Podwyższone ciśnienie rozkurczowe

Dla osób szukających ogólnej pomocy i wstępnej orientacji dotyczącej choroby.
Kto umie dokładniej nazwać problem proszę pisać w działach tematycznych "Ogólnej dyskusji"

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
F20
bywalec
Status: Elektrotechnik
Gadu-Gadu: 63718896

Podwyższone ciśnienie rozkurczowe

Post autor: F20 »

Mam podwyższone cisnienie rozkurczowe (to jest ta druga wartość z pomiaru ciśnienia). Np. mam 125/97. Może ktoś wie czy to trzeba leczyć i chodzić z tym do kardiologa?
Awatar użytkownika
Digital
zaufany użytkownik

Re: Podwyższone ciśnienie rozkurczowe

Post autor: Digital »

Pytanie czy tak masz na stałe czy tylko jednorazowe. To mogło być spowodowane wieloma czynnikami, lekarstwami, zdenerwowaniem, wypitą kawą, wysiłkiem fizycznym lub nawet ruszaniem ręką podczas pomiaru. Raczej jest to naprawdę niezłe ciśnienie zważywszy na górną wartość, wzorowe.
F20
bywalec
Status: Elektrotechnik
Gadu-Gadu: 63718896

Post autor: F20 »

Kiedyś miałem 125/80. Ale Rispolept i Abilify mogły to zmienić. Jeszcze tryb życia siedzący też mógł się przyczynić.
Awatar użytkownika
Digital
zaufany użytkownik

Post autor: Digital »

95 to nie jest tragedia, jakbyś miał 110-120 to już trzeba udać się do lekarza i porobić badania. A jaki masz przy tym puls? Wypróbuj głóg tabletki ziołowe z apteki są bardzo zdrowe i dobre na serce oraz krążenie, delikatnie uspokajające. Jedna na noc.
ODPOWIEDZ

Wróć do „kto pomoże”