Po jakim czasie można przechodzić na dawkę podtrzymującą Amisanu?

amisulprid

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Saardukar
bywalec

Po jakim czasie można przechodzić na dawkę podtrzymującą Amisanu?

Post autor: Saardukar »

Cześć :)

Obecnie biorę Amisan 600mg podzielony na dwie dawki po 300mg. Dotąd brałem go rano i po obiedzie (ok 15-16), ale miałem wieczorami, pod noc (ok godz 19-20 się zaczynało) napady czegoś ala depresja / anhedonia - czasem na tyle mocno przytłaczające że z bezsensu jakiegokolwiek działania kładłem się szybko spać o 22. Wysiedzieć nie szło.

Zmieniłem obecnie porę stosowania drugiej dawki na wieczór ok 21, z nadzieją że da to poprawę.

Mam przy tym jednak pytanie - ile czasu, miesięcy muszę stosować taką nominalną dawkę, kiedy mogę próbować schodzić do dawki podtrzymującej? Jest na to jakaś reguła czy to sprawa czysto indywidualna?
Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

Re: Po jakim czasie można przechodzić na dawkę podtrzymującą Amisanu?

Post autor: Bright Angel »

Tu nie ma ustalonego czasu. Zależy tylko od Twojego samopoczucia, objawów chorobowych i ryzyka psychozy. Jeżeli nie masz już wytwórczych objawów chorobowych i dobrze się czujesz od dłuższego czasu, to możesz powoli schodzić z dawki leku.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Awatar użytkownika
piotrs
zaufany użytkownik

Post autor: piotrs »

duzo biezesz powinno wystarczyc ci 400 mg amisanu na dobe
dawka podrtrzymujaca to 200 mg solianu po 3 miesiacach
ja tea tak bralem
biore teraz 200 mg APOSUPRIDU
mozesz sprobowac to zamiennik solanu amisuluprydu
Awatar użytkownika
piotrs
zaufany użytkownik

Post autor: piotrs »

wpisz dawka podtrzymujaca w schizofrenii
tam wszystko wyjasnilem ja 11 lat w chorobie
odcierpialem troche na za duzych dawkach
zejdz na 400 na objawy pozytywne powinno wystarczyc to duza podtrzymujaca
w razie czego wezniesz wiecej
bo leki zalezy czy masz pozytywne czy negatywne objawy
Awatar użytkownika
Saardukar
bywalec

Post autor: Saardukar »

Sęk w tym, że nawet na 600mg mam jeden głos / dźwięk czasami uporczywy, czasami nie którego nie mogę wyeliminować - inaczej nie brałbym tyle. Poza nim nie mam żadnych objawów a miałem ich trochę (halucynacje przy zamkniętych oczach lekkie, urojenia, głosy, rozmawiające myślokształty, kołowrotek uczuć, strachu) ale leki (Amisan) to wyeliminowały i w 99% jest naprawdę ok.

Wcześniej przez ok miesiąc brałem 500mg, ale jeszcze czasem zdarzały się jakieś drobne obrazy przy zamkniętych oczach. Wiem że 100% objawów powinno być wyeliminowanych, ale to i tak jest obecnie najlepiej na mnie działający lek. Po abilify 15mg miałem zespół neuroleptyczny, oczy mi tak latały zamknięte że myślałem że zwariuję. Po Kwetaplexie byłem w negatywnym kosmosie już po 1 tabletce i się nim strułem, organizm nie przyjął - Rispoleptu też dobrze nie wspominam.

Pobiorę te 3 miesiące i zobaczę, w sumie nawet ewentualnie będę mógł zostać na tej dawce jeśli po zmianie na wieczorną 2 dawkę nie będę miał tych depresyjnych / anhedonicznych skutków ubocznych.
ODPOWIEDZ

Wróć do „solian”