prolaktyna

Moderator: moderatorzy

kaznodzieja
zaufany użytkownik

Re: prolaktyna

Post autor: kaznodzieja »

unipan pisze: śr wrz 27, 2017 9:23 am podwyzszony pozion prolaktyny moze tez mowic o guzku na przysadce lepiej brac leki na zbicie ja mam 700 prolaktyny
700 to dużo ? czy w okolicach normy ?
Daniela 12;10 ,,, A niegodziwi działać będą niegodziwie i żaden z niegodziwych nie zrozumie, ale wnikliwi zrozumieją.
galbeto
zarejestrowany użytkownik

Post autor: galbeto »

dla mnie to dziwne

Post autor: unipan »

to duzo 700 2x
kaznodzieja
zaufany użytkownik

Post autor: kaznodzieja »

do jakiego lekarza się udać ?
Daniela 12;10 ,,, A niegodziwi działać będą niegodziwie i żaden z niegodziwych nie zrozumie, ale wnikliwi zrozumieją.
Awatar użytkownika
bobek
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 401

Post autor: bobek »

kaznodzieja pisze: pn paź 02, 2017 10:09 am do jakiego lekarza się udać ?
Pewnie pierwsze do rodzinnego po skierowanie, ewentualnie psychiatra też powinien dać skierowanie.
do lekarza rodzinny płowień wiedzieć
żyj i daj żyć innym

A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki.
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Post autor: hvp2 »

Taaaaaa...

Już to widzę jak lekarz psychiatra wystawia skierowanie do innego specjalisty :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Post autor: Antonio Kontrabas »

unipan pisze: śr wrz 27, 2017 9:23 am podwyzszony pozion prolaktyny moze tez mowic o guzku na przysadce lepiej brac leki na zbicie ja mam 700 prolaktyny
Jakbys mial guzek, to wierzaj mi poczulbys to dotkliwie - straaaszne bole glowy, mroczki i ciagle blyski przed oczami. Jak nic nie dolega, to po co leczyc??
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

AntonPawlowicz pisze: wt paź 03, 2017 10:49 pm Jakbys mial guzek, to wierzaj mi poczulbys to dotkliwie - straaaszne bole glowy, mroczki i ciagle blyski przed oczami. Jak nic nie dolega, to po co leczyc??
Nieprawda Anton!!!!!!
Mały guzek na przysadce nie musi dawać jakichkolwiek objawów fizycznych czy zmysłowych!!!!
...a leczenia wymaga właśnie dlatego, by nie urósł do większych rozmiarów i nie zaczął dawać właśnie takich objawów jak opisujesz!!!
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Hahaha wiedzialem, ze to napiszesz! Niepoprawny hipochondryk! Wszystko bys leczyl, nawet nie wiadomo czy kto ma jakiego guzka w ogole :lol: Raczej bym obstawial, ze to zwykly pryszcz.. na dupie :lol:

Dobra, serio, guzek daje mase objawow, jak mi nie wierzysz, to zapytaj swego lakarza.
Poza tym guzy pojawiaja sie w zakwaszonym srodowisku, trzeba do tego nie dopuszaczac i nie bedzie czego leczyc. Poczytaj Bozene Zak Cyran - sama wyleczyla sie z raka.
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

AntonPawlowicz pisze: wt paź 03, 2017 11:09 pm Hahaha wiedzialem, ze to napiszesz! Niepoprawny hipochondryk! Wszystko bys leczyl, nawet nie wiadomo czy kto ma jakiego guzka w ogole :lol: Raczej bym obstawial, ze to zwykly pryszcz.. na dupie :lol:

Dobra, serio, guzek daje mase objawow, jak mi nie wierzysz, to zapytaj swego lakarza.
Jakoś dziwnym bardzo zrządzeniem losu w przypadku hiperprolaktynemii endokrynolodzy nieomal rutynowo zlecają wykonanie rezonansu magnetycznego głowy z ukierunkowaniem na obserwację przysadki... Zlecają kosztowne, trudno dostępne badanie bez przyczyny???
unipan
zaufany użytkownik

podsumuwojac punkt za punktem po podwyzszonej prolaktynie :
1.neurolog
2,badania na makroprolaktyne
3.rezonans
4.neurolog
wyniki :raczej od lekow ale lepiej sie przebadac nie zaszkodzi
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

hvp2 pisze: śr paź 04, 2017 12:37 amJakoś dziwnym bardzo zrządzeniem losu w przypadku hiperprolaktynemii endokrynolodzy nieomal rutynowo zlecają wykonanie rezonansu magnetycznego głowy z ukierunkowaniem na obserwację przysadki... Zlecają kosztowne, trudno dostępne badanie bez przyczyny???
Ale jakos ja odczuwasz owa hiper super prolaktynemie?? Czy tak sobie to sam od siebie postanowiles zdiagnozowac? Lecze sie u krajowej slawy specjalisty i nigdy mi nic takiego nie zalecil! Dopoki nie mam zadnych niepokojacych obajwow nie nalezy czym kolwiek sie przejmowac - slowa mojego lekarza. Bardzo silne bole sutkow, obrzmienia, silna depresja, ciagle krwawienia, wtedy dopiero mozna cokolwiek przedsiewziac. Znam pare dziewczyn co na fakt zawyzonej prolaktyny mocno sie ciesza, maja zatrzymana miesiaczke i traktuja to jako antykoncepcje i sa calkiem zadowolone z takowego stanu rzeczy.
Rezonans magnetyczny sam w sobie moze byc duzo bardziej niebezpieczny niz prolaktyna, zatka ci kontrast zyly i dead. Czesciej sie slyszy o takich przypadkach niz o skutkach zawyzonej prolaktyny. Ale o czym bede gadal z hipochondrykiem?? Rob tak bys dobrze sie czul ze soba, bo to przeciez jest najwazniejsze :D
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Jak hiperprolaktynemia nie daje żadnych objawów to się o niej mówi że jest niema klinicznie.
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Jak hipochondryk przetaje wyszukiwac u siebie wciaz to nowe choroby, to mowi sie, ze wyzdrowial :D albo sie kryje :lol:
unipan
zaufany użytkownik

moj psychiatra chcial zbic ta prolakatyne przez zastapienie solianu litem lub abilifi co o tym sadzicie szkoda ze na tym forum nie ma lekarzy jakas skladka by sie przydala to on moglby odpowiedziec na kilka postow jakis z jajami
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Dziwne że wymianiłeś równocześnie lit i abilify, bo lit jest stabilizatorem nastroju stosowanym przy dwubiegunówce, a abilify to neuroleptyk.
Newt
zaufany użytkownik

Post autor: Newt »

Objawy kliniczne hiperprolaktynemii u kobiet – wczesne i późne:
– hipogonadyzm hiperprolaktynowy (wtórny lub pierwotny brak miesiączki, zaburzenia miesiączkowania, niepłodność spowodowana skróceniem fazy lutealnej lub/i brakiem owulacji, spadek libido),
– mlekotok,
– mastopatia,
– mastodynia,
– dyspareunia,
– zespół napięcia przedmiesiączkowego,
– hirsutyzm (wzrost DHEA),
– otyłość,
– skłonność do obrzęków,
– osteoporoza lub osteopenia,
– miażdżyca,
– skłonność do lęków i depresji,
– wzmożona pobudliwość nerwowa.

Objawy kliniczne hiperprolaktynemii u mężczyzn – wczesne i późne:
– hipogonadyzm hiperprolaktynowy (zanik popędu płciowego, oligospermia, zmniejszenie ruchliwości plemników, niepłodność, impotencja),
– ginekomastia,
– mlekotok,
– otyłość,
– miażdżyca,
– osteoporoza,
– skłonność do lęków i depresji.
"My mommy always said there were no monsters. No real ones. But there are."
Awatar użytkownika
pawel534
zaufany użytkownik

Post autor: pawel534 »

Ja mam pewne lęki może to od solianu.
Awatar użytkownika
wowo
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 9697465

Post autor: wowo »

pawel534 pisze: pn paź 09, 2017 8:54 pm Ja mam pewne lęki może to od solianu.
Może solian nie dla Ciebie lub masz za małą dawkę, musisz porozmawiać z lekarzem.
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Mi się wydaje że kondycja człowieka we Wszechświecie oraz we współczesnym świecie społeczno-ekonomicznym (a zwłaszcza człowieka zaetykietkowanego jako F20) jest tak marna, że lęki i strachy są tu czymś normalnym i adekwatnym. Raczej trzeba z nimi walczyć psychologicznie niż zdawać się na ogłupienie substancjami chemicznymi! Np. super przeciwlękowo działa seks!!! Ale też pomaga po prostu aktywność, zajęcie się czymś konkretnym.
ODPOWIEDZ

Wróć do „leki, terapie”