Zdolność do pracy
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
Zdolność do pracy
Pięć tygodni byłem w szpitalu psychiatrycznym(rodzina wezwała pogotowie ze względu na moje dziwne zachowanie i mnie tam zostawiono ) teraz miesiąc jeszcze w domu na chorobowym,czekają mnie badania lekarskie na zdolność do pracy(przekroczony czas miesiąc).Zdiagnozowano u mnie schizofrenie paranoidalną. Mam to na wypisie ze szpitala, jest tam też ,że nie chciałem brać leków i że leczyć dałem się wbrew swojej woli. Co na tych badaniach lekarskich o zdolność powiedzieć dlaczego mnie nie było i ile wyjawić prawdy? Czy ktoś z Was miał taki problem z uzyskaniem zdolności do pracy przez tą chorobę?
Re: Zdolność do pracy
Czyli nie za-obserwowałeś w swoim samopoczuciu (czy też zachowaniu) żadnych zmian, tylko dostrzegła je rodzina..? Osoby, u których (zazwyczaj między 20. a 25. rokiem życia) "zaczyna" się ta choroba, doświadczają tzw. "załamania dotychczasowej linii życiowej", a to np. utrata dotychczasowych zainteresowań, wycofanie z dotychczasowych kontaktów towarzyskich, społecznych lub/ i też przemożny ból psychiczny... A tzw. "brak krytycyzmu co do objawów chorobowych" (brak "wglądu w chorobę") jest w wielu opisach psychiatrycznych (sprawozdaniach, szpitalnych wypisach), bo nasz subiektywny świat jest według psychiatrów nie tylko subiektywny jak z resztą u każdej jednostki, ale zgoła urojony. Ale do sedna sprawy: Myślę, że odpowiedź na TWOJE PYTANIE nie przyjdzie tu na forum tak szybko, bo wielu/wiele z nas jest przyzwyczajonych do dotychczasowego TRYBU ŻYCIA zdominowanego przez chorobę generującą niedomagania psychomotoryczne i wszelkie zmiany odbiera jako wstrząs, szok, bo taka jest struktura psychiki przy F20. I tak nawet, jak osoba ze schizofrenią samodzielnie zrobi zakupy, przygotuje sobie posiłki w ciągu dnia, posprząta, zadba o higienę osobistą czy utrzymuje relacje z innymi osobami (w realu), to bardzo dużo... Przyznawanie niezdolności do pracy różnie może wyglądać w różnych województwach. Np. tam, gdzie dominują małe miejscowości i wsie, jest mniej schizofrenii, niż u osób, które urodziły i wychowały się w mieście- tak statystycznie. W miejscowościach zurbanizowanych, instytucje chyba są mniej skore do wydawania zaświadczeń o niezdolności do pracy, patrz: duża liczba ludności, obciążenie finansowe. Tak mi podpowiada moja logika... Pozdrawiam.
Dziękuję za odpowiedź i prosze o więcej.
Powiedz lekarzowi prawdę. Moim zdanie nie będziesz miał kłopotów z uzyskaniem zdolności do pracy jeśli powiesz, że się leczysz, a choroba cię nie ogranicza.
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Jeżeli tylko jesteś w stanie pracować, powinieneś dostać zdolność do pracy bez problemu. Lekarze b. dobrze sobie zdają sprawę, że jak komuś nie wydadzą zdolności do pracy, to taka osoba idzie zazwyczaj na rentę i będą musieli za niego płacić. A jak pacjencji pracują, to oni płacą na lekarzy. I oto chodzi.
No chyba, że twój zawód wymaga bardzo dużej odpowiedzialności np. używasz broni palnej w pracy.
No chyba, że twój zawód wymaga bardzo dużej odpowiedzialności np. używasz broni palnej w pracy.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
po pierwsze to schizofrenia to nie zachowania odbiegające od normy. objeżyj Piękny Umysł bez głosu.Lachim90 pisze: ↑sob lip 24, 2021 12:03 am Pięć tygodni byłem w szpitalu psychiatrycznym(rodzina wezwała pogotowie ze względu na moje dziwne zachowanie i mnie tam zostawiono ) teraz miesiąc jeszcze w domu na chorobowym,czekają mnie badania lekarskie na zdolność do pracy(przekroczony czas miesiąc).Zdiagnozowano u mnie schizofrenie paranoidalną. Mam to na wypisie ze szpitala, jest tam też ,że nie chciałem brać leków i że leczyć dałem się wbrew swojej woli. Co na tych badaniach lekarskich o zdolność powiedzieć dlaczego mnie nie było i ile wyjawić prawdy? Czy ktoś z Was miał taki problem z uzyskaniem zdolności do pracy przez tą chorobę?
Po drugie dostaniesz rente którą będzie większa niż wypłata.
po trzecie schizofrenia to super inteligencja. więc się rozwijaj i się dużo ucz.
na forum wchdodź. bo to forum założyłem JA tak jak Donalnd Tusk PiS.
nevermind.