Czytam właśnie

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Re: Czytam właśnie

Post autor: Catastrophique »

Obrazek
Tik tak tik tak ;) | "To boldly go where no one has gone before"
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Obrazek
ptk
bywalec

Post autor: ptk »

"Unfuck Yourself.Napraw się! - mniej myśl,więcej żyj." Słucham w postaci audiobooka.
Poraz kolejny zacząłem też słuchać "Odkryj w sobie siłę" - ten audiobook zmienia moje nastawienie do innych,przynajmniej na jakiś czas.
Bóg patrzy nic nie mówi,pewnie żałuje po co stworzył ludzi.
Pamal
zaufany użytkownik

Post autor: Pamal »

"Świat Zofii"
Polecam gorąco młodzieży
cezary123
zaufany użytkownik

Post autor: cezary123 »

I "W zwierciadle niejasno"
Jostein Gaarder

https://lubimyczytac.pl/ksiazka/48554/w ... e-niejasno

Fajna jest też książka:
"Podróż Teo" Catherine Clement

Ale odpowiedzi na temat sensu życia tam nie ma. Sens życia nadaje każdemu indywidualnie realna Przyroda i środowisko.
Pamal
zaufany użytkownik

"Jak przestałam być arystokratką".
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Obrazek
meehoo
zaufany użytkownik

Post autor: meehoo »

Sadhana. Ścieżka do Pana Boga - Anthony de Mello

https://lubimyczytac.pl/ksiazka/81159/s ... -pana-boga
Pamal
zaufany użytkownik

Hatfield Rapson
"Dangerous characters"
może nie wszystko rozumiem
ale przeczytałam interesujące opowiadanie o terapii
Zwłaszcza rozbawił mnie plan terapii
Pamal
zaufany użytkownik

Straszliwie podzielone społeczeństwo amerykańskie ta książka pokazuje na konserwatystów i demokratów nowo narodzeni są skrytykowani a co wyprawiają liberalni można ocenić samemu.
Arom
zaufany użytkownik

Post autor: Arom »

'Lato '39. Jeszcze żyjemy'.
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Obrazek
Pamal
zaufany użytkownik

Jeszcze jedną książkę przeczytałam w oryginale przyznam omijając trudne fragmenty (przez to w dzieciństwie zrobił mi się mętlik w głowie) ale tytułu nie podam, bo autor chciałby nas wszystkich wyskrobać.
Z badań amerykańskich uczonych wyniosłam, że na nasz rozwój wpływają często przypadkowe zdarzenia (nie umiem uwierzyć, że Bóg czuwa nad WSZYSTKIM).
cezary123
zaufany użytkownik

Kupiłem sobie na Gwiazdkę książkę: "Hitler moja miłość. Kobiety w służbie swastyki." Paul Roland
Postaram się zrozumieć jak geny, popędy i instynkty płci pięknej dały moc systemowi bestii. (dziewczęcy entuzjazm dla silnego samca alfa, kobieta jako selektor ewolucji, pozbycie się słabych genów, chorych osobników, innych ras, narodów, podziw dla silnej ręki mającej zaprowadzić porządek i oczywiście najsilniejsze zjawisko w przyrodzie, czyli nadzieja na potomstwo rasy panów, nadludzi, wielkiej rzeszy). Bez kobiet nie byłoby narodu i tych zjawisk.
A może to podstępni mężczyźni niepostrzeżenie i perfidnie wykorzystali te żeńskie masy narodu do wprowadzenia w czyn swojej ideologii.

"Naziści mieli jasno określone poglądy na rolę kobiet w Trzeciej Rzeszy. Hermann Goering otwarcie zachęcał je do "sięgnięcia po garnek, szufelkę i zmiotkę, a także wyjścia za mąż". Mimo to wiele z nich powitało pojawienie się Hitlera z dziewczęcym entuzjazmem. Wierzyły, że silna władza pozwoli Niemcom odzyskać należną im pozycję w Europie. Dopiero wojna, która zabrała im synów, mężów, ojców i domy, zweryfikowała ich wiarę w Hitlera.
Autor prezentuje olbrzymią różnorodność losów kobiet żyjących w Trzeciej Rzeszy – w jednym z najbardziej represyjnych i barbarzyńskich reżimów we współczesnej historii. Na podstawie mało dotychczas znanych materiałów źródłowych, takich jak rozmowa z siostrą Hitlera, Paulą, przeprowadzona przez amerykański wywiad zaledwie rok po wojnie, analizuje relacje Führera z najbliższymi mu kobietami.
Opisuje także historie wielu kobiet reprezentujących różne postawy wobec reżimu: od pełnych zaangażowania członkiń nazistowskich organizacji i sadystycznych funkcjonariuszek obozów koncentracyjnych przez niebywale odważne pilotki, które walczyły w barwach Rzeszy, po kobiety, które ryzykowały życie w walce z faszyzmem.
Powyższy opis pochodzi od wydawcy".

https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4902523 ... e-swastyki

I nie gadajcie, że jestem mizoginem. Po prostu niewinnie i otwarcie poznaję rzeczywistość :mrgreen:
Pamal
zaufany użytkownik

Obie płcie mają za uszami.
Ja Ciebie Cezary rozumiem, miałam fatalną relacię z rodzicem płci przeciwnej i może dlatego kiepskie zdanie o mężczynach. Ale nie należy się chyba utwierdzać w tym przekonaniu, jeśli chce się stworzyć związek z osobą płci przeciwnej.
Pamal
zaufany użytkownik

Człowiek inteligentny nie powinien nadużywać uogólnień. Ale każdy ma skłonność do tworzenia schematów, czytając "Chrobot" ciągle myślę Amerykanie są tacy, Japończycy owacy, a książka przecież przedstawia tylko po jednej osobie z danego kraju.
cezary123
zaufany użytkownik

pamal pisze: czw gru 19, 2019 11:32 pm Ale nie należy się chyba utwierdzać w tym przekonaniu, jeśli chce się stworzyć związek z osobą płci przeciwnej.
Ale ja się naprawdę nie utwierdzam w żadnym przekonaniu. :)
Wydaje mi się, że powstaje zjawisko odbicia, zatrzymania i zniekształcenia moich treści w umysłach odbiorców, a reszty dokonuje u nich bezwładność postrzegania, nakręcanie się i etykietka.
Równie dobrze mógłbym mieć za wrogów postacie historyczne podczas uczenia się historii albo zwierzęta podczas nauki biologii. Absurd. Nie są ani wrogami ani przyjaciółmi (nawet kiedy kogoś zjadły). Po prostu poznaję rzeczywistość.
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

cezary123 pisze: pt gru 20, 2019 12:03 am Po prostu poznaję rzeczywistość.
Unikajac kontaktu z plcia przeciwna i produkuja bez przerwy "tlumaczace" to historie i poglady? Nie masz zadnego pojecia o rzeczywistości. Jestes zaslepionym teoretykiem. Rzeczywistosc sprawdza sie w praktyce, na ludziach. Ty tego nie robisz.
cezary123
zaufany użytkownik

Catastrophique pisze: pt gru 20, 2019 12:44 am
cezary123 pisze: pt gru 20, 2019 12:03 am Po prostu poznaję rzeczywistość.
Unikajac kontaktu z plcia przeciwna i produkuja bez przerwy "tlumaczace" to historie i poglady? Nie masz zadnego pojecia o rzeczywistości. Jestes zaslepionym teoretykiem. Rzeczywistosc sprawdza sie w praktyce, na ludziach. Ty tego nie robisz.
Właśnie to miałem na myśli powyżej. Wystarczy coś napisać i już ktoś będzie błędnie to interpretował, wyobrażał sobie coś na mój temat i przyklejał mi etykietkę. Skąd wiesz, że unikam płci przeciwnej? Ale po co mi wszystkie baby cudze i niecudze? Jedna będzie.
Nikt nie będzie latał bezmyślnie po świecie, zaczepiał kogo się da i zadawał się z dziewuchami dla próby, pił z nieznajomymi wódkę i leczył kompleksy na chętnych panienkach czy mężatkach. Bo nie doczeka kolejnego roku. Mafia go zje i sprzeda na przeszczepy :mrgreen:
Najpierw trzeba wiedzieć czego się chce, kim się jest, co się ma, zrozumieć jak to wszystko działa, poznać konsekwencje swoich decyzji i czynów zanim naprawdę się staną i wtedy dopiero spełnić się w miłości z wybraną kobietą.
Konsekwencje swoich decyzji i czynów. To jest podstawą myślenia o życiu dorosłego człowieka.
Nikt nie sprawdza jak działa rzeczywistość i co będzie jak, w ten sposób, że rzuca się w wir wydarzeń, których później nie będzie mógł opanować. Wszystko co się robi jest nieodwracalne i trzeba wiedzieć co z tego wynika.
Kobieta wymaga utrzymania, chce rodzić dzieci, mieć piękny dom z ogródkiem i świetlaną przyszłość. I spełniać się w miłości z wybranym człowiekiem a nie tym, który najbardziej jej nadskakuje.
Nieważne czy będzie to dziewucha ze wsi, pani doktor z miasta, Europejka czy mieszkanka Borneo.
Kto tego nie rozumie, kończy w pospólstwie, gdzie tłucze się byle jak, byle gdzie, aby do wypłaty,aby do dziecka kolejnego, aby do zerwania, do rozwodu i do następnego partnera.
Widziałem słodki pocałunek zakochanych w nocnej komunikacji miejskiej. Ona z twarzą czerwoną, zapijaczoną, wory pod oczami, wszędzie jakieś siniaki, czy krosty, włosy potargane i brudne, zapłakana, ale z determinacją przytuliła się do jakiegoś swojego lumpa i z rozpaczą, a może na własne pocieszenie w obliczu beznadziejnej sytuacji, nie patrząc na cały świat naokoło, przechyliła głowę i ciamknęła go przeciągle po wargach. Potem skulili się nieprzytomnie i pojechali gdzieś dalej.
Awatar użytkownika
guile
nadużywający
nadużywający
Kontakt:

Post autor: guile »

Mniejsze klucze króla Solomona, Goetia. Jak wiecie (a może nie), interesuje mnie okultyzm.
Małym ludziom to bardzo przeszkadza gdy jesteś kimś. A jak nie płyniesz ze śmieciami jak inni, to dopiero Cię będą zwalczali!
ODPOWIEDZ

Wróć do „książki”