytanie kontynuujące zabawę :) Iluzja nie leży po stronie zmysłów ale po stronie domniemanego podmiotu "ja", który patrzę. To potężna iluzja i niektórym może się tylko wydawać, że w pełni ją przeniknęli np tak jak to było ze Stachurą.

Czy Stachura przed popadnięciem w psychozę miał etap typowej schizofrenicznej iluminacji czy rzeczywiście coś zobaczył?
http://www.youtube.com/watch?v=EdmZYu9Lths
Powiedzmy przeciwnikowi otwarcie, że nie podzielamy jego idei, ponieważ je rozumiemy, i że on nie podziela naszych, ponieważ ich nie rozumie.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Całą jaskrawość;-)Może otworzyła mu się karma,nie wiem.

Czy wierzysz,że Jezus był Bogiem?

the formless."

Awatar użytkownika
savior
bywalec

jak najbardziej, głęboko w to wierzę, ale jest to tajemnica niepojęta

czy uważacie, że cierpienie, różnego rodzaju pokrecone doswiadczenia kształtują nas, czy jesteśmy dzieki nim bogatsi wewnętrznie?
Awatar użytkownika
Clamo
moderator
moderator

Post autor: Clamo »

Tylko częściowo. Głównie robią z nas kaleki, a nawet potworów...

Pytanie do wierzących:
Jak wyobrażasz sobie ponownie przyjście Jezusa na Ziemię?
"Roses are red, violets are blue, I'm schizophrenic, and so am I."
-Oscar Levant
Awatar użytkownika
savior
bywalec

To będzie jeden z żyjących, bądź jeszcze nie narodzonych ludzi. Będzie sobą coś reprezentował, ale sam będzie się uczył tak jak człowiek, choć jego duch będzie Bogiem.

czy będzie kiedyś możliwe, aby człowiek żył 200 lub więcej lat?
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Człowiek żył już kilkaset lat w dawnych czasach.Na świecie istniały podobno różne cywilizacje i techniki medyczne.

Czy uważasz,że Kościół zbliża do Boga czy od niego oddala?

the formless."

Awatar użytkownika
savior
bywalec

Zależy jak rozumiany kościół, znam osobe która żwawo chodzi do koscioła i się modli, a swoim zachowaniem przeczy wszelkiej moralności, w takim wypadku oddala.

Co sądzisz o tym forum?
Awatar użytkownika
boris
zaufany użytkownik

Post autor: boris »

Fajne forum :) Gdybym gdzie indziej pisał to co tu piszę to by mnie wzięli za wariata, a tu, proszę bardzo, z góry wiadomo, że jestem wariatem i nikogo specjalnie nie dziwi co piszę :) grunt to się nie powtarzać, bo był tu jeden wariat co w kółko mówił to samo - i został zbanowany. :)

Co lepsze, dobry złodziej czy zły dobrodziej?
http://www.youtube.com/watch?v=EdmZYu9Lths
Powiedzmy przeciwnikowi otwarcie, że nie podzielamy jego idei, ponieważ je rozumiemy, i że on nie podziela naszych, ponieważ ich nie rozumie.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Nie mów o sobie wariat bo nim nie jesteś.To system zakodował Ci takie myślenie,chore wzorce myślenia.Krzywdzisz kogoś świadomie,nienawidzisz,niszczysz?Tacy ludzie są wariatami.Ludzie,którzy nie zastanawiają się nad wypowiadanymi słowami,ludzie,którzy myślą tylko o sobie.

Każde złodziejstwo jest złe.

Czy uważasz,że schizofrenia to choroba mózgu?

the formless."

Awatar użytkownika
savior
bywalec

Powiem szczerze: nie wierzę w choroby psychiczne, te jazdy mogą się brać z różnej traumy, niezaspokojonych potrzeb, izolacji, dlatego powrót do społeczeństwa, do pracy, wiedza - czego w życiu się chce, to wszystko powoduje, ze zaczynasz normalnie funkcjonować.

Czy wierzysz w system, który zniewala jednostkę, popatrzmy do koła, jak to jest?
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Oczywiście,że system zniewala ludzi.Wbudowuje nam różne destrukcyjne programy myślowe.Wszystko co wiemy o świecie wiemy z systemu.Chore wzorce religijne,kulturowe i inne prowadzą do wielu zaburzeń.Ludzie stają się niewolnikami i nawet tego nie wiedzą,często czują się z tym dobrze.Z systemem nie można też walczyć,powinno się go zmieniać.

Czy wierzysz,że świat może być lepszy?

the formless."

Awatar użytkownika
savior
bywalec

oczywiście że tak, myslę nawet że naszym moralnym obowiązkiem wszystkich ludzi jest zmienianie świata na lepsze. Może to co prawda przypominać walke z wiatrakami, ale trzeba próbować.

Jakie uzależnienie jest najgorsze?
Mariii
zaufany użytkownik

Post autor: Mariii »

Każde uzależnienie jest złe, zarówno alkoholizm, jak i narkomania nie wnoszą nic pozytywnego do życia. Papierosy szkodzą. Ale w końcu jakoś umrzeć trzeba ;)
Jeśli chodzi o komputer czy tv, to mniej groźne nawyki. Hazard jest bardzo ryzykowny...
Wydaje mi się, że jednak najgorsze z uzależnień, to to od drugiej osoby.
Zwłaszcza na starość, gdy trzeba się prosić o głupią szklankę wody kogoś, kogo się przez lata wychowywało...
Moim zdaniem najgorzej mają niepełnosprawni ruchowo, którzy wiecznie muszą mieć przy sobie opiekuna.

Wierzysz w życie po życiu, myślisz że nie będzie ono miało nic wspólnego ze schizo!???
Wasz świat nic mi nie dał, nic nie może mi zabrać
ODPOWIEDZ

Wróć do „inne”