Powiększony odczynowo węzeł chłonny do 17mm

Dla osób szukających ogólnej pomocy i wstępnej orientacji dotyczącej choroby.
Kto umie dokładniej nazwać problem proszę pisać w działach tematycznych "Ogólnej dyskusji"

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
Awatar użytkownika
Grzegorz1991
zaufany użytkownik

Powiększony odczynowo węzeł chłonny do 17mm

Post autor: Grzegorz1991 »

Dzień Dobry,

Z 4 dni temu w nocy gdy zasypiałem zabolała mnie lewa pachwina. Trwało to może kilkanaście sekund. Aż się wybudziłem z bólu. Od tamtej pory nie boli mnie samoistnie.
Natomiast jeśli dotykam lewą pachwinę w tamtym miejscu, to odczuwam ból. Podejrzewałem zakrzepicę. Ponieważ z rok temu miałem stwierdzoną zakrzepicę. Na szczęście to nie jest nawrót zakrzepicy.
Byłem u Pana Doktora, który jest naczyniowcem. I stwierdził, że to nie zakrzepica, a powiększony odczynowo węzeł chłonny do 17mm.
Pan Doktor pytał się mnie w wywiadzie, czy mam stan podgorączkowy lub gorączkę. Odpowiedziałem, że nie mierzyłem, ale wydaje mi się że nie mam.
Jedna znajoma powiedziała mi, żeby zrobił badania i udał się do onkologa.
W sumie nie wiem, czy to powód żeby iść do lekarza onkologa. Bo jeśli coś by było nie tak, to czułbym się źle a czuję się ogólnie dobrze. Tylko czuję jak chodzę, czy siedzę to czuję takie obciążenie w tym miejscu w lewej pachwinie. Takie w sumie dziwne uczucie.
A przy dotyku boli. Myślicie, że warto udać się do onkologa? Czy po prostu zrobić jakieś badania krwi, czy moczu. I wtedy zdecydować.

Pozdrawiam serdecznie i życzę miłej niedzieli.
Ania_84
zaufany użytkownik

Re: Powiększony odczynowo węzeł chłonny do 17mm

Post autor: Ania_84 »

Hej i co zrobiłeś? Myślę, że jeśli nie byłeś u lekarza pierwszego kontaktu powinieneś do niego najpierw iść niech on Cię pokieruje jakie badania dalej zrobić lub do innego specjalisty.
Awatar użytkownika
Grzegorz1991
zaufany użytkownik

Skonsultowałem się ze swoją lekarką. Mam zrobić jutro badania takie jak:
Morfologia krwi z rozmazem, CRP, Próby wątrobowe i LDH.
Ania_84
zaufany użytkownik

Miejmy nadzieje, że to nic poważnego. Dobrze, że już jesteś objęty pomocą lekarską.
Awatar użytkownika
Grzegorz1991
zaufany użytkownik

Jestem pewny, że to nic poważnego. Myślę, że to może być jakiś zwykły stan zapalny. Tylko nie wiem czym spowodowany.
Ale to tylko moje przypuszczenia. Trzeba zbadać.
Awatar użytkownika
Grzegorz1991
zaufany użytkownik

Mam już wyniki i sam nie wiem, czy są w porządku. Ale na pewno... nie są najgorsze. :)
Pod spodem wklejam moje wyniki.

Tutaj pierwsza część wyników:
Obrazek

A tutaj druga:
Obrazek
Ania_84
zaufany użytkownik

Nie znam się na wynikach ale dla mnie dużo masz parametrów podwyższonych . Ale czy do groźne ? Co to oznacza, to powinien wypowiedzieć się lekarz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „kto pomoże”