ubezpieczenie

Moderator: moderatorzy

wyjątek
zaufany użytkownik
Status: student
Gadu-Gadu: używam skype'a

ubezpieczenie

Post autor: wyjątek »

hej
nie pracuje ani nie studiuje, nie mam ubezpieczenia
czy przysługuje mi opieka zdrowotna psychiatryczna jeśli mam zaburzenia schizotypowe?
bo jakbym miał schizofrenie to by mi przysługiwała, nie?
cezary123
zaufany użytkownik

Re: ubezpieczenie

Post autor: cezary123 »

W zakresie opieki psychiatrycznej pewnie tak, ale grypy już nie będą leczyć.
Najlepiej zarejestruj się w Urzędzie Pracy.
wyjątek
zaufany użytkownik

"W zakresie opieki psychiatrycznej pewnie tak"
no własnie psychiatra mi powiedziała że nie
Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

Post autor: Bright Angel »

Wg mojej wiedzy nie przysługuje żadne ubezpieczenie ze względu na jakąkolwiek chorobę. Żeby mieć ubezpieczenie, trzeba płacić składki lub ktoś za Ciebie musi je płacić. Nie dobrze jest mieć przerwę w ubezpieczeniu, bo za to też słono zapłacisz.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
cezary123
zaufany użytkownik

"Kiedy pacjent nieubezpieczony może bezpłatnie korzystać ze świadczeń NFZ?
Obecnie z bezpłatnej opieki zdrowotnej mogą korzystać osoby nieubezpieczone, które:

posiadają obywatelstwo polskie, które nie ukończyły 18. roku życia
posiadają obywatelstwo polskie i miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, które są w okresie ciąży, porodu lub połogu (do 42. dnia po porodzie)
nieubezpieczone, spełniające kryterium dochodowe uprawniające do otrzymywania świadczeń z pomocy społecznej - na podstawie decyzji wójta (burmistrza, prezydenta) gminy właściwej ze względu na miejsce zamieszkania tej osoby
które były narażone na zakażenie poprzez kontakt z osobami zakażonymi lub materiałem zakaźnym - w zakresie badań w kierunku błonicy, cholery, czerwonki, duru brzusznego, durów rzekomych A, B i C, nagminnego porażenia dziecięcego
uzależnione od alkoholu i narkotyków - w zakresie leczenia odwykowego
z zaburzeniami psychicznymi - w zakresie psychiatrycznej opieki zdrowotnej
posiadające Kartę Polaka - w zakresie korzystania ze świadczeń opieki zdrowotnej w stanach nagłych, chyba że umowa międzynarodowa, w której Polska jest stroną, przewiduje zasady bardziej korzystne
Świadczenia udzielane osobom wymienionym powyżej finansowane są z budżetu państwa".

https://www.poradnikzdrowie.pl/sprawdz- ... -VptA.html
Awatar użytkownika
unreal
zaufany użytkownik

Post autor: unreal »

cezary123 pisze: wt sty 14, 2020 11:13 pm "Kiedy pacjent nieubezpieczony może bezpłatnie korzystać ze świadczeń NFZ?
Obecnie z bezpłatnej opieki zdrowotnej mogą korzystać osoby nieubezpieczone, które:

posiadają obywatelstwo polskie, które nie ukończyły 18. roku życia
posiadają obywatelstwo polskie i miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, które są w okresie ciąży, porodu lub połogu (do 42. dnia po porodzie)
nieubezpieczone, spełniające kryterium dochodowe uprawniające do otrzymywania świadczeń z pomocy społecznej - na podstawie decyzji wójta (burmistrza, prezydenta) gminy właściwej ze względu na miejsce zamieszkania tej osoby
które były narażone na zakażenie poprzez kontakt z osobami zakażonymi lub materiałem zakaźnym - w zakresie badań w kierunku błonicy, cholery, czerwonki, duru brzusznego, durów rzekomych A, B i C, nagminnego porażenia dziecięcego
uzależnione od alkoholu i narkotyków - w zakresie leczenia odwykowego
z zaburzeniami psychicznymi - w zakresie psychiatrycznej opieki zdrowotnej
posiadające Kartę Polaka - w zakresie korzystania ze świadczeń opieki zdrowotnej w stanach nagłych, chyba że umowa międzynarodowa, w której Polska jest stroną, przewiduje zasady bardziej korzystne
Świadczenia udzielane osobom wymienionym powyżej finansowane są z budżetu państwa".

https://www.poradnikzdrowie.pl/sprawdz- ... -VptA.html
To jest artykuł sprzed 2018 r. W tym samym artykule zapowiadane są zmiany:

Prawdopodobnie za kilka miesięcy z darmowych świadczeń POZ, w skład którego wchodzą lekarz, pielęgniarka i położna, będą mogli skorzystać wszyscy nieubezpieczeni. Dodatkowo będą mogli skorzystać także ze świadczeń udzielanych w ramach opieki nocnej i świątecznej, które zazwyczaj dotyczą przypadków nagłych i wymagających szybkiej interwencji.

Za wizyty u specjalistów trzeba więc płacić z własnej kieszeni.
LaDopamina
cezary123
zaufany użytkownik

unreal pisze: śr sty 15, 2020 11:49 am Prawdopodobnie za kilka miesięcy z darmowych świadczeń POZ, w skład którego wchodzą lekarz, pielęgniarka i położna, będą mogli skorzystać wszyscy nieubezpieczeni. Dodatkowo będą mogli skorzystać także ze świadczeń udzielanych w ramach opieki nocnej i świątecznej, które zazwyczaj dotyczą przypadków nagłych i wymagających szybkiej interwencji.
No właśnie, wiem, tylko jak trudno będzie ustalić czy rzeczywiście pacjent potrzebuje pomocy nagłej i bezpłatnej czy po prostu chce się za darmo podleczyć.
Ktoś nieubezpieczony złamie nogę i co? Zoperują go za darmo i będą rehabilitować, jeżeli potrzebny będzie pobyt w szpitalu, prześwietlenia, badania, wystąpią komplikacje i konieczna specjalistyczna rehabilitacja?
Może poskładają i odeślą do domu.
A co z bezdomnymi na dworcach?
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Post autor: kotek »

Myślę, że to bardzo źle, że wszyscy ludzie nie mają zapewnionej specjalistycznej opieki zdrowotnej za darmo. Nie chcę, aby to, czy ktoś może być godnie potraktowany przez państwo, gdy potrzebuje pomocy, zależało od kaprysu pracodawcy, który może nie chcieć płacić składek za pracownika. Swoją drogą, to niektórzy monoteiści (chyba głównie muzułmanie) uznają ubezpieczenie za coś złego czy grzesznego, za formę hazardu.
wyjątek
zaufany użytkownik

"niektórzy monoteiści (chyba głównie muzułmanie) uznają ubezpieczenie za coś złego czy grzesznego, za formę hazardu."
Skąd taka informacja?
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Czytałem o tym w Internecie. Na przykład tu: https://islam.stackexchange.com/questio ... un-islamic
wyjątek
zaufany użytkownik

@up mają własny odpowiednik ubezpieczenia https://en.wikipedia.org/wiki/Takaful
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Coś o takaful czytałem albo przynajmniej natknąłem się na to słowo. Chyba spotkałem się też z poglądem, że nawet takaful to coś grzesznego, złego, zabronionego. A dla mojej psychiki o wiele gorsze jest torturowanie grzeszników w piekle... W pewnym sensie może wylewać się ze mnie sprzeciw wobec wiecznego potępienia, zwłaszcza w formie forturowania grzeszników.
wyjątek
zaufany użytkownik

". Chyba spotkałem się też z poglądem, że nawet takaful to coś grzesznego, złego, zabronionego."
gdzie się z tym poglądem spotkałeś?
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Przed chwilą próbowałem znaleźć jakieś informacje o tym, że takaful jest zabronione, ale nie udało mi się czegoś takiego znaleźć. W artykule o takaful w angielskiej Wikipedii jest rozdział "Criticism", ale chyba nie ma tam o zakazie takich praktyk.
ODPOWIEDZ

Wróć do „zaburzenia schizotypowe”