Świat bez psychiatrów?!?
Moderator: moderatorzy
- tom76
- zaufany użytkownik
Świat bez psychiatrów?!?
Czy jest w ogóle możliwe żeby na tym etapie rozwoju społeczeństwa ludzie mogli się obyć bez psychiatrów?Co myślicie?
Ja uważam że jest to nie możliwe bo choroby psychiczne są były i nie widać by znikały bo co roku zapadają na nie nowi ludzie.
Mi szpital uratował życie bo nie dopuścił bym staczał się w spiralę urojeń i omamów czyli w obłęd.
Ale uważam że nawet po wyjściu z szpitala psychiatrzy dalej są potrzebni bo na przykład w moim przypadku psychiatra przepisuje mi dawkę podtrzymującą obecny dobry stan psychiczny.Po za tym psychiatra wie nie tylko jaki rodzaj leku zastosować ale jeszcze do tego jakie dawki zażywać.
Więc myślę że świat bez psychiatrów może kiedyś będzie ale nie dzisiaj.
Ja uważam że jest to nie możliwe bo choroby psychiczne są były i nie widać by znikały bo co roku zapadają na nie nowi ludzie.
Mi szpital uratował życie bo nie dopuścił bym staczał się w spiralę urojeń i omamów czyli w obłęd.
Ale uważam że nawet po wyjściu z szpitala psychiatrzy dalej są potrzebni bo na przykład w moim przypadku psychiatra przepisuje mi dawkę podtrzymującą obecny dobry stan psychiczny.Po za tym psychiatra wie nie tylko jaki rodzaj leku zastosować ale jeszcze do tego jakie dawki zażywać.
Więc myślę że świat bez psychiatrów może kiedyś będzie ale nie dzisiaj.
Pozbycie się instytucji pełniących funkcję jaką obecnie w społeczeństwach spełnia np. psychiatria (dawniej np. inkwizycja) jest możliwe i zachodzi w sensie tendencji i w tym kierunku rozwijają się społeczeństwa ...marek pisze:Czy jest w ogóle możliwe żeby na tym etapie rozwoju społeczeństwa ludzie mogli się obyć bez psychiatrów? Co myślicie?
Nawet w psychiatrii, wśród bardziej światłych jej przedstawicieli, można zauważyć tendencję do postrzegania swoich kompetencji w sposób nie ideologiczny – w kierunku neurologii.
Niestety oszołomów ciągle nie brakuje, i nie będzie brakować do póki panować będą obecne przekonania naturalistyczno - relatywistyczne etycznie, o mechanizmach rządzących społeczeństwem, czyli ta sama ideologia, która stała u podstaw XX wiecznych totalitaryzmów, a obecnie jest podstawą mentalną postrzegania rzeczywistości większości – taki faszyzm dla ubogich.
- zbyszek
- admin
- Status: webmaster
- Kontakt:
W wybuchu choroby dużą rolę gra stres. Czy gdyby teoretycznie społeczeństwo pozbyło się wszelkich nadmiernych stresów liczba chorych spadłaby ? Mam wrażenie, że nie !
Człowiek jest tak zbudowany, że sam dopasuje sobie poziom stresu. Świadczyć o tym może np. taka sama ilość zachorowań w okresie wojny jak w okresie pokoju i dobrobytu.
Gdybyśmy rozpoznawali (np. przez odpowiednią edukację społeczeństwa) każdą osobę zagrożoną w danej sytuacji zachorowaniem i udzielali jej pomocy, czy wtedy ilość zachorowań zmalałaby ?
Myślę, że tak należy działać, jednak wygramy najprawdopodobniej dopiero drogą okrężną.
Człowiek jest tak zbudowany, że sam dopasuje sobie poziom stresu. Świadczyć o tym może np. taka sama ilość zachorowań w okresie wojny jak w okresie pokoju i dobrobytu.
Gdybyśmy rozpoznawali (np. przez odpowiednią edukację społeczeństwa) każdą osobę zagrożoną w danej sytuacji zachorowaniem i udzielali jej pomocy, czy wtedy ilość zachorowań zmalałaby ?
Myślę, że tak należy działać, jednak wygramy najprawdopodobniej dopiero drogą okrężną.
Ostatnio zmieniony sob sty 06, 2007 10:20 am przez zbyszek, łącznie zmieniany 1 raz.
- tom76
- zaufany użytkownik
Zgadzam się.A dodatkowo potwierdza to taki fakt że jest stały procent schizofreników(1%)kiedyś i dzisiaj bezwzględu na szerokość i długość geograficzną,status społeczny czy rozwój gospodarczy państw.zbyszek pisze:W wybuchu choroby dużą rolę gra stres. Czy gdyby teoretycznie społeczeństwo pozbyło się wszelkich nadmiernych stresów liczba chorych spadłaby ? Mam wrażenie, że nie !
A na marginesie dodam że gdyby człowiek był stworzony drogą ewolucji to już dawno temu słabsze jednostki by wymarły bo takie jest założenie teorii ewolucji doboru naturalnego.
Czyli moim zdaniem teoria ewolucji jest błędna i w temacie przyczyn chorób psychicznych ludzi rozważanie jej nic nie pomaga i nie posuwa wiedzy do przodu.
Re: Świat bez psychiatrów?!?
Psychiatrzy niestety są potrzebni. Przestaliby być potrzebni, gdyby nie byłoby chorych psychicznie. Niestety choroby psychiczne są raczej dość częste. Na szczęście istnieją psychotropy, które mogą powstrzymać rozwój choroby psychicznej. Na szczęście na rynku jest wiele leków przeciwpsychotycznych i jest szansa, że chory w końcu trafi na lek bez skutków ubocznych.
To, że jakiś lek komuś służy, nie znaczy że nie zaszkodzi innej osobie. 

Re: Świat bez psychiatrów?!?
Oczywiście ze tak . Leki antypsychotyczne bez recepty dostępne w aptece wraz z opisem dawkowania. Informacji na ich temat udziela internista i po co psychiatra?