Podwyższona prolaktyna
Moderator: moderatorzy
Re: Podwyższona prolaktyna
Co roku, od września do marca, biorę witaminę D 2000 jednostek. W tym roku chyba kupię 4000 jednostek.
To jeszcze K2.
Tylko uważaj by wątroba nie wysiadła bo nadmiar suplementów to też źle. Co z tego jak nie dostaniesz osteoporozy gdy wątroba wysiądzie, a jest tylko jedna.
Tego typu obawy o własne zdrowie na zapas wydają mi się mocno przesadzone. Czyżby objaw chorobowy? Może tak być bo takie głębokie lęki mogą dotykać dowolnej sfery. Warto sobie przetłumaczyć, że nie ma czego się obawiać, że wszystko będzie dobrze i rzeczywiście tak będzie 

Nie, u mnie to nie jest ani silne ani chorobowe. Aż tak bardzo się nie martwię, ale nie ukrywam, że wolałabym mieć prolaktyne w normie.
Trzy lata temu miałam urojenia hipochondryczne, więc wiem jaki to stan, wtedy wylądowałam w szpitalu. Teraz jest wszystko pod kontrolą, czuję się dobrze
Trzy lata temu miałam urojenia hipochondryczne, więc wiem jaki to stan, wtedy wylądowałam w szpitalu. Teraz jest wszystko pod kontrolą, czuję się dobrze

-
- bywalec
Każdy by chciał mieć wszystko w normie, ja mam prolaktynę podwyższoną, ale nie biorę nic na jej obniżenie 

Nigdy jeszcze nie badałem prolaktyny, a lekarstwa jem od przeszło 30 lat. Lekarka stwierdziła, że skoro jestem szczupły to wszystko jest w normie. Podobno prolaktyna najlepiej się rozwija w przypadku otyłości.
Bromergon (jako agonista dopaminy) da Ci prawdopodobnie więcej energii życiowej, motywacji, emocji.Zyta1234 pisze: ↑śr lip 22, 2020 1:59 pm Czy ktoś tu z obecnych leczy się solianem i bromergon?
Od lat leczę się solianem i mam podwyższoną prolaktyne . Dostałam właśnie skierowanie do endokrynologa. Za dwa tygodnie będę też robić badanie z krwi na prolaktyne. Chcę żeby lekarz przepisał mi lek na zbicie prolaktyny. I tak się zastanawiam czy bromergon mi nie zaszkodzi? Jak będę się czuła?
Natomiast faktycznie jest ryzyko wpadnięcia w manię (np. wzmożonych zakupów) lub nawet w psychozę, o ile wystąpią w Twoim życiu dodatkowe czynniki stresowe. U mnie te czynniki wystąpiły i w rezultacie zaliczyłem dwie psychozy rok po roku, nawet byłem hospitalizowany. Jednak o ile dobrze pamiętam to ja sobie wtedy dość znacznie zmniejszyłem dawkowanie solianu bez zgody lekarza, nawet poniżej 100 mg. To też mogło mieć wpływ na te moje dwa nawroty. Moja dawna Terapeutka mówiła mi ongiś, że bromergon jest lekiem często stosowanym w psychiatrii.
Tu pomocna może być zażywanie jakiejś łatwo przyswajalnej wersji witaminy D (w postaci i dawce przepisanej przez lekarza-internistę)Podwyższona prolaktyna może prowadzi do osteoporozy. Tego też się boję.
oraz - być może - również wapnia (tu również w porozumieniu z lekarzem-internistą). Możesz też dać sobie zbadać gęstość kości.
Dziękuję za odpowiedź 

Hvp2 czy nadal bierzesz bromergon?
Tak.
5 mg - 0 - 7,5 mg.
5 mg - 0 - 7,5 mg.
Ja kiedyś w szpitalu brałam 2,5 rano.
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
Wysoka prolaktyna też może powodować stany depresyjne chyba gdzieś o tym czytałem.
Przez lata całe tu na forum przewinęły się tysiące osób i jakoś nigdy nie zdarzyło się by choć jedna miała osteoporozę po prolaktynie. A czytałem nawet bardzo stare posty archiwalne. Każdy ma tą prolaktynę zawyżoną i każdy tylko się boi. Myślę, że bać się należy wyłącznie naszej schizofrenii. Poza głową to wszyscy my tu zazwyczaj wszystko mamy zdrowe.
Zrezygnowałam z prywatnego badania na prolaktyne. Za pół roku chce iść na oddział rehabilitacyjny i niech oni się tym zajmą, a za rok mam wizytę u endokrynologa.
Solianu też nie chce zmieniać bo na nim najlepiej się czuję, a próbowałem już wszystkich nowych leków. Nie ma co kombinować. Dobrze jest jak jest
Solianu też nie chce zmieniać bo na nim najlepiej się czuję, a próbowałem już wszystkich nowych leków. Nie ma co kombinować. Dobrze jest jak jest

I bardzo dobrze, tak trzymaj! Jak nic nie dolega to nie ma po co się badać na zapas.