Olanzapina i tycie
Moderator: moderatorzy
Re: Olanzapina i tycie
Faktycznie biorąc olanzapinę się tyje, ja to wiem najlepiej, bo dużo mi przybyło kg jak brałam 15 mg na dobę plus 150 mg pernazyny. Teraz biorę 5 mg olanzapiny na noc i 100 mg pernazyny tak od roku i muszę przyznać, że schudłam jakieś 10 kg w ciągu tego roku. Można- można, tylko, że przy wcześniejszej dawce miałam ogromy apetyt, a teraz to normalnie jem i pozwalam sobie nawet na słodycze i ładnie schudłam. Wciąż mam trochę większy rozmiar, ale już nie mam takiego napadu głodu, że mogłabym zjeść " konia z kopytami". A co najważniejsze, choroba jest do zaakceptowania. Czuję się w miarę dobrze. Dużo zdrówka!!!
Ja na olzapinie tez mialam zwiekszony apetyt i przez to tylam. Jednak lekarz zmienil mi lek na abilify i waga sie unormowala.
-
- zarejestrowany użytkownik
- Status: Kucharz
Witam, biore olanzapine wraz z Lorafenem od okolo poltora miesiaca, jesli chcodzi o tycie jako nam chlopakom mozna pojsc na silownie i trzymac diete nisko maktoelementową. Trenuje i roscie miesien biore kreatyne i jest spoko, inaczej pojdziecie w jedzenie i brzuch bedzie rosl z dnia na dzien, moge tam pomoc, poradzic jakie i kiedy jesc posilku jesli trenujemy na silce, kobiety tez nie bojcie sie zelastwa, dieta i np sprzatanie czeste i spacer, lekki trucht i bieganie, rower odradzam bo nogi mocno puchna i bedzie brak proporcji, pozdrawiam Majkel.
- hole
- zaufany użytkownik
- Status: Umrzyj młodo, a trup twój będzie piękny.
Neuroleptyki mają to do siebie, że się po nich tyje. Olanzapina jest chyba z nich wszystkich najgorsza...
proszę, czy możesz uciszyć ten zgiełk,
próbuję choć trochę odpocząć od tych wszystkich głosów
nienarodzonych kurczaków w mojej głowie
- Kiciuś_XXL
- moderator
To chyba prawda. Olanzapina prócz tego, ze powoduje otyłość to jeszcze przymula.
Nie u wszystkich tak jest. Biorę olanzapinę 11 lat i mam prawidłową wagę, ale działa na mnie nasennie
Nie u wszystkich tak jest. Biorę olanzapinę 11 lat i mam prawidłową wagę, ale działa na mnie nasennie
- hole
- zaufany użytkownik
- Status: Umrzyj młodo, a trup twój będzie piękny.
A w której porze dnia bierzesz olanzapinę? Ja biorę wieczorem, zaraz przed spaniem i też działa na mnie nasennie.Kicius_XXL pisze: ↑czw lut 02, 2017 10:46 am To chyba prawda. Olanzapina prócz tego, ze powoduje otyłość to jeszcze przymula.
proszę, czy możesz uciszyć ten zgiełk,
- Kiciuś_XXL
- moderator
Z tego co mi wiadomo wszyscy biorą ją przed spaniem. Ja też. Kiedyś zapomniałem wziąć na noc więc rano ją łyknąłem. W efekcie cały dzień chodziło za mną łóżko.
- applejuice
- zarejestrowany użytkownik
A ja z olanzapiny 10 przeszlam do 7,5 nastepnie do 5, potem wcale (tylko abilify) I teraz 2,5 mg olanzapiny, 30 mg abilify i nic waga nie chce isc w dol
Przez olanzapine przytylam i to sporo ale po dolaczeniu abilify waga nie chce ruszyc z miejsca... A nie jem duzo, ograniczam slodycze i staram sie zyc aktywnie. Why?

- Kiciuś_XXL
- moderator
Nie tylko po słodyczach się tyje. Mięso, białko i inne przyczyniają się sie do tycia, jeśli wraz z nimi dostarczysz więcej kalorii niż potrzebuje Twój organizm. Odpowiednia dieta daje dobre rezultaty. Moja znajoma przeszła na kiszoną kapustę i twierdzi, ze schudła. Trudno powiedzieć po czym się tyje, a dzięki czemu można stracić wagę. Robione są w tym celu badania, które wykażą jakich brakuje nam minerałów, witamin etc... Co przyswajamy itd...
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
Kiedyś mój opiekun na stażu jak przeszedłem z olanzapiny 5mg na solian 400mg mówił,że lepiej wyglądam i że na tamtym gorzej wyglądałem.
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
Do tycia też można mieć tendencje.
- AleksandraK
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
A ja przytyłam oczywiście w końcu, bo się zaczęłam rozjeżdżać głowowo, odstawiłam sobie olanzapinę (psychiatra wiedział) i odjechałam, tak więc g nie lek heh. No nic, ale juz nie biorę i chudnę 

Biorę olanzapinę od około 2 lat i w zasadzie nic nie przytyłem. Brałem najpierw 5 czy 7,5 mg, teraz od jakiegoś czasu biorę 10 mg. Apetyt też jakoś specjalnie mi nie wzrósł.
- Chłopiec Papuśny
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 46660127
Ja jem dwa razy więcej. Ale czy to wina leku nie wiem. Od czterech lat jak biorę, to przytyłem 17 kg.
Czytałam ten wątek już kilka razy
Temat niestety mnie dotyczy, na olanzapinie dorobiłam się nadwagi. Może nie wygląda to strasznie źle, ale ten lek dodatkowo wywala mi brzuch i wyglądam, jakbym była w ciąży
W szpitalu było sporo babek, które miały podobny problem. Teraz próbuję schudnąć, jem tyle, co przed rozpoczęciem kuracji, ale waga stoi w miejscu. Kilka osób w różnych wątkach pisało, że ten lek chyba coś "robi" z przemianą materii i zdaje się, że coś w tym jest.

Temat niestety mnie dotyczy, na olanzapinie dorobiłam się nadwagi. Może nie wygląda to strasznie źle, ale ten lek dodatkowo wywala mi brzuch i wyglądam, jakbym była w ciąży

- Katastrofa
- bywalec
Jeśli tłuszcz to tylko z konserwy Morliny!
Olanzapina jest straszna, nawet w małych dawkach. Nie polecam !!!. Potwornie się po niej tyje- bardzo chce się źreć- i przez to gospodarka hormonalna się rozregulowuje. Pół biedy, gdy olanzapinę bierze kobieta, bo tłuśżćz wydziela estrogeny, żeńskie hormony płciowe- gorzej- gdy mężczyzna.
Hipogonadyzm wtedy na dłuższą metę się pojawia i testosteron idzie się je.ać
.
Hipogonadyzm wtedy na dłuższą metę się pojawia i testosteron idzie się je.ać

-
- zaufany użytkownik
- Status: zdrowy
U mnie olanzapina podniosła wagę w znaczącym stopniu z 87,5 na 97 kg. Głównym winowajcą okazał się sam sposób działania leku. Bardzo silny i zbyt długi sen szkodzi na metabolizm. Będę starał się zrzucić zbędne kilogramy dotychczasową dietą.
F29, F23
- piotrs
- zaufany użytkownik
w ulotce zolafrenu jest 1 ze skutków ubocznych
niepochamowany apetyt
ja też dużo na niej przytyłem
ale można brać 5 mg/d na sen i plus
inne leki do tego po których się tak nie tyje
np amisan 200 mg czy reagile
niepochamowany apetyt
ja też dużo na niej przytyłem
ale można brać 5 mg/d na sen i plus
inne leki do tego po których się tak nie tyje
np amisan 200 mg czy reagile
- Trener
- bywalec
- Status: F41.2
po zolafrenie się w ogóle nie tyje no chyba ze wpierd@lasz żarcie, pijesz Kolę i leżysz przed ekranem, czy patrząc w sufit