Czytam właśnie
Moderator: moderatorzy
Re: Czytam właśnie
"Duchowa prostota. Jak mieć więcej mając mniej". Courtney Carver
"Poznaj siłę, która może odmienić Twoje życie.
Napisany przez niezwykłą kobietę poradnik, który pomaga innym zdobyć więcej przestrzeni, czasu i… miłości.
Czy minimalizm jako postawa życiowa może poprawić stan zdrowia, pomóc zbudować trwalsze i głębsze relacje oraz rozładować stres?
Wciąż do czegoś dążymy – każdego dnia poddajemy się presji, by dłużej pracować i więcej posiadać. Dla Courtney Carver ten ciągły wyścig musiał się zakończyć, gdy zdiagnozowano u niej stwardnienie rozsiane. Stres był jak oliwa dolewana do ognia – nagle stało się jasne, że musi wyzbyć się fizycznego i psychicznego bałaganu, który potęgował jej chorobę i złe samopoczucie.
Carver pokazuje, jak realizować praktyczny minimalizm, by posiadając mniej, zyskać więcej przestrzeni, czasu i miłości! Pozbywanie się zbędnego bagażu pomaga jej zdaniem wprowadzić w życie światło i harmonię.
Jej znany na całym świecie Project 333 zakłada ograniczenie liczby ubrań do 33 sztuk i noszenie ich naprzemiennie przez trzy miesiące. Efekty tej akcji otworzyły oczy tysiącom ludzi i zrewolucjonizowały ich szafy.
Czas na polskich czytelników – Duchowa prostota to życie w zgodzie z koncepcją zero waste na poziomie zarówno fizycznym, jak i mentalnym".
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4884491 ... ajac-mniej
"Poznaj siłę, która może odmienić Twoje życie.
Napisany przez niezwykłą kobietę poradnik, który pomaga innym zdobyć więcej przestrzeni, czasu i… miłości.
Czy minimalizm jako postawa życiowa może poprawić stan zdrowia, pomóc zbudować trwalsze i głębsze relacje oraz rozładować stres?
Wciąż do czegoś dążymy – każdego dnia poddajemy się presji, by dłużej pracować i więcej posiadać. Dla Courtney Carver ten ciągły wyścig musiał się zakończyć, gdy zdiagnozowano u niej stwardnienie rozsiane. Stres był jak oliwa dolewana do ognia – nagle stało się jasne, że musi wyzbyć się fizycznego i psychicznego bałaganu, który potęgował jej chorobę i złe samopoczucie.
Carver pokazuje, jak realizować praktyczny minimalizm, by posiadając mniej, zyskać więcej przestrzeni, czasu i miłości! Pozbywanie się zbędnego bagażu pomaga jej zdaniem wprowadzić w życie światło i harmonię.
Jej znany na całym świecie Project 333 zakłada ograniczenie liczby ubrań do 33 sztuk i noszenie ich naprzemiennie przez trzy miesiące. Efekty tej akcji otworzyły oczy tysiącom ludzi i zrewolucjonizowały ich szafy.
Czas na polskich czytelników – Duchowa prostota to życie w zgodzie z koncepcją zero waste na poziomie zarówno fizycznym, jak i mentalnym".
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4884491 ... ajac-mniej
-
- zaufany użytkownik
Wcześniej czytałem dodatek Teletygodnia o EURO 2020.
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
Ja żałuje,że nie mam skarbu kibica Euro 2020.rozszczepionyumysl pisze: ↑pn cze 14, 2021 6:41 pm Wcześniej czytałem dodatek Teletygodnia o EURO 2020.
-
- zaufany użytkownik
Z Przeglądu Sportowego za obszerny (ponad 200 stron), ale na pewno lepiej wykonany.
W dodatku z Tele Tygodnia była m.in. literówka w terminarzu "UKARAINA" i Paulo Sousa jako hasło w krzyżówce okrzyknięte zostało polską aktorką.
W dodatku z Tele Tygodnia była m.in. literówka w terminarzu "UKARAINA" i Paulo Sousa jako hasło w krzyżówce okrzyknięte zostało polską aktorką.
- Catastrophique
- bywalec
Carol Dweck "Nowa psychologia sukcesu".
Tik tak tik tak
| "To boldly go where no one has gone before"

- Catastrophique
- bywalec
1) Bożena Płonka-Syroka (2015): "Niemiecka medycyna romantyczna (1797-1848) w opiniach przedstawicieli polskiego środowiska naukowego do 1863"
... "związki medycyny z otaczającą ją kulturą umysłową epoki"
2) W następnej kolejności: Paweł Dybel (2017): "Przywracanie pamięci. Polscy psychiatrzy XX wieku orientacji psychoanalitycznej"*
* "Kim byli Ludwig Jekels, Eugenia Sokolnicka, Ludwika Karpińska, Adam Wizel, Maurycy Bornsztajn, Jan Nelken, Roman Markuszewicz, Gustaw Bychowski, Salomea Kempner? Są to dzisiaj w rodzimym środowisku naukowym nazwiska zupełnie nieznane, a jeśli nawet ktoś słyszał o niektórych z nich, jest to zazwyczaj wiedza dość ogólnikowa. Książka wpisuje się w zapoczątkowany u nas w latach 90. nurt przywracania pamięci o wybitnych przedstawicielach polskiej nauki w XX w., których oryginalny dorobek został w czasach PRL-u niemal całkowicie zapoznany. W tym wypadku chodzi o przedstawicieli polskiej psychiatrii, psychoterapii i psychologii orientacji psychoanalitycznej, którzy w okresie zaborów i międzywojnia byli czołowymi specjalistami w tych dziedzinach, ciesząc się ogromnym autorytetem. Znalazły się w niej również eseje o Helenie Deutsch i Hannie Segal, które emigrując w młodych latach, zrobiły później imponującą karierę w ruchu psychoanalitycznym. Do końca życia jednak zachowały żywe związki z krajem i polską tożsamość kulturową".
... "związki medycyny z otaczającą ją kulturą umysłową epoki"
2) W następnej kolejności: Paweł Dybel (2017): "Przywracanie pamięci. Polscy psychiatrzy XX wieku orientacji psychoanalitycznej"*
* "Kim byli Ludwig Jekels, Eugenia Sokolnicka, Ludwika Karpińska, Adam Wizel, Maurycy Bornsztajn, Jan Nelken, Roman Markuszewicz, Gustaw Bychowski, Salomea Kempner? Są to dzisiaj w rodzimym środowisku naukowym nazwiska zupełnie nieznane, a jeśli nawet ktoś słyszał o niektórych z nich, jest to zazwyczaj wiedza dość ogólnikowa. Książka wpisuje się w zapoczątkowany u nas w latach 90. nurt przywracania pamięci o wybitnych przedstawicielach polskiej nauki w XX w., których oryginalny dorobek został w czasach PRL-u niemal całkowicie zapoznany. W tym wypadku chodzi o przedstawicieli polskiej psychiatrii, psychoterapii i psychologii orientacji psychoanalitycznej, którzy w okresie zaborów i międzywojnia byli czołowymi specjalistami w tych dziedzinach, ciesząc się ogromnym autorytetem. Znalazły się w niej również eseje o Helenie Deutsch i Hannie Segal, które emigrując w młodych latach, zrobiły później imponującą karierę w ruchu psychoanalitycznym. Do końca życia jednak zachowały żywe związki z krajem i polską tożsamość kulturową".
Czytam teraz "Hrabina de Charny", Alexandre Dumas (syn). Nie lubię za bardzo (niepolskich) dziewiętnastowiecznych powieści, ale obiecałam komuś, że przeczytam ;-) Jak ktoś czytał tą książkę, ma uwagi i skojarzenia, chociażby te filmowe, to proszę o impulsy, to mogłoby mi pomóc w zanurzeniu się w świecie opisywanym ;-)
- Infalibilis
- bywalec
Torę, Biblię i Korę!
Koran czytam!
Koran czytam!
Pisałam w tym wątku/ temacie dwa, trzy lata temu, że nie czytałam Trylogii. Otóż, rok temu przeczytałam "Ogniem i mieczem".
- Catastrophique
- bywalec
- Chłopiec Papuśny
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 46660127
- Chłopiec Papuśny
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 46660127
"Księgi Jakubowe" - Olga Tokarczuk. 860 stron ebooka.
- Catastrophique
- bywalec
Amerykanim Martin Booth
Aaaah, the chaos god speak clearly now! It is as though a thousand mouths cry out in pain! Chaos has come to judge you! Chaos consume you! Do you hear the voices too?
- Catastrophique
- bywalec
Szukam kreatywnych metod aby pokonać strach. Nie dla siebie, bo ja sobie z tym radzę. Dla moich klientów głównie.

Tik tak tik tak
| "To boldly go where no one has gone before"

- Catastrophique
- bywalec
Ostatnio co czytałem to "Ciemny Las" Autor Cixin Liu.
Jedni są głusi, inni słyszą głosy.
- amigo
- zaufany użytkownik
''Lęk'' - Antoni Kępiński-Troche ciezka lektura, ale interesuje mnie dziedzina psychiatrii. 

Może nie książka, ale teksty są długie, więc polecam ten blog i wpisy do dłuższego przygotowania się do czytania, jeżeli kogoś zaciekawią:
Najnowszy wpis:
Tłumaczy Teresa Serafinowska
http://www.wogrodzienowejziemi.pl/2021/ ... ernik.html
Teksty: LISA RENEE
źr. https://energeticsynthesis.com/resource ... gy-of-evil
Najnowszy wpis:
Tłumaczy Teresa Serafinowska
http://www.wogrodzienowejziemi.pl/2021/ ... ernik.html
Teksty: LISA RENEE
źr. https://energeticsynthesis.com/resource ... gy-of-evil