Aborcja

duchowość, etyka, religia

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
Kefas
zaufany użytkownik

Re: Aborcja

Post autor: Kefas »

A jeszcze o invitro.Bóg daje duszę a nie człowiek.Dusza ludzka zostaje dana gdy człowiek dostaje ciało a więc nie ma tu rozróżnienia czy metodą invitro czy w chwili zapłodnienia.A więc od momentu powstania zygoty.
Największym przejawem geniuszu kobiety jest miłość macierzyńska.
Awatar użytkownika
Hipis
zaufany użytkownik

Post autor: Hipis »

Nieistniejący Bóg daje rozum który i tak człowiek posiada. xD
E ?= m + (*c²)
nadzieja dobrowolska
moderator
moderator
Status: twój najgorszy koszmar

Post autor: nadzieja dobrowolska »

Kefas pisze: ndz mar 07, 2021 11:44 am A jeszcze o invitro.Bóg daje duszę a nie człowiek.Dusza ludzka zostaje dana gdy człowiek dostaje ciało a więc nie ma tu rozróżnienia czy metodą invitro czy w chwili zapłodnienia.A więc od momentu powstania zygoty.
Wytłumacz to kościołowi, który nie uważa dzieci poczętych przez in vitro jako coś dobrego.
nie dyskutuj z debilem - wpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem
viewtopic.php?t=40441
Wątek Zażalenia na pycioslawę. Chcesz coś dodać? Wbijaj śmiało.
Kefas
zaufany użytkownik

https://www.pch24.pl/10-argumentow--dla ... 061,i.html
podaję linki ponieważ nie mam już czasu tutaj na dłuższą dyskusję.
Kościół potępia metodę a nie dzieci.Bo dzieci są niewinne.
nadzieja dobrowolska
moderator
moderator

Kefas pisze: ndz mar 07, 2021 2:28 pm Kościół potępia metodę a nie dzieci.Bo dzieci są niewinne.
Chciałbyś, żeby tak było. Linkami nie będę rzucać, nie chce mi się szukać żeby i tak nikt nie kliknął. :)
nie dyskutuj z debilem - wpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem
viewtopic.php?t=40441
Awatar użytkownika
Hipis
zaufany użytkownik

Post autor: Hipis »

A czy potępia dzieci bez ślubu rodziców?
E ?= m + (*c²)
Kefas
zaufany użytkownik

pycioslawa pisze: ndz mar 07, 2021 2:30 pm
Kefas pisze: ndz mar 07, 2021 2:28 pm Kościół potępia metodę a nie dzieci.Bo dzieci są niewinne.
Chciałbyś, żeby tak było. Linkami nie będę rzucać, nie chce mi się szukać żeby i tak nikt nie kliknął. :)
Karanie w sądach za gwałty to jeszcze gorsze od przeciwników invitro... Tutaj są wyroki więzienia przez poczęte dziecko.
nadzieja dobrowolska
moderator
moderator

Jak to gorsze?
viewtopic.php?t=40441
Kefas
zaufany użytkownik

Proszę o dokument Kościelny który potępia dzieci z invitro.Myślenie anarchistyczne jest błędne pyciosława.
nadzieja dobrowolska
moderator
moderator

Nie ma żadnego dokumentu, w tym problem. Tak samo jak nie ma podatków w kościele. Wszystko umowne. Wszystko ponad prawem.
viewtopic.php?t=40441
Awatar użytkownika
Chłopiec Papuśny
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 46660127

Post autor: Chłopiec Papuśny »

Kefas pisze: wt mar 09, 2021 1:11 pm Proszę o dokument Kościelny który potępia dzieci z invitro.Myślenie anarchistyczne jest błędne pyciosława.
Proszę. Prosto z diecezji Tarnowskiej, stanowisko kościoła.
https://zabno.diecezja.tarnow.pl/index. ... a-in-vitro
nadzieja dobrowolska
moderator
moderator

Chłopiec Papuśny pisze: wt mar 09, 2021 2:28 pm
Kefas pisze: wt mar 09, 2021 1:11 pm Proszę o dokument Kościelny który potępia dzieci z invitro.Myślenie anarchistyczne jest błędne pyciosława.
Proszę. Prosto z diecezji Tarnowskiej, stanowisko kościoła.
https://zabno.diecezja.tarnow.pl/index. ... a-in-vitro
:clap:
viewtopic.php?t=40441
cezary123
zaufany użytkownik

Post autor: cezary123 »

No ale tam nie ma nic o tym, że dzieci poczęte przez in vitro nie mają duszy czy są gorsze. :P

Chodzilo o problem niszczenia zarodków czyli potencjalnego rodzeństwa, kupowanie ciąży jak czegoś materialnego i osobowy charakter przekazywania życia podczas aktu seksualnego, co ma gwarantować powstanie niepowtarzalnej jednostki ludzkiej. (To też prowizorka etyczna, bo przecież podczas naturalnego zapładniania i rozmnażania się też na kogo wypadnie, ten przeżyje a reszta potencjalnych kombinacji genów ginie bezpowrotnie, a wraz z nimi owi nieznani ludzie, nasi bracia i siostry. Tyle, że pozostali przy życiu umywają ręce, bo to przyroda i przypadek prowadzi te selekcję).
Kefas
zaufany użytkownik

przeczytałem całość... Bez komentarza. Chyba Papuśny robi to specjalnie bo chce udowodnić że nie umiem czytać ze zrozumieniem?
Awatar użytkownika
Chłopiec Papuśny
zaufany użytkownik

Chodziło mi o sam fakt stanowiska kościoła wobec metody In Vitro. Z różnych artykułów można wyczytać, że polski kościół rzymsko-katolicki jest najbardziej zacietrzewiony w zwalczaniu tej metody. Z resztą według mnie, jak we wszystkim co robi złego, bo np ukrywanie pedofilii wśród własnych szeregów i krycie latami pedofili nie można nazwać dobrym uczynkiem, przy jednoczesnym obwinianiu dzieci o to że to one kuszą dorosłych. Tutaj podrzucam link o działaniu tzw. trybunału metropolitalnego i odwlekaniu spraw ofiar księży pedofili: https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci ... oxNewsImg6

Po za meritum, to "bawi" mnie porównanie że aborcja jest gorszym grzechem niż czyn pedofili.
Ciąć mam żyły czy jeszcze nie....
Nie pamiętam jednak gdzie to przeczytałem.
cezary123
zaufany użytkownik

Kobieta ma właściwość biologiczną pozwalającą jej odebrać życie nowym ludziom na różnym etapie wczesnego rozwoju. Zarodki in vitro niszczone są być może przez lekarzy obu płci, ale z powodu interesu kobiety.
Nie wiem jak przedstawia się sprawa pedofilii, jeżeli chodzi o udział kobiet w tym procederze.

To jest takie licytowanie, kto gorszy: Diabeł czy szatan.
Awatar użytkownika
Chłopiec Papuśny
zaufany użytkownik

No ja np. wyczytałem że nie we wszystkich komórkach dochodzi do zapłodnienia, znaczna część przestaje się rozwijać we wczesnym stadium, nie zawsze dochodzi do podziału, inne obumierają. Wnioskuje że te tysiące jajeczek zamrożonych embrionów tudzież nazywanych dziećmi to zwykle wyolbrzymianie przez krytyków tej metody. Kilkaset tysięcy sztuk brzmi groźniej niż kilkadziesiąt sztuk. Kobiecie zwykle transferuje się jeden do dwóch jajeczek gdy nie ma skończonych 35 lat. Gdy ma to do 4 jajeczek. Gdy się nie przyjmą wtedy używa się zamrożonych i gdy to nie przyniesie efektów, stosuje się inne metody leczenia.
cezary123
zaufany użytkownik

Dla kogoś być albo nie być, to wystarczy jeden dodatkowy zarodek, a nie on sam. Wtedy ma żywe tak zwane rodzeństwo czy sąsiadów a tylko jego samego nie ma ani trochę.
Zamiast nowej osoby, która ma być dla niej punktem odniesienia do reszty świata, zieje otchłanna pustka w jego miejscu :evil:

Wiadomo, że każdego nie da się uratować w przyrodzie, ikra ryb zawiera nawet milion jaj na wszelki wypadek, bo trudno o życie a później ławicę rekiny przetrzebią i w ogóle do dorosłości dożyje nikły procent organizmów, ale u ryb dobrze opiekujących się potomstwem - tylko kilkadziesiąt.

Pozwól że podpiszę tutaj uwagę☺️
W temacie aborcji nie będę się już wypowiadał z powodu potrzeby pozostania neutralnym.
Na temat powyższy nie mam już nic do napisania, zarzucenia, przyjęcia.
Życzę udanej i bogatej w argumenty konwersacji. 🤙
Pozdrawiam
Chłopiec Papuśny
Kefas
zaufany użytkownik

Dla kogoś kto właściwie odczytuje że embrion to osoba.....
Kefas
zaufany użytkownik

ODPOWIEDZ

Wróć do „filozofia”