symptomy psychotyczne a borderline

Moderator: moderatorzy

klotyldabrunchilda
zarejestrowany użytkownik

symptomy psychotyczne a borderline

Post autor: klotyldabrunchilda »

częste u borderów są przypadki epizodów derealizacji, depersonalizacji i innych typów dysocjacji (?), jednak psychiatrzy i terapeuci rzadko kiedy o tym mówią i zazwyczaj te symptomy są ignorowane, nie spotkałam się jeszcze z nikim bez zaburzenia osobowości, które by o tym wiedział, tylko dlaczego tak się dzieje? wydaje się jakby tylko umacniało to stereotyp borderline jako współczesnej histerii niezrównoważonych, głupiutkich kobiet (bo męskim borderom woli się przykleić łatkę narcyzmu), borderline nie ogranicza się do samej dysregulacji emocjonalnej ale taka narracja przeważa, przez co następuje efekt motyla i osoby z borderem są uważane za mało (jeżeli wogóle) wiarygodne, bo rzekomo poszukują tylko i wyłącznie uwagi przez swoje irracjonalne huśtawki nastrojów
chyba, że ktoś tutaj się spotkał z lekarzem, który podjął się tych symptomów bez uznawania ich za wynik osobnego schorzenia?
Awatar użytkownika
pycioslawa
moderator
moderator
Status: twój najgorszy koszmar

Re: symptomy psychotyczne a borderline

Post autor: pycioslawa »

Przez długi czas słyszałam, że mam borderline tylko dlatego, że lubiłam swoje objawy. Miałam pełne spektrum psychozy, jeśli tak to można nazwać. W związku z diagnozą nie chcieli mnie leczyć, a psychoza postępowała.
nie dyskutuj z debilem - wpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem
viewtopic.php?t=40441
Wątek Zażalenia na pycioslawę. Chcesz coś dodać? Wbijaj śmiało.
Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

Post autor: Bright Angel »

pycioslawa pisze: pn lis 16, 2020 2:21 pm Miałam pełne spektrum psychozy, jeśli tak to można nazwać.
pycioslawa pisze: śr sie 26, 2020 2:17 pm A ja sie dowiedzialam, ze nigdy nie bylam w psychozie ponoc.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Awatar użytkownika
pycioslawa
moderator
moderator
Status: twój najgorszy koszmar

Post autor: pycioslawa »

Bright Angel pisze: pn lis 16, 2020 2:40 pm
pycioslawa pisze: pn lis 16, 2020 2:21 pm Miałam pełne spektrum psychozy, jeśli tak to można nazwać.
pycioslawa pisze: śr sie 26, 2020 2:17 pm A ja sie dowiedzialam, ze nigdy nie bylam w psychozie ponoc.
Wowo powiedział, że nigdy nie miałam psychozy. Sama uważam, że miałam.
nie dyskutuj z debilem - wpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem
viewtopic.php?t=40441
Wątek Zażalenia na pycioslawę. Chcesz coś dodać? Wbijaj śmiało.
Awatar użytkownika
Meduzola
zaufany użytkownik

Post autor: Meduzola »

A bywali/ bywają lekarze, którzy twierdzili/twierdzą, że istotą schizofrenii nie są "urojenia i omamy", ale właśnie zaburzenia dysocjacyjne, typu "derealizacja-depersonalizacja"... Ciało migdałowate (jego nadmierne pobudzenie) generuje "bezpodstawny" lęk, a gdy człowiek doświadcza omamu, wyłącza się u niego w tym momencie możdzek. Hydroxyzyna przy obu jednostkach chorobowych dziala inaczej, po jednych spływa jak po kaczce, a drugich ścina z nóg.
ODPOWIEDZ

Wróć do „borderline”