mieszkanie samemu w inny mieście niż rodzice i bliska rodzina
Moderator: moderatorzy
mieszkanie samemu w inny mieście niż rodzice i bliska rodzina
Witajcie
Studiujecie coś? studiowaliscie? poza miejscem zamieszkania? mieszkaliscie w akademiku, stancji czy kawalerce? jak ja zostaje sam w domu to mam wrazenie ze zlodziej sie wlamuje albo ze cos innego zlego sie dzieje, boje sie ze to sie nasili jak bede caly czas w domu sam tzn nie caly czas w domu bo planuje byc na wykladach i zajeciach itp i moze nawet sie zaczne socjalizowac, moze strace prawictwo nawet. troche ekscytujace to jest ale tez sie obawiam tego. jak jestem sam w domu to generalnie dobrze sie czuje, lepiej niz jak jest rodzina. leki biore. jakie trudnosci moge miec jak bede sam mieszkal? gotowac bede probowal na podstawie przepisow z netu, pranie tez bede robic tak jak w necie pisza zeby robic, zmywanie to proscizna i nawet malpa to potrafi, ubran prasowac chyba nie trzeba (?)
napiszcie jak chcecie skad jestescie bo planuje studiowac w duzym miescie i moze bedziemy sie wspierac w realu, ja nigdy psychozy nie mialem wg mojej psychiatry, podczas studiow tez planuje na nfz psychiatre odwiedzac
Studiujecie coś? studiowaliscie? poza miejscem zamieszkania? mieszkaliscie w akademiku, stancji czy kawalerce? jak ja zostaje sam w domu to mam wrazenie ze zlodziej sie wlamuje albo ze cos innego zlego sie dzieje, boje sie ze to sie nasili jak bede caly czas w domu sam tzn nie caly czas w domu bo planuje byc na wykladach i zajeciach itp i moze nawet sie zaczne socjalizowac, moze strace prawictwo nawet. troche ekscytujace to jest ale tez sie obawiam tego. jak jestem sam w domu to generalnie dobrze sie czuje, lepiej niz jak jest rodzina. leki biore. jakie trudnosci moge miec jak bede sam mieszkal? gotowac bede probowal na podstawie przepisow z netu, pranie tez bede robic tak jak w necie pisza zeby robic, zmywanie to proscizna i nawet malpa to potrafi, ubran prasowac chyba nie trzeba (?)
napiszcie jak chcecie skad jestescie bo planuje studiowac w duzym miescie i moze bedziemy sie wspierac w realu, ja nigdy psychozy nie mialem wg mojej psychiatry, podczas studiow tez planuje na nfz psychiatre odwiedzac
Re: mieszkanie samemu w inny mieście niż rodzice i bliska rodzina
Warto zwrócić uwagę od razu na zabezpieczenie sobie środków finansowych. To ma być na pierwszym miejscu, przed studiowaniem, gotowaniem i dziewczynami. Przeprowadzenie się i samodzielne życie daleko od rodziny potrafi dać złudzenie zdobycia szczytu świata. Parę dni beztroskiego życia i student zdziwiony - pusto w portfelu 

@up moja mama jest dosc bogata, czesto podrozuje i duzo ciuchow kupuje i mnie kocha wiec pewnie zapewni mi pieniazki, warto dodac ze straszny ze mnie dusigrosz i nie wydaje chetnie kasy
A jak matka przeprowadzi biologiczną procedurę wypchnięcia dorosłego dziecka z gniazda? Odcięcie pępowiny i rób co chcesz. Żadne dziecko się nie spodziewa tego a to i tak kiedyś nastąpi. Nie znacie dnia ani godziny. 

@up matke mam nadopiekuncza i ona mnie zniecheca teraz jak sie dowiedziala ze chce daleko od domu studiowac, przez nia jestem pizdeczką prawiczkiem bojacym sie wlasnego cienia (serio, zdarzylo mi sie nieraz przestraczyc sie wlasnego cienia, nie zartuje)
To tym bardziej będziesz w szoku jak nadejdzie moment uruchomienia tej biologicznej procedury. I ona będzie w szoku. Różnie to u różnych matek przebiega. U jednych konsekwentnie, powoli i łagodnie z zapowiedzią od dawna, a u innych nagle, gwałtownie, niezrozumiale dla niej samej, sprzecznie z codziennym zachowaniem. Efekt ma być jednak ten sam. Przyroda jest nieubłagana.
Trzeba matce pomóc złagodzić ten dysonans i samemu się uniezależniać. Najlepiej zacząć od zarabiania pieniędzy.
Sądzę, że studiować możesz w swoim mieście, chyba, że masz już tam za dużo znajomych.
Zwróć uwagę, czy piękno dziewczyn z innych rejonów Polski nie będzie Cię raziło. Są drobne różnice w akcencie, rysach twarzy, zwyczajach, które powodują, że czasem w tłumie nie znajdziesz ani jednej piękności a wracając we swoje strony dopiero odetchniesz z ulgą. Są w nas od dziecka zakodowane pewne wzorce urody, które powodują, że tylko we własnych okolicach najmocniej działają na nas postacie płci przeciwnej.
Jeżeli chodzi o różnice w akcencie, to mogą wystąpić śmieszne nieporozumienia i sytuacje.
To samo zdanie wypowiedziane przez osobę z różnych rejonów Polski może zostać odebrane bardzo różnie. Zwykłe oznajmujące, ale z charakterystycznym, nieznanym wcześniej akcentem może zostać odebrane jako pytające i na odwrót, z odrobiną ironii, wesołe zamienione na smutne itd.
Tak samo z pięknem czy powabem erotycznym.
Trzeba matce pomóc złagodzić ten dysonans i samemu się uniezależniać. Najlepiej zacząć od zarabiania pieniędzy.
Sądzę, że studiować możesz w swoim mieście, chyba, że masz już tam za dużo znajomych.

Zwróć uwagę, czy piękno dziewczyn z innych rejonów Polski nie będzie Cię raziło. Są drobne różnice w akcencie, rysach twarzy, zwyczajach, które powodują, że czasem w tłumie nie znajdziesz ani jednej piękności a wracając we swoje strony dopiero odetchniesz z ulgą. Są w nas od dziecka zakodowane pewne wzorce urody, które powodują, że tylko we własnych okolicach najmocniej działają na nas postacie płci przeciwnej.
Jeżeli chodzi o różnice w akcencie, to mogą wystąpić śmieszne nieporozumienia i sytuacje.
To samo zdanie wypowiedziane przez osobę z różnych rejonów Polski może zostać odebrane bardzo różnie. Zwykłe oznajmujące, ale z charakterystycznym, nieznanym wcześniej akcentem może zostać odebrane jako pytające i na odwrót, z odrobiną ironii, wesołe zamienione na smutne itd.
Tak samo z pięknem czy powabem erotycznym.
Ostatnio zmieniony pt kwie 21, 2017 7:32 pm przez cezary123, łącznie zmieniany 1 raz.
@up pieniadze nie sa mi specjalnie potrzebne, predzej przeprowadze sie do innego kraju niz zaczne zarabiac pieniadze chyba. tu gdzie mieszkam nie ma dla mnie odpowiedniego kierunku do studiowania go
A co chcesz studiować?
@up czy to ważne? :/
Aha, chodzi Ci po prostu o usamodzielnienie się od matki?
@up tak, chodzi mi o samodzielne, od dawna planuje zeby pracowac poza polska, po to sie jezykow roznych uczylem, troche kicha bedzie jak sie okaze ze matki potrzebuje, jest chyba jedyna bliska mi osoba, boje sie samotnosci troszke
Zawsze możesz odwiedzać dom rodzinny co jakiś czas. Ja najdłużej nie widziałem rodziców przez dwa miesiące i wiadomo, że się tęskni.