Płaska ziemia
Moderator: moderatorzy
Płaska ziemia
Ostatnio mój dobry kolega, którego do tej pory miałem za inteligentnego, wyszedł mi z klozetu że jest spiskowcem płaskiej ziemi! Rany! Pytam się Was, skąd to się bierze? Nie chodzi mi o organizatorów, bo wiadomo że mają z tego kasę jak wszyscy inni piciarze sekciarze, ale o same ofiary. Jak można się na to dawać nabierać?!
Małym ludziom to bardzo przeszkadza gdy jesteś kimś. A jak nie płyniesz ze śmieciami jak inni, to dopiero Cię będą zwalczali!
Re: Płaska ziemia
Kolega się nie leczy, i się nigdy nie leczył na żadne znane nam schizy.
Małym ludziom to bardzo przeszkadza gdy jesteś kimś. A jak nie płyniesz ze śmieciami jak inni, to dopiero Cię będą zwalczali!
- Niemamnie
- zaufany użytkownik
- Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu

Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Niektórzy mogą uważać, że jeżeli ktoś nie wierzy w płaską Ziemię, to jest heretykiem zaprzeczającym Bogu. Mogą tak uważać niektórzy "ekstremiści" katoliccy, biblijni czy muzułmańscy, koraniczni (tacy "ekstremiści" nie muszą być terrorystami!). Niejaki Sam Gerrans z quranite.com (jeden z koranistów - muzułmanów uznających tylko Koran, niewierzących w hadisy) w swoim tłumaczeniu Koranu na angielski sugeruje, iż Ziemia jest płaska. Może teraz już tak nie uważa? Nie wiem, nie sprawdzałem ostatnio. Na stronach związanych z Richardem Josephem Michaelem Ibranyim, chyba najbardziej radykalnym "tradycjonalistą katolickim" (nie uznającym papieży z ostatnich prawie 900 lat za ważnych następców św. Piotra, a za antypapieży czy heretyków lub apostatów) wiele miesięcy temu znalazłem tekst za geocentryzmem. Jest też pogląd głoszący, że Ziemia jest wklęsła i ludzie żyją w jej środku (niebocentryzm), może się on wiązać z pewnymi interpretacjami Biblii (które nie muszą być prawdziwe).
Albo płaska ziemia jest tylko głupotą, albo (teoria spiskowa) jest celową głupotą tworzona przez system by ośmieszać wszystkie teorie spiskowe. Typu: jeśli tiwerdzisz o spisku bankierów, to tak samo jakbyś wierzył w płaską ziemię.
Dziękuję Wam.
Znalazłem też taki film:
"A JAK BYŁO ZA DNI NOEGO... " cz1 - "Kosmologia Biblijna - Czyli Niebo i Ziemia wg. Biblii".
Ostrzegam, strona nie jest katolicka! Zdaje się, że poglądy autorów po części są heretyckie. Ale treść jest ciekawa. Z tego filmu wynikałoby, że jedyna poprawna interpretacja Biblii to taka dosłowna, według której Ziemia nie jest kulą, nie krąży wokół Słońca, jest płaska. Podaje tu wiele wersetów biblijnych za taką teorią, wręcz mogą one wyglądać na dowody biblijne za nieprawdziwością "naukowego" poglądu na Ziemię. Czy to nie jest po prostu błędna interpretacja Biblii? Obecnie w Kościele Katolickim nie uczą, że trzeba wierzyć w Ziemię jako coś płaskiego. Dla wielu współczesnych ludzi taka interpretacja Biblii, jak w tym filmie (powyżej) może wyglądać na głupotę. Nie chcę być heretykiem, zasługiwać i zasłużyć na karę bożą.
Ktoś mógł próbować interpretować Koran tak, że księga ta była dopasowana do poglądów ludzi z wczesnego średniowiecza w Arabii, stąd mogły być w Koranie wspomnienia o siedmiu niebiosach czy też poglądy dawnych muzułmanów, z których wynikałoby, że Ziemia jest płaska. W Koranie zdaje się być znacznie mniej fragmentów, które mogłyby być tłumaczone przeciwko teorii o kulistej Ziemi obracającej się wokół Słońca. Koran jest chyba kilka razy krótszy niż cała Biblia (Stary i Nowy Testament łącznie). Czy gdyby ktoś zastosował podobne tłumaczenie dla Biblii, to popełniłby herezję? Dogmat katolicki mówi, że Biblia jest nieomylna.
"A JAK BYŁO ZA DNI NOEGO... " cz1 - "Kosmologia Biblijna - Czyli Niebo i Ziemia wg. Biblii".
Ostrzegam, strona nie jest katolicka! Zdaje się, że poglądy autorów po części są heretyckie. Ale treść jest ciekawa. Z tego filmu wynikałoby, że jedyna poprawna interpretacja Biblii to taka dosłowna, według której Ziemia nie jest kulą, nie krąży wokół Słońca, jest płaska. Podaje tu wiele wersetów biblijnych za taką teorią, wręcz mogą one wyglądać na dowody biblijne za nieprawdziwością "naukowego" poglądu na Ziemię. Czy to nie jest po prostu błędna interpretacja Biblii? Obecnie w Kościele Katolickim nie uczą, że trzeba wierzyć w Ziemię jako coś płaskiego. Dla wielu współczesnych ludzi taka interpretacja Biblii, jak w tym filmie (powyżej) może wyglądać na głupotę. Nie chcę być heretykiem, zasługiwać i zasłużyć na karę bożą.
Ktoś mógł próbować interpretować Koran tak, że księga ta była dopasowana do poglądów ludzi z wczesnego średniowiecza w Arabii, stąd mogły być w Koranie wspomnienia o siedmiu niebiosach czy też poglądy dawnych muzułmanów, z których wynikałoby, że Ziemia jest płaska. W Koranie zdaje się być znacznie mniej fragmentów, które mogłyby być tłumaczone przeciwko teorii o kulistej Ziemi obracającej się wokół Słońca. Koran jest chyba kilka razy krótszy niż cała Biblia (Stary i Nowy Testament łącznie). Czy gdyby ktoś zastosował podobne tłumaczenie dla Biblii, to popełniłby herezję? Dogmat katolicki mówi, że Biblia jest nieomylna.
Ciekawe co zanegowaliście w płaskiej ziemi.
Gdyby nasz wszechświat był idealny to zarówno gwiazdy i planety byłyby płaskie.Galaktyka: płaska
Układ Słoneczny: płaski
Planety: c**j k***a kuliste
Albo układy i galaktyki byłyby kuliste, razem z gwiazdami i planetami. (przecież istnieją galaktyki kuliste)
Nie bez powodu w Biblii są wspomniane "cztery strony świata"
Ziemia to okrągły talerz położony na kwadratowym talerzu. (według mitologii judeochrześcijańskiej)
Według tej samej mitologii, nad Ziemią znajduje się firnament, czyli kopuła. Truman Show?
Nie jestem wierzący w płaską ziemię, bo jestem aepipedystą.