Czy to schizofrenia?
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
-
- zarejestrowany użytkownik
Czy to schizofrenia?
Witam ponownie chciałam się podzielić wiadomością iż robiłam mojej córce badania genetyczne 3m-ce temu i ok 3 dni temu juz dotarły do mnie ,z nich wynika że funkcjonuje normalnie wiem że obawy które miałam wcześniej iż może to być schizofrenia nie znikły gdyż po tych badaniach nie wykrywa się schizofreni,jednak jestem szczęśliwa że nie wyszło jej upośledzenie czego po testach psychologicznych doszukała się psycholog.Wydaje mi się że się pomyliła w sensie iż diagnozowała dziecko niesłysząca które według wieku rówieśników swoich ma duże braki ze względu na mowe i niezrozumienie wielu argumentów wziętych z życia ,po za tym jak pisałam wcześniej mieszkamy we Włoszech i nie wiem dlaczego dokonano na niej testy psychologiczne normalne ,są również testy psychologiczne dla dzieci z niepełnosprawnością i oni są traktowani odrębnie ,tak przynajmniej psycholog w Polsce mi zdiagnozował córkę wiele lat temu .Teraz pozostaje kolejny krok : neurolog już wkrótce bo 26 maja wizyta i eeg głowy zobaczymy co to wykarze,.Psycholog i psychiatra jak narazie jeszcze wstrzymany więc na terapię trzeba jeszcze będzie poczekać. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pt maja 22, 2020 3:25 pm przez Francesca15, łącznie zmieniany 1 raz.
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Re: Czy to schizofrenia?
Ciężko się czyta taki tekst pisany ciurkiem, bez akapitów, poprawnej interpunkcji etc.
Nie wygląda to za dobrze. To może być początek schizofrenii, ale nie wiadomo do końca, bo tu może się nakładać wiele różnych czynników.
Jest jeszcze bardzo młoda, dojrzewa dopiero. Może burza hormonalna też ma na to wpływ. Obserwuj ją jeszcze. Może jej to przejdzie wraz ustabilizowaniem hormonów.
Kobiece hormony estrogeny działają ochronnie przed schizofrenią. Może ma ich za niski poziom, dlatego włącz do diety pokarmy, które zwierają fitoestrogeny np. soję.
(https://www.medscape.com/viewarticle/913451)
Aby przeczytać ten artykuł trzeba się zarejestrować i zapewne nie każdy chce czytać medyczne zagadnienia po angielsku, następnym razem szukaj czegoś po polsku bez żadnych wall'i - Maxi.
Nie wygląda to za dobrze. To może być początek schizofrenii, ale nie wiadomo do końca, bo tu może się nakładać wiele różnych czynników.
Jest jeszcze bardzo młoda, dojrzewa dopiero. Może burza hormonalna też ma na to wpływ. Obserwuj ją jeszcze. Może jej to przejdzie wraz ustabilizowaniem hormonów.
Kobiece hormony estrogeny działają ochronnie przed schizofrenią. Może ma ich za niski poziom, dlatego włącz do diety pokarmy, które zwierają fitoestrogeny np. soję.
(https://www.medscape.com/viewarticle/913451)
Aby przeczytać ten artykuł trzeba się zarejestrować i zapewne nie każdy chce czytać medyczne zagadnienia po angielsku, następnym razem szukaj czegoś po polsku bez żadnych wall'i - Maxi.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
- AzureGlass
- bywalec
Ogolnie zle skierowane pytanie.
Jesli jakis lekarz we wloszech nie przypisze jej lekow to my nic nie poradzimy.
Musisz szukac pomocy u miejscowych specjalistow. Wizyta u psychiatry moze okazac sie nieodzowna. Nie wiem jak wyglada taka opieka we wloszech.
A tak doraznie to przestan na nia krzyczec bo to tylko poglebia ten stan. Warto sprobowac jakis wspolnych aktywnosci np pieczenie ciasta. Treba aktywowac dziewczyne do pelnienia rol spolecznych. Jak bedzie miala szczescie to uniknie psychiatryka.
Jesli jakis lekarz we wloszech nie przypisze jej lekow to my nic nie poradzimy.
Musisz szukac pomocy u miejscowych specjalistow. Wizyta u psychiatry moze okazac sie nieodzowna. Nie wiem jak wyglada taka opieka we wloszech.
A tak doraznie to przestan na nia krzyczec bo to tylko poglebia ten stan. Warto sprobowac jakis wspolnych aktywnosci np pieczenie ciasta. Treba aktywowac dziewczyne do pelnienia rol spolecznych. Jak bedzie miala szczescie to uniknie psychiatryka.
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
-
Dziękuję za odpowiedź będę szukac różnych możliwych źródeł pomocy .Jeszcze jedno pytanie czy jeśli zrobiłam badania genetyczne krwi mojej córce ,z badań genetycznych można uzyskać opowieść czy to schizofrenia??
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Nie, schizofrenię stwierdza się na podstawie wywiadu z psychiatrą, testów psychologicznych i wywiadu z psychologiem klinicznym.Francesca15 pisze: ↑czw kwie 16, 2020 10:20 pm Jeszcze jedno pytanie czy jeśli zrobiłam badania genetyczne krwi mojej córce ,z badań genetycznych można uzyskać opowieść czy to schizofrenia??
Ten przypadek źle wygląda. Może być tu coś psychotycznego. Ale nie wykluczyłbym całościowego zaburzenia rozwoju (jak spektrum autyzmu) i jakiejś formy zaburzeń obsesyjno-kompulsywnych do tego. Niedosłuch i niskie IQ mogą być bardzo problematyczne w życiu. Problem na pewno nie wygląda na lekki.
-
Dziękuję za wypowiedź najgorsze jest ti że całe życie składała tyle wkładu w jej edukację rozwój mowy,mówić mówi ale te jej zdanie są takie nie logiczne ,zadaje dziwne pytania,typu czemu gumka do ścierania się z mniejszą ,a nie zwiększa, co dla mnie jest nie pojęte ,mi nikt tego nie tłumaczył i nie wydaje mi się że ludzie z niedosłuchem mają takie pytania.Ja mało myśląc szybko znalazłam odpowiedź. Widzisz to jest marchewka jak zaczniesz nią trzeć po tartce to co się stanie urośnie czy zmaleje? Wtedy ona się zaśmiała. Chyba w końcu zrozumiała.Dziekuje za odpowiedź ja długi czas myślałam o autyzmem ale wszyscy wykluczają psycholodzy z którymi miała kontakt też mowia że to nie autyzm .Ogolnie to ona zawsze szukała przyjaciol nawet do teraz poszukuję w sensie ja mam jej szukać bo ona nie za bardzo umie się komunikować. Ale ich nie znajduje .Teraz ma jedną dużo starsza które znalazłam oczywiście uwierzyła że to jej koleżanka pomaga jej w lekcjach,wychodzą na dwór, na zakupy,do kina,i filmy oglądają i grają problem w tym ze ok 2 tyg później już mówiła ze jej nie chce i tak jest z wszystkimi osobami. Kiedy pisze wiadomości do kogos dochodzi do tego że wszyscy pisza do mnie żebym coś z nią zrobiła bo pisze bezsensu w koło to samo.bezsensu pisze i wszystkich to wkurzam i dużo kontaktów jej pokasowalam a teraz do tej dziewczyny co do niej przychodziła też juz głupoty pisze i ona ta dziewczyna potem na mój telefon pisze powiedz jej żeby do mnie już nie pisała tyle.Ja jej tłumacxe ze tak nie można nic nie pomaga jak grochem o ścianę.Nie wiem co robić.
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
To pytanie jest akurat dobre, tak zadają pytania wybitni naukowcy i dzieci. Ludzie wybitni i dzieci dziwią się światu i zadają pytania. Dla zwykłych ludzi jest to nieistotne i się nie zastanawiają, dlaczego tak jest.Francesca15 pisze: ↑pt kwie 17, 2020 3:43 pm mówić mówi ale te jej zdanie są takie nie logiczne ,zadaje dziwne pytania,typu czemu gumka do ścierania się z mniejszą ,a nie zwiększa, co dla mnie jest nie pojęte ,
znałem kiedyś osobę która tak pisała na blogu i wszyscy mówili, że ona ma rentę i jest schizofreniczką.... A może i nie jest schizofreniczką, ale pewnie prędzej czy później jakiś psycholog wystawi jej taką diagnozę wtedy będzie mogła mieć rentę.Francesca15 pisze: ↑pt kwie 17, 2020 3:43 pm Kiedy pisze wiadomości do kogos dochodzi do tego że wszyscy pisza do mnie żebym coś z nią zrobiła bo pisze bezsensu w koło to samo.bezsensu pisze i wszystkich to wkurzam i dużo kontaktów jej pokasowalam a teraz do tej dziewczyny co do niej przychodziła też juz głupoty pisze i ona ta dziewczyna potem na mój telefon pisze powiedz jej żeby do mnie już nie pisała tyle.Ja jej tłumacxe ze tak nie można nic nie pomaga jak grochem o ścianę.Nie wiem co robić.
My schizofrenicy raczej mamy tak, że np mamy wrażenie nawet jak jesteśmy sami w pokoju, że ktoś nas obserwuje, albo, że jesteśmy w piekle, czasami słyszymy głosy w naszej głowie, mamy natrętne myśli, czasami myslimy, że jesteśmy najważniejsi w świecie np wybrani przez Boga. Ona nie ma takich objawów jak większość schizofreników... Ale wiele osób ma jakieś zaburzenia nie ma schizofrenie a i tak ma taką diagnozę
-
Moja córka o głosach mi nie mówiła chodż psycholog twierdzi ze mówiła że coś słyszy i ze z kimś rozmawia ja jednak nie jestem do końca przekonana do tego że ona cos słyszy A psycholog u której była miała z nią wtedy jakieś 3 spotkania i jeszcze dobrze nie zna mojej córki, moja córka również nie rozumie dobrze po włosku może ja zapytała czy słyszysz cos a ona odpowiedziała że tak nie mając nawet pojęcia o co ja pyta ,bo prawda jest taka ze ona z obcymi rozmawia tylko tak ,nie, nie wiem .Mysle że nie zrozumiała tego pytania.Jednak wracając do twojej wypowiedzi zauważyłam że ona jest nie ufa ale też często rozglada się na prawo i lewo wzrokiem jakiś czas temu tego nie robiła to juz tak trwa ok roku ,jak się zmieniła i widzę że jest inna.Rozglada się tak jakby ktoś był przy niej albo bynamniej jakby się czegos bała jak ja pytałam o to to mówiła że nic nic nie odpowiadała.Dzisiaj również pisała wiadomości do swojej pseudo kolezanki które jej znalazłam i które jej pomaga w lekcjach i wychodzi z nią tzn wychodziła przed tą pandemią. Sprawdzałem wiadomości ale były bezsensowne typu Francesca ( moja córka) koleżanka,Francesca kuzynka ,Francesca polska ,nic nie tak nie i tak w kółko ale zapytałam tej koleżanki które jest zmęczona tymi wiadomościami czy tylko to to mi odpisała że pisała też o nożu i śmierci ale ona nie precyzuje zdań po prostu pisze nóż i śmierć nie wiem czemu tak pisze staram sie kontrolować ale niczego nie znalazłam nawet w jej komputerze nawet wchodząc w chronologie nie ma zadnych stron które by przeglądałem i byłyby dla mnie przerażające.Normalne strony normalne filmy ogląda ja mam też male dziecko wiec uwagi jest też mniej wokół niej i to też ja boli ale jak mogę ja kontroluję.A i jeszcze jedno co sobie przypomniałam to to że czasem wchodzi do mojego pokoju i jak jest włączona telewizja ma momenty już się zdążyło to kilka razy mówi o słyszałas powiedzieli moje nazwisko a nic nie mówili to kilkakrotnie się zdarzyło.Nie mam zielonego pojęcia co jej może byc miejmy tylko nadzieję że juz za niedługo wszystko się stabilizuje z ta sytuacja co teraz panuje i że jak najszybciej zaczniemy kontynuować ta terapię. Pozdrawiam
- klucz żurawi
- zaufany użytkownik
Dla nas schizofreników to jest woda na młyn urojeń. Jeśli nie dąży do skrzywdzenia siebie lub innych, powinna mieć swoją osobistą przestrzeń.ale jak mogę ja kontroluję
-
Wracając do tematu których zawarłam kilka dni temu mam pytanie do użytkownika White Angel
Wysłałeś(aś)mi link po angielsku nic nie rozumiem czego on dotyczy jeśli mogę zapytać? Bo angielskiego niestety nie przyswoiłam.
Wysłałeś(aś)mi link po angielsku nic nie rozumiem czego on dotyczy jeśli mogę zapytać? Bo angielskiego niestety nie przyswoiłam.
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
To są badania naukowe na temat łagodzenia objawów psychotycznych przez podawanie estrogenu.Francesca15 pisze: ↑wt kwie 21, 2020 4:00 pm Wracając do tematu których zawarłam kilka dni temu mam pytanie do użytkownika White Angel
Tłumacząc tytuł:
"Estrogeny łagodzą objawy psychotyczne u kobiet ze schizofrenią."
A czy testosteron podobnie dobrze działa na meżczyzn?
-
Przeglądam inne działy na tym forum i wracajsc do tematu mojej córki przypomniały mi się również inne fakty z dzieciństwa a mianowicie kiedy była mała powtarzała na okrągło te same zdania typu kocha mama to trwało 2-3 lata i powtarzała to w odstępie czasu 2-3 min non stop .Potem było Dziękuję i proszę. Teraz mówi ciągle zostaw ręką nawet jak cis dotknie albo chce jej cis pomóc albo cos pokazać .Albo ciągle jesteś klamczucha takie wyrwane z choinki nie związane Wogóle z tematem.Potem ma tez problem z przenosnia może dlatego że nie słyszy nie rozumiem, nie rozumie ze śmieje się z filmów.Jest jeszcze jedna rzecz która nie daje mi spokoju A mianowicie kiedy była mała potrafiła huśtać się 2 godziny non stop na huśtawce,potem oglądając coś w telewizji biła brawo rączkami ale też nie było to związane z tym co ogląda.Potem to minęło teraz mam wielki problem na który nie odnajduje odpowiedzi, kiedy zasypia zauważyłam że leży i zwyczajnie się buja na prawo i lewo żeby zasnąć co mnie bardzo zdziwiło. Jak siedzi nie robi tak tylko jak idzie spać.Nie mam pojęcia co to może byc.Myslalam ze to choroba sieroca.
-
Moze jeszcze ktoś z was jest w stanie mi udzielic jakiejś odpowiedzi.
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Chorzy na schizofrenię mają duże problemy ze zrozumieniem przenośni.
-
A coś jeszcze na temat mojej wypowiedzi możesz mi powiedzieć.?A to bujanie nocne przed snem ?
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Spytaj się jej, dlaczego się buja? Samo bujanie może mieć różne przyczyny.Francesca15 pisze: ↑śr kwie 22, 2020 6:23 pm A coś jeszcze na temat mojej wypowiedzi możesz mi powiedzieć.?A to bujanie nocne przed snem ?
Ale kiedyś czytałem pewne badania, że bujając się przed snem łatwiej zasnąć. Bo przypomina się wczesne dzieciństwo, kiedy rodzice kołysali dziecko.