Pomocy ! Kiedy ustają urojenia ksobne ??
Moderator: moderatorzy
-
- zarejestrowany użytkownik
Pomocy ! Kiedy ustają urojenia ksobne ??
Witam,
Mam pytanie po jakim czasie leczenia ustają urojenia ksobne, prześladowania itd. Mam już dosyć wahań nastrojów chowania się przed ludźmi itd??? Chce jej pomóc leczy się bierze lit i olanzapine,a efekty znikome ! POMOCY !
Mam pytanie po jakim czasie leczenia ustają urojenia ksobne, prześladowania itd. Mam już dosyć wahań nastrojów chowania się przed ludźmi itd??? Chce jej pomóc leczy się bierze lit i olanzapine,a efekty znikome ! POMOCY !
- klucz żurawi
- zaufany użytkownik
Re: Pomocy ! Kiedy ustają urojenia ksobne ??
W jakich dawkach bierze i jak długo?
Pierwsze efekty leczenia, to tak po dwóch tygodniach. Kiedy organizm nasyci się lekiem. Ale nie bez powodu w szpitalach trzymają miesiąc i dłużej. Jest też opcja że lek może być źle dobrany lub mieć zbyt małą dawkę.
Inna opcja to, no cóż... może kombinować z dawkami. Dwie główne przyczyny to nastawienie paranoidalne ( może myśleć że ktoś chce ją w ten sposób kontrolować) albo parszywe skutki uboczne tego konkretnego leku. Czasami wystarczy zmienić lek albo dobrać coś na efekty pozapiramidowe.
Pierwsze efekty leczenia, to tak po dwóch tygodniach. Kiedy organizm nasyci się lekiem. Ale nie bez powodu w szpitalach trzymają miesiąc i dłużej. Jest też opcja że lek może być źle dobrany lub mieć zbyt małą dawkę.
Inna opcja to, no cóż... może kombinować z dawkami. Dwie główne przyczyny to nastawienie paranoidalne ( może myśleć że ktoś chce ją w ten sposób kontrolować) albo parszywe skutki uboczne tego konkretnego leku. Czasami wystarczy zmienić lek albo dobrać coś na efekty pozapiramidowe.
Po pierwsze nie może pić alkoholu do końca życia. Leki przy 3 psychozie do końca życia.
- klucz żurawi
- zaufany użytkownik
Jeszcze jedno przypomniało się jeśli chodzi o olanzapinę. Czy ona dużo pali? Z tego powodu też lek może mieć słabe działanie. Bo nikotyna łączy się z cząsteczkami leku i jest wydalana z organizmu. Proponowałbym zmianę leku, albo chociaż rzucenie palenia.
-
- zarejestrowany użytkownik
Tak pali, to już kolejna psychoza a dawka olanzapiny to 5 mg....Poprzednio olanzapina dawała radę i ta dawka, aby dojść do siebie....Teraz niestety skutki są znikome............klucz żurawi pisze: ↑pn sie 10, 2020 11:13 am Jeszcze jedno przypomniało się jeśli chodzi o olanzapinę. Czy ona dużo pali? Z tego powodu też lek może mieć słabe działanie. Bo nikotyna łączy się z cząsteczkami leku i jest wydalana z organizmu. Proponowałbym zmianę leku, albo chociaż rzucenie palenia.
Niech zmieni lekarza. Ps 5 mg to mało.
Życie jest piękne
Tylko akurat nie moje
Tylko akurat nie moje
Piję alko i pali na olanzipanie to się wcale nie dziw.
5mg olanzapiny to bardzo mało. Podczas epizodu dostałem 20mg i po ok 2 tygodniach było trochę lepiej już. Alkohol kategorycznie zabroniony jak przy wszystkich lekach tego typu, branie leków wtedy nie ma sensu. Wiadomo, że na każdego leki działają inaczej lecz jeśli od dłuższego czasu nie ma rezultatów to należy coś zmienić.
Może też wyolbrzymiasz, często zdrowe osoby dla wygody zrzucają wszystkie objawy na chorobę i chcą faszerować lekami na siłę ale to musisz sam ocenić.
Może też wyolbrzymiasz, często zdrowe osoby dla wygody zrzucają wszystkie objawy na chorobę i chcą faszerować lekami na siłę ale to musisz sam ocenić.
U każdego jest inaczej.
Życie jest piękne
Tylko akurat nie moje
Tylko akurat nie moje
Żeby znikły urojenia trzeba się pozbyć ich przyczyny - halucynacji.
Życie jest piękne
Tylko akurat nie moje
Tylko akurat nie moje
Pytanie jest na gruncie co było pierwsze jajko czy kura?
Czy halucynacje wynikają z urojeń czy urojenia z halucynacji?
Ja miałem lekki nawrót ostatnio i zero głosów czy halucynacji, za to nerwy i trochę urojeń z nerwów.
Czy halucynacje wynikają z urojeń czy urojenia z halucynacji?
Ja miałem lekki nawrót ostatnio i zero głosów czy halucynacji, za to nerwy i trochę urojeń z nerwów.
E ?= m + (*c²)