COVID-19 a przyszłość Ziemi i miejsce człowieka.

To jest dział dodatkowy utworzony ze względu na aktualną sytuację wokół COVID-19, niezwiązaną z pierwotnym tematem tego forum i pozostaje do dyspozycji dla każdego zainteresowanego wymianą informacji na ten temat.

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Dobro
zaufany użytkownik
Status: Karuṇā करुणा
Gadu-Gadu: bla bla

COVID-19 a przyszłość Ziemi i miejsce człowieka.

Post autor: Dobro »

Jak widać pandemia COVID-19 to nie pierwszy problem planety.
Były pożarty w Australii, zaraz potem wyraźnie widoczne zmiany klimatyczne.

Sytuacja ta jest wyzwaniem dla ludzi.
Trzeba pamiętać, że planeta sobie bez człowieczeństwa poradzi, natomiast nie na odwrót.

Myślę, że potrzeba wśród ludzi wiedzy o współzależności.
O tym, że nie są sami tutaj na Ziemi, są tylko i aż częścią Wszechświata.

spokoju umysłu życzę
:angelic-blueglow:
Awatar użytkownika
hole
zaufany użytkownik
Status: Umrzyj młodo, a trup twój będzie piękny.

Re: COVID-19 a przyszłość Ziemi i miejsce człowieka.

Post autor: hole »

Trzeba pamiętać, że planeta sobie bez człowieczeństwa poradzi, natomiast nie na odwrót.

Mądre słowa.
Ciekawe dokąd zmierzamy. Ziemia ma skórę,a ta skóra ma choroby. Jedną z nich jest człowiek...
proszę, czy możesz uciszyć ten zgiełk,
próbuję choć trochę odpocząć od tych wszystkich głosów
nienarodzonych kurczaków w mojej głowie
Awatar użytkownika
imon
zaufany użytkownik

Post autor: imon »

Może koronawirus to takie przeciwciała Ziemi żeby uporać się z wirusem/złą bakteria jaką jest człowiek.

Ja se myślę że pewne uwarunkowania klimatyczne które niedys istniały na ziemi spowodowaly nieciażowe pojawienie się człowieka. Człowiek robił sie jak robaki na zgniłym mięsie. Teraz już nie ma takich uwarunkowan i ludzie, powstają tylko poprzez ciaze.
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Post autor: hvp2 »

Uważam że ta pandemia trochę spowolni globalne ocieplenie,. bo ludzie będą mniej podróżować.
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik
Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu

Post autor: Niemamnie »

Smog będzie mniejszy jak tyle samochodów nie będzie jeździło.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Awatar użytkownika
imon
zaufany użytkownik

Post autor: imon »

Coś do rozkminy... Co Wy na to że normalnie człowiek żyje 1000 lat tylko za jest wirus rozpowszechniany drogą kropelkową i zarażeni są wszyscy. Tak mi do głowy przyszło, że to co normalnie uznajemy za zdrowie jest w rzeczy samej efektem pewnego wirusa który daje nam jakieś 100 lat max.
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Post autor: hvp2 »

budkatelefoniczna pisze: wt mar 17, 2020 7:15 pm Coś do rozkminy... Co Wy na to że normalnie człowiek żyje 1000 lat tylko za jest wirus rozpowszechniany drogą kropelkową i zarażeni są wszyscy. Tak mi do głowy przyszło, że to co normalnie uznajemy za zdrowie jest w rzeczy samej efektem pewnego wirusa który daje nam jakieś 100 lat max.
Tyle że w starszym wieku mnożą sie u ludzi różne choroby, które trudno powiązać z jedną ptzyczyną! Można tu wymienić choroby układu krążenia, różne nowotwory, osteoporozę, demencję. W dzisiejszych czasach ludzie w państwach rozwiniętych żyją o wiele dłużej niż jeszcze 100 lat temu! Tak więc wg mnie Twoja hipoteza o "wirusie starości" upada. Jak mi nie wierzysz to zapytaj jakiegoś geriatrę!!
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik

Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Post autor: Antonio Kontrabas »

hvp2 pisze: śr mar 18, 2020 12:05 am
budkatelefoniczna pisze: wt mar 17, 2020 7:15 pm Coś do rozkminy... Co Wy na to że normalnie człowiek żyje 1000 lat tylko za jest wirus rozpowszechniany drogą kropelkową i zarażeni są wszyscy. Tak mi do głowy przyszło, że to co normalnie uznajemy za zdrowie jest w rzeczy samej efektem pewnego wirusa który daje nam jakieś 100 lat max.
Tyle że w starszym wieku mnożą sie u ludzi różne choroby, które trudno powiązać z jedną ptzyczyną! Można tu wymienić choroby układu krążenia, różne nowotwory, osteoporozę, demencję. W dzisiejszych czasach ludzie w państwach rozwiniętych żyją o wiele dłużej niż jeszcze 100 lat temu! Tak więc wg mnie Twoja hipoteza o "wirusie starości" upada. Jak mi nie wierzysz to zapytaj jakiegoś geriatrę!!
To wszystko jedna banda, jeszcze ich sie bede pytał! W czasach biblinych ludzie dozywali spokojnie 1000 lat. Chyba po prostu ziemi bylo nie na reke by pasozyty tyle zyly. Albo jeszcze inaczej. Ktos nas uprawia jak rybki w akwarium i albo podgrzewa wode, albo obniza temperature. Czasem nie ma pradu wtedy mamy mniej tlenu, czasem jakies infekcje do akwarium wpadna wtedy trzeba wlewac sporo chemii. Czaem straci sie caly narybek, ale zawsze potem mozna zaczac hodowac patyczaki albo jaki inny jeszcze gatunek. Byly dinozaury, jest czlowiek, co bedzie jutro?
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Post autor: zbyszek »

hana pisze: pn mar 16, 2020 4:33 pm Ziemia ma skórę,a ta skóra ma choroby. Jedną z nich jest człowiek...
Haniu, widzę ze zdjęcia, jeśli jest prawdziwe, że masz bardzo ładną, gładką cerę. Nie opowiadaj gupot.
Awatar użytkownika
hole
zaufany użytkownik
Status: Umrzyj młodo, a trup twój będzie piękny.

Post autor: hole »

zbyszek pisze: czw mar 19, 2020 10:48 am
hana pisze: pn mar 16, 2020 4:33 pm Ziemia ma skórę,a ta skóra ma choroby. Jedną z nich jest człowiek...
Haniu, widzę ze zdjęcia, jeśli jest prawdziwe, że masz bardzo ładną, gładką cerę. Nie opowiadaj gupot.
To nie jestem ja Zbyszek. ;)
proszę, czy możesz uciszyć ten zgiełk,
próbuję choć trochę odpocząć od tych wszystkich głosów
nienarodzonych kurczaków w mojej głowie
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Post autor: zbyszek »

Antonio Kontrabas pisze: śr mar 18, 2020 9:08 pmByly dinozaury, jest czlowiek, co bedzie jutro?
Spójrz proszę tu: http://zbyszek.evot.org/ebs/ebs.php?lang=en
Będzie jeden "cyfrowy" byt. Jedna istota, choć pod tym pojęciem rozumie się zwykle kogoś z wielu, kto potrafi z tymi innymi gadać. A tu nie będzie wielu.
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik

https://dobrewiadomosci.net.pl/39618-w- ... zwierzeta/

Zwierzęta wracają na obszary które były pełne ludzi.
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik

Tydzień ludzie siedzą w domach i klimat Polski wraca do normy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „pandemia COVID-19”