Czytam właśnie

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
dzwonkowy
zaufany użytkownik
Status: schizofrenik - rezydent

Re: Czytam właśnie

Post autor: dzwonkowy »

Hannah Arendt, "Eichmann w Jerozolimie" - świetny reportaż z procesu sądowego nazisty, zbrodniarza wojennego, Adolfa Eichmanna.
Jestem w trakcie czytania, wciągnąłem się mocno, bardzo ciekawa książka, dużo się dowiaduję z niej, nie tylko o samej działalności Eichmanna.
Każdy dźwiga własny schiz.
meehoo
zaufany użytkownik

Post autor: meehoo »

Jacek Dukaj - Ziemia Chrystusa (ze zbioru opowiadań "W kraju niewiernych")
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/253148/ziemia-chrystusa
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Post autor: Catastrophique »

Obrazek
Tik tak tik tak ;) | "To boldly go where no one has gone before"
Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

Post autor: Bright Angel »

guile pisze: pn gru 23, 2019 12:03 pm Mniejsze klucze króla Solomona, Goetia. Jak wiecie (a może nie), interesuje mnie okultyzm.
Okultyzm to są moce szatańskie. Za zajmowanie się tym, można zostać przeklętym z Ks. Pr. Powt. 28.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Awatar użytkownika
guile
nadużywający
nadużywający
Kontakt:

Post autor: guile »

44 pisze: ndz gru 29, 2019 9:00 pm
guile pisze: pn gru 23, 2019 12:03 pm Mniejsze klucze króla Solomona, Goetia. Jak wiecie (a może nie), interesuje mnie okultyzm.
Okultyzm to są moce szatańskie. Za zajmowanie się tym, można zostać przeklętym z Ks. Pr. Powt. 28.
Takie gadanie jest dokładnie tyle samo warte co gadanie Kociarza że wszyscy Katolicy pójdą do piekła, albo gadanie araba że wszyscy Kociarze pójdą do piekła. Prawda jest taka, że wszyscy mają masę osobistego brudu za uszami.
Małym ludziom to bardzo przeszkadza gdy jesteś kimś. A jak nie płyniesz ze śmieciami jak inni, to dopiero Cię będą zwalczali!
Awatar użytkownika
guile
nadużywający
nadużywający
Kontakt:

Post autor: guile »

Jak Jezus Chrystus rzekł, obłudniku, weź się za belkę w swoim oku, zamiast czepiać się dżazgi w oku bliźniego.
Małym ludziom to bardzo przeszkadza gdy jesteś kimś. A jak nie płyniesz ze śmieciami jak inni, to dopiero Cię będą zwalczali!
cezary123
zaufany użytkownik

Post autor: cezary123 »

"Rozplatanie tęczy" Richard Dawkins
Pozwolę sobie zacytować pewien fragment:
"A oto jeszcze jeden przykład zbiegu okoliczności, którego prawdopodobieństwo nietrudno skalkulować. Użyjemy go do zobrazowania, jak zmiana wielkości popozbok wpływa na szanse, że w ogóle zbieg okoliczności zaistnieje. Miałem kiedyś dziewczynę, której data urodzin (dzień i miesiąc, ale nie rok) była identyczna z datą urodzin mojej poprzedniej przyjaciółki. Dziewczyna powiedziała o tym swojej koleżance, która nie wierzyła w astrologię, a ta triumfalnie zapytała mnie, jak też potrafię uzasadnić mój sceptycyzm w obliczu tak przytłaczającego dowodu na to, że nawet o tym nie wiedząc, zszedłem się kolejno z dwiema kobietami za sprawą identycznych "gwiazd". Znowu spróbujmy spojrzeć na coś takiego bez emocji. Szanse na to, że dwie zupełnie przypadkowe osoby obchodzą urodziny dokładnie w tym samym dniu, łatwo obliczyć. W roku mamy 365 dni. Niezależnie od tego, kiedy urodziła się osoba pierwsza, prawdopodobieństwo, że druga będzie miała urodziny tego samego dnia wynosi 1/365 (zapomnijmy na chwilę o latach przestępnych). Za każdym razem, kiedy łączymy ludzi w pary na podstawie dowolnego kryterium, na przykład biorąc pod uwagę dwie kolejne sympatie jakiegokolwiek mężczyzny, szanse na to, że obie będą miały tę samą datą urodzin, wynoszą 1/365. W zbiorowisku liczącym 10 milionów ludzi, a więc mniej niż wynosi populacja Tokyo czy Mexico City, ten z pozoru tajemniczy zbieg okoliczności pojawi się więcej niż 27 tysięcy razy".
"Rozplatanie tęczy". Richard Dawkins

Czyli cała tajemnica w byciu tą jedyną istotą, nieważne czy w zbiorowisku 2 istot, 10 milionów czy 10 miliardów. Reszta to tylko rachunek prawdopodobieństwa i zjawiska wyjaśnialne. Rośnie tylko "Populacja Potencjalnych Zbiegów Okoliczności".
Za to dziwne jest to, że już przy 2 istotach może kogoś nie być w kimś w ogóle. Szanse istnienia tylko 1/2. Przy jednej, jedynej istocie bez innych elementów zbioru - to trochę problematyczne, bo nie znamy tajemnicy tego stanu - istnienia poza jedyną istotą, która pozostała przy istnieniu (jeżeli będzie to ktoś inny). A może prawdopodobieństwo nas samych w niej wtedy wynosi 1/nieskończoność.
Tego jeszcze Dawkins nie odkrył i nie obliczył?
cezary123
zaufany użytkownik

Coś tam kombinował, pisząc o większości ludzi, którzy w ogóle się nigdy nie narodzili. (Bo ich kombinacja genów prowadząca do zaistnienia fizycznej postaci nigdy nie została wylosowana na tej planecie, a my mamy szczęście, że nasze tak).
Ale wyobrazić sobie zmniejszającą się "populację potencjalnych zbiegów okoliczności" tak, że w końcu pozostaje tylko jeden element - i nie jesteśmy to akurat my - to już pewnie metafizyka i śpirytyzm. :icon-mrgreen:
cezary123
zaufany użytkownik

A może ta książka mnie trochę wzruszy:
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4887906/kolorowych-snow

W realnym życiu, w takich sytuacjach nie ma czasu i miejsca na rozważanie, ale przy książce można sobie porozmyślać.
Awatar użytkownika
Havana
zaufany użytkownik

Post autor: Havana »

Od rodzicow na Swieta dostalam ksiazke o psiaku :) Eric O'Grey - Petty :) Przeczytalam na razie wstep, jest bardzo wzruszajacy.
Pamal
zaufany użytkownik

Post autor: Pamal »

Kupiłam sobie pod choinkę trzy poradniki: "Hedonista", "Kochanie czy klikanie" i "Pułapki przyjemności" oraz "The New Mind Readers".
Pamal
zaufany użytkownik

Przeczytałam też wstrząsający rozdział o haremach w korporacjach w książce "Po szczęście do pracy"
Awatar użytkownika
KAMELEON
zaufany użytkownik

Post autor: KAMELEON »

Książke o CHAD "Złap równowagę" Piotra Buckiego i Wojciecha Pączka oraz książke o koszykarzu NBA " Iverson,Życie to nie gra " Kenta Babba
"...Charakter niespokojny,niepokorny,trudny,chociaż nie ciągnie się za nim
aż siedem grzechów głównych...."
cezary123
zaufany użytkownik

Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Obrazek
Awatar użytkownika
Walet Pikowy
zaufany użytkownik

Post autor: Walet Pikowy »

Mam kilka książek o szachach w tym Arcymistrzowie. Złota era polskich szachów Stefana Gawlikowskiego.Jestem bardzo ciekawy tej książki.

„Mało kto pamięta, że przedwojenna Polska była potęgą szachową. W 1930 roku nasza reprezentacja zdobyła złoty medal na olimpiadzie w Hamburgu „Bombenmannschaft” - tak określała polską drużynę niemiecka prasa. Ta książka maluje niesamowite losy mistrzów z Hamburga i ich krajowych konkurentów – każdy z nich był geniuszem o barwnej osobowości. „Arcymistrzowie” opowiadają także o niezwykłej harmonii pomiędzy Polakami i polskimi Żydami w szachowym świecie II Rzeczpospolitej. Ale kres złotej ery był tragiczny – walec drugiej wojny światowej nie miał litości dla największych umysłów tamtych czasów.

https://lubimyczytac.pl/ksiazka/301070/ ... ch-szachow
Pamal
zaufany użytkownik

Płakać mi się chce, bo tyle cudownych książek mam, że nie wiem co czytać.
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

NIe ma spania, czas czytania!

Obrazek
Awatar użytkownika
Schibi
zaufany użytkownik

Post autor: Schibi »

Aktualnie nie czytam nic, tylko sie nad soba uzalam.
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „książki”