Witam na forum :)
Moderator: moderatorzy
Witam na forum :)
Witam! Jestem matką 23 letniej dziewczyny chorej na schizofrenię.(wiem że jest zarejestrowana na tym forum) W tej chwili od roku jest w remisji. Czy możecie mi napisać coś więcej o tej chorobie? Córka zachwouje się normalnie, studiuje, pracuje, tylko konakty z ludźmi ogranicza do minimum. Czy to normalne? Martwie się, że nie chce się z nikim spotykać. W tym także z rodziną. Na studiach funkcjonuje normalnie,nie stoi z boku grupy. Leki bierze reguralnie ( a bierze serdolect). Po czym można poznać,że zaczyna się pscyhoza?
Kocham życie, ale dlaczego moja córka nie?
Re: Witam na forum :)
Witaj Dancia.
Wycofanie społeczne to raczej norma przy tej przypadłości. Niektórzy boją się kontaktów z innymi, są podejrzliwi, inni bardzo szybko męczą się w towarzystwie. Remedium na to raczej nie ma, niektóre leki trochę pomagają, ale jeśli osoba nie chce, raczej niewiele da się zrobić. Zawsze warto zachęcać do spotkań, tylko trzeba unikać nacisków.
Nawrót psychozy można rozpoznać przeważnie po nagłej zmianie zachowania. Ale trzeba uważać, bo taka zmiana może wynikać z innych powodów. Innymi wskazówkami są problemy ze snem, apetytem i zmiany codziennych nawyków. Jeśli Twoja córka jest pod stałą kontrolą lekarza i regularnie bierze leki wszystko powinno być ok. Ważny jest dobry kontakt najbliższych z chorą osobą.
Wycofanie społeczne to raczej norma przy tej przypadłości. Niektórzy boją się kontaktów z innymi, są podejrzliwi, inni bardzo szybko męczą się w towarzystwie. Remedium na to raczej nie ma, niektóre leki trochę pomagają, ale jeśli osoba nie chce, raczej niewiele da się zrobić. Zawsze warto zachęcać do spotkań, tylko trzeba unikać nacisków.
Nawrót psychozy można rozpoznać przeważnie po nagłej zmianie zachowania. Ale trzeba uważać, bo taka zmiana może wynikać z innych powodów. Innymi wskazówkami są problemy ze snem, apetytem i zmiany codziennych nawyków. Jeśli Twoja córka jest pod stałą kontrolą lekarza i regularnie bierze leki wszystko powinno być ok. Ważny jest dobry kontakt najbliższych z chorą osobą.
- zbyszek
- admin
- Status: webmaster
- Kontakt:
Witaj Dancia, tu : http://schizofrenia.evot.org/viewtopic.php?f=11&t=328 znajdziesz trochę dobrych lektur. Poczytaj także ogólnie to forum, wtedy zorientujesz się w problematyce. Pytaj - postaramy się odpowiedzieć.dancia pisze:... Czy możecie mi napisać coś więcej o tej chorobie? ...
Córka dała się namówić na rodzinną imprezę. idziemy dziś wieczorem. Ciekawi mnie jak to będzie. ALe poweidziała mi,że się boi iść na tą imprezę, i że robi to tylko dla mnie. Bardzo mi było miło z tego powodu, ale zarazem mnie to przeraziło...
WItam Moja córka mi dzisiaj powiedziała,że była ze mną na tej imprezie rodzinnej tylko dlatego, że miała wizje i dlatego poszła ze mną. A miala wizje że jak będę szla do rodziny (a szłyśmypieszo) to ktoś mnie zaatakuje nożem albo co kolwiek gorszego. Jestem tym załamana. A pozatym powiedziała mi że słyszy głosy i ma myśli samobójcze. Czyżby psychoza wracała?
- zbyszek
- admin
- Kontakt:
Raczej przypuściłbym, że ma ci coś za złe i tak wyraża swój żal do Ciebie, bo inne sposoby wyrazu okazały się niewystarczające.
Nie Zbyszku myślę że nie masz racji. Córka mówi mi o wszystkim, nawet gdy jest na mnie zła. PRzez jej chorobę przez ostatni rok, odkąd ostatni raz była w szpitalu, nasze stosunki poprawiły się diametralnie. Mówimy sobie o wszystkim. I nic przede mną nie ukrywa. Tak myślę.
- lea
- zaufany użytkownik
Witam,
pani córka ma prawdopodobnie nawrót choroby,ale należałoby o tym porozmawiać z lekarzem. Słyszenie głosów i posiadanie wizji wskazują na nawrót choroby. Dlatego dobrze by było porozmawiać o tym z lekarzem i zapewne lekarz zmieni dawkę leków lub zmieni leki na inne. No i niech pani obserwuję córke tzn. czy teraz mniej śpi lub zmieniła zachowanie.
Pozdrawiam
pani córka ma prawdopodobnie nawrót choroby,ale należałoby o tym porozmawiać z lekarzem. Słyszenie głosów i posiadanie wizji wskazują na nawrót choroby. Dlatego dobrze by było porozmawiać o tym z lekarzem i zapewne lekarz zmieni dawkę leków lub zmieni leki na inne. No i niech pani obserwuję córke tzn. czy teraz mniej śpi lub zmieniła zachowanie.
Pozdrawiam
- zbyszek
- admin
- Kontakt:
Poddaję się, myśli S i głosy to rzeczywiście nawrót choroby jak pisze asdf123.
Córka była u lekarza. ALe czy powiedziała mu wszystko, to co mi mówiła tego nie wiem. Lekarz nie zmienił jej dawek leków, tylko kazal przyjść na szysbszą wiztyę kontrolną. Córka powiedziała mi, że mówiła lekarzowi o myślach samobójczych, o tym, że nie ma kontaktow z ludźmi ze studiów, że czuje się obserwowana. O głosach mówiła, że zapomniała powiedzieć i o wizjach też, bo się zdenerwowala wizytą. Zawsze bardzo przezywa te wizyty.
- marcelinka
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Mamo nic mu ni epowiedzialam z tego co chciałam mupowiedzieć. Powiedziałąm tylko o myślach samobojczych, ktore napiętrzają sie u mnie z dnia na dzień. NIe wiem jak wytrzymam do następnej wizyty.. Powiemci tak niechce mi sie zyc, ale tylko ty powstrzymujesz mnie od śmierci. Jak ciebie zabraknie nie bedę się wachać ani chwili. Pamiętaj że nie możesz mi pomóc. Ja muszę sama się z tego wszystkiego pozbierać. A narazie się na to nie zanosi.
Każdy zachód jest zapowiedzią poranka, Uśmiechaj się codziennie bo warto, niezależnie od pory dnia
- zbyszek
- admin
- Kontakt:
Oczywiście, że mama mogłaby Ci pomóc. We dwójkę zawsze łatwiej nieść ten ciężar. Samemu wcale nie "musisz się pozbierać" - czasami samemu się nie da !
- moi
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
- Kontakt:
Ja też myślę Mandrynko, że Twoja Mama mogłaby być dla Ciebie wsparciem w wielu sytuacjach.
Niezwykłe jest też to, że Mama bardzo chce Cię zrozumieć i nie zakłamuje faktu choroby, jak niektórzy rodzice (np. moja Mama).
Pozdrawiam serdecznie i Mamę i Córkę
m.
Niezwykłe jest też to, że Mama bardzo chce Cię zrozumieć i nie zakłamuje faktu choroby, jak niektórzy rodzice (np. moja Mama).
Pozdrawiam serdecznie i Mamę i Córkę
m.
- marcelinka
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Mamo nie zrozumiesz mnie i nawet nie próbuj mnie zrozumieć. Najlepiej byłoby gdybyś zamknęła mnie w jakimś zakładzie i omnie zapomniala na zawsze....
Każdy zachód jest zapowiedzią poranka, Uśmiechaj się codziennie bo warto, niezależnie od pory dnia
Mandrynka co ty najlepszego mówisz? Jesteś dla mnie najpiękniejszym skarbem na ziemi, i to czy skończysz studia, czy nie, czy będziesz pracować czy nie to się nie liczy. Liczy się to,że jesteś. Nie poddawaj się bo nie warto.
Córka zastanawia się czy iść do szpitala... Ja sama nie wiem co jej doradzić. Szkoda jej studiów, a zdrugiej strony chce z nich zrezygnować. Jestem bezsilna bo nie wiem co jej doradzić...
- zbyszek
- admin
- Kontakt:
O szpitalu niech zadecyduje lekarz, a ze studiów nie warto rezygnować, lecz je odłożyć. Pomocna będzie rozmowa z dziekanem. On powinien mieć wyrozumiałość na szczególną sytuację i dopomóc tak ułożyć studia, żeby nie było stresujących terminów, żeby córka mogła studiować z przerwami koniecznymi ze względu na stan zdrowia. Nawet dla chorego studia powinny i mogą być przyjemnością.
Moja druga córka znalazła taki link:
http://www.tpn.org.pl/index.php?option= ... d=37&lang=
i sie zastanawiamy czy wysłać tam mandrynkę. Co o tym myślicie?
- moi
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
- Kontakt:
Wyczytałam na stronie, że oferują "pobyt w pokojach 3, 4 i 5 osobowych". Jak dla mnie, to żaden komfort, a wręcz nieustanny stres, związany z funkcjonowaniem w jakiejś małej komunie, w której nikogo się nie zna. Jeśli znajdzie się od razu kogoś miłego - to super, pobyt można zaliczyć do udanych. A jeśli nie, to pobyt będzie raczej niemiłym wspomnieniem.dancia pisze:Moja druga córka znalazła taki link:
Aczkolwiek jest to moja subiektywna opinia. Najlepiej zresztą zapytać Mandrynki. Dlaczego, Mamo Mandrynki, konsultujesz to z nami, a nie z własną córką, tkóra jest tu najbardziej właściwą osobą do takich ustaleń?
- marcelinka
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Może i pomysł nie jest zły ale ja nie mam na to czasu. po pierwsze do konca czerwca studiuje, a pozniej planuje wyjazd za granice. WIec nie mam tego w planach. Juz o tym rozmawialismy i nie ma sensu tej sprawy poruszac na forum Pozdrawiam