Abilify/erekcja/wytrysk

Dla osób szukających ogólnej pomocy i wstępnej orientacji dotyczącej choroby.
Kto umie dokładniej nazwać problem proszę pisać w działach tematycznych "Ogólnej dyskusji"

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
Roy89
zaufany użytkownik

Abilify/erekcja/wytrysk

Post autor: Roy89 »

Abilify/erekcja/wytrysk jak to wygląda u użytkowników biorących ten lek.Jak po rispolepcie jestem załamany i chcą mi zmienić na właśnie abilify. Pytanie czy wasze libido na tym leku jest wysokie i czy osiągacie erekcje z wytryskiem.

Pozdrawiam
Damian
Awatar użytkownika
AndrzejB
zaufany użytkownik

Re: Abilify/erekcja/wytrysk

Post autor: AndrzejB »

Erekcja i wytrysk nie są najważniejsze, co po erekcji jak nie będzie pożądania, co po wytrysku jak nie będzie orgazmu.
Roy89
zaufany użytkownik

Maldok pisze:Erekcja i wytrysk nie są najważniejsze, co po erekcji jak nie będzie pożądania, co po wytrysku jak nie będzie orgazmu.
Rzeczywiście erekcję osiągam w sposób wymuszony,bez pożądania. Jeśli chodzi o orgazm to ciężko jest mi go doświadczyć, a jak już to bez wytrysku.Spowodowane jest to lekiem jaki zażywałem czyli rispolept. Moje pytanie jak to wygląda po abilify.
Awatar użytkownika
AndrzejB
zaufany użytkownik

Post autor: AndrzejB »

Ja biorę Solian + Abilify, zdarza się erekcja ale bez pożądania, wolałbym orgazm bez wytrysku ale biologicznie to działa, wytrysk się zdarza, ale orgazm definiowany jako duża przyjemność (a nie tylko coś odczuwane) nie występuje. Ciało działa, ale w mózgu brak seksu. Wcześniej bralem i rispolept i inne i to samo, kiedyś na krótko przestałem brać leki a seks nie wrócił, czy za krótko czy też wycięty na stałe?
Joanna_s
zaufany użytkownik

Post autor: Joanna_s »

Maldok pisze:kiedyś na krótko przestałem brać leki a seks nie wrócił, czy za krótko czy też wycięty na stałe?
Z tego, co wiem, skutki działania neuroleptyków w tej sferze są zawsze odwracalne (nieodwracalne szkody może spowodować jedynie priapizm). Najprawdopodobniej nie dostrzegłeś żadnej poprawy po odstawieniu leków na krótko właśnie dlatego, że okres bez leków był za krótki. Sądząc po własnych doświadczeniach, poprawa sytuacji po odstawieniu leków może zabierać sporo czasu. Napisałeś, że u Ciebie "ciało działa, ale w mózgu brak seksu" - u mnie był akurat problem przede wszystkim z ciałem i wcześniej martwiło mnie to, że po odstawieniu leków za bardzo nie widać poprawy. W ciągu ostatnich kilku tygodni (neuroleptyk przestałam brać w połowie listopada) nastąpiła jednak, ku mojemu zaskoczeniu, bardzo znaczna poprawa i moja seksualność wróciła niemal zupełnie do normy. Jak widać, musiałam czekać na poprawę prawie 2 miesiące, choć Abilify, który zażywałam, podobno nie wpływa niekorzystnie na sferę seksualną ...

Inną sprawą jest to, że problemy w tej sferze mogą mieć źródła psychiczne; mogą na przykład wynikać z depresji. Na pewno warto wybrać się do endokrynologa, a jeśli on nic nieprawidłowego nie wykryje, to do seksuologa.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

falamen pisze: Rzeczywiście erekcję osiągam w sposób wymuszony,bez pożądania. Jeśli chodzi o orgazm to ciężko jest mi go doświadczyć, a jak już to bez wytrysku.Spowodowane jest to lekiem jaki zażywałem czyli rispolept. Moje pytanie jak to wygląda po abilify.
Można spróbować tak dobrać leki, by nie wpływały one na libido. W moim przypadku takim lekiem był zeldox. Nie wiem, jak Ty byś zareagował na ten lek.

Pozdrawiam.m.
Joanna_s
zaufany użytkownik

Post autor: Joanna_s »

falamen pisze:Jak po rispolepcie jestem załamany i chcą mi zmienić na właśnie abilify. Pytanie czy wasze libido na tym leku jest wysokie i czy osiągacie erekcje z wytryskiem.
Podobno u wielu osób zmiana na Abilify powoduje powrót do normy w sferze seksualnej - chyba jednak nie u wszystkich tak jest, bo ja miałam duże problemy w tej sferze właśnie na Abilify (wcześniej bardzo krótko brałam olanzapinę i Trilafon).
Roy89
zaufany użytkownik

Dziękuję za informację i zachęcam do dalszych spostrzeżeń. Odstawiam leki i biorę tylko lorafen na noc bo za cholerę nie zasne.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Lorafen to benzodiazepiny, ten lek można brać tylko doraźnie, nie stale, bo silnie uzależnia (stąd może Twoje problemy ze snem). Czy uzgodniłeś to ze swoim lekarzem?

Pozdrawiam.m.
Roy89
zaufany użytkownik

Powiedział,że mam go brać tylko przez 14 dni.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

I tak go bierzesz?
A co, jeśli bezsenność nie minie? Masz jakiś plan B? Jak długo nie sypiałeś? Czy rzeczywiście w Twoim przypadku można mówić o bezsenności?

Pozdrawiam.m.
Roy89
zaufany użytkownik

moi pisze:I tak go bierzesz?
A co, jeśli bezsenność nie minie? Masz jakiś plan B? Jak długo nie sypiałeś? Czy rzeczywiście w Twoim przypadku można mówić o bezsenności?

Pozdrawiam.m.

Nie mam planu B.I naprawdę w ogóle nie mogłem spać przez kilka nocy.Mam nadzieję,że po odstawieniu lorafenu wróci to do normy.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Bezsenność jest często trudna do pokonania. Musisz nauczyć się jakoś z tym sobie radzić. Spróbuj nie odsypiać w dzień - gdy będziesz zmęczony, łatwiej zaśniesz i nie rozregulujesz się.
Musisz znaleźć swoje sposoby na bezsenność, jeśli znowu się pojawi. Mnie usypia oglądanie TV przed zaśnięciem.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Post autor: miś wesołek »

Spróbuj z kwetiapiną. Bardzo dobra na sen. I podobno jako jedyny z neuroleptyków pomimo tego, że obniża dopaminę, nie podwyższa prolaktyny (jak to się niby dzieję nie mam pojęcia) i jest wg badań neutralna, jeśli chodzi o wpływ na strefę seksualną.
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
Roy89
zaufany użytkownik

Zachęcam do dalszych komentarzy.
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Post autor: Antonio Kontrabas »

Bardzo dobry jest Sulpiryd. Po zamianie Rispoleptu tym lekiem, libido nie tylko wrocilo do normy, lecz nawet zwiekszylo sie dwokrotnie. Bardzo dobrze wspominam ten lek. Obecnie zazywam Solian, jest raczej obojetny w tej sferze, oczywiscie w malych dawkach.
markus88
bywalec

Post autor: markus88 »

Witam koledzy i koleżanki.
Pozwolę sobie ze opisze swoją sytuacje. Zachorowałem na F23.0 w 2020r. Przyjmowałem dawkę max 8mg rispolept przez krótki czas.Następnie dawkę zmniejszano6mg 4mg 3mg 2mg. Obecnie jestem na olanzapina 5mg. Odkąd brałem rispolept moje libido równa się zero, nie mam wogóle wzwodów. Na dawce 5mg olanzapina równiez bez zmian. Obecnie czuję się dobrze. Jeżeli lekarz stwierdzi , że będę mógł odstawić lekarstwa to to zrobię. Tutaj mam pytanie do was . Jak to wyglądało u Was? Po odstawieniu neuroleptyku powróciło libido i potencja ? Dajcie znać. Z góry dzięki za odpowiedzi. Lekarz przepisał mi sildenafil ale to też nic nie daje.
Paweł_
bywalec

Post autor: Paweł_ »

Rispolept to najgorsze gówno jakie może być w szpitalu mi dawali to nie wiedziałem co się ze mną dzieje olanzapina nie jest lepsza powiedz lekarzowi że chcesz nowsze leki jak arypiprazol, lurazydon nie powodują tylu objawów ubocznych co te stare leki.
posmiewisko
zarejestrowany użytkownik

Post autor: posmiewisko »

Leki na schizofrenię to jedno. Schizofrenicy ponoć są ''niesprawni''.
Awatar użytkownika
Kiciuś_XXL
moderator
moderator

Post autor: Kiciuś_XXL »

Brałem rispolept i miałem problemy z ,, tymi sprawami,, Tragedia.
Do tego doszło szereg innych problemów nie do zaakceptowania.
Swojej psychiatrze powiedziałem że mam myśli s.
Zmieniła mi na olanzapinę. I tak to już trwa kilkanascie lat. Problemy z erekcją czy tam ze zwodem zniknęły, z wtryskiem też.
Moja rada jest taka że jeśli komuś zależy na tym aby mieć swoje zwody i wytryski powinien dołożyć wszelkich starań aby lekarz zmienił na inny lek. Jeśli lekarz nie zechce zmienić na inny lek(bo może mieć podpisaną umowę z dana firmą farmaceutyczną) to trzeba zmienić chujowego lekarza. Lekarzy jest tyle co larw po muchach w lecie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „kto pomoże”