Czy Koran jest arcydziełem szatana?

duchowość, etyka, religia

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".

Czy myślisz, że Koran to dzieło szatana (lub wielu złych duchów)?

Zdecydowanie tak lub tak, uważam, że Koran to nawet największy podstęp, trik i dzieło złego ducha (jednego lub większej ich liczby)
4
22%
Zdecydowanie tak lub tak, ale uważam, że są większe dzieła złych duchów niż Koran
2
11%
Nie
1
6%
Zdecydowanie nie
11
61%

Liczba głosów: 18

wyjątek
zaufany użytkownik
Status: student
Gadu-Gadu: używam skype'a

Re: Czy Koran jest arcydziełem szatana?

Post autor: wyjątek »

Łukasz1990 pisze: wt lut 04, 2020 8:03 am Obrazek

Nie są do odnalezienia te zdjęcia już, znalazłem inne zdjęcia historyczne tego kamienia.

---

Znalazłem ten artykuł: https://sathiyamoorthykaran.wordpress.c ... as-temple/
"Stare zdjęcia przedstawiają, że Czarny Kamień w Mekce jest posągiem pogańskiego boga."
aha czyli sobie uroiłeś i nie masz na to żadnych dowodów, było tak od razu
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik
Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu

Post autor: Niemamnie »

Obrazek

Czyta się co się cytuje.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Post autor: kotek »

Czy jest tu ktoś, kto uważa, że Koran jest Słowem Bożym?
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik
Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu

Post autor: Niemamnie »

Jest Słowem Bożym Allaha, tak jak Nowy Testament jest Słowem Bożym Jezusa, tak jak wiele innych świętych ksiąg różnych Bogów.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

A czy ktoś tu uważa, że jeżeli ktoś nie będzie przestrzegał tego, co napisane jest w Koranie, to naprawdę będzie w nieskończoność torturowany w piekle, ogniu piekielnym?
Awatar użytkownika
alf
zaufany użytkownik

Post autor: alf »

NIE.
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

http://www.answeringislamicskeptics.com ... vague.html - WHY IS THE QURAN SO VAGUE? Jak odpowiedzieć na ten tekst? Zdaje się on bronić koranicznego stwierdzenia o "siedmiu niebiosach", że to odwołanie się do mitów ludzi sprzed kilkunastu wieków, a nie zwrócenie uwagi na fakt, że Allah rzeczywiście stworzył siedem niebios. Z drugiej strony ktoś mógłby pomyśleć, że owe "siedem niebios" to siedem warstw atmosfery, ale to nie jest tak, że każda klasyfikacja wymienia dokładnie siedem jej warstw. Chyba nawet zwykle jest mniej niż więcej warstw atmosfery według klasyfikacji.

Dla mentalności ten artykuł jest szatański i jeśli autor jego wejdzie kiedyś do Nieba, może to zrobić po tym, jak "bardziej oczywiści" grzesznicy typu poganie czy lubieżnicy już tam wejdą!
Awatar użytkownika
alf
zaufany użytkownik

To po co czytasz? Wyslałem przez PW wiadomość, aby nie czytać
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Co do siedmiu warstw atmosfery - znane są one od przeszło tysiąca lat po tym, jak Mahomet otrzymał Koran.

W Koranie najbardziej pociągają mnie "koincydencje". Gdyby ich nie było, moja psychika mogłaby nie rozpatrywać możliwości, że jest on Słowem Bożym. Te koincydencje są uderzające, nie mogę temu zaprzeczyć. Nie mam ochoty przestać zajmować się Koranem, bardzo mnie to fascynuje. Mimo tego, że nakłaniać może do zmiany wiary pod groźbą niekończącej się tortury. Moja psychika może bardziej bać się piekła islamskiego niż chrześcijańskiego. Takie są fakty.

Znalazłem też coś takiego: https://www.gawaher.com/topic/738769-nu ... nt-1289072 (wygląda to na zbyt skomplikowane i "na siłę" zapewne dla niejednego)

Nic nie zachwiało moim spokojem tak jak Koran(?) To wszystko przez "koincydencje". Moja psychika może czuć straszną nienawiść do Koranu. Dla mojej psychiki (uniwersalistki radykalnej) wszyscy uznający Koran za słowo Boga są "przebrzydłymi niewiernymi godnymi pogardy i poniżenia".

Nie mam wątpliwości co do tego, że cuda Koranu trzeba zbadać.
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Znalazłem tekst: Submitters: The Cult of Rashad Khalifa (compiled by Shannon Abulnasr).

Tekst powyżej porusza bardzo ciekawą sprawę związaną z Koranem dotyczącą jednego z najbardziej znanych koranistów - Rashada Khalify i teorii, według której Koran ma o dwa wersy mniej, niż twierdzą sunnici i szyici, a także wielu koranistów(?) Skrytykowano w tym tekście też dopuszczalność niewielkich odsetek i stwierdzenie, że Mahomet nie jest ostatnim posłańcem (ang. messenger, arab. rasul). Rashad Khalifa uważał, że jest messengerem po Mahomecie i że nawet to właśnie Rashad Khalifa jest Posłańcem Przymierza (ang. Messenger of the Covenant).

Najciekawsza kwestia dotyczy jednak tego, czy wersety 9:128-129 należą do Koranu, czy nie (jak uważał pod koniec życia Rashad Khalifa i wydał tłumaczenie Koranu bez tych dwóch wersów). Jeżeli wersety 9:128-129 zostaną usunięte, to powstanie kilkadziesiąt, może około sto, zależności liczbowych związanych z liczbą 19. Czyni to sprawę tych dwóch wersetów bardzo ciekawą! 19^100 to wielka liczba, naprawdę wielka. Ale są też pewne zależności, które znikają, gdy wersety 9:128-129 zostaną usunięte z Koranu, nie wiem tylko, czy jest ich więcej, czy mniej, niż gdyby te wersety nie były obecne w Koranie...

Ciekawe, ile wynoszą prawdopodobieństwa wszystkich zależności dotyczących jednego i drugiego przypadku. Moja psychika może mieć "obsesję" na tym punkcie, dokładna analiza tego może dużo powiedzieć na temat liczbowych i literowych cudów w Koranie.
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

https://www.researchgate.net/publicatio ... ting_Conne - A Mathematical Phenomenon in the Quran of Earth-Shattering Proportions: A Quranic Theory Based On Gematria Determining Quran Primary Statistics (Words, Verses, Chapters) and Revealing Its Fascinating Connection with the Golden Ratio

Jedną z kluczowych liczb dla "stałej Koranu" ("Quran Constant", QC) jest liczba 333667.
Gdy usuniemy 9:128 i 9:129 (w których prawdziwość pod koniec życia na Ziemi nie wierzył Rashad Khalifa), to liczba 333667 zmniejszy się o 257 do 333410.
Druga kluczowa liczba to 23506544.
Iloraz liczb 23506544 i 333667 to 70,44911244. Ten iloraz jest "stałą Koranu".

114 - liczba rozdziałów w Koranie. Podzielmy ją przez "Quran Constant", otrzymamy coś bardzo ciekawego...

114/70,44911244 = ok. 1,61818930078 - liczba bardzo podobna do "liczby złotej", związanej ze "złotym podziałem"!

"Liczba złota" to około 1,6180339887498948482.

Co można powiedzieć o tym "cudzie"? Wymaga bardzo skomplikowanych obliczeń! Raczej niewykonalnych w czasach życia Mahometa przez ówczesną cywilizację ludzką. Ponad 13 wieków po śmierci Mahometa odkryto ten "cud". Podobnie jak wiele innych "cudów Koranu" (związanych z matematyką, literami czy nauką), ten był nieznany przez ponad tysiąclecie od śmierci Mahometa!

Do Koranu moją psychikę najbardziej przekonują "cuda Koranu" związane z liczbami i literami... "Cuda" typu "koincydencja".
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

https://www.answeringislamicskeptics.co ... vague.html - tekst mający "uwiarygodnić Koran"? Bardzo ciekawy dla mojej psychiki! Dlaczego tak mało osób (zwłaszcza w Polsce) zajmuje się "wyraźniej" "cudami Koranu", zwłaszcza tymi matematycznymi i literowymi?

Dla mojej psychiki najmocniejszym argumentem za Koranem są "KOINCYDENCJE" w nim zawarte. Nie sama treść, a skomplikowane zależności związane z liczbami i literami dotyczące oryginalnego, arabskiego tekstu tej księgi. Jawi się to mi jako największa "koincydencja" w historii ludzkości!

"Koincydencje" Koranu mogą podkopywać moją katolicką wiarę, siać liczne wątpliwości. Mogę myśleć, że gdyby katolicyzm nie uczył o wiecznym potępieniu czy przynajmniej karaniu torturami za grzechy przez Boga, to już byłbym muzułmaninem, i to gorliwym w rozpowszechnianiu wiedzy na temat "koincydencji" w Koranie, "także" ze strachu przed wiecznym potępieniem opisanym w Koranie!

Dlaczego ludzkość "nie kwapi się" w rozwiązaniu "zagadki" liczbowych i literowych zależności w Koranie? Mogą one wyglądać na coś niepojętego. Dlaczego one istnieją? Dlaczego poznano je lepiej dopiero ponad 1300 lat po śmierci Mahometa?

Moja psychika może myśleć: "jeśli islam jest prawdziwy, to jaka jest prawdziwa wiara oparta na Koranie"? Są różne doktryny wśród "koranistów", "Quran-only Muslims". Jedni modlą się pięć razy dziennie, inni trzy, inni wcale nie odmawiają modlitwy salat, którą odmawiają sunnici (stanowiący wyraźną większość ludzi uznających boskie autorstwo Koranu).

Dlaczego mnie spotkały "koincydencje", często matematyczne czy literowe? One mogą mi "przypominać" to, co jest uznawane za cuda Koranu. Może być myśl, że za obydwoma fenomenami stoi ta sama przyczyna, i nie są to urojenia lub apofenia, "matematyczny przypadek". Że to jest zjawisko nadprzyrodzone!

Wielki Zamęt. Katolicyzm straszy piekłem wiecznym z niekończącymi się torturami, islam straszy piekłem wiecznym z niekończącymi się torturami.
Awatar użytkownika
Sportowiec
bywalec
Status: Student

Post autor: Sportowiec »

Kler chce hajsu od Was tylko & wyłącznie (nic więcej).
ZUS to hajs! Bølmo und Northampton and Torquay są znane! :eusa-violin: :angelic-grayflying:
Erling Braut Håland to będzie bardzo dobry piłkarz! New æra of evolusjon? Hjernescan! Min real navn er død råtten drømmer! Morbus mortalis + amentia!
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Czy jest tu ktoś, kto uznaje, że Koran jest Słowem Bożym? Że za nieposłuszeństwo Koranowi czeka wieczne potępienie?

Dlaczego tak wiele głosów dla opcji mówiącej, że Koran zdecydowanie nie jest największym podstępem Szatana, się pojawiło? Czy dlatego, że mamy tu muzułmanów? A może wielu ludzi w ogóle w szatana nie wierzy, więc także i nie wierzy w jego podstęp?

Gdy muzułmanin spotka się z opinią, że Koran to majstersztyk szatana, może odpowiedzieć, że taki pogląd na Koran to efekt inteligentnego działania szatana.

Mam myśli, że muzułmanie mogą mieć uczucia chcące, aby Koran był fałszywy, nie było opisanych w Koranie kar dla grzeszników, aby wszystkie świadome istoty były zbawione na wieki w rozkoszy i wygodzie, a nie aby część stworzonych istot cierpiała męki na wieki, podobne myśli mogą być u chrześcijan według mojej psychiki.
Awatar użytkownika
137
bywalec
Kontakt:

Post autor: 137 »

kiedyś przeczytałem, że Jezus Chrystus (Biblia) opiera się na kulcie Słońca, a Koran opiera się kulcie Księżyca...

jak ktoś więcej wie to prosze napisać.
Awatar użytkownika
pycioslawa
moderator
moderator
Status: twój najgorszy koszmar

Post autor: pycioslawa »

Nie rozumiem dlaczego koran miałby być arcydziełem szatana. Islamista Ci powie, że biblia jest dziełem szatana. Co religia to inne poglądy, jedynie kłótnie, kłótnie, kłótnie na tle religijnym. Satanizm to zupełnie oddzielna religia, z elementami magii. Nie ma co się czepiać tworów innej religii niż tej, której jest się wyznawcą. A jak się jest ateistą to najlepiej niczego się nie czepiać, bo religia nie polega na myśleniu. A zazwyczaj przez myślenie ludzie zostają ateistami. Religii nie da się zrozumieć w sposób logiczny.
nie dyskutuj z debilem - wpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem
viewtopic.php?t=40441
Wątek Zażalenia na pycioslawę. Chcesz coś dodać? Wbijaj śmiało.
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Muzułmanin twierdzi, że Biblia, jaką mają obecnie chrześcijanie, jest sfałszowana i nieautentyczna, nietożsama z autentycznymi księgami zesłanymi przez Allaha jeszcze przed Koranem, nietożsame z księgami, które Koran nazywa Taurat (Tora) i Indżil (Ewangelia). Muzułmanie odrzucają bardzo dużo treści z Nowego Testamentu. W Koranie nie ma mowy o chrzcie, księga ta zaprzecza temu, że Jezusa ukrzyżowano. I oczywiście Koran nie wierzy w boską naturę Jezusa oraz Trójcę Świętą.

Monoteizm jest logiczny dla mojej psychiki. Wiara w nieśmiertelność duszy oczywiście też. Ale zupełnie nielogicznie wygląda dla niej wiara w takie kary Boże, jak wieczna męka (tortura bez końca), nawet czasowe męczarnie (np. w czyśćcu), anihilacja (unicestwienie duszy). Według niej Bóg nie stosuje okrucieństwa i gnębienia fizycznego nawet jako kary wobec najgorszych grzeszników.

Mogę mieć problem z dogmatem trynitarnym kluczowym dla katolicyzmu. Logiczne jest, że jest jeden i jedyny Bóg, ale i to, że ów wyjątkowy Bóg jest niepodzielny. Unitarianizm czyni wiarę w niepodzielność bytu boskiego łatwiejszą niż w przypadku trynitarianizmu, a osoby wyznające unitarianizm (np. muzułmanie) mogą uznawać trynitarianizm za politeizm, za wiarę niemonoteistyczną. Jeżeli katolik przestanie wierzyć w Trójcę Świętą i zacznie wierzyć w unitarianizm Boga (w którym "łatwiej zrozumieć niepodzielność Boga"), to popełni grzech śmiertelny herezji, grożący nieskończonymi konsekwencjami nieopisanie nieprzyjemnymi. Ale istnienie zła wygląda na "równie nielogiczne" (przecież Bóg jest Dobry i Kochający, Doskonały, niechcący grzechu (łamania Jego Prawa), Wszechmogący, Wszechwiedzący, więc w nie tylko w Nim Samym nie powinno być żadnego zła, ale także w Jego stworzeniu), co trynitarianizm rzekomo przeczący niepodzielności Boga. A jednak zła nieraz doświadczyłem, więc zło zaistniało w stworzeniu, to fakt niepodważalny.
Awatar użytkownika
alf
zaufany użytkownik

kotek pisze: pt sty 08, 2021 10:09 pm aby wszystkie świadome istoty były zbawione na wieki w rozkoszy i wygodzie[/u], a nie aby część stworzonych istot cierpiała męki na wieki, podobne myśli mogą być u chrześcijan według mojej psychiki.
Można po tym wpisie sądzić że jesteś dobrym człowiekiem.
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Dla gorliwego katolika Koran nie jest Słowem Bożym.

Koran zaprzecza niejednemu dogmatowi katolickiemu, np. że są trzy osoby boskie czy że Jezus ma naturę boską (a nie tylko ludzką). Dla katolika Koran to fałsz czy kłamstwo.

Katolicyzm wierzy, że kara potępionych nigdy się nie skończy. Nie wierzy, że wszyscy ludzie, jacy się kiedykolwiek poczęli, zostaną zbawieni na wieki.

Twierdzenie, że potępieni nie będą poddawani katuszom w nieskończoność, może występować u niektórych wyznawców rozmaitych religii abrahamowych, wśród niektórych uważających siebie za chrześcijan, muzułmanów, judaistów.

Pojawiać się może w myślach pytanie: Czy w obrębie dogmatyki katolickiej jest możliwe, że kara potępionych na wieki nie będzie niekończącą się torturą, tylko np. po pewnym czasie cierpienie potępionych stanie się na tyle małe, że nie będzie to już tortura, czyli BARDZO DUŻE cierpienie bądź też że potępieni w pewnym czasie stracą świadomość i przestaną odczuwać ból (ale nie będą unicestwieni - dusza ludzka jest nieśmiertelna)? Podobne pytania mogą zadawać sobie wyznawcy innych religii opartych na Biblii czy religii opartych na Koranie.
Awatar użytkownika
Erratas
bywalec

Post autor: Erratas »

To nieprawda, że struktura numeryczna Koranu jest wyjątkowa.
Podobnych cudów można się doszukać w Biblii! Oraz w innych świętych księgach!
Wszystkie natchnione księgi są natchnione!
Aczkolwiek ważne jest, żeby czytać Biblię w hebrajskim oryginale!
Na samym początku Księgi Genesis widać strukturę składającą się z siedmiu słów!
7 liter, 7 słów, 7 zdań, 7 dni
7*&=28
2*14=28
14/2=7

https://www.biblewheel.com/GR/GR_Database.php

Nie bój się piekła!
Dogmaty zostały wymyślone przez kościół, nie przez Boga!

Wróć do „filozofia”