Jak leczyć zaburzenia shizotypowe?
Moderator: moderatorzy
Re: Jak leczyć zaburzenia shizotypowe?
Ja nie mieszkałem w akademiku, tu jestem niżej funkcjonujący od Ciebie. Mój brat mieszkał poza domem, gdy chodził na studia. Za kilka tygodni powinien obronić pracę dyplomową na studiach pierwszego stopnia. Czy masz kontakty z innymi osobami w akademiku, czy jesteś przez kogoś wyśmiewany czy obrażany? Mnie na studiach to nie spotkało, myślę, że pomocne w tym było to, że ludzie, którzy uczęszczali ze mną na studia, byli raczej inteligentni, mieli dobrze napisane matury.
Czy chciałbyś mieć jakieś własne źródło dochodu, inne niż rodzice? Kiedy zamierzasz bronić pracę magisterską? Czy chcesz studiować dalej, np. robić doktorat?
Czy chciałbyś mieć jakieś własne źródło dochodu, inne niż rodzice? Kiedy zamierzasz bronić pracę magisterską? Czy chcesz studiować dalej, np. robić doktorat?
Akademik jest prywatny, większość rezydentów to ludzie zza granicy. Nie gadam z nimi, czasem powiem "hi" jak spotykam gościa który ma pokój obok mojego. Byłem niedawno obrażany i wyśmiewany przez brzydką dziewczynę. Być może mój kierunek jest mniej elitarny od Twojego.
"Czy chciałbyś mieć jakieś własne źródło dochodu, inne niż rodzice?"
kto by nie chciał
"Kiedy zamierzasz bronić pracę magisterską?"
w pierwszym terminie
"Czy chcesz studiować dalej, np. robić doktorat?"
chciałbym
mam już ofertę od profesora żeby u niego robić doktorat
"Czy chciałbyś mieć jakieś własne źródło dochodu, inne niż rodzice?"
kto by nie chciał
"Kiedy zamierzasz bronić pracę magisterską?"
w pierwszym terminie
"Czy chcesz studiować dalej, np. robić doktorat?"
chciałbym
mam już ofertę od profesora żeby u niego robić doktorat
Czy pracujesz już nad pracą magisterską? Ile semestrów studiów magisterskich Ci zostało? Moje studia magisterskie trwały trzy semestry, około półtora roku (nawet niecałe).
Czy inne osoby na studiach (studenci, wykładowcy) wiedzą o twoich problemach psychicznych? Ja nie mówiłem innym studentom ani osobom prowadzącym zajęcia, że mam diagnozy psychiatryczne.
Czy inne osoby na studiach (studenci, wykładowcy) wiedzą o twoich problemach psychicznych? Ja nie mówiłem innym studentom ani osobom prowadzącym zajęcia, że mam diagnozy psychiatryczne.
Czy pracujesz już nad pracą magisterską?
tak
Ile semestrów studiów magisterskich Ci zostało?
1
Czy inne osoby na studiach (studenci, wykładowcy) wiedzą o twoich problemach psychicznych?
nie
teraz ja mam pytanie
czemu nie pracujesz w zawodzie?
tak
Ile semestrów studiów magisterskich Ci zostało?
1
Czy inne osoby na studiach (studenci, wykładowcy) wiedzą o twoich problemach psychicznych?
nie
teraz ja mam pytanie
czemu nie pracujesz w zawodzie?
Pracuję na stanowisku dla osoby z orzeczeniem o niepełnosprawności. Praca jest poniżej moich kwalifikacji.
Dlaczego nie pracuję w zawodzie? Nie starałem się o taką pracę. Dla mnie sukcesem jest wzięcie prysznica i ogolenie się. Po prysznicu nie wycieram nóg, boję się, że skażę nimi (i tym, co było wytarte z wstydliwych części ciała) ręczniki. Przy goleniu często się zacinam. Nie lubię się golić. Nie lubię zmieniać ubrań, mogę chodzić w jednych tygodniami. Nie chce mi się dbać o siebie. Mimo tego często myję palce czy dłonie, zęby czyszczę stosunkowo często i nie jest to dla mnie coś przykrego. Moja psychika ma w głębokim poważaniu higienę i elegancki wygląd. Ubiór ma być wygodny i niewyzywający, "aseksualny", a nie szykowny. Myślę, że to może być największa bariera w życiu zawodowym - dbanie o własny wygląd i o to, aby nie cuchnąć, być świeżym. Od stosunkowo długiego czasu mam wyraźny lęk przed zabrudzeniem, którego nie obserwuję u innych ludzi. Boję się stawiać plecaka na siedzeniu, bo był on na ziemi, a na ziemi były buty, które mogły mieć kontakt z ziemią, na której był kał zwierzęcy.
Ostatni raz prysznic brałem 54 dni temu, po obcinaniu włosów - 11.11.2018. Od tego czasu nie przemywałem intymnych części ciała i nie myłem głowy. Podczas brania prysznica bardzo ważne jest dla mnie to, aby woda miała odpowiednią temperaturę - nie może być za zimna ani za gorąca, bo kontakt z nią jest jakby torturą! Myślę, że brak żony (i ewentualnego potomstwa) może być dla mnie potężnym demotywatorem do dbania o siebie.
Na dodatek mam natręctwa religijne, przysięgające. Mam diagnozę zespołu Aspergera. Mam "lęk" (a raczej jestem ostrożny) przed tym, że obcy ludzie mnie skrzywdzą. Nie próbowałem szukać pracy w zawodzie. Dużo rzeczy zapomniałem ze studiów, około 3,5 roku temu skończyłem uczęszczanie na zajęcia.
Dlaczego nie pracuję w zawodzie? Nie starałem się o taką pracę. Dla mnie sukcesem jest wzięcie prysznica i ogolenie się. Po prysznicu nie wycieram nóg, boję się, że skażę nimi (i tym, co było wytarte z wstydliwych części ciała) ręczniki. Przy goleniu często się zacinam. Nie lubię się golić. Nie lubię zmieniać ubrań, mogę chodzić w jednych tygodniami. Nie chce mi się dbać o siebie. Mimo tego często myję palce czy dłonie, zęby czyszczę stosunkowo często i nie jest to dla mnie coś przykrego. Moja psychika ma w głębokim poważaniu higienę i elegancki wygląd. Ubiór ma być wygodny i niewyzywający, "aseksualny", a nie szykowny. Myślę, że to może być największa bariera w życiu zawodowym - dbanie o własny wygląd i o to, aby nie cuchnąć, być świeżym. Od stosunkowo długiego czasu mam wyraźny lęk przed zabrudzeniem, którego nie obserwuję u innych ludzi. Boję się stawiać plecaka na siedzeniu, bo był on na ziemi, a na ziemi były buty, które mogły mieć kontakt z ziemią, na której był kał zwierzęcy.
Ostatni raz prysznic brałem 54 dni temu, po obcinaniu włosów - 11.11.2018. Od tego czasu nie przemywałem intymnych części ciała i nie myłem głowy. Podczas brania prysznica bardzo ważne jest dla mnie to, aby woda miała odpowiednią temperaturę - nie może być za zimna ani za gorąca, bo kontakt z nią jest jakby torturą! Myślę, że brak żony (i ewentualnego potomstwa) może być dla mnie potężnym demotywatorem do dbania o siebie.
Na dodatek mam natręctwa religijne, przysięgające. Mam diagnozę zespołu Aspergera. Mam "lęk" (a raczej jestem ostrożny) przed tym, że obcy ludzie mnie skrzywdzą. Nie próbowałem szukać pracy w zawodzie. Dużo rzeczy zapomniałem ze studiów, około 3,5 roku temu skończyłem uczęszczanie na zajęcia.
- Maksymiliana
- moderator
- Kontakt:
Kotek, ja miałam podobną sytuację, kiedy zaatakował mnie prysznic, wtedy wzięcie kąpieli to była dla mnie katorga, bo z tyłu głowy miałam wizję tego, co zrobił mi prysznic - oblewając mnie nagle wrzącą wodą 

Mój blog: http://www.nocnylampion.wordpress.com
Dzisiaj gdy przymkniesz oczy na szarym pamięci tle, pośród wyblakłych przeźroczy zobaczysz właśnie mnie.
Dzisiaj gdy przymkniesz oczy na szarym pamięci tle, pośród wyblakłych przeźroczy zobaczysz właśnie mnie.
Był to jakiś objaw schizofrenii czy natręctwo? A może prysznic był źle ustawiony (tak, że poleciała z niego wrząca woda)?
- Maksymiliana
- moderator
- Kontakt:
To pamiętam z psychozy jaką wtedy przechodziłam, ale nie jestem w stanie powiedzieć, czy to był efekt schizofrenii czy po prostu złe ustawienie prysznica. 

Mój blog: http://www.nocnylampion.wordpress.com
- Catastrophigłupek
- bywalec
- Status: Upośledzony
Januszek już nie musi mieszkać w piwnicy!
Januszek jest na utrzymaniu kobiet czy to męska k! SPYTACIE? BUC 2023. KU..WA

Życie jest przygodą dla odważnych albo niczym. |"I do not fear for You are with me" | Semper in altum
- Catastrophigłupek
- bywalec
Januszek już nie musi mieszkać w piwnicy!kotek pisze: ↑pn gru 31, 2018 12:37 am Ja nie mieszkałem w akademiku, tu jestem niżej funkcjonujący od Ciebie. Mój brat mieszkał poza domem, gdy chodził na studia. Za kilka tygodni powinien obronić pracę dyplomową na studiach pierwszego stopnia. Czy masz kontakty z innymi osobami w akademiku, czy jesteś przez kogoś wyśmiewany czy obrażany? Mnie na studiach to nie spotkało, myślę, że pomocne w tym było to, że ludzie, którzy uczęszczali ze mną na studia, byli raczej inteligentni, mieli dobrze napisane matury.

Życie jest przygodą dla odważnych albo niczym. |"I do not fear for You are with me" | Semper in altum
- Catastrophigłupek
- bywalec