Kogo przyjmują do ŚDSu?
Moderator: moderatorzy
Kogo przyjmują do ŚDSu?
kto chodzi do ŚDSu? osoby upośledzone? i co to daje? pobyt wypełnia jakoś czas pacjentom żeby nie przytruwali w domu?
Re: Kogo przyjmują do ŚDSu?
Chodzenie do śdsu sprzyja zachowaniu prawidłowego rytmu dobowego oraz zapewnia kontakty społeczne. Ja tam nie chodzę.
ale kto tam chodzi?
na zdjęciach ŚDSów w necie widać powykręcane twarze przez chorobę
podejrzewam że chodzą tam jacyś ubezwłasnowolnieni
na zdjęciach ŚDSów w necie widać powykręcane twarze przez chorobę
podejrzewam że chodzą tam jacyś ubezwłasnowolnieni
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
Ludzie są tam różni,tak samo jak w szpitalu,lub na dziennym.
Bardzo trafna uwaga!Walet Pikowy pisze: ↑czw maja 20, 2021 7:47 pm Ludzie są tam różni,tak samo jak w szpitalu,lub na dziennym.

ŚDS to miejsce dla całkowicie wykluczonych ludzi...
My Way My Generation
"Ludzie wystarczająco szaleni, by sądzić, że mogą zmienić świat, są tymi, którzy go zmieniają."
... najpierw myśleć, potem zmieniać, zawsze kochać...
"Ludzie wystarczająco szaleni, by sądzić, że mogą zmienić świat, są tymi, którzy go zmieniają."
czyli jest tak jak napisałem w pierwszym poście?
i po co na tych lekkich oddziałach jest sala plastyczna i muzyczna jak ich nikt tego nie uczy i robią tak jak umieją i nic z tego nie wynika i już im tak zostaje ?
podobno tam nie wolno opuścić placówki bez pozwolenia psycholożki, codziennie trzeba coś tam podpisywaćpobyt wypełnia jakoś czas pacjentom żeby nie przytruwali w domu
i po co na tych lekkich oddziałach jest sala plastyczna i muzyczna jak ich nikt tego nie uczy i robią tak jak umieją i nic z tego nie wynika i już im tak zostaje ?
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
A na dziennym też nie trzeba zgłaszać wyjść,nieobecności,to chyba normalne?Wtedy trochę jesteś pod ich opieką.A siedząc w domu tylko ludzie mi się wydaje są bardziej wykluczeni.
Kontakt z drugim człowiekiem może mieć moc uzdrawiającą.
-
- bywalec
- Status: Stara szkoła
Brzmi trochę jak:
"Kogo przyjmują do sedesu"
a jeszcze poprawniej:
"Kogo posadzą na sedes"
"Kogo przyjmują do sedesu"
a jeszcze poprawniej:
"Kogo posadzą na sedes"
Przyjmują każdego, nawet boga do swojego serca.
Biorąc pod uwagę charakter choroby oraz działania uboczne zażywanych leków niestety mało prawdopodobne.
Nie mam nic przeciwko aby chodzili do ŚDSów

My Way My Generation
Ja ci odpisze bo już do takiego ośrodka chodzę jakieś 6 lat.
Kogo przyjmują, głównie schiza, ChAD, ale w moim ośrodku przyjęli także dwie osoby z padaczką (w tym jedna z obniżoną inteligencją/upośledzeniem).
Jedną starszą osobę (staruszkę) co sama siedziała w domu i myślała o śmierci - syn ją często zgłaszał do szpitala, i dostała pozwolenie.
Jest jeszcze osoba w wieku około 60 lat, problem w tym że ma umysł 4~6 latka.
Raz się trafił były narkoman (już nie chodzi).
Także jak widzisz może się to udać większej liczbie osób (w moim mieście nie ma za bardzo innych ośrodków, i przyjmują w zasadzie jak leci, no chyba że ktoś ma jakieś inne wymagania).
Co to daje chyba głównie zależy od ciebie - teoretycznie.
I tu uwaga, jak już się sam przekonałem ośrodki różnią się od siebie, głównie tym jak zajęcia zostały zorganizowane przez terapeutów.
Masz organizowane zajęcia, często sam musisz je przygotowywać, czasem posprzątać. Masz jakieś obowiązki i zajęcie.
Zajęcia tu dużo zależy od ŚDS są raczej nudne, i monotonne, ale niekoniecznie, każdy też może coś lubić, a czegoś nie.
Spotkania z innymi osobami.
Szczegóły co do tego co te ośrodki oferują, często można wyczytać na stronach internetowych tychże ośrodków.
Są osoby które piszą na stronach w czym im to pomaga.
Przykłady:
- spotkania z innymi (także chorymi)
- pomoc w załatwianiu spraw urzędowych
- terapia, ale to szerokie pojęcie
- radzenie sobie w życiu, i chorobie
- "czasem" nauka
- zajęcia intelektualne, i sportowe - tylko w ramach możliwości
- pomoc psychologa
Więcej możesz przeczytać np. tu ośrodek przykładowo wybrany:
https://leczna.naszsds.pl/o-nas/misja-cele-zadania
- amigo
- zaufany użytkownik
Nie wiem czym sie rozni SDS od oddzialu dziennego.Wydaje mi sie ze jest podobnie.Na dzianny uczeszczam pare lat.Mamy tam terapie z psychologiem, zajecia kognitywne, ''prasówka'', spacery.Czasem opiekunki puszcza film.
O tyle dobry jest oddzial dzienny, ze jak sie zle czuje to zapodadza zastrzyk albo jakis ''zbijacz'' psychozy.
O tyle dobry jest oddzial dzienny, ze jak sie zle czuje to zapodadza zastrzyk albo jakis ''zbijacz'' psychozy.
- Józef80
- zaufany użytkownik
Niekoniecznie starsi czy z upośledzeniem. Są rozmaite. Są też dla ludzi w remisji z schizofrenią.
Byłem w środowiskowym domu samopomocy przez rok. Nie mieszkałem tam choć była taka możliwość. Dojeżdżałem na miejsce rano i do południa miałem rozmaite zajęcia z psychologiem. Jak indywidualne terapię i grupowe. Asertywność, sztuka komunikacji niewerbalnej i medytacja jako relaks.
Bardzo sobie chwalę ten czas, szkoda że tylko na rok wolno bo to był max czas. Potem popołudniu są spotkania dla byłych uczestników śds, ale już na to nie chodziłem bo bez zajęć tylko wolne spotkania i takie tam na klachy...
Czemu ty się, zła godzino,
z niepotrzebnym mieszasz lękiem?
Jesteś - a więc musisz minąć.
(Wisława Szymborska)
z niepotrzebnym mieszasz lękiem?
Jesteś - a więc musisz minąć.
(Wisława Szymborska)
- amigo
- zaufany użytkownik
Takie osoby ktore nie radza sobie z utrzymywaniem higieny, zapominaja brac leki oraz maja problemy z poruszaniem sie.