Wiesz wowo czasami relacja osoby zaburzonej, a świadków leczenia są zbierzne. Może.
Odstawiam/łem leki. Doradzam jak to zrobić.
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
-
- bywalec
Re: Odstawiam/łem leki. Doradzam jak to zrobić.
\g+ame_ove{r
- wowo
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 9697465
Miałem objawy chorobowe, jedynym wyjściem był szpital. Był to zły okres w moim życiu.
No niestety nie udało się. Przy zmniejszeniu dawki leku pojawiły się lęki, niepokój, poczucie zagrożenia. Dawka była zmniejszana co miesiąc aż w pewnym momencie była za niska i musiałem powrócić na większą. Staram się wypośrodkować. Dodam, że raczej to nie był lęk wynikający z tego, że boję się brać małą dawkę (bo taki troszeczkę też miałem) ale po prostu pogorszenie całego funkcjonowania, tj. powrót objawów chorobowych, ale na szczęście dało się opanować w ciągu kilku dni większą dawką.schizo11 pisze: ↑pt gru 22, 2017 5:39 pm Zamierzam podjąć próbę odstawienia leków mimo sprzeciwu lekarza.
Mam swoje rzeczywiste powody. Dopuszczam możliwość powrotu do leków w razie potrzeby.
Lekarz powiedział, że jeżeli odstawię to uzna to za nie zastosowanie się do zaleceń.
Czy w przypadku pacjentów niewspółpracujących mają prawo zmusić do przyjmowania zastrzyków depot lub wyciągać jakieś konsekwencje z tego powodu, że pacjent nie współpracuje? (np. podawać w przyszłości wyższe dawki lub traktować pacjenta gorzej z tego powodu)?
Chyba każdemu zdarzyło się raz w życiu odstawić leki lub spróbować je odstawić.
- wowo
- zaufany użytkownik
Miałem podobnie.
- seebek
- zaufany użytkownik
Ja też tak miałem przy redukcji leków ale postanowiłem przeczekać ten trudny czas ok. 2 tyg. i się
opłaciło, wszystko wróciło do normy na korzyść sprawności intelektu.
opłaciło, wszystko wróciło do normy na korzyść sprawności intelektu.
"Zycie ludzkie jest jak paczka kredek ... Raz kolorowe, a raz czarne, raz ostre, a raz tepe, raz dlugie, a raz krótkie, raz proste, a raz połamane...
Ale to niewazne. Najwazniejsze jest to, jaki obraz nimi namalujesz..."
Ale to niewazne. Najwazniejsze jest to, jaki obraz nimi namalujesz..."
- dzwonkowy
- zaufany użytkownik
- Status: schizofrenik - rezydent
Mnie się skończył jeden lek, Solian, i po kilku dniach niebrania go miałem podczas jazdy autobusem znajome dziwne uczucie, jakby ludzie mnie pochłaniali i gapili się na mnie.
Teraz biorę Jak Pan Doktor Przykazał wszystkie zapisane mi leki i czuję się zwyczajnie.
Teraz biorę Jak Pan Doktor Przykazał wszystkie zapisane mi leki i czuję się zwyczajnie.
Każdy dźwiga własny schiz.
Wróciłem do brania leków. Nie mogłem zasnąć bez olanzapiny. Nie odczuwam poważnych efektów ubocznych, więc mogę je brać dalej.
- wowo
- zaufany użytkownik
Ciekaw jestem czy komuś się uda zejść do minimum lub nie brać wcale.
- PanSerduszko
- zaufany użytkownik
mattajah podobno smacznie śpi od wakacji do dzisiaj
on nie bierze leków
wypowiedział się w moim temacie
on nie bierze leków
a oto moja noga
- wowo
- zaufany użytkownik
Dobrze jak ktoś na bierząco komentuje swój stan zdrowia, bo jeśli długo kogoś na evocie nie ma to jest podejrzenie że akurat znajduje się w szpitalu lub w stanie psychotycznym.PanSerduszko pisze: ↑śr sty 03, 2018 1:37 pm mattajah podobno smacznie śpi od wakacji do dzisiaj
on nie bierze leków
- PanSerduszko
- zaufany użytkownik
a może na tyle "wydalił" tę chorobę, że już nie chce "smakować" odcieni szarości płynących niekiedy z tego forum.
Nie przesądzajmy, bo może się odezwać i przyjść z dobrą nowiną.
Nie przesądzajmy, bo może się odezwać i przyjść z dobrą nowiną.
a oto moja noga
Lub ktoś po prostu z evotem wziął rozwód. Z przyczyn rozmaitych, a zarazem poza medycznych. Np. Moi, Mei, Milcząca Czarna Merry, Dan...
- wowo
- zaufany użytkownik
Gdybym ja wyszedł z tej choroby to na pewno bym tu pisał jak mi się to udało. No ale zaczekajmy może się odezwie i coś dobrego powie, bo ja życzę zdrówka każdemu, dla tych co biorą leki i dla tych co nie biorą.
- wowo
- zaufany użytkownik
Kiedyś pisałem o tym że evot czasami wpływa destrukcyjnie na chore osoby. Tutaj trzeba pewne informacje przesiać przez sito bo jest dużo bzdur i nieprawdy.
Mi akurat udało się wyjść z autoagresywnego zachowania, jeszcze zanim zacząłem przyjmować leki. Gdy ktoś mnie denerwował to biłem się po głowie. Nie robiłem tego publicznie. Chowałem się i biłem się po głowie, po czym przeklinałem daną osobę za to że mnie sprowokowała. Jak się wyleczyłem? Regularna, codzienna medytacja przez kilka miesięcy + doświadczenie "małego oświecenia" (nie jestem jeszcze oświecony).
- wowo
- zaufany użytkownik
Każdy w jakiś sobie sposób radzi, ja też mam swoje sposoby na złe samopoczucie. Nie mówię że Twój sposób jest zły, chociaż ja nie popieram samookaleczenia lub zadawania sobie bólu.
- wowo
- zaufany użytkownik
Chciałbym zapytać z ciekawości, czy komuś udało się odstawić? Jak możesz opisz jak się czujesz i czy się powiodło.
- Piotrek007
- zaufany użytkownik
Nie biore leków 3 miesiące.Czuje się dobrze.Wcześniej brałem tylko 5mg zolaxy co było najmniejszą z możliwych dawek.
"Nie mów mi jak mam żyć
Bo ja dobrze wiem jak i co
Nie pomoże mi już nic
Jak nie pomogę sam sobie."
Bo ja dobrze wiem jak i co
Nie pomoże mi już nic
Jak nie pomogę sam sobie."