Wątroba

z wyjątkiem spraw dotyczących schizofrenii

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik
Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu

Wątroba

Post autor: Niemamnie »

Jak należy dbać o wątrobę przy kuracji tymi lekami? Nie wolno pić alkoholu to wie każdy, ale poza tym wiem o ostropeście plamistym, że ją skutecznie regeneruje. Trochę czuję wątrobę po świętach, za dużo zjadłem. :D
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik

Re: Wątroba

Najbardziej boję się dostać raka wątroby od tych leków.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik

Wątroba schizofrenika jest najważniejszym narządem w ciele, że to wszystko toleruje.
Awatar użytkownika
Kiciuś_XXL
moderator
moderator

Post autor: Kiciuś_XXL »

Jeśli popiję i nażrę się niezdrowo to biorę leki typu esseliv, kreon i jeszcze inny lek na wspomaganie pracy wątroby którego nazwy nie pamiętam
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Post autor: hvp2 »

Kicius_XXL pisze: wt kwie 18, 2017 9:01 pm Jeśli popiję i nażrę się niezdrowo to biorę leki typu esseliv, kreon i jeszcze inny lek na wspomaganie pracy wątroby którego nazwy nie pamiętam
Z moich informacji, które uzyskałem ongiś od lekarza-gastroenterologa i hepatologa, wynika że tego typu leków na wątrobę nie wolno ze sobą łączyć. Całkowicie wystarcza jeden. Ja preferuję "Essentiale Forte".

Poza tym warto sobie raz do roku zrobić badania krwi, tzw. próby wątrobowe (ALAT, ASPAT, bilirubina. GGTP, fosfotaza alkaliczna), bo wątroba ma to do siebie, że ona nie boli, bo nie jest unerwiona, innymi słowy może być chora, a objawów może nie być.

Te badania trzeba robić sobie prywatnie lub prosić lekarza pierwszego kontaktu o skierowanie, bo dosłownie nie ma cudów, żeby lekarz-psychiatra w warunkach ambulatoryjnych sam wypisał na nie skierowanie...
Awatar użytkownika
Kiciuś_XXL
moderator
moderator

Post autor: Kiciuś_XXL »

hvp2 pisze: wt kwie 18, 2017 11:28 pm
Kicius_XXL pisze: wt kwie 18, 2017 9:01 pm
Z moich informacji, które uzyskałem ongiś od lekarza-gastroenterologa i hepatologa, wynika że tego typu leków na wątrobę nie wolno ze sobą łączyć. Całkowicie wystarcza jeden. Ja preferuję "Essentiale Forte".
Leki polecił mi lekarz rodzinny- internista, ale dobrze jest wiedzieć, że nie wolno je ze sobą łączyć.
W styczniu gdy robiłem sobie próby wątrobowe wyniki były katastrofalnie podwyższone. Te leki, które mi polecił internista zbiły wysokie wyniki.
Ten sam lekarz przepisał mi leki przeciwbólowe po których miałem ostrą biegunkę
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Post autor: hvp2 »

Kicius_XXL pisze: śr kwie 19, 2017 10:00 pm Leki polecił mi lekarz rodzinny- internista, ale dobrze jest wiedzieć, że nie wolno je ze sobą łączyć.
W styczniu gdy robiłem sobie próby wątrobowe wyniki były katastrofalnie podwyższone. Te leki, które mi polecił internista zbiły wysokie wyniki.
Ten sam lekarz przepisał mi leki przeciwbólowe po których miałem ostrą biegunkę
Dla pełnej jasności: rozmawiamy o wątrobie nadwyrężonej przez psychotropy czy alkohol, a nie o wątrobie np. z wzw.

Poza tym przy problemach z wątrobą niezwykle ważne jest przestrzeganie odpowiedniej diety :!: :!:

Tzn. absolutnie nie wolno:
- alkoholu
- tłuszczu zwierzęcego (z wyjątkiem niewielkich ilości masła)
- roślin strączkowych (fasoli, grochu, groszku)
- potraw smażonych i grillowanych
- cebuli
- octu
- ostrych przypraw
- tłustych ryb
- serów żółtych i topionych
- frytek
- grzybów
- grubych kasz i grubego makaronu...

itp.
Awatar użytkownika
wowo
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 9697465

Post autor: wowo »

Miałem chorą wątrobę i już wiem że jest lepiej. Wnioski swoje wyciągam stąd że wcześniej miałem wysypkę na twarzy i to właśnie przez wątrobę. Obecnie już mi to znika, dlatego myślę że z wątrobą jest lepiej.
Awatar użytkownika
wowo
zaufany użytkownik

Dzisiaj pobierali mi krew do badań, mam nadzieję że będzie ok lub lepiej.
Awatar użytkownika
wowo
zaufany użytkownik

Za tydzień uryna i spotkanie z lekarzem pierwszego kontaktu.
Awatar użytkownika
Walet Pikowy
zaufany użytkownik

Post autor: Walet Pikowy »

Koniecznie napisz wyniki badań.
Awatar użytkownika
Walet Pikowy
zaufany użytkownik

Koniecznie napisz wyniki badań.Mam prawie podobny staż chorowania,ale wątrobę ok.Mimo to jestem sporo młodszy.
Awatar użytkownika
wowo
zaufany użytkownik

Tup pisze: pt sie 17, 2018 7:42 pm Koniecznie napisz wyniki badań.Mam prawie podobny staż chorowania,ale wątrobę ok.Mimo to jestem sporo młodszy.
Spokojnie napiszę, tego samego dnia mam dwa spotkania z lekarzem i pielęgniarką w domu. Moja wątroba była w złym stanie bo piwa było za dużo. W ostatnim czasie od ostatniego badania mocno ograniczyłem ten trunek, powinno być lepiej.
Awatar użytkownika
wowo
zaufany użytkownik

Tup pisze: pt sie 17, 2018 7:42 pm Koniecznie napisz wyniki badań.Mam prawie podobny staż chorowania,ale wątrobę ok.Mimo to jestem sporo młodszy.
Właśnie wróciłem od lekarza, piszę to co mi lekarz powiedział. Prolaktyna spadła względem badania w styczniu i jest w porządku, z wątrobą już jest wszystko dobrze, jest tylko trochę podwyższony chloresterol i kazał mi nie jeść burgerów itp. jedzenia. Ciśnienie dobre. Oddałem urynę do badania. Lekarz skieruje mnie też na EKG profilaktycznie, czekam na datę spotkania.
Awatar użytkownika
wowo
zaufany użytkownik

Dzisiaj miałem popołudniu EKG, jaki wynik jeszcze nie wiem.
danielek
zaufany użytkownik
Status: portier

Post autor: danielek »

wowo21975 pisze: pt sie 24, 2018 12:06 am Dzisiaj miałem popołudniu EKG, jaki wynik jeszcze nie wiem.
Wątroba się regeneruje.Proponuję cos osłonowo np.w Polsce na receptę jest Heparegen.Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Walet Pikowy
zaufany użytkownik

wowo21975 pisze: czw sie 23, 2018 9:30 am Właśnie wróciłem od lekarza, piszę to co mi lekarz powiedział. Prolaktyna spadła względem badania w styczniu i jest w porządku, z wątrobą już jest wszystko dobrze, jest tylko trochę podwyższony chloresterol i kazał mi nie jeść burgerów itp. jedzenia. Ciśnienie dobre. Oddałem urynę do badania. Lekarz skieruje mnie też na EKG profilaktycznie, czekam na datę spotkania.
Psychiatria inaczej ocenia czy dana prolaktyna jest duża czy mała.Stan wątroby zdaje się też skoro biorą pod uwagę,że ktoś długo się leczył.Ja bym te wyniki próbował konsultować u innego lekarza.Dam przykład dla psychiatrii wynik prolaktyny jest dobry póki nie dojdzie do 100 tak mi mówiła lekarka i wtedy leczą. Przypomnę wynik sto,to zdaje się chyba 5 x podwyższona prolaktyna do normy!.Wątroby nie wiem jak oceniają,ale teraz pójdę zrobić prywatnie badania i dam rodzinnej do oceny ,bo jakoś nie wierze psychiatrze.Oni czasem mogą mówić,że jest dobrze,a to ledwo jest w normie chociażby.
A co do wątroby mam obawy,bo moja ciotka ma uszkodzoną i to jest problem gdy bierze się leki.
Awatar użytkownika
wowo
zaufany użytkownik

Tup ja dokładnie wiem o tym że mam podniesioną prolaktynę względem zdrowego człowieka bo lekarz powiedział mi że przy tych lekach tak jest, ale jest dobra jak na te leki. Jeśli zaś chodzi o wątrobę to wynik widziałem i jest jak u zdrowego człowieka. Badałem się u swego lekarza w przychodni, nie u psychiatry.
Awatar użytkownika
Walet Pikowy
zaufany użytkownik

Też biorę solian i podam Ci mój wynik z tamtego roku to był 33.Teraz mam wynik odebrać w wrześniu lekarka mówiła,że powinien być niższy zobaczymy.Przypomnę,że mówiła,że mam mało jej i oni zaczynają leczyć od wyniku 100!Mój pierwszy wynik 36 nazwała podwójną prolaktyną.Mnie i tak gówno obchodzi ich normy i itp mam być zdrowy i biorę jak najmniej tego.Brałem jakiś czas na zbicie jej abilifaj,ale mało spadało.
Czasem tzw zdrowi mają podwyższoną prolaktynę,bo nie tylko leki ją podwyższają a np nawet stres.
Nie dam się truć w imię psychiatrii.
Awatar użytkownika
wowo
zaufany użytkownik

Rozumiem ciebie, wiem że bierzesz małe dawki solianu, znacznie mniejsze niż ja. Powiedz jednak jaki ja mam wybór skoro już poniżej mojej dawki mam objawy chorobowe a ja nie chcę chorować, bo tylko tracę na tym. Oczywiście chętnie bym zszedł niżej ale nie mogę. Prolaktyny nie zbiję, leki robią swoje i podwyższoną będę miał zawsze. Całe szczęście w tym wszystkim że mam lekarzy którzy cały czas monitorują moje zdrowie i mam badania regularnie. W Polsce tego nie miałem, nawet jak mi zrobili badania krwi w szpitalu to gówno żem wiedział co i jak. Tutaj lekarz mi mówi i wszystko notuje. Nie czuję się opuszczony ze swoim zdrowiem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „zdrowie”