Partner a psychoza

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
pycioslawa
moderator
moderator
Status: twój najgorszy koszmar

Re: Partner a psychoza

Post autor: pycioslawa »

Przeszłam jeden męczący miesiąc z partnerem, chorym na schizo i w manii. Tragedia. Działy się nieprzyjemne rzeczy, do tej pory mam mu za złe i nie uważam, że choroba była na to wytłumaczeniem. Ale poprawiło się z czasem. Za to poprzedni, który się nie leczy i nie zacznie leczyć póki nie trafi do dpsu, niestety przegiął wszelkie granice i musiałam go zostawić, "wymieniając na lepszy model". Nie żałuję, męczyłam się z nim bardzo. Wszystko może się ustabilizować, tylko potrzebne są leki i cierpliwość. A to, że wygląda na Twojego "kolegę" to jeszcze nic złego. Lepiej mieć kolegę niż nikogo.
nie dyskutuj z debilem - wpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem
viewtopic.php?t=40441
Wątek Zażalenia na pycioslawę. Chcesz coś dodać? Wbijaj śmiało.
Awatar użytkownika
Hipis
zaufany użytkownik

Post autor: Hipis »

AcidHouse jest specyficzny i nie przejmuj się nim.
E ?= m + (*c²)
szukamodpowiedzi123
zarejestrowany użytkownik
Status: Pracujaca

Post autor: szukamodpowiedzi123 »

Jungletrain pisze: czw sty 28, 2021 3:39 pm AcidHouse jest specyficzny i nie przejmuj się nim.
🙈
cezary123
zaufany użytkownik

Post autor: cezary123 »

pycioslawa pisze: czw sty 28, 2021 3:35 pm Cezarego radzę się nie słuchać w kwestiach porad sercowych, bo sam ma z tym problemy i przelewa to na evot. Sory cezary, tak jest.
Wzajemnie :lol:

Tu nie o serce chodzi a o utrzymanie rodziny.
Ich sprawy osobiste nie obchodzą mnie.
cezary123
zaufany użytkownik

Posłuchaj się Pyci i wymień partnera na lepszy model. Zawsze to jakieś wyjście z kłopotów finansowych.
Awatar użytkownika
pycioslawa
moderator
moderator
Status: twój najgorszy koszmar

Post autor: pycioslawa »

cezary123 pisze: czw sty 28, 2021 5:18 pm pycioslawa wrote: ↑
Today, 15:35
Cezarego radzę się nie słuchać w kwestiach porad sercowych, bo sam ma z tym problemy i przelewa to na evot. Sory cezary, tak jest.

Wzajemnie :lol:
Wyczuwam ból odbytu.

edit.
Poza tym co ja się będę pitolić, ja nie mam problemów sercowych gdyż nie mam serca dla ludzi.
nie dyskutuj z debilem - wpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem
viewtopic.php?t=40441
Wątek Zażalenia na pycioslawę. Chcesz coś dodać? Wbijaj śmiało.
cezary123
zaufany użytkownik

Każdy może przedstawić swój punkt widzenia w dyskusji a autorka wątku sobie wszystko rozważy w swoim sercu :angelic-cyan:
AcidHouse
bywalec
Status: Stara szkoła

Post autor: AcidHouse »

Cezary został porzucony przez kobietę kiedyś.
Kobieta teraz jest z innym partnerem i mało co myśli o Cezarym.
Cezary natomiast dużo myśli o byłej kobiecie.

Krysia chce pomocy, lecz osoby doświadczone i skropione potem seksualnym mogą przenosić w postach i podkoloryzowywać, ulepszać, modelować uczucia, by potem powstała porada itp.

Należy się pytać osób zdrowych o tak trudne sprawy jak bachory, opieka nad bachorem, relacje damsko-męskie, ewentualny rozwód.
cezary123
zaufany użytkownik

Cezary myśli dużo o niedoszłej kobiecie, dla ścisłości :)
Może gdybyśmy byli razem, to by się skończyło rozwodem i problemami, dlatego tak podkreślam wartość uniezależnienia się od miłości i dbania tylko o siebie. Taki rozsądek po sparzeniu się.
Szczególnie trudno matce z dzieckiem wyjść ze strefy pomocy męża przy utrzymywaniu rodziny i dalszej wspólnej przyszłości, ale w takich sytuacjach jest to konieczne. Trzeba wziąć odpowiedzialność za siebie i nie liczyć na męża. Nie wyklucza to przecież kiedyś relacji i powrotu do miłości.
Ateczka

Post autor: Ateczka »

Witam, jestem tu nowa. Mój mąż choruje na schizofrenię. Mam pytanie, jak go przekonać do brania lekarstw? Jak w ogóle osoby chore zrozumiały że są chore i muszą brać leki?
Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

Post autor: Bright Angel »

Ateczka pisze: pt lut 05, 2021 8:37 pm Witam, jestem tu nowa. Mój mąż choruje na schizofrenię. Mam pytanie, jak go przekonać do brania lekarstw? Jak w ogóle osoby chore zrozumiały że są chore i muszą brać leki?
Witaj, Ateczko!
Mąż nie chce brać leków prawdopodobnie przez skutki uboczne. Można mu wytłumaczyć, że jak będzie już się lepiej czuł, to będzie mógł zejść z dawkami leków i co zatem skutki uboczne mogą być minimalne. Tłumacz mu, że nieleczona psychoza uszkadza mózg. Też możesz mu powiedzieć, że jak nie będzie brał leków, to potem może być jeszcze gorzej i dużo, dużo wyższe dawki psychotropów i tak szybko już z tego może nie wyjść.
Musisz znaleźć takie objawy obiektywne, co do których on też się zgadza, jak np. bezsenność.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Ateczka

Po wyjściu ze szpitala bierze miesiąc, potem przestaje. Za pół roku znowu szpital. Jak mu pomóc? Po wyjściu ze szpitala nie chce chodzić do psychiatry. On w ogóle twierdzi że jest zdrowy. A w szpitalu po raz 6.
Awatar użytkownika
Hipis
zaufany użytkownik

Skołuj ISRIB na rynku suplementów i będzie zdrowy.
E ?= m + (*c²)
Ateczka

Wolałabym zostać przy tych lekach co bierze, działają na niego dopóki oczywiście bierze
Awatar użytkownika
Hipis
zaufany użytkownik

I pewnie go wyleczą?
E ?= m + (*c²)
Ateczka

Dopóki bierze leki jest dobrze. Problem zaczyna się gdy je odstawia na własną rękę. To jest choroba na całe życie niestety. Nie istnieją cudowne leki czy suplementy diety które bierze się raz i po sprawie.
Awatar użytkownika
Hipis
zaufany użytkownik

Na rynku supli często są substancje zbyt skuteczne aby weszły do aptek, często RC (research chemicals).
ISRIB potrafi regenerować mózg, jest w stanie leczyć deficyt inteligencji u dorosłego downa.
E ?= m + (*c²)
Ateczka

Czytałam o tym ale ten suplement jest w fazie badań klinicznych. A nie zamierzam testować niczego na moim mężu. Po co zmieniać coś co działa?
Ateczka

Pisząc na tym forum miałam nadzieję że wypowiedzą się osoby jak im się udało zaakceptować chorobę, bo wydaje mi się że dopóki mąż nie stwierdzi że jest chory to co pół roku będzie wracał do szpitala po odstawieniu tabletek
AcidHouse
bywalec
Status: Stara szkoła

Post autor: AcidHouse »

Ateczka pisze: sob lut 06, 2021 10:52 am Czytałam o tym ale ten suplement jest w fazie badań klinicznych. A nie zamierzam testować niczego na moim mężu. Po co zmieniać coś co działa?
Dobre sobie, nie chcesz za męża testera, a sama wpychasz mu leki.
... i powiadasz, że działa, to zobaczysz dopiero co stanie się później. :mrgreen:
ODPOWIEDZ

Wróć do „mój partner jest chory”