Imieniny
Moderator: moderatorzy
-
- zarejestrowany użytkownik
Imieniny
Witam,
Ciekawi mnie czy w waszych rodzinnych stronach celebruje się imieniny? Ja pochodzę z podlaskiego i jest to obrządek wyjątkowo popularny, przede wszystkim wśród moich kolegów. Jestem ciekaw, bo mam wrażenie, że zwyczaj ten traci na popularności. Co o tym myśleć?
Imiona nadawane współcześnie w Polsce są wybierane głównie z kalendarza, na podstawie imion znajomych czy według rankingów popularności. O tym jak nazwiemy swoją pociechę decydują gusta obojga rodziców. Bywa tak, że imię zależy od płci dziecka, czyli małżeństwo umawia się w ten sposób, że jeśli będzie to chłopiec, to imię wybiera mąż, a imię dla dziewczynki wybiera mama. Imiona znajdujące się w kalendarzu imienin są zdominowane przez imiona katolickie, które przywędrowały do nas z za granicy. Przykładem może być Paweł, czyli Paulus, co oznacza po łacinie osobę wątłej postawy, a imię to nosił św. Paweł z Tarsu, jeden z apostołów, uczniów Jezusa.
Tekst stąd.
Ciekawi mnie czy w waszych rodzinnych stronach celebruje się imieniny? Ja pochodzę z podlaskiego i jest to obrządek wyjątkowo popularny, przede wszystkim wśród moich kolegów. Jestem ciekaw, bo mam wrażenie, że zwyczaj ten traci na popularności. Co o tym myśleć?
Imiona nadawane współcześnie w Polsce są wybierane głównie z kalendarza, na podstawie imion znajomych czy według rankingów popularności. O tym jak nazwiemy swoją pociechę decydują gusta obojga rodziców. Bywa tak, że imię zależy od płci dziecka, czyli małżeństwo umawia się w ten sposób, że jeśli będzie to chłopiec, to imię wybiera mąż, a imię dla dziewczynki wybiera mama. Imiona znajdujące się w kalendarzu imienin są zdominowane przez imiona katolickie, które przywędrowały do nas z za granicy. Przykładem może być Paweł, czyli Paulus, co oznacza po łacinie osobę wątłej postawy, a imię to nosił św. Paweł z Tarsu, jeden z apostołów, uczniów Jezusa.
Tekst stąd.
Ostatnio zmieniony czw paź 13, 2016 11:44 pm przez HeavenSing, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Imieniny
Myśl co chcesz. Ja niczego nie obchodzę. Najlepiej będę się bawić na własnej stypie.HeavenSing pisze: Co o tym myśleć?
Ja zauważyłam u siebie w okolicy (Podkarpacie), że jeszcze jakieś 10 lat temu ludzie obchodzili tylko i wyłącznie imieniny. Były huczne imprezy, a teraz nawet urodzin nikt za bardzo nie obchodzi, ot taka rodzinna impreza co najwyżej.
Czasem mam wrażenie, że zupełnie nie znam osoby obok której co noc zasypiam. Przez wiele lat pracowałam Księgowa Jelenia Góra.
U mnie w okolicy nigdy się imienin nie obchodziło. Zresztą moje i tak wypadały w urodziny brata i raczej nikt nie pamiętał.
Mimo wszystko uważam , ze to ładna tradycja, która niestety umiera.
Mimo wszystko uważam , ze to ładna tradycja, która niestety umiera.
Prawda z nadzieją czekały u progu... księgowa Jelenia Góra czekały, aż w końcu pojawi się cień szansy.
U mnie wśród znajomych nadal świętujemy imieniny nad urodzinami, więc myślę, że tak szybko ta tradycja jednak nie zaniknie.
Pozdrawiam, Michał.
Pozdrawiam, Michał.
Spośród wszystkiego to właśnie emocje.
Tylko one są prawdziwe.
księgowa Jelenia Góra
W nich jest początek i koniec.
Tylko one są prawdziwe.
księgowa Jelenia Góra
W nich jest początek i koniec.
- Kiciuś_XXL
- moderator
To zależy w jakim rejonie Polski się mieszka. U mnie w małopolskim bardziej obchodzi się imieniny niż urodziny.
Zawsze w imieniny robię małą imprezkę, zwłaszcza, że mam dość popularne imię w kalendarzu.
Zawsze w imieniny robię małą imprezkę, zwłaszcza, że mam dość popularne imię w kalendarzu.
Ja nawet nie wiem kiedy mam imieniny. Ale myślę, że to fajna alternatywa do urodzin. Jestem ciekawa genezy obchodzenia "dnia imienia". Chętnie sobie o tym poczytam.
Jeśli ktoś wie jak ma na imię
to imieniny najczęściej obchodzi się po urodzinach
Można sobie wybrać dowolnego świętego, czy
jakąś postać
Ja imienin nie obchodzę
nikt mnie nie lubi
to imieniny najczęściej obchodzi się po urodzinach
Można sobie wybrać dowolnego świętego, czy
jakąś postać
Ja imienin nie obchodzę
nikt mnie nie lubi
- Catastrophique
- bywalec
Ja Cię lubię i na pewno nie tylko ja. Więcej wiary w siebie .
Tik tak tik tak | "To boldly go where no one has gone before"
Ja to nie pamiętam kiedy obchodziłem urodziny, chyba jak byłem mały Ze znajomymi mamy umowę, ze to imieniny oblewamy
kamienia nigdy nie nauczysz pływać, a serca nie oduczysz kochać... Księgowa Kalisz
Ja dziś mam imieniny Ale na facebooku nikomu nie wyświetla, to od nikogo nie dostałam życzeń
Tylko idiota nie da po sobie poznać że jest inteligentny księgowa Jelenia Góra.