Szosa vs. MTB

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Chłopiec Papuśny
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 46660127

Szosa vs. MTB

Post autor: Chłopiec Papuśny »

Zastanawiam się nad kupnem roweru. Codziennie będę miał do pokonania w zależności od trasy 20-22km. I potrzebuje rower. Zastanawiałem się na szosówką. Lekka, zwinna i szybka. Po asfalcie najlepiej daje radę. Do pracy mam 10-11km zależy jaką trasę wybiorę. MTB ma znów tą przewagę, że czasem mogę, albo będę mógł skrócić sobie trasę wyjeżdżając w pole i jadąc obrzeżami. Cięższy, mniej zwrotny. Można jeździć po większej liczbie dróg. Jakie są wasze doświadczenia z rowerami. Co byście wybrali na moim miejscu? Z góry dziękuję za wypowiedzi.
ptk
bywalec

Re: Szosa vs. MTB

Post autor: ptk »

Jeśli miałby to być rower do jazdy całorocznej to szosa odpada.Kompromisem mógł by być rower krosowy - szybszy od mtb i w przeciwieństwie do szosy można na nim jeździć po lesie.Sam dojeżdżam do pracy kilkanaście kilometrów rowerem krosowym z napędem elektrycznym.Wjadę nim wszędzie i w zależności od tego czy chcę się zmęczyć czy nie mogę jechać ze wspomaganiem lub bez.
Bóg patrzy nic nie mówi,pewnie żałuje po co stworzył ludzi.
Awatar użytkownika
Chłopiec Papuśny
zaufany użytkownik

Rower ma być całoroczny. Na elektryka mnie na razie nie stać. Nawet, szczerze pisząc nie zastanawiałem się nad nim. Idę w stronę MTB, że względu że też mógłbym z kolega pojeździć na rowerze. Mieszka 12 km w drugą stronę. No i niejako spełnię swoje marzenia o rowerze. Ostatni miałem z komunii. Dużo czasu upłynęło. Zastanawiam się nad Romet Rambler 4 https://m.romet.pl/Rower,RAMBLER_R74,10 ... ,2020.html
ptk
bywalec

Najważniejsze to mieć frajde z jazdy :) .Ja namawiał bym Cie mimo wszystko do roweru krosowego,znacząco lżej by Ci się jechało a na ścieżki leśne z powodzeniem też byś wjechał ale każdy ma swoje upodobania.
ptk
bywalec

Jeśli chcesz rowerem jeździć do pracy to powiem Ci z własnego doświadczenia,że do pracy jeździ się lekko ale z powrotem,kiedy jesteś zmęczony to czasami nie chce się i ciężko pedałować :D .Dlatego zdecydowałem się zamontować w rowerze zestaw elektryczny.
Awatar użytkownika
Schibi
zaufany użytkownik

Post autor: Schibi »

Mam rower krosowy od 2 lat i Ci powiem ze na dlugie dystanse na asfalcie sie nie nadaje, ale za to mozna sobie w terenie pojezdzic ja w zeszlym roku duzo jezdzilem, jezdzilem na roznych rajdach i sprawialo mi duzo przyjemnosci. W tym roku narazie raz sobie urzadzilem przejazdzke, ale jestem strasznie otyly i szybko sie mecze, w zeszlym roku dzieki jezdzie na rowerze bardzo duzo schudlem.
ptk
bywalec

AdamSchibi pisze: ndz mar 22, 2020 12:35 pm Mam rower krosowy od 2 lat i Ci powiem ze na dlugie dystanse na asfalcie sie nie nadaje
Według Ciebie bardziej się nadaje rower mtb - cięższy i z oponami o maksymalnnych oporach toczenia ?
Awatar użytkownika
Chłopiec Papuśny
zaufany użytkownik

Skusiłem się na ten rower. Cena połowę taniej. Za resztę, zabezpieczenie i lampki, błotnik i bidon. Ma mały skok bo jedyne 60mm, lecz na razie po górach jeździć nie będę. :-)

https://m.bikester.pl/serious-rockvil ... 170.html
ptk
bywalec

Chłopiec Papuśny pisze: ndz mar 22, 2020 4:57 pm Skusiłem się na ten rower. Cena połowę taniej. Za resztę, zabezpieczenie i lampki, błotnik i bidon. Ma mały skok bo jedyne 60mm, lecz na razie po górach jeździć nie będę. :-)

https://m.bikester.pl/serious-rockvil ... 170.html
Ciekawy sklep,mają bardzo duży asortyment.Ile zapłaciłeś za dostawę? I czy dostawa będzie z polski?
Awatar użytkownika
Chłopiec Papuśny
zaufany użytkownik

Dostawa ponoć jest z ich centrum logistycznego. Nie piszą skąd. Sama firma jest że Studgarttu. Przesyłka zero złotych powyżej 500 zł. DPD, DHL lub UPS. czas dostawy 3-4 dni robocze.
ptk
bywalec

Mają naprawde fajne ceny.Sam szukam siodełka rowerowego i może skusze się na coś z ich oferty.Rower kupiłeś za fajną cenę,ten osprzęt shimano tourney działa całkiem fajnie (przerzutki).Mam przednią przerzutkę tourneya w jednym z rowerów i jeśli jest dobrze ustawiona to działa bezproblemowo.W drugim rowerze mam przerzutkę deore - niby lepsza a w praktyce jedyna różnica to taka że w tourney żeby zmienić bieg muszę przekręcić korbę o cały obrot a w deore pół obrotu wystarczy - przy codziennej jeździe jest to zupełnie nieistotne.
Awatar użytkownika
Chłopiec Papuśny
zaufany użytkownik

Czytałem, że Tourney to podstawa. Kiedyś może zmienie. A ja razie będę się cieszyć z jazdy. :-)
Awatar użytkownika
Chłopiec Papuśny
zaufany użytkownik

Dostałem info.

Dzień dobry,

dziękujemy za kontakt z naszym biurem obsługi klienta.

Dostawa realizowana jest z terenu Niemiec, rowery przewozi firma UPS lub Hartmann.
Od razu informujemy Pana, że dostawa z Niemiec nie jest problemem, w związku z restrykcjami na granicy, ponieważ towary przewożone są bez problemów między krajami.

W przypadku dodatkowych pytań, pozostajemy do dyspozycji.

Z wyrazami szacunku.

Kalina
Customer Service Agent
Awatar użytkownika
Schibi
zaufany użytkownik

Post autor: Schibi »

a jaki rozmiar zamowiles bo to jest wazne?
Awatar użytkownika
Chłopiec Papuśny
zaufany użytkownik

18 cali rama. Jak patrzyłem na stronę producenta, to taka ramę dedykuję do mojego wzrostu 176 cm.

Pomyłka. Koszt dostawy 130 zł.
ODPOWIEDZ

Wróć do „sport”