Przedłużenie ważności prawa jazdy a schizofrenia
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
Przedłużenie ważności prawa jazdy a schizofrenia
Witam serdecznie. Mam nadzieję, że to właściwy dział na mój post, w wyszukiwarce forum nie znalazłam informacji na temat prawa jazdy.
Kończy się ważność mojego prawa jazdy, ostatni raz zostało ono przedłużone na okres zaledwie jednego roku z powodu diagnozy psychiatrycznej. Poza tym noszę okulary, dlatego miałam pierwotnie wydane prawo jazdy na czas określony.
Moje pytania:
- jakie są Wasze doświadczenia z przedłużaniem ważności prawa jazdy po diagnozie?
- czy możecie polecić lekarza medycyny pracy uprawnionego do badania kierowców na Górnym Śląsku (mieszkam w Katowicach), który wystawia przedłużenie uprawnień na okres dłuższy niż jeden rok?
Kończy się ważność mojego prawa jazdy, ostatni raz zostało ono przedłużone na okres zaledwie jednego roku z powodu diagnozy psychiatrycznej. Poza tym noszę okulary, dlatego miałam pierwotnie wydane prawo jazdy na czas określony.
Moje pytania:
- jakie są Wasze doświadczenia z przedłużaniem ważności prawa jazdy po diagnozie?
- czy możecie polecić lekarza medycyny pracy uprawnionego do badania kierowców na Górnym Śląsku (mieszkam w Katowicach), który wystawia przedłużenie uprawnień na okres dłuższy niż jeden rok?
- Sportowiec
- bywalec
- Status: Student
Re: Przedłużenie ważności prawa jazdy a schizofrenia
Pisz o tym na twitter, bo tam prawnicy & politycy wiedzą! forumprawne.org polecam!
ZUS to hajs! Bølmo und Northampton and Torquay są znane!

Erling Braut Håland to będzie bardzo dobry piłkarz! New æra of evolusjon? Hjernescan! Min real navn er død råtten drømmer! Morbus mortalis + amentia!

Erling Braut Håland to będzie bardzo dobry piłkarz! New æra of evolusjon? Hjernescan! Min real navn er død råtten drømmer! Morbus mortalis + amentia!
- Chłopiec Papuśny
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 46660127
I jak sprawa ogarnięta? Sam jestem ciekaw jak to wygląda. 
Mam prawo jazdy ale nie używam, czasami mam za mocne filtry na rzeczywistość i nawet jak patrzę to nie widzę rzeczy, mogę nie widzieć ludzi, samochodów, znaków drogowych, dlatego nie nadaję się na kierowcę.
E ?= m + (*c²)
-
- moderator
- Status: twój najgorszy koszmar
Ja nigdy nie zostanę kierowcą. XD
viewtopic.php?t=40441nie dyskutuj z debilem - wpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem
Wątek Zażalenia na pycioslawę. Chcesz coś dodać? Wbijaj śmiało.
- Chłopiec Papuśny
- zaufany użytkownik
Ja mam przedłużone na 10 lat. Badania przeszedłem, na "błyski i refleks" (często prowadzę w nocy samochód służbowy). Nie wiem jak z lekami, miałem krótka rozmowę i wyjaśniłem sytuację. Sam leków nie przyjmuje już półtora roku.
Lepiej nie mówić, że jest się chorym na jakichkolwiek badaniach.
Teraz w dobie dokumentacji elektronicznej łatwo lekarz może sprawdzić jak chce, przeważnie im się nie chce, lepiej mówić prawdę, albo odpuścić.
E ?= m + (*c²)
Ja nie mówiłem, że choruję ale przeszedłem jakieś psychologiczne badania chyba tak prewencyjnie. Bez problemu mam przedłużone na 5 lat, bo mam wadę wzroku.
- Chłopiec Papuśny
- zaufany użytkownik
Prywatnie. Testy typu układanie kolejnych elementów jakiegoś ciągu liczb, kształtów. Nie pamiętam za bardzo szczegółów, bo to było parę lat temu. Dużo było tych testów, trochę to trwało i nawet dość trudne były pod koniec. Był też test refleksu ale to raczej neurologiczny.
Badania dla kierowców zawodowych też bym przeszedł bez problemu, tylko wtedy pewnie gorsze konsekwencje w razie gdyby ktoś wykrył przemilczenie choroby i leczenia.
Badania dla kierowców zawodowych też bym przeszedł bez problemu, tylko wtedy pewnie gorsze konsekwencje w razie gdyby ktoś wykrył przemilczenie choroby i leczenia.
Lekarz uprawniony do badania kierowców daje do wypełnienia ankietę, którą się podpisuje (oczywiście) swoim nazwiskiem. W ankiecie są pytania o to jakie leki się przyjmuje i czy się leczy psychiatrycznie. Można zataić chorobę, ale to na własną odpowiedzialność, bo jak się spowoduje wypadek, to przypuszczam - kryminał.
Jeśli się przyzna do diagnozy, lekarz kieruje do psychiatry i ten wydaje zaświadczenie, że może prowadzić auto. I to wtedy on odpowiada w razie spowodowania wypadku.
Rozmawiałam kiedyś z psychiatrą, który wpisywał wszystkim chorym "zdolny do prowadzenia pojazdów mechanicznych", bo jak twierdził, badania nie wskazują na to żeby chorzy na F20 powodowali więcej wypadków niż zdrowi.
Jeśli się przyzna do diagnozy, lekarz kieruje do psychiatry i ten wydaje zaświadczenie, że może prowadzić auto. I to wtedy on odpowiada w razie spowodowania wypadku.
Rozmawiałam kiedyś z psychiatrą, który wpisywał wszystkim chorym "zdolny do prowadzenia pojazdów mechanicznych", bo jak twierdził, badania nie wskazują na to żeby chorzy na F20 powodowali więcej wypadków niż zdrowi.
Melisa
-
- zaufany użytkownik
Mam bezterminowe. Niestety do któregoś tam roku będzie trzeba wymienić takie dokumenty prawa jazdy i wtedy będę się martwił.
Gdzie przyjmuje ten psychiatra?
Dziękuję wszystkim, którzy wypowiedzieli się w wątku. Pozdrawiam
Na psychotropach nie można prowadzić. Jeśli jesteś na lekach i policja Ciebie zatrzyma wykonując test na obecność środków odurzających to możesz trafić do więzienia.
niektórzy jeżdżą po zażyciu leków psychotropowych i nie powodują wypadków.
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Psychotropy właśnie poprawiają zdolności poznawcze i psychomotoryczne chorego. Bez leków często chorzy nie mogą prowadzić, bo maja zaburzone postrzeganie i wiele innych rzeczy. Z tego co się orientuję to leki neuroleptyczne nie są zakazane w prowadzeniu samochodu.
Ludzie mylą często leki psychotropowe ze środkami psychoaktywnymi.
Ludzie mylą często leki psychotropowe ze środkami psychoaktywnymi.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.