Pokolenie ekranów - chore pokolenie?

Moderator: moderatorzy

cezary123
zaufany użytkownik

Pokolenie ekranów - chore pokolenie?

Post autor: cezary123 »

"Dzieci z krajów rozwiniętych określa się mianem pokolenia ekranów. Smartfon, tablet, telewizja cyfrowa, konsola do gier towarzyszą im niemal od kołyski. W filmie przedstawiono wyniki badań nad wpływem wszechobecnych ekranów na rozwój mózgu i funkcji poznawczych u dzieci".

https://www.telemagazyn.pl/film/pokolen ... e-2779178/

Od dawna intuicyjnie odczuwałem, że siedzenie przed monitorami to pułapka. Dzieci świata nie widzą, tylko ślepną od elektroniki.
cezary123
zaufany użytkownik

Re: Pokolenie ekranów - chore pokolenie?

No to jeszcze jeden ciekawy dokument o ślęczeniu przed komputerami:

"Internetowi giganci zmienili rynek pracy. Do aktualizacji baz danych, moderowania treści, czy obsługi klienta potrzebni są clickworkerzy - rzesza marnie opłacanych osób pracujących online".

"Miliardy użytkowników korzystają z aplikacji takich jak Uber, Alibaba, Netflix, Airbnb i Facebook, przynosząc koncernom krociowe zyski. Aby to wszystko sprawnie działało, potrzeba ludzi - do aktualizacji baz danych, moderowania treści, obsługi klienta... Są nimi tzw. clickworkerzy - rzesza marnie opłacanych osób pracujących online. Proletariusze nowej generacji, po staremu klepiący biedę"

https://www.telemagazyn.pl/film/clickwo ... i-2777169/
Awatar użytkownika
Sportowiec
bywalec
Status: Student

Post autor: Sportowiec »

Bogaci to oni nie będą na pewno!
ZUS to hajs! Bølmo und Northampton and Torquay są znane! :eusa-violin: :angelic-grayflying:
Erling Braut Håland to będzie bardzo dobry piłkarz! New æra of evolusjon? Hjernescan! Min real navn er død råtten drømmer! Morbus mortalis + amentia!
Pamal
zaufany użytkownik

Post autor: Pamal »

cezary123 pisze: ndz lis 15, 2020 6:54 pm No to jeszcze jeden ciekawy dokument o ślęczeniu przed komputerami:

"Internetowi giganci zmienili rynek pracy. Do aktualizacji baz danych, moderowania treści, czy obsługi klienta potrzebni są clickworkerzy - rzesza marnie opłacanych osób pracujących online".

"Miliardy użytkowników korzystają z aplikacji takich jak Uber, Alibaba, Netflix, Airbnb i Facebook, przynosząc koncernom krociowe zyski. Aby to wszystko sprawnie działało, potrzeba ludzi - do aktualizacji baz danych, moderowania treści, obsługi klienta... Są nimi tzw. clickworkerzy - rzesza marnie opłacanych osób pracujących online. Proletariusze nowej generacji, po staremu klepiący biedę"

https://www.telemagazyn.pl/film/clickwo ... i-2777169/
Obejrzałam ten dokument, ale rozczarowało mnie, że nie udało mi się ustawić polskich napisów i byłam skazana na polskiego lektora.
Pamal
zaufany użytkownik

Post autor: Pamal »

W zamian polecam myślę też coś ciekawego: można zainstalować nakładkę do chrome i uczyć się języków z netfliksem.
cezary123
zaufany użytkownik

Tak, zawsze oryginalny film jest lepszy niż tłumaczony, ale myślę, że sens mniej więcej został zachowany.
Awatar użytkownika
Erratas
bywalec

Post autor: Erratas »

Stajemy się powoli cyber-menami.
Niedługo to ekrany będziemy mieli wbudowane w siebie.
Tak jak Teletubisie. Telewizja 24h/dobę
ODPOWIEDZ

Wróć do „filmy”