Czytam właśnie

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik
Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu

Re: Czytam właśnie

Post autor: Niemamnie »

Ja czytam Kroniki Jaaru.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Awatar użytkownika
Piotrek007
zaufany użytkownik

Post autor: Piotrek007 »

.
Ostatnio zmieniony śr sty 02, 2019 9:28 am przez Piotrek007, łącznie zmieniany 1 raz.
"Nie mów mi jak mam żyć
Bo ja dobrze wiem jak i co
Nie pomoże mi już nic
Jak nie pomogę sam sobie."
Pamal
zaufany użytkownik

Post autor: Pamal »

"Pod śniegiem" Cztery kobiety (matka i siostry) każda w innej sytuacji związkowo-życiowej. Mnóstwo negatywnych emocji, trzeba być w dobrej remisji, żeby to znieść. Ale polecam!!!
Kevin J. Mitchell "Innate" wreszcie zrozumiałam po co pojęcie wspólnego środowiska, otóż jeśli takie same bodźce oddziałują na osoby o tym samym zestawie genów (bliźnięta jednojajowe) wynika z logiki, że powinny odnosić ten sam skutek (?). Autor proponuje jakąś własną teorię, ale wstęp jest ciekawy. Doszłam wreszcie do wniosku, że nic nie rozumiem (wariancja itd.). Niczego nie dowiem się z psychologii.
"Bieguni" dopiero zaczęłam czytać, ciekawe spostrzeżenia nt studiowania psychologii. Przyjemnie się potem myśli w rytmie tej książki, takie spokojne zdania, nie warknięcia jak w "Pod śniegiem".
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Post autor: Catastrophique »

"How to grow an unshakable core of calm..." - Rick Hanson.
Kolejna ksiazka o rezyliencji. Bardzo ciekawy temat.
Tik tak tik tak ;) | "To boldly go where no one has gone before"
Pamal
zaufany użytkownik

Oj, Czesi mają jeden z najwyższych wskaźników rozwodów!!! Może za dużo tych negatywnych emocji???
Pamal
zaufany użytkownik

Dzięki Publio odkryłam wydawnictwo Książkowe klimaty. Klimaty bułgarskie albo greckie...Mniam.
Czeskie powieści wydaje Stara szkoła i Afera, trochę Czarne - reportaż o Czechach i może też klimaty są czeskie?
Pamal
zaufany użytkownik

Uważam, że czytanie powieści jest najlepszą psychoterapią.
Pamal
zaufany użytkownik

"Cuda za rogiem" kolejna powieść terapeutyczna jaką przeczytałam powiecie głupi bestseller, ale mnie skłoniła chociaż do chwili zadumy nad dawaniem rad i podejmowaniem decyzji.
Zaczęłam też "Dzienniki" Maksa Frischa chyba mądra lektura, ale trudniej czytać niż powieść, nie przemawia do prawej półkuli, czytając "Pod śniegiem" siedziałam z bohaterkami w samochodzie, czułam smak tortu.
Zamierzam też dokończyć Tokarczuk i
Robert Plomin "Blueprint".
Ciekawa tabelka okazuje się, że autyzm ma większy komponent genetyczny niż schizofrenia (w określonym miejscu i czasie).
Im więcej rozumiem z tych badań tym bardziej przeczuwam, że więcej się ciekawego dowiem o rozwoju człowieka i rodzinie od "czeskich powieściopisarek" niż " amerykańskich naukowców" i tym bardziej widzę jak rodzice wpłynęli na treść mojej osoby.
515
bywalec

Post autor: 515 »

Kończę czytać: “Kongo. Opowieść o zrujnowanym kraju” David Van Reybrouck

Opasłe tomiszcze może odstraszać, ale czyta się jednym tchem. Mnóstwo informacji, ale przede wszystkim żywych historii, niestety przesiąkniętych krwią i okrucieństwem. Kraj, ziemia i ludzie ze zdawało się wielkim potencjałem, na który co chwile ktoś nastaje, który jest rozszarpywany w ramach bratobójczych i sąsiedzkich walk, lub przydeptywany butem lokalnych watażków i wspieranego latami przez zachód despoty. Polecam.
Awatar użytkownika
Walet Pikowy
zaufany użytkownik

Post autor: Walet Pikowy »

Ja czytam Wołyń we krwi 1943r.Ta książka jest tylko dla ludzi mocnych psychicznie.Film też oglądałem,ale nie każdy by dał radę.Lubię wyznaczać sobie wyzwania i tematy trudne są ciekawsze,fascynujące,ale nie dla każdego.
Pamal
zaufany użytkownik

Polecane "Psychoterapia bez tajemnic" i "Jak tu nie zwariować"
Awatar użytkownika
Tal
zaufany użytkownik

Post autor: Tal »

Kilka tygodni temu postanowiłem sięgnąć z mojej biblioteczki wystarczająco zakurzoną książkę F. Dostojewskiego "Bracia Karamazow" od której nie mogę się oderwać. Tym bardziej jestem pochłonięty z powody poruszonych przez autora kwestii z perspektywy chrześcijanina jak moralność, miłość, czy dusza.. Po przeczytaniu 1/3 treści nie trudno zrozumieć mi dlaczego "Bracia Karamazow" - szczyt twórczości autora zaliczany jest do klasyki i arcydzieł literatury pięknej. Na koniec dodam, że warto wystrzegać się niepełnowartościowego (ocenzurowanego) tłumaczenia Barbary Beaupré z 1913 r. Ja akurat posiadam tłumaczenie Aleksandra Wata z 1928 r. ale wszystkim, którzy nie posiadają jeszcze tej pozycji polecam zainteresować się tłumaczeniem Cezarego Wodzińskiego, które jest pierwszym w języku polskim, przekładem nie tylko literackim, ale też przygotowanym z głęboką znajomością kontekstu filozoficznego Dostojewskiego i autorów go inspirujących.
Dla każdego/ej miłośniczki/a literatury - pozycja obowiązkowa. Polecam.
"Bo wszystko, co się narodziło z Boga, zwycięża świat. A tym zwycięstwem, które zwyciężyło świat, jest nasza wiara." (1 J 5,4)
Pamal
zaufany użytkownik

Odkryłam pismo "Psychologia dziś"
Pamal
zaufany użytkownik

Poleciłabym ostatni numer "Psychologii dziś" bo tam i o osobowości i o temperamencie i o genach ale brzydko im się pomyliła psychopatia z psychotyzmem. Jednym słowem zrobili z nas aspołecznych typów pozbawionych empatii :(
Pamal
zaufany użytkownik

Odkryłam książkę o chorej psychicznie siostrze "Everything here is beautiful", ale nie wiem jeszcze czy dobra.
Pamal
zaufany użytkownik

Oraz "Sophia of Silicon Valley" też o wariatach, ale ci brykają na wolności i cieszą się poważaniem
Pamal
zaufany użytkownik

Kolejny fragment, który mam na czytniku, to "Come with me" mnóstwo ciekawych słówek, mój mózg tworzy dziwaczne i bardzo sugestywne przypuszczenia co do ich znaczenia, zanim sprawdzę w słowniku. Ale teraz zawsze w końcu sprawdzam.
Recenzje raczej zniechęcające, chyba nie kupię.
Pamal
zaufany użytkownik

Sięgnęłam po tę książkę, bo porusza interesujący wszystkich temat alternatywnych wersji rzeczywistości (decyzji) ale podobno to mały fragment fabuły.
Oczywiście zaczęłam rozmyślać o różnych wersjach dawnych wyborów, a przecież to nie ma sensu, na życie przeszłością przyjdzie czas po 80-tce.
Gdybym nie skończyła liceum dla snobów, nie znałabym angielskiego, ale może miałabym przyjaciół?
Prawie każda decyzja ma pozytywne i negatywne skutki.
Występują też następstwa nieoczekiwane, zwłaszcza gdy człowiek jest otwarty na rzeczywistość.
Ale jeden mój czyn był jednoznacznie zły i zaważył na całym moim życiu.
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik
Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu

Post autor: Niemamnie »

Mitologia Słowian, Księga Tura
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
515
bywalec

Post autor: 515 »

Zaczynam czytać "Królestwo" Twardocha.
ODPOWIEDZ

Wróć do „książki”