Pustka

Moderator: moderatorzy

Diamond
zarejestrowany użytkownik

Pustka

Post autor: Diamond »

Jak sobie radzicie z pustką? W dni gdy nic nie cieszy? Gdy wszystko jest bez sensu?
danielek
zaufany użytkownik
Status: portier

Re: Pustka

Post autor: danielek »

Diamond pisze: śr lis 29, 2017 10:08 am Jak sobie radzicie z pustką? W dni gdy nic nie cieszy? Gdy wszystko jest bez sensu?
Wtedy Diamond siedze tu.Rozchmurz się na siłę ;)
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Post autor: hvp2 »

Jak nic nie cieszy to jest anhedonia i depresja, a nie pustka! Ja staram się ruszyć gdzieś z domu i czegoś doświadczyć, najchętniej czegoś pozytywnego. To mi łagodzi stan pustki.

Poza tym im mniej neuroleptyków tym lepiej jeśli chodzi o opisywane przez Ciebie przykre stany!!!
Awatar użytkownika
G_AME_OVER
bywalec

Post autor: G_AME_OVER »

pustke jeżeli przyjmiemy że jest objawem w piramidzie to napewno jest na szczycie objawów. innymi słowy pustka wynika z czegoś co leży poniżej w piramidzie objawów.
to nie jest nawet szach mat to jest zwycięstwo z szachownicą.
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Post autor: hvp2 »

Jednak pustka może też być rózna i to na wiele sposobów! Jak człowiek tylko siedzi w domu, nigdzie nie wychodzi, z nikim się nie spotyka, a jeszcze do tego żre to wszystko, co mu psychiatra przepisze to nic dziwnego że doznaje stanu pustki!
Melisa
zaufany użytkownik

Post autor: Melisa »

Diamond pisze: śr lis 29, 2017 10:08 am Jak sobie radzicie z pustką? W dni gdy nic nie cieszy? Gdy wszystko jest bez sensu?
Rozmowa z kimś życzliwym.
Melisa
Awatar użytkownika
G_AME_OVER
bywalec

Post autor: G_AME_OVER »

hvp2 pisze: śr lis 29, 2017 2:34 pm Jednak pustka może też być rózna i to na wiele sposobów! Jak człowiek tylko siedzi w domu, nigdzie nie wychodzi, z nikim się nie spotyka, a jeszcze do tego żre to wszystko, co mu psychiatra przepisze to nic dziwnego że doznaje stanu pustki!
nie zgodzę się z tobą hvp. podążasz tym nurtem który mówi że leki to zło - i zrozum nie twierdzę że nie - ale tak nie jest do końca. leki to substancję o określonym działaniu pozytywnym ale i czasami negatywnym. nie można jednak wszystkiego zwalać na złe leki kiedy one mają wiadomo i znane objawy. mówię o tym że wszystko można zwalić na złe leki: że żona mnie nie kocha, że płacę za dużo w spożywczym, że algorytm się zbyt wolno implementuje. itp. itd.
to nie jest nawet szach mat to jest zwycięstwo z szachownicą.
Awatar użytkownika
Gucio
zaufany użytkownik

Post autor: Gucio »

Obranie sobie jakiejś drogi za cel, co zawsze będzie podtrzymywało motywację i pozwoli wrócić na właściwą drogę.
Ja wybrałem sobie rozwój zainteresowań a zarazem ścieżki kariery, którą zmieniam z racji choroby - chcę uniezależnić wykonywanie pracy od pozwolenia na to lekarza, co w przyszłości obserwując medycynę pracy może się zmienić na niekorzyść chorych.

12 lat temu, kiedy się jeszcze nie leczyłem była to informatyka a nie posiadałem jeszcze wykształcenia średniego. Zrodził się zamysł, by studiować informatykę i zostać programistą. Skończyłem mechanika, zdałem matury, zrobiłem technika informatyka a dziś studiuję informatykę.
Kiedy na początku wybierałem język programowania do nauki nikt nie stawiał na język skryptów powłoki BASH.
Nauczyłem się w stopniu więcej jak mnie zadowalającym, dzięki czemu potrafię bezproblemowo ogarnąć administrację Gentoo również w tym ograniczonym zakresie. Ponieważ język ten jest oparty na C, bez problemu chwytam języki wykładane na studiach. Są tylko nieco bardziej rozbudowane. (Linuxa zaliczyli mi na pierwszych zajęciach ;))
Ale by nie truć dupy o swoim życiu, którego nie dotyczy wątek, to ze swej strony polecałbym cele realistyczne, które można realizować małymi krokami. (Przy F20 jest to mym zdaniem optymalny wybór, ponieważ zainteresowania będą odciągać od urojeń. Zainteresowania muszą być atrakcyjniejsze od nich i dać szansę na zmianę ( o ile Ci na niej zależy) życia, jego trybu, pracy itp.

Ludzie zdrowi również mają wahania nastroju, tylko lepiej sobie z tym radzą. Moim zdaniem należy wesprzeć się w sytuacji podbramkowej lekami (zwiększeniem dawki) i nawet kiedy nie będziesz miał sił, motywacji by cokolwiek zrobić, zawsze możesz pomyśleć - przecież już tak bywało, jutro będzie lepiej i zrobię to i to.

Kiedyś lubiłem rysować, paradoksalnie ludzie rozwijają te zainteresowania podczas choroby - mi w trakcie to przeszło. Powracam jednak niebawem do sportu siłowego - oczywiście w celach estetyczno-relaksacyjnych ;)
Awatar użytkownika
Jupiter
zarejestrowany użytkownik
Gadu-Gadu: 58282220
Kontakt:

Re: Pustka? Nie depresja?

Post autor: Jupiter »

Depresję palenie na czas działania zabija, ale też nie zawsze.
J U P I T E R
Lancaster
bywalec

Post autor: Lancaster »

Czy miał ktoś pustkę w głowie, znaczy brak myśli? Czym to wyleczył?
Awatar użytkownika
dzwonkowy
zaufany użytkownik
Status: schizofrenik - rezydent

Post autor: dzwonkowy »

Lancaster pisze: ndz mar 11, 2018 8:27 pm Czy miał ktoś pustkę w głowie, znaczy brak myśli? Czym to wyleczył?
Całkowitego braku myśli nie, ale miałem bardzo proste, prymitywne myśli, same takie.
Wyleczył mnie czas i nie wiem, co jeszcze.
Każdy dźwiga własny schiz.
pSych0
zaufany użytkownik

Post autor: pSych0 »

Lancaster pisze: ndz mar 11, 2018 8:27 pm Czy miał ktoś pustkę w głowie, znaczy brak myśli? Czym to wyleczył?
Czemu chcesz leczyć brak myśli? Jest to stan, który jest pożądanym celem np. (niektórych odmian) medyacji. Zamiast go leczyć, może warto z niego skorzystać?
ODPOWIEDZ

Wróć do „depresja”