Szosa vs. MTB
Moderator: moderatorzy
- Chłopiec Papuśny
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 46660127
Szosa vs. MTB
Zastanawiam się nad kupnem roweru. Codziennie będę miał do pokonania w zależności od trasy 20-22km. I potrzebuje rower. Zastanawiałem się na szosówką. Lekka, zwinna i szybka. Po asfalcie najlepiej daje radę. Do pracy mam 10-11km zależy jaką trasę wybiorę. MTB ma znów tą przewagę, że czasem mogę, albo będę mógł skrócić sobie trasę wyjeżdżając w pole i jadąc obrzeżami. Cięższy, mniej zwrotny. Można jeździć po większej liczbie dróg. Jakie są wasze doświadczenia z rowerami. Co byście wybrali na moim miejscu? Z góry dziękuję za wypowiedzi.
Re: Szosa vs. MTB
Jeśli miałby to być rower do jazdy całorocznej to szosa odpada.Kompromisem mógł by być rower krosowy - szybszy od mtb i w przeciwieństwie do szosy można na nim jeździć po lesie.Sam dojeżdżam do pracy kilkanaście kilometrów rowerem krosowym z napędem elektrycznym.Wjadę nim wszędzie i w zależności od tego czy chcę się zmęczyć czy nie mogę jechać ze wspomaganiem lub bez.
Bóg patrzy nic nie mówi,pewnie żałuje po co stworzył ludzi.
- Chłopiec Papuśny
- zaufany użytkownik
Rower ma być całoroczny. Na elektryka mnie na razie nie stać. Nawet, szczerze pisząc nie zastanawiałem się nad nim. Idę w stronę MTB, że względu że też mógłbym z kolega pojeździć na rowerze. Mieszka 12 km w drugą stronę. No i niejako spełnię swoje marzenia o rowerze. Ostatni miałem z komunii. Dużo czasu upłynęło. Zastanawiam się nad Romet Rambler 4 https://m.romet.pl/Rower,RAMBLER_R74,10 ... ,2020.html
Najważniejsze to mieć frajde z jazdy
.Ja namawiał bym Cie mimo wszystko do roweru krosowego,znacząco lżej by Ci się jechało a na ścieżki leśne z powodzeniem też byś wjechał ale każdy ma swoje upodobania.
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Jeśli chcesz rowerem jeździć do pracy to powiem Ci z własnego doświadczenia,że do pracy jeździ się lekko ale z powrotem,kiedy jesteś zmęczony to czasami nie chce się i ciężko pedałować
.Dlatego zdecydowałem się zamontować w rowerze zestaw elektryczny.
![Very Happy :D](./images/smilies/icon/biggrin.gif)
Mam rower krosowy od 2 lat i Ci powiem ze na dlugie dystanse na asfalcie sie nie nadaje, ale za to mozna sobie w terenie pojezdzic ja w zeszlym roku duzo jezdzilem, jezdzilem na roznych rajdach i sprawialo mi duzo przyjemnosci. W tym roku narazie raz sobie urzadzilem przejazdzke, ale jestem strasznie otyly i szybko sie mecze, w zeszlym roku dzieki jezdzie na rowerze bardzo duzo schudlem.
Według Ciebie bardziej się nadaje rower mtb - cięższy i z oponami o maksymalnnych oporach toczenia ?AdamSchibi pisze: ↑ndz mar 22, 2020 12:35 pm Mam rower krosowy od 2 lat i Ci powiem ze na dlugie dystanse na asfalcie sie nie nadaje
- Chłopiec Papuśny
- zaufany użytkownik
Skusiłem się na ten rower. Cena połowę taniej. Za resztę, zabezpieczenie i lampki, błotnik i bidon. Ma mały skok bo jedyne 60mm, lecz na razie po górach jeździć nie będę. :-)
https://m.bikester.pl/serious-rockvil ... 170.html
Ciekawy sklep,mają bardzo duży asortyment.Ile zapłaciłeś za dostawę? I czy dostawa będzie z polski?Chłopiec Papuśny pisze: ↑ndz mar 22, 2020 4:57 pm Skusiłem się na ten rower. Cena połowę taniej. Za resztę, zabezpieczenie i lampki, błotnik i bidon. Ma mały skok bo jedyne 60mm, lecz na razie po górach jeździć nie będę. :-)
- Chłopiec Papuśny
- zaufany użytkownik
Dostawa ponoć jest z ich centrum logistycznego. Nie piszą skąd. Sama firma jest że Studgarttu. Przesyłka zero złotych powyżej 500 zł. DPD, DHL lub UPS. czas dostawy 3-4 dni robocze.
Mają naprawde fajne ceny.Sam szukam siodełka rowerowego i może skusze się na coś z ich oferty.Rower kupiłeś za fajną cenę,ten osprzęt shimano tourney działa całkiem fajnie (przerzutki).Mam przednią przerzutkę tourneya w jednym z rowerów i jeśli jest dobrze ustawiona to działa bezproblemowo.W drugim rowerze mam przerzutkę deore - niby lepsza a w praktyce jedyna różnica to taka że w tourney żeby zmienić bieg muszę przekręcić korbę o cały obrot a w deore pół obrotu wystarczy - przy codziennej jeździe jest to zupełnie nieistotne.
- Chłopiec Papuśny
- zaufany użytkownik
Czytałem, że Tourney to podstawa. Kiedyś może zmienie. A ja razie będę się cieszyć z jazdy. :-)
- Chłopiec Papuśny
- zaufany użytkownik
Dostałem info.
Dzień dobry,
dziękujemy za kontakt z naszym biurem obsługi klienta.
Dostawa realizowana jest z terenu Niemiec, rowery przewozi firma UPS lub Hartmann.
Od razu informujemy Pana, że dostawa z Niemiec nie jest problemem, w związku z restrykcjami na granicy, ponieważ towary przewożone są bez problemów między krajami.
W przypadku dodatkowych pytań, pozostajemy do dyspozycji.
Z wyrazami szacunku.
Kalina
Customer Service Agent
Dzień dobry,
dziękujemy za kontakt z naszym biurem obsługi klienta.
Dostawa realizowana jest z terenu Niemiec, rowery przewozi firma UPS lub Hartmann.
Od razu informujemy Pana, że dostawa z Niemiec nie jest problemem, w związku z restrykcjami na granicy, ponieważ towary przewożone są bez problemów między krajami.
W przypadku dodatkowych pytań, pozostajemy do dyspozycji.
Z wyrazami szacunku.
Kalina
Customer Service Agent
a jaki rozmiar zamowiles bo to jest wazne?
- Chłopiec Papuśny
- zaufany użytkownik
18 cali rama. Jak patrzyłem na stronę producenta, to taka ramę dedykuję do mojego wzrostu 176 cm.
Pomyłka. Koszt dostawy 130 zł.
Pomyłka. Koszt dostawy 130 zł.