W co aktualnie gracie?
Moderator: moderatorzy
- Catastrophique
- bywalec
Re: W co aktualnie gracie?
Gram wlasnie w Wiedzmina 3 - ładna, grywalna i bardzo rozbudowana gra. Oprocz tego nieśmiertelny dla mnie BF4 na multi, Forza Horizon 4, Gta 5 i Metro Exodus
.

Tik tak tik tak
| "To boldly go where no one has gone before"

- Antonio Kontrabas
- zaufany użytkownik
No no dobre rzeczy! Wiesiek 3 to podstawa! Ale dobry tez Titanfall 2 jak lubisz grac po necie super sie szpil. BF dla mnie to Rewolucje numer jeden, choc V tez fajny, ale Rewolucje chyba bardziej na wypasie moim zdaniem. A masz Xbox One czy na kompie tniesz?
- Catastrophique
- bywalec
Na kompie. Mam nowy zestaw - i5 9400F, RX 570, 16gb RAM, 512gb SSD.
Tik tak tik tak

- Antonio Kontrabas
- zaufany użytkownik
Potezny, szacun! Na takim to wszystko smignie 

- Catastrophique
- bywalec
Nie jest to sprzet z wyzszej polki, ale poki co wszystko na nim smiga na ultra i full hd plynnie (min. 30 fps).
Tik tak tik tak

Cat - czy ten Twój intel (błee) - to procesor 6 rdzeniowy? 12 wątków?
Bo miałem w laptopie i7 6700 hq, w ciągu kilku lat przestał nadawać się do pracy, ponieważ wszystkie dziury spowodowały spadek wydajności o 30%.
I CPU stał się za słaby do moich zastosowań....
Teraz kupiłem najtańszego Ryzena i jest on 3 razy szybszy
Wszystko na ultra i FHD (jeden wyjątek: Anthem)
Pozdrawiam
Bo miałem w laptopie i7 6700 hq, w ciągu kilku lat przestał nadawać się do pracy, ponieważ wszystkie dziury spowodowały spadek wydajności o 30%.
I CPU stał się za słaby do moich zastosowań....
Teraz kupiłem najtańszego Ryzena i jest on 3 razy szybszy

Wszystko na ultra i FHD (jeden wyjątek: Anthem)
Pozdrawiam
- Catastrophique
- bywalec
6 rdzeni i 6 wątków. Podobno 4 rdzenie to już za mało do nowych gier.
Zastanawiam się nad i7 9700K, ale musiałbym wtedy, aby go podkręcić, wymienić też płytę główną.
Zastanawiam się nad i7 9700K, ale musiałbym wtedy, aby go podkręcić, wymienić też płytę główną.
Tik tak tik tak

całkiem niezły sprzęt 
ja kupiłem ryzen 3600 - 6c i 12 wątków.
Co ciekawe - nie wiem, czy oprogramowanie się zmieniło, czy AMD inaczej zaprojektowało HT (u amd to SMT), w każdym razie w programach muzycznych wykorzystywane są wszystkie wątki. (na i7 miałem wyłącznie używane rdzenie fizyczne, a był to cpu 4c/8t)

ja kupiłem ryzen 3600 - 6c i 12 wątków.
Co ciekawe - nie wiem, czy oprogramowanie się zmieniło, czy AMD inaczej zaprojektowało HT (u amd to SMT), w każdym razie w programach muzycznych wykorzystywane są wszystkie wątki. (na i7 miałem wyłącznie używane rdzenie fizyczne, a był to cpu 4c/8t)
- Catastrophique
- bywalec
Masz dobry, mocny procek.
Podobno do gier lepsze Intele, a do programów AMD.
Może to trochę fanboystwo, ale przy kupnie kompa całkowicie odrzuciłem procesory od AMD.
Co innego karty graficzne, mój RX 570 to lepsza alternatywa od GTX 1050Ti. Tańsza i mocniejsza.
Niemniej, myślę o upgradzie na RTX 2060, m.in. ze względu na Ray Tracing.
Podobno do gier lepsze Intele, a do programów AMD.
Może to trochę fanboystwo, ale przy kupnie kompa całkowicie odrzuciłem procesory od AMD.
Co innego karty graficzne, mój RX 570 to lepsza alternatywa od GTX 1050Ti. Tańsza i mocniejsza.
Niemniej, myślę o upgradzie na RTX 2060, m.in. ze względu na Ray Tracing.
Tik tak tik tak

to za zawsze promuję demokrację, wolność wyboru i konkurencyjność - dlatego wspieram AMD, poza tym w tej chwili AMD posiada przewagę technologiczną.
Faktycznie - w pracy mój jest lepszy, w grach idą jednak praktycznie obok siebie (zależy od testerów), raz wygrywa intel, raz amd....
(ważne, że te gry są optymalizowane pod intela)
Ale naprawdę kilka klatek nie ma znaczenia!
Zakupiłem tego cpu, ponieważ nie było mnie stać na procesor marzeń - 16c/32t, jednak mam odpowiednią płytę (AM4 - 570), 32 gb ram i radeona 590 oc, ssd 1 tb, hdd 2 tb, do tego monitor 4k z freesync (na czym mi zależało).
Co jest dla mnie istotne - oprogramowanie muzyczne chodzi rzeczywiście doskonale i wykorzystuje wszystkie rdzenie/wątki.
Tak więc w przyszłym roku zainwestuję w Ryzena 3950x, bez żadnych większych modernizacji, pod koniec tego roku pewnie zakupię GPU z Ray Traceingiem, ale od AMD
Faktycznie - w pracy mój jest lepszy, w grach idą jednak praktycznie obok siebie (zależy od testerów), raz wygrywa intel, raz amd....
(ważne, że te gry są optymalizowane pod intela)
Ale naprawdę kilka klatek nie ma znaczenia!
Zakupiłem tego cpu, ponieważ nie było mnie stać na procesor marzeń - 16c/32t, jednak mam odpowiednią płytę (AM4 - 570), 32 gb ram i radeona 590 oc, ssd 1 tb, hdd 2 tb, do tego monitor 4k z freesync (na czym mi zależało).
Co jest dla mnie istotne - oprogramowanie muzyczne chodzi rzeczywiście doskonale i wykorzystuje wszystkie rdzenie/wątki.
Tak więc w przyszłym roku zainwestuję w Ryzena 3950x, bez żadnych większych modernizacji, pod koniec tego roku pewnie zakupię GPU z Ray Traceingiem, ale od AMD

- Catastrophique
- bywalec
Mi AMD kojarzy się z takimi porażkami jak Phenomy i FXy, które pomimo dużej liczby rdzeni i ogromnego cachu nie miały szans ze "skromniejszym w liczby" Intelem.
Ryzeny jednak to już inna historia, pomyślniejsza dla AMD. Dobra alternatywa dla Intela.
Ja mam 512gb SSD, ale na SATA3, chcę jeszcze dokupić 1TB na m2. Poznając i korzystając z SSD, już nigdy nie użyję zwykłego HDD
.
Miałem 3200zł na kompa i monitor, powinienem jednak pomyśleć przyszłościowo i kupić lepszą płytę główną. Ech.
Ryzeny jednak to już inna historia, pomyślniejsza dla AMD. Dobra alternatywa dla Intela.
Ja mam 512gb SSD, ale na SATA3, chcę jeszcze dokupić 1TB na m2. Poznając i korzystając z SSD, już nigdy nie użyję zwykłego HDD

Miałem 3200zł na kompa i monitor, powinienem jednak pomyśleć przyszłościowo i kupić lepszą płytę główną. Ech.
Tik tak tik tak

Akurat bardzo interesuję się IT.
Czasy niesławnych bulldozerów (FX) to czasy Hectora Ruiza, faceta, który nieomal nie przekręcił swojej firmy.
Po tym jak wyleciał został postawiony w stan oskarżenia z powodu machlojek finansowych w AMD.
Nie wiem, jak to się dalej skończyło.
Obecnie szefową jest dr Lisa Su i ona postawiła wszystko na 1 kartę: skierowała wszystkich inżynierów tej małej firmy do opracowania CPU, tak właśnie powstał ZEN1 (Ryzen 1xxx), potem ZEN+ (Ryzen 2xxx) i teraz ZEN2 (Ryzen 3xxx).
Spekuluje się, że w tym roku wyjdą ZEN3 (prace ukończone i widać kolejny postęp w wydajności)
Na polu GPU ta firma odstaje od NVIDII, ponieważ nie ma wolnych inżynierów, jednak rzecz się zmienia, ponieważ AMD kontroluje już 40% rynku CPU konsumenckiego x86.
Teraz tylko patrzeć optymalizacji gier i softu pod AMD (na razie kompilatory faworyzują intela).
Pozdrawiam
Czasy niesławnych bulldozerów (FX) to czasy Hectora Ruiza, faceta, który nieomal nie przekręcił swojej firmy.
Po tym jak wyleciał został postawiony w stan oskarżenia z powodu machlojek finansowych w AMD.
Nie wiem, jak to się dalej skończyło.
Obecnie szefową jest dr Lisa Su i ona postawiła wszystko na 1 kartę: skierowała wszystkich inżynierów tej małej firmy do opracowania CPU, tak właśnie powstał ZEN1 (Ryzen 1xxx), potem ZEN+ (Ryzen 2xxx) i teraz ZEN2 (Ryzen 3xxx).
Spekuluje się, że w tym roku wyjdą ZEN3 (prace ukończone i widać kolejny postęp w wydajności)
Na polu GPU ta firma odstaje od NVIDII, ponieważ nie ma wolnych inżynierów, jednak rzecz się zmienia, ponieważ AMD kontroluje już 40% rynku CPU konsumenckiego x86.
Teraz tylko patrzeć optymalizacji gier i softu pod AMD (na razie kompilatory faworyzują intela).
Pozdrawiam
pasjonuję się grami o tematyce kosmicznej - czasem pogrywam w elite dangerous.....
słyszałem, że w star citizen płaci się za statki po prostu - kiepski ze mnie pilot i nie lubię multi - wolę single, tak więc do premiery squadron 42 (chyba tak się zwie) - star citizen odpada.....
ale patrzę, co nowego się dzieje w gatunku space simów: frontier był świetny, freespace też klasyk .
w elite brakuje mi lotów w atmosferze....
słyszałem, że w star citizen płaci się za statki po prostu - kiepski ze mnie pilot i nie lubię multi - wolę single, tak więc do premiery squadron 42 (chyba tak się zwie) - star citizen odpada.....
ale patrzę, co nowego się dzieje w gatunku space simów: frontier był świetny, freespace też klasyk .
w elite brakuje mi lotów w atmosferze....
- KAMELEON
- zaufany użytkownik
ja ukończylem the evil witchin i teraz napierdzielam w druga część, ale jakos jedynka mi lepiej podeszła , ogólnie zajebista seria , polecam tym co lubia horrory 

"...Charakter niespokojny,niepokorny,trudny,chociaż nie ciągnie się za nim
aż siedem grzechów głównych...."
aż siedem grzechów głównych...."
- Antonio Kontrabas
- zaufany użytkownik
gralem w jedynke, swietniasta giera! Dwojke tez mam ale jeszcze nie odpakowalem, czeka na poleczce
Ostatnio kupilem sobie Resident Evil 7, tak przy okazji tematu horrorow i jestem bardzo mile i pozytywnie zaskoczony, mega klimatyczna gra, bardzo nowoczesna, podeszla mi odmieniona mechanika, gra sie swietnie. Moim zdaniem lepsza niz te wczesniejsze czesci, gdzie zagadki byly momentami zbyt uciazliwe moim zdaniem. Planuje zakup Residen Evil 2 oraz 3, te nowe remaki, ponoc tez bardzo odmienione sa na plus.
Ogolnie jakos tak zawsze wolalem konsole bardziej niz skladaki. Kiedys zainwestowalem w bardzo droga karte graficzna i ja szlak trafil przez jakies glupie wirusy, co przelaczaly kompa w tryb koparki, a wtedy nie umialem jeszcze tego wychwytywac u usuwac. Od tamtego czasu zero stacjonarek, laptop plus konsola. Koszt nieporownywalnie mniejszy, a tak samo w kazda gre pogram. Wygodnie i na kanapie z padem w lapie. I ryzyka mniej, na kosolach raczej nie ma wirusow.

Ostatnio kupilem sobie Resident Evil 7, tak przy okazji tematu horrorow i jestem bardzo mile i pozytywnie zaskoczony, mega klimatyczna gra, bardzo nowoczesna, podeszla mi odmieniona mechanika, gra sie swietnie. Moim zdaniem lepsza niz te wczesniejsze czesci, gdzie zagadki byly momentami zbyt uciazliwe moim zdaniem. Planuje zakup Residen Evil 2 oraz 3, te nowe remaki, ponoc tez bardzo odmienione sa na plus.
Ogolnie jakos tak zawsze wolalem konsole bardziej niz skladaki. Kiedys zainwestowalem w bardzo droga karte graficzna i ja szlak trafil przez jakies glupie wirusy, co przelaczaly kompa w tryb koparki, a wtedy nie umialem jeszcze tego wychwytywac u usuwac. Od tamtego czasu zero stacjonarek, laptop plus konsola. Koszt nieporownywalnie mniejszy, a tak samo w kazda gre pogram. Wygodnie i na kanapie z padem w lapie. I ryzyka mniej, na kosolach raczej nie ma wirusow.
- Catastrophique
- bywalec
Ja uwielbiam połączenie kompik + duży monitor (teraz mam 27', ale myślę o 32'
.

Tik tak tik tak

Cat - ja w szczytowym okresie mojej formy komputerowej miałem 3 monitory (do muzyki), potem wykryto u mnie guza mózgu, generalnie mądry Polak po szkodzie, więc staram się przestrzegać przed otaczaniem się taką ilością elektroniki, cóż - bezskutecznie... ludzie wiedzą lepiej... nawet wyśmiewają mnie na popularnych portalach w tematach 5g (z badań wynika, że ta technologia jest zabójcza, jednak ludzie chcą mieć szybki internet i niewiele mają refleksji)
Jeśli chodzi o monitor to mam 4k 27 cali i starczy, obok stoi TV 65 cali (którego nie włączam za bardzo)
Jeśli chodzi o monitor to mam 4k 27 cali i starczy, obok stoi TV 65 cali (którego nie włączam za bardzo)
- Catastrophique
- bywalec
No to widzę, że się urządziłeś
.
Ja mam 27 cali full hd, bo z wyższą rozdzielczością mój RX 570 zapewnie nie dałby sobie rady.

Ja mam 27 cali full hd, bo z wyższą rozdzielczością mój RX 570 zapewnie nie dałby sobie rady.
Tik tak tik tak