Przedsmak epizodu - nerwoból w klatce piersiowej i mostku

Dla osób szukających ogólnej pomocy i wstępnej orientacji dotyczącej choroby.
Kto umie dokładniej nazwać problem proszę pisać w działach tematycznych "Ogólnej dyskusji"

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
AnyG
zarejestrowany użytkownik

Przedsmak epizodu - nerwoból w klatce piersiowej i mostku

Post autor: AnyG »

Witam
Cierpię na schizofrenie od 7 lat. Ostatni epizod miałam w 2017 r. Biorę Abilify 15 Mg, miałam też przepisaną olanzapinę - 10 Mg ale w lutym tego roku z pomocą psychiatry odstawiłam ten lek. Ostatnio dużo się dzieje w moim życiu - w pracy dużo trzeba się skupić, od paru dni mam problemy ze spaniem i mam zmienny nastrój
Ogólnie to mam bardzo silny ból w klatce pod piersiami i w mostku. Byłam z tym u lekarza w ambulatorium osłuchał mnie i zrobił EKG i ciśnienie zmierzył i wszystko w normie jest. Ktoś z Was miał coś takiego? Może to wpływ leków - od tego piątku biorę olanzapinę na noc. a wiadomo że psychotropy dopiero po dwóch tygodniach działają....
Meduzola
zaufany użytkownik

Re: Przedsmak epizodu - nerwoból w klatce piersiowej i mostku

Post autor: Meduzola »

AnyG pisze: czw lip 29, 2021 5:48 am Ogólnie to mam bardzo silny ból w klatce pod piersiami i w mostku. Byłam z tym u lekarza w ambulatorium osłuchał mnie i zrobił EKG i ciśnienie zmierzył i wszystko w normie jest. Ktoś z Was miał coś takiego? Może to wpływ leków - od tego piątku biorę olanzapinę na noc. a wiadomo że psychotropy dopiero po dwóch tygodniach działają....
Moim zdaniem schizofrenia może zawierać elementy nerwicowe. Ale... prawie całkowicie "wyparto" psychoanalizę z psychiatrii... (Elementy biograficzne pacjenta są potrzebne, ale już nie wiadomo do czego... :eusa-violin: ) No bo nie, że zaraz "urojenia hipochondryczne"- jak to i mnie raz wpisano w szpitalnym wypisie. Może też jesteś meteopatką, wrażliwą na zmiany ciśnień atmosferycznych. Ja mam niskie ciśnienie i nieproporcjonalnie wysokie tętno- dlatego mam Metocard i Pregabalinę. Może masz słabe naczynia krwionośne, ja np. powinnam-odnośnie witaminy C- jeść więcej owoców, ale mam nadkwasotę i robię sobie z nich kompot. Mnie w problemach krążeniowo- oddechowych w dużym stopniu pomaga wdychanie olejku lawendowego, niestety w niektórych aptekach zdrożał z 13,50 do 16 zł za 10 ml, ale można by to sprawdzić również w sklepie zielarskim. Substancje psychotropowe mają szerokie spektrum oddziaływania na organizm. Objawy parkinsonowskie mogą się pojawić już po kilku dniach, hm...
Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

Re: Przedsmak epizodu - nerwoból w klatce piersiowej i mostku

Post autor: Bright Angel »

AnyG pisze: czw lip 29, 2021 5:48 am Witam
Cierpię na schizofrenie od 7 lat. Ostatni epizod miałam w 2017 r. Biorę Abilify 15 Mg, miałam też przepisaną olanzapinę - 10 Mg ale w lutym tego roku z pomocą psychiatry odstawiłam ten lek. Ostatnio dużo się dzieje w moim życiu - w pracy dużo trzeba się skupić, od paru dni mam problemy ze spaniem i mam zmienny nastrój
Ogólnie to mam bardzo silny ból w klatce pod piersiami i w mostku. Byłam z tym u lekarza w ambulatorium osłuchał mnie i zrobił EKG i ciśnienie zmierzył i wszystko w normie jest. Ktoś z Was miał coś takiego? Może to wpływ leków - od tego piątku biorę olanzapinę na noc. a wiadomo że psychotropy dopiero po dwóch tygodniach działają....
Nerwy sercowe i przełyku są te same i dlatego ból jest b. podobny. Dlatego to może być problem z przełykiem u Ciebie od leków i stanów stresowych. Masz problemy z przełykaniem pokarmów? Musisz więcej popijać po zjedzeniu?
W razie bólu dużo pij soków i rozmasuj mocno sobie mięśnie tuż pod mostkiem. Też miód spadziowy może pomóc, tylko musi być wysokiej jakości.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
ODPOWIEDZ

Wróć do „kto pomoże”