jak długo przyjmujecie olanzapine?
Moderator: moderatorzy
Re: jak długo przyjmujecie olanzapine?
Ja 3,5 miesiąca. Okropnie bałam się że po niej przytyję ale jak na razie waga stoi w miejscu a jem normalnie obiady i słodycze w międzyczasie, choć myślałam że je będę musiała całkowicie odstawić. Czasami nawet mam lekki jadłowstręt.
Ten lek był dla mnie właściwie lekiem ostatniej szansy bo miałam po wszystkich innych uciekanie oczu do góry (dyskinezy wczesne). Lekarka powiedziała mi że zostaje jeszcze dla mnie olanzapina i kwetiapina. No i musiałam się do niej przekonać. Nie narzekam - jak na razie uciekania oczu nie było, po wzięciu wieczornej dawki robię się trochę senna, śpię dobrze, w ciągu dnia też nie najgorzej. Ogólnie jestem zadowolona. Jest szansa że pociągnę na niej dłużej. Dobrze, że jest dalej refundowana...
Ten lek był dla mnie właściwie lekiem ostatniej szansy bo miałam po wszystkich innych uciekanie oczu do góry (dyskinezy wczesne). Lekarka powiedziała mi że zostaje jeszcze dla mnie olanzapina i kwetiapina. No i musiałam się do niej przekonać. Nie narzekam - jak na razie uciekania oczu nie było, po wzięciu wieczornej dawki robię się trochę senna, śpię dobrze, w ciągu dnia też nie najgorzej. Ogólnie jestem zadowolona. Jest szansa że pociągnę na niej dłużej. Dobrze, że jest dalej refundowana...
Melisa
Ile przytyłeś na olanzie ?Borsuk pisze:ja około 9lat
Ja biorę 3 lata i przytyłam 6 kg, ale bardzo się ograniczam...
- tom76
- zaufany użytkownik
Biorę prawie 8 lat od kwietnia 2004r.
I go sobie chwale nie powoduje otyłości dobrze się po nim śpi i skutecznie zabezpiecza przed powrotem schizofrenii
I go sobie chwale nie powoduje otyłości dobrze się po nim śpi i skutecznie zabezpiecza przed powrotem schizofrenii
z moją wagą to było różnie teraz ważę 80kg a chce zejść do 75 kg ćwiczę 5 razy w tygodniu i nie jem słodyczy ale jest ciężko z rzucić kilogramy ale się nie poddaje życzę wam także powodzenia w utracie zbędnych kilogramów
Soli Deo per Miriam
tom 76 jaką masz dawkę? bo ja od 2 lat mam 5mg a 7lat miałem dawkę 10mg to wtedy było kiepsko a z tą 5 idzie żyć całkowicie normalnie
Soli Deo per Miriam
- tom76
- zaufany użytkownik
Ja mam 5mg/24h i mi wystarcza biorę tylko na noc.
Teraz waże 83 kilo i ta waga się utrzymuje od dłuższego czasu.
Teraz waże 83 kilo i ta waga się utrzymuje od dłuższego czasu.
- marcelinka
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Ja biorę ją od końca sierpnia od dawki 5 mg. Biorę obecnie 10mg i nie przytyłam na niej A jak przytyłam to tylko przez swoją nieuwagę, ale szybko to zrzuciłam. Teraz jestem na diecie + ćwiczenia (basen i ćwiczenia w domu + rowerek u koleżanki) i waga pomału spada w dół Chciałabym utrzymać tą tendencję spadkową bo naprawdę mam co zrzucić
Każdy zachód jest zapowiedzią poranka, Uśmiechaj się codziennie bo warto, niezależnie od pory dnia
Ja przyjmuję prawie 3 lata, waga podrosła mi ok. 7kg. Na początku brałam 10 mg potem 5 mg a teraz znowu 10 mg, bo w nocy zrywałam się i nie śpię jakoś spokojnie.
Brałam przez jakiś czas pernazynę, ale dostałam po niej pokrzywki skórnej.No i przy tych lekach zażywam na serduszko magnez, tran, witaminy.
Ale zdarzyło mi się zażyć na raz 15 mg olanzy i przeżyłam koszmar, nie mogłam nawet iść tak mnie ścięło, coś strasznego - nie dla mnie taka silna dawka szybko piłam kawę żeby ciśnienie podnieść.Nigdy więcej nie zaaplikuje sobie takiej dużej dawki. Ogólnie to bardzo wątła ze mnie osoba.
Brałam przez jakiś czas pernazynę, ale dostałam po niej pokrzywki skórnej.No i przy tych lekach zażywam na serduszko magnez, tran, witaminy.
Ale zdarzyło mi się zażyć na raz 15 mg olanzy i przeżyłam koszmar, nie mogłam nawet iść tak mnie ścięło, coś strasznego - nie dla mnie taka silna dawka szybko piłam kawę żeby ciśnienie podnieść.Nigdy więcej nie zaaplikuje sobie takiej dużej dawki. Ogólnie to bardzo wątła ze mnie osoba.
ja 40kg w ciągu 9 lat choroby, biorę 20mg zolafrenu na noc, no i po 22 ledwo co siedzę
Tylko nie wiem co jest od jakiegoś czasu (biorę 20mg na noc zolafrenu) kładę się 22-23 godz. śpię do 3-4 w nocy i budzę się wypoczęty, nie śpię ze 3 godz tak do 6 i znowu mnie sen bierze. A chciałbym przespać normalnie całą noc, mam prosić swojego lekarza o coś na sen? Co byście polecili?
Brałam Pernassan (10mg-0-10mg) ok 21.00 kładłam się spać, ale za to wstawałam raniutko.
Ogólnie czułam się dobrze, ale...przytyłam 10 kg w niecałe 3 miesiące.
Ogólnie czułam się dobrze, ale...przytyłam 10 kg w niecałe 3 miesiące.
Wasz świat nic mi nie dał, nic nie może mi zabrać
Ja biorę olanzapinę pół roku. Z dawki 20mg zjechałem do 5 mg. Ogólnie przytyłem na niej i dokuczała mi senność. Za każdym zmniejszaniem dawki czuję się coraz lepiej jesli chodzi o senność i ogólne samopoczucie. Za pół roku za zgodą lekarza spróbuje odstawić lek całkowicie.
- Spokojny80
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 38754286
Po Olpinacie się dobrze śpi.Też na bazie olanzapiny.masspass pisze:Tylko nie wiem co jest od jakiegoś czasu (biorę 20mg na noc zolafrenu) kładę się 22-23 godz. śpię do 3-4 w nocy i budzę się wypoczęty, nie śpię ze 3 godz tak do 6 i znowu mnie sen bierze. A chciałbym przespać normalnie całą noc, mam prosić swojego lekarza o coś na sen? Co byście polecili?
Michal
Ja Olanzapinę biorę od kwietnia 2004 z jedną małą przerwą, gdzie miałam odstawioną przez lekarkę, paroma okresami na 2,5 mg i jakimiś 4 latami na 5 mg. Aktualnie biorę 12,5 mg, choć 5 mg byłoby dobre, ale przegięłam z dawką niedawno.
Boże, użycz mi pogody ducha, abym godził się z tym, czego nie mogę zmienić,
odwagi, abym zmieniał to, co mogę zmienić
i mądrości, abym odróżniał jedno od drugiego.
odwagi, abym zmieniał to, co mogę zmienić
i mądrości, abym odróżniał jedno od drugiego.
Biorę gdzieś tak od lipca/sierpnia 2014 w dawce 10 mg na noc, a rano Abilify 15 mg.
Ja biorę olanzapinę (zalasta) 20mg już rok czasu.W ogóle nie działa na mnie jeśli chodzi o sen.Cierpię wciąż na bezsenność.Przytyłem 10kg ale teraz waga stoi w miejscu.Jednak tylko i wyłącznie dzięki temu,że ograniczam jedzenie.Ostatni posiłek jem o godz 17.
- Spokojny80
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 38754286
witam dawno nie pisałem biorę zolafren już 17 lat
Soli Deo per Miriam
- Piotrmanowy-Nick
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: Usunięte
Szmat czasu Borsuk!
Ja biorę od lutego 2012
Ja biorę od lutego 2012
Najbardziej niezrozumiałe jest to, że w ogóle cokolwiek daje się zrozumieć - Albert Einstein w odniesieniu do Wszechświata