czy pernazyna jest słabsza niz rispolept
Moderator: moderatorzy
czy pernazyna jest słabsza niz rispolept
.
Ostatnio zmieniony śr wrz 10, 2014 12:36 am przez Agata M, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: czy pernazyna jest słabsza niz rispolept
Wszystko jest lepsze niż Rispolept. To moje osobiste zdanie.
"Pernazyna" jest lekiem słabszym niż "Rispolept", co oznacza że jej dawka jest mierzona w dziesiątkach i setkach miligramów, a nie w pojedynczych miligramach.nazwa uzytkownika pisze:Wie ktos ile bede potrzebowała pernazyny jesli przechodze na nia z 1mg rissetu.Czy ten lek jest mocny tak jak rysperydon.Czy 75mg 3 razy dziennie wystarczy.Czy taka dawka zabija libido oraz czy mozna na niej w miare normalnie pracowac.Lecze sie na zespoł paranoidalny. pozdrawiam
Dzienna dawka "Pernazyny" 75-75-75 mg jest, jak na mój gust dawką sporą, ale psychiatra zapewne uznaje ją za dawkę średnią, bo ponoć, w razie konieczności (i w warunkach szpitalnych) "Pernazyny" bierze się nawet i 600-800 mg/dobę.
Myślę że na dobowej dawce 75-75-75 można w miarę normalnie pracować, a co do libido to już nie wiem, bo tu dużo zależeć może też od wieku na przykład.
Że jednak "Pernazyna" nie podwyższy libido to pewne!
.
Ostatnio zmieniony pt wrz 26, 2014 2:22 pm przez Agata M, łącznie zmieniany 2 razy.
"Pernazyna" nie zwiększa apetytu!
Wielkości dawek przeliczać nie umiem.
Wielkości dawek przeliczać nie umiem.
Moim zdaniem zwiększa apetyt.
Myślę, że tak. Ale trudno tu przeliczać, pernazyna jest starszym lekiem i działa w trochę inny sposób.nazwa uzytkownika pisze:75mg czyli 25-25-25 byłoby rowne dawce podtrzymującej 1 mg rissetu?
"My mommy always said there were no monsters. No real ones. But there are."
.
Ostatnio zmieniony śr wrz 10, 2014 12:36 am przez Agata M, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie działa na objawy negatywne.
.
Ostatnio zmieniony śr wrz 10, 2014 12:37 am przez Agata M, łącznie zmieniany 1 raz.
Musisz sama zobaczyć jak będzie na Ciebie działać, nie sugeruj się tym jak działa na innych.
Ostatnio zmieniony sob wrz 27, 2014 7:39 pm przez Newt, łącznie zmieniany 1 raz.
.
Ostatnio zmieniony śr wrz 10, 2014 12:37 am przez Agata M, łącznie zmieniany 1 raz.
Pernazyna jest jednym z najslabszych neuroleptykow, a rispolept jednym z najmocniejszych.
Ja po rispo czuje sie znaczenie lepiej niz po pernazynie.
Ja po rispo czuje sie znaczenie lepiej niz po pernazynie.
Nieprawda, u mnie wywołuje ogromny głódhvp2 pisze:"Pernazyna" nie zwiększa apetytu
Królestwo moje nie jest z tego świata
Ja też przytyłem sporo na pernazynie.
Rispolept był dla mnie mocniejszym lekiem, bez uciążliwych skutków ubocznych jak w przypadku pernazyny (parkinsonizm, zamulenie, senność, brak koncentracji, zaburzenia seksualne)
Rispolept był dla mnie mocniejszym lekiem, bez uciążliwych skutków ubocznych jak w przypadku pernazyny (parkinsonizm, zamulenie, senność, brak koncentracji, zaburzenia seksualne)
- AniaNieIstnieje
- zaufany użytkownik
Jak dla mnie Pernazyna jest najsłabszym możliwym neuroleptykiem, brałam ją w dawkach 400-600 mg w warunkach domowych. Nawet dobrze działa na lęki. Natomiast Rispolept w tabletkach (max 8 mg) nic mi nie pomagał, podobnie było po zastrzykach 50 mg co dwa tygodnie. Ale raczej uważa się Rispolept za jeden z silniejszych.
Najsmutniejsza jest świadomość, że najgorsze w tym wszystkim nie jest to czego nie ma a to co jest...
A jak sprawa z połączeniem pernazyny z rispo?
Wasz świat nic mi nie dał, nic nie może mi zabrać
Ja biore 4mg rispo i 175mg perny . Mam sie tak sobie , ale inne leki tez mi nie pomagaly
Myślę, że w odniesieniu do działania naszych leków, tzn. porównując ich działanie, sama dawka nie jest aż tak istotna (wyjątek stanowią kwetiapiny). Istotniejsze jest to, na które receptory- np. dopaminowe-lek ma wpływać, w założeniu naukowców, producentów i "popularyzatorów". Od lat próbuję się dowiedzieć, które części mózgu są zaangażowane w powstawanie konkretnych objawów tej "królewskiej" (obfitej w rożne objawy o rożnym nasileniu, por. A. Kępiński) choroby, ale moje poszukiwania spełzły na niczym... (Tzn. wiem tylko tyle, że w nadaktywności płatu przedczołowego chodzi o korę mózgową.)