[SEN] Czy macie kłopoty ze snem ?
Moderator: moderatorzy
- DZIECKO ZDROWIE
- zaufany użytkownik
[SEN] Czy macie kłopoty ze snem ?
Czy dobrze śpicie ? (7-8 godzin i wstajecie wypoczęci)
Ile godzin na dobę śpicie ?
O której godzinie chodzicie spać ?
Czy bierzecie coś na sen ?
Ps.
Ja gdybym miał życie takie jak sny i świadomość że wszystko co złe to był tylko sen to był bym szczęśliwym człowiekiem :-)
Ile godzin na dobę śpicie ?
O której godzinie chodzicie spać ?
Czy bierzecie coś na sen ?
Ps.
Ja gdybym miał życie takie jak sny i świadomość że wszystko co złe to był tylko sen to był bym szczęśliwym człowiekiem :-)
-
- zaufany użytkownik
Re: [SEN] Czy macie kłopoty ze snem ?
Gdybym nie brał leków , nie spał bym w ogole. Kiedyś zabrakło mi tabletek i zarwałem 3 noce. Normalnie chodzę spac około północy , wstaję jak zaprogramowany punkt 6 rano. Międzyczasie budzę się jeszcze ze 2 razy i palę papierosa. Noce nie mijają za spokojnie , przez koszmarne sny przeważnie śniące się nad ranem kiedy twardo śpię. Ogólnie to 6 godzin wystarcza na wyspanie się.
Pozdro
Pozdro
.
Ostatnio zmieniony pn lut 03, 2014 2:41 pm przez mei, łącznie zmieniany 1 raz.
Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.
Jared Leto, 13.04.2014.
Jared Leto, 13.04.2014.
- moi
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
- Kontakt:
Ja też przed snem biorę ketrel. Ale ostatnio trochę gorzej się czuję - jestem zmęczona i potrzebuję dużo snu, więc -kiedy tylko mogę- podsypiam w dzień. Łatwo wpadam w przygnębienie.
Pewnie ta pora roku tak na mnie wpływa - mniej dziennego światła, bo szybko robi się ciemno i mniej ruchu, niż zwykle, bo nie chce się wychodzić z domu.
Muszę coś z tym zrobić.
Pozdrawiam.m.
Pewnie ta pora roku tak na mnie wpływa - mniej dziennego światła, bo szybko robi się ciemno i mniej ruchu, niż zwykle, bo nie chce się wychodzić z domu.
Muszę coś z tym zrobić.
Pozdrawiam.m.
.
Ostatnio zmieniony pn lut 03, 2014 2:43 pm przez mei, łącznie zmieniany 1 raz.
Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.
Jared Leto, 13.04.2014.
Jared Leto, 13.04.2014.
zasypiam koło północy i śpię średnio około 11 godzin. to wszystko przez olanzapinę, która sprawia, że mój sen jest bardzo głęboki. rano budzę się nieogarnięty i twardo walczę, żeby w ogóle wstać.
nie wiem, jak to będzie, gdy wrócę na studia, może być problem ze wczesnym wstawaniem. boję się, żeby nie odstawić leków, jeśli będą sprawiały, że będę nieogarnięty zupełnie. nie wiem.
gdyby nie olanzapina, miałbym problemy ze snem. w chwilach ostrzejszego stanu, halucynacje powstawały właśnie wtedy, gdy się położyłem i próbowałem zasnąć. bardzo przeżywałem te chwile i nie mogłem spać...
zawsze są dwie strony medalu.
nie wiem, jak to będzie, gdy wrócę na studia, może być problem ze wczesnym wstawaniem. boję się, żeby nie odstawić leków, jeśli będą sprawiały, że będę nieogarnięty zupełnie. nie wiem.
gdyby nie olanzapina, miałbym problemy ze snem. w chwilach ostrzejszego stanu, halucynacje powstawały właśnie wtedy, gdy się położyłem i próbowałem zasnąć. bardzo przeżywałem te chwile i nie mogłem spać...
zawsze są dwie strony medalu.
Od 2001 roku mam problemy ze snem z różnym natężeniem. Na początku kilka lat w ogóle nie spałem, w co lekarze-ignoranci nie chcieli wierzyć. Od 3 lat stopniowo, pomalutku mam sen coraz głębszy i lepszej jakości. Bez tabletki tisercinu nie dam rady zasnąć.

W zasadzie dobrze sypiam, ale śpię zbyt długo. Jak muszę wcześniej wstać, to jest makabra. Wcześniej brałam zalastę, przez ponad rok. Od niedawna biorę ketrel, ale on wcale mnie nie aktywizuje. Równie dobrze mogłabym brać zalastę, tylko że po niej strasznie przytyłam.
Nie kładę się w ciągu dnia, choć czasami bywam senna, zwłaszcza jak coś zjem, ale w ciągu dnia nie potrafię zasnąć.

To, że jakiś lek komuś służy, nie znaczy że nie zaszkodzi innej osobie. 

witam lecze sie juz 19 lat i jak pamietam zawsze spalam o wiele za duzo powyzej 12 godzin, nawet teraz jak mam leki II generacji jest tak samo a czasem jeszcze w dzien dosypiam-makabra
- Constantius
- zaufany użytkownik
no właśnie ten sen... a w zasadzie jego brak... już od 9 lat śpie tylko na lekach. Próbuje co jakiś czas czy już zasne normalnie jak człowiek... i ciągle nie.... lekarz mi mówi ze to dowód ze ciągle coś nie tak... na lekach śpie dobrze ( altualnie rispolept ) ale mam takie marzenie by spać bez tego.... Na początku to nie spałem w ogóle. No może tak nie zupełnie bo gdzieś tam na dobre 1 - 1,5 godziny na takim ni to czuwaniu ni to śnie z otwartymi oczami wręcz...... Czułem się jak ktoś w środku płonącego budynku... nie było dla mojego organizmu czasu na sen.... ledwo usnąłem już sie budziłem... Nie możnosć uśnięcia i tą dziwną "gotowosć by działać i robić" bo za chwile przestanę istnieć ( miałem wyznaczony dzień mojej "męczeńskiej śmierci" ) pamiętam jako największe cierpienie....
Musi być ktoś kogo nie znam, a kto zawładnął mna, moim życiem, śmiercią, tą kartką
Cześć ,normalnie chodze spać ok.22 i śpie do 10rano.Ok. 7.30 idę zapalić z jakimś koszmarem w głowie.Już 2 dzień nie biorę leków i zasnąlem dopiero o 2 ,spałem do 10.Na uspokojenie brałem różne leki np.sedam.
U mnie kłopot ze spaniem to był zawsze pierwszy symptom powrotu choroby. Lekarka więc pilnuje abym przesypiała solidnie przynajmniej 8 godzin na dobę. Biorę Doxepinę na noc 25mg, przez pewien okres brałam 35mg (duży stres w pracy). Śpię zwykle 8-10 godzin, rano obowiązkowo mocna kawa - trochę ciężko się dobudzić.
Melisa
.
Ostatnio zmieniony pn lut 03, 2014 2:55 pm przez mei, łącznie zmieniany 1 raz.
Jared Leto, 13.04.2014.
Jared Leto, 13.04.2014.
To jest najważniejsza rzecz, jakiej mogłaś się nauczyć.mei pisze:Może to głupiutkie, ale nauczyłam się cieszyć z małych rzeczy.

- moi
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
- Kontakt:
Kłopoty ze snem są u mnie symptomem zbliżającej się choroby. Przez wiele lat miałam koszmary i wybudzałam się w nocy. Po ketrelu śpi się świetnie, szkoda, że chce się spać także w dzień. Przy dawce 600 mg przesypałam kilkanaście godzin.
Teraz na abilifach budzę się bardzo często i czuję się źle z tego powodu.
Mam nadzieję, że ten efekt uboczny szybko minie.
Pozdrawiam.m.
Teraz na abilifach budzę się bardzo często i czuję się źle z tego powodu.
Mam nadzieję, że ten efekt uboczny szybko minie.
Pozdrawiam.m.
Spać chodzę kiedy mam na to ochotę, śpię przeważnie 8-10 godzin na dobę. Nie biorę nic na sen.
"My mommy always said there were no monsters. No real ones. But there are."
Ja śpię tylko na leku o nazwie Imovan. DZiała szybko i po zażyciu zaraz się śpi.Bez tego leku było by ciężko
- Constantius
- zaufany użytkownik
imovan jest w miare bazpieczny ( ponoć ) ale przy zbyt długim zażywaniu albo tolerancja albo użależnienie może nastąpić. I wtedy bedzie jeszcze gorzej
Musi być ktoś kogo nie znam, a kto zawładnął mna, moim życiem, śmiercią, tą kartką
Imovane itp zdrowi ludzie biorą żeby mieć halucynacje
więc chyba nie jest to najlepsze w psychozach.

"My mommy always said there were no monsters. No real ones. But there are."
- zbyszek
- admin
- Status: webmaster
- Kontakt:
Gigunia, spójrz proszę np. tu: http://www.przychodnia.pl/el/leki.php3?lek=1092
To jest charakterystyczne dla leków działających na receptory GABA.Lek może wywołać uzależnienie. ... Stosowanie leku powinno być krótkotrwałe. .... Jeśli stosowanie preparatu trwało ponad miesiąc należy stopniowo wycofywać go z użycia.
Czy myślisz, że już jesteś uzależniona ?gigunia pisze:Ja śpię tylko na leku o nazwie Imovan ...