Aborcja

duchowość, etyka, religia

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

Re: Aborcja

Post autor: Bright Angel »

Alara pisze: śr kwie 14, 2021 9:54 pm Nie można przedkładać potencjalnego człowieka, który nawet nie cierpi nad człowieka kinetycznego, który cierpi. Takie działanie potęguje cierpienie obu, gdyż pozwala potencjalnemu człowiekowi wkroczyć w stan, w którym pozna smak cierpienia. A w niektórych przypadkach będzie to cierpienie obu, i skończy się niepotrzebnie przedłużoną śmiercią.
Typowo hitlerowskie myślenie. Ja mogę mordować innych, bo jestem lepszy od nich. Moje ból jest lepszy od Twojego.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Awatar użytkownika
Erratas
bywalec

Post autor: Erratas »

Nie porównuj tego do okresu panowania Hitlera.
Hitler zabijał ludzi, którzy czuli cierpienie, powodując im jeszcze większe cierpienie poprzez ból obozów und terror.
Aborcja jest zabiciem człowieka, który nic nie czuje. Nie sprawi mu to żadnego cierpienia.
Jeśli dziecko i tak umrze po porodzie, to lepiej je zabić zanim będzie cokolwiek czuło!
Nie zabijając go przedłużasz mu tylko cierpienie, co jest moralnie gorsze!
Obozy koncentracyjne dla płodów? Nie ma czegoś takiego!
cezary123
zaufany użytkownik

Post autor: cezary123 »

Problemem jest w tym zjawisku to, że o śmierci osoby ludzkiej musi decydować matka, czyli istota wtedy najbliższa dziecku.
Niektóre może nie chcą podejmować takiej decyzji i obciążać sumienia i chcą donosić ciążę i rodzą chore płody, a później jak świat zabierze potomstwo i nie da się go uratować, to trudno, może umrzeć.
Awatar użytkownika
Mika07
zarejestrowany użytkownik

Post autor: Mika07 »

guile pisze: wt wrz 17, 2019 12:23 pm Co sądzicie o aborcji? Osobiście, żałuję że mnie nie usunięto. Wierzę w Boga, w niebo, raj, i że nic złego by mi się tam nie stało, w przeciwieństwie do tego co tu mam.

Przenoszę do odpowiedniego działu - Maxi.
Uważam, że aborcja powinna być legalna nawet gdy płód nie ma żadnych wad.
F20.3
cezary123
zaufany użytkownik

Ja tam nie żałuję, że mnie nie usunięto. Ciężko byłoby ponownie trafić w jakąś sensowną istotę, a przynajmniej tu na Ziemi w jednego z miliardów ludzi. Tak przynajmniej wiem co się dzieje w istniejącej rzeczywistości.
Kefas
zaufany użytkownik

Post autor: Kefas »

Alara pisze: śr kwie 14, 2021 6:38 pm Życie nie życie, ale jest częścią ciała matki! Matka decyduje! Dzieci i ryby głosu nie mają!
Jak chcesz zabijać dzieci to zabijaj też te narodzone te też można ogłuszyć.Tyle że pójdziesz siedzieć.Ja bym takiej dziewczynie dał piętnastaka.Dusza istnieje od momentu poczęcia.świadomość jest mózgiem nie duszą.Zwierzęta też nie mają świadomości i czują bo mają ciało.Alara zachowuj się bo jesteś Kobietą mniej pogardy dla dzieci.Jeśli własne dziecko traktujesz jak wroga będziesz traktować tak wszystkich.Jeśli tylko mózg może być odpowiedzialny za czucie to się z tym nie zgadzam. Dusza czuje jeszcze bardziej bo stoi wyżej od mózgu i ożywia ciało ludzkie.Dusza posiada rozum jako swą najwyższą władzę.
Największym przejawem geniuszu kobiety jest miłość macierzyńska.
Kefas
zaufany użytkownik

Właśnie dlatego że katolicka antropologia wypowiada się o człowieku i stawia Go wyżej od innych ze względu np. Na rozum to również za tym idzie to że jest wartościowszy od innych.Żeby wogóle zlikwidować cierpienie trzebaby zabić wszystkich.Czy to jest metoda na zlikwidowanie cierpienia?Nie to ucieczka od życia.Zabija ten kto boi się życia.
Awatar użytkownika
Erratas
bywalec

Zgwałcone kobiety idą do więzienia za aborcję przez katolicyzm!

Płód we wczesnym stadium nie czuje, bo nie ma układu nerwowego.
Nawet jeśli dusza istnieje, to i tak nie czuje, bo nie ma układu nerwowego.
Dusza nie czuje bólu fizycznego, jedynie ból duchowy. (który jest tak naprawdę bólem psychicznym)
Za rozum jest odpowiedzialny mózg, nie dusza.
Embrion nie jest w stanie okazać jakichkolwiek oznak rozumu.
Ciało bez mózgu jest jak ciało bez duszy.
Zwierzęta są ożywione, a jednak niby tej duszy nie mają.

Czy byłeś kiedykolwiek poddany narkozie?
Podczas narkozy nie ma cię! To tak jakbyś umarł!
Właściwie to nawet lekarze nie do końca rozumieją stan narkozy!
Gdyby dusza istniała to wtedy byś również istniał.
No chyba że jestem wyjątkowa i nie mam duszy, bo przynajmniej takie są moje odczucia, a raczej ich brak.
Chyba, że dusza nic nie czuje i jej istnienie jest jak nieistnienie. Wtedy właściwie nie ma co się litować nad płodem, bo z jego perspektywy to właściwie nie ma perspektywy.

Zabicie jest zlikwidowaniem zarówno cierpienia jak i przyjemności. Póki co to jedyne wyjście żeby skrócić cierpienia dzieci czy dorosłych, w sytuacjach które są póki co bez wyjścia. Nie zabicie płodu, który będzie tylko cierpieć jest gorszym grzechem niż zabicie.
Być może kiedyś technologia będzie na tyle zaawansowana, że będzie mogła naprawić wszystkie wady płodowe, albo poddać płody hibernacji lub umieścić je w sztucznej macicy, tak żeby nie trzeba było dokonywać aborcji.
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Post autor: kotek »

https://pch24.pl/bp-athanasius-schneide ... a-aborcji/ - Bp Athanasius Schneider: należy odrzucić wszystkie środki farmaceutyczne skażone zbrodnią aborcji

Moja psychika nie widzi grzechu w korzystaniu ze szczepionek wyprodukowanych na bazie ciał abortowanych dzieci. Dla niej gorsze jest cieszenie się z dotkliwej, chociaż sprawiedliwej, kary dla grzesznika po jego śmierci.
Kefas
zaufany użytkownik

Embrion nie ma rozumu dusza embrionu go ma.
Kefas
zaufany użytkownik

Kobieta nie potrzebuje mścić się na dziecku bo ono jest niewinne
Kefas
zaufany użytkownik

Ponieważ jestem za życiem jestem również za czymś więcej niż cierpienie...
cezary123
zaufany użytkownik

Alara pisze: czw kwie 22, 2021 1:33 pm Zgwałcone kobiety idą do więzienia za aborcję przez katolicyzm!
A w 20 krajach społeczeństwo przyzwala prawnie na rozwiązanie problemu w taki sposób, że sprawca żeni się z ofiarą i może dalej robić co chce. Obrzydliwe?
I nie są to wcale tylko kraje katolickie.

Ale co dzieci poczęte winne? Mścić się na kimś innym za zło kogoś innego?
Niech urodzi i odda do adopcji, inna rodzina wychowa go w szczęściu i miłości do pełnego życia.

"Prawie połowa kobiet w 57 krajach nie może swobodnie o sobie decydować – informuje nowy raport ONZ. Wśród aktów przemocy, na jakie narażone są kobiety, opisano m.in. gwałty, za które sprawca może uniknąć odpowiedzialności, kiedy się ożeni z ofiarą".

https://www.tvp.info/53303370/raport-on ... e-z-ofiara

"W 20 krajach mężczyzna może uniknąć odpowiedzialności za gwałt, żeniąc się z ofiarą

W dokumencie wymienia się wiele różnych form przemocy stosowanej wobec kobiet i dziewcząt oraz brak odpowiednich środków prawnych, które pomogłyby z nią walczyć. W 43 z badanych krajów nie ma przepisów, które pozwalałyby karać za gwałty małżeńskie, w ponad 30 państwach kobieta nie może w pełni swobodnie poruszać się poza swoim domem. Dodatkowo w 20 krajach świata, w tym w Rosji, Syrii, Serbii i Wenezueli, sprawca gwałtu może uniknąć odpowiedzialności karnej, jeżeli ożeni się ze swoją ofiarą".

https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/202 ... -z-ofiara/
grow up
bywalec

Post autor: grow up »

aborcja to trudny temat.

zazdroszcze wam odwagii.
*
Awatar użytkownika
Erratas
bywalec

cezary123 pisze: pt kwie 23, 2021 9:03 am Niech urodzi i odda do adopcji, inna rodzina wychowa go w szczęściu i miłości do pełnego życia.
Proszę nie mówić "Niech urodzi" jak by to było równie łatwe jak zrobienie zakupów. Ciąża w wyniku gwałtu to coś bardzo traumatycznego.
cezary123 pisze: pt kwie 23, 2021 9:03 am A w 20 krajach społeczeństwo przyzwala prawnie na rozwiązanie problemu w taki sposób, że sprawca żeni się z ofiarą i może dalej robić co chce.
Nie popieram takiego rozwiązania, bo kobieta może zostać zmuszona do ślubu. (można też wliczyć syndrom sztokholmski)
Chyba, że naprawdę mu wybacza, ale takie przypadki zdarzają się rzadko,
i jak to sprawdzić czy mu wybaczyła czy została zmuszona?
cezary123
zaufany użytkownik

Alara pisze: pt kwie 23, 2021 12:52 pm Proszę nie mówić "Niech urodzi" jak by to było równie łatwe jak zrobienie zakupów. Ciąża w wyniku gwałtu to coś bardzo traumatycznego.
Mi byłoby obojętne czy powstałem w wyniku gwałtu czy skrupulatnego planowania małżonków czy spontanicznego romansu zakochanych czy może zapłodnienia in vitro. Ważne, że żyję i jestem sobą i mogę istnieć w rzeczywistości a nie jestem zawinięty w kłębek nicości i pustki na wieki.
Kobiecie to nic nie pomoże, jeżeli przerwie ciążę, a zaszkodzi śmiertelnie nieświadomemu niczego niewinnemu dziecku.
Alara pisze: pt kwie 23, 2021 12:52 pm Chyba, że naprawdę mu wybacza, ale takie przypadki zdarzają się rzadko,
i jak to sprawdzić czy mu wybaczyła czy została zmuszona?
A ile narodu powstało od branek wojennych i gwałtów żołnierzy?
Też nikt nie sprawdzał, czy kobiecie to pasuje taki układ czy nie. Utrzymywał żonę, rodziła mu kolejne dzieci, sprzątała, gotowała a on dalej wojował i brał ordery za bohaterstwo.
Wiem, że to obrzydliwe, ale to już nie moja sprawa.
cezary123
zaufany użytkownik

Nie wojowałem, nie porywałem branek wojennych, nie gwałciłem, nie obchodzą mnie romanse, małżeństwa, płodzenie potomstwa i aborcje, nie chcę mieć żony i dzieci. Amen :angelic-cyan:
Awatar użytkownika
Chłopiec Papuśny
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 46660127

Post autor: Chłopiec Papuśny »

Kefas pisze: śr kwie 21, 2021 5:49 pm Właśnie dlatego że katolicka antropologia wypowiada się o człowieku i stawia Go wyżej od innych ze względu np. Na rozum to również za tym idzie to że jest wartościowszy od innych.Żeby wogóle zlikwidować cierpienie trzebaby zabić wszystkich.Czy to jest metoda na zlikwidowanie cierpienia?Nie to ucieczka od życia.Zabija ten kto boi się życia.
Kiepski to rozum i wyższość człowieka jak dąży do samozagłady, podbija i niszczy, tworzy ze swoich pobratymców niewolników. Pewnie dojdziemy do tego co piszesz do totalnego unicestwienia ludzkości, a jak to nie pomoże to zawsze są trzęsienia ziemi, epidemie, tsunami, wulkany , no i moje ulubione meteoryty.
Ty natomiast próbujesz decydować o życiu do którego nie masz żadnego prawa. Nie masz odwagi dać prawa innym osobom by decydowały, czy to wg. nich jest ucieczka od życia czy nie jest, nie ty decydujesz kto boi się życia - trzeba mieć siłę w sobie, by zdecydować się na usunięcie ciąży wiedząc że nosi się wadliwie genetyczny płód, że jest to twoje dziecko które nosisz w sobie i wiedząc że umrze i tak odebrać mu życie. A robienie traumy komuś bo chce się udowodnić komuś swoje "miłosierdzie i współczucie" to dopiero jest zbrodnia.Widzisz grzech w kobiecie a w biskupie pedofilu nie widzisz....

Zapomniałem o jednym - katolicy mówią że to wszystkie kobiety wszystkie dzieci będą usuwać w ciąży, po to tylko by się ru... ile wlezie i brać łyżeczkę i skrobać. Przecież tylko o to chodzi.
cezary123
zaufany użytkownik

A co, jeżeli kobieta chce urodzić a mąż nie chce dziecka?

"Lekarz rodzinny z Heerlen, na południu Holandii, został oskarżony o spowodowanie dwóch aborcji wbrew woli kobiety. Mężczyzna miał włożyć potajemnie do jedzenia swojej ówczesnej partnerce tabletki aborcyjne. Grożą mu trzy lata więzienia".

https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/202 ... =powiazane
Awatar użytkownika
Chłopiec Papuśny
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 46660127

Post autor: Chłopiec Papuśny »

A jaki to ma związek z prawem do aborcji? Nie myl posiadania prawa ze zbrodniczym czynem, człowieka który jest psychopatą. W artykule też nie ma napisane czyje to dziecko miało być, też nie wiadomo czy to był lekarz rodzinny czy ginekolog. Trochę kiepski przykład podałeś, nie wiem czy chciałeś sprawdzić czy poprę zbrodniczy czyn przeciwko niby zbrodniczemu czynowi, który w tym przypadku jest aborcją a dzieje się w Holandii jest czynem dozwolonym a nie przestępstwem. Jeżeli chcesz znać moje zdanie to pytanie brzmi: jeżeli nie chciał mieć dziecka, dlaczego ten mężczyzna nie zabezpieczał się?
ODPOWIEDZ

Wróć do „filozofia”