Leki jak pridinol

Moderator: moderatorzy

bbbkkk
zarejestrowany użytkownik

Leki jak pridinol

Post autor: bbbkkk »

Witam . To mój drugi wątek w tym dziale . Nie wiem czy dobrze robię umieszczając dwa wątki na temat leków , ale chciałbym
się czegoś dowiedzieć .

1. Od około roku biorę Pridinol .Pomaga on na skutki uboczne leków , ktore biorę - olzapin ( 15 mg ) , o których pisałem w wątku innym .
Pomaga , ale nie tak jak bym chciał . Czy ktoś z was zna jeszcze inne leki na skutki uboczne leków psychotropowych oprócz
Akinetonu ?

2. http://www.przychodnia.pl/el/leki.php3?lek=1669 Tutaj jest napisane , że Parkopan można brać na skutki uboczne leków psychotropowych . Podobno to jest lek taki jak
Pridonol i Akineton , ale znacznie silniejszy . Czy ktoś z Was brał ten lek . Czy coś o nim wiecie . Skutki uboczne
lekó psychotropowych , które biorę są okropne . Chciałbym brać Parkopan może by mi pomógł bardziej niż Pridinol , ale
mój lekarz twierdzi , że to się daje na schorzenia neurologiczne i nie chce mi go przypisać.

Proszę o odpowiedź . Pozdrawiam .
Newt
zaufany użytkownik

Re: Leki jak pridinol

Post autor: Newt »

A co to znaczy, że pomaga nie tak jak byś chciał? Ja przy Olzapinie brałam Akineton od 2 do 6 mg dziennie i pomagał, ale trzeba się uzbroić w cierpliwość, zaczyna działać około pół godziny od połknięcia.
"My mommy always said there were no monsters. No real ones. But there are."
bbbkkk

Jak mam się uzbroić w cierpliwość skoro biorę go już od roku ? Biorę 15 mg na dobę i pomaga tylko trochę - to znaczy nie tak jak bym chciał .
bbbkkk

Witam . Szkoda , że prawie nikt nie odpowiedział .

Mam silną akatyzję od Olzapinu . Nie wiem co mam robić . Lekarz twierdzi , że to nie od Olzapinu . Czytałem o takim leku jak
Parkopan . Podobno to lek podobny do Pridinolu i Akinetonu tylko , że silniejszy . Słyszał ktoś z Was o Parkopanie .

Proszę o odpowiedź .
Awatar użytkownika
coty
zaufany użytkownik

Post autor: coty »

Parkopan rzeczywiscie ma podobne działanie do pridinolu i akinetonu tylko jest silniejszy ale ma zasadnicza wade bardzo uzaleznia i moze dlatego lekarz niechce ci go przepisać.Wszystkie leki antycholinergiczne jako efekt uboczny moga powodowac lekka euforie a parkopan szczegolnie dlatego tez dawniej byl naduzywany przez wiele ćpajacych osób.Pozatym nawet niewiem czy jest on dalej w sprzedazy bo to bardzo stary lek.A jezeli rzeczywiście masz akatyzje polekową to na to sie stosuje beta -blokery takie jak proplanolol w małych dawkach ,pridinol i podobne mu leki sa na zaburzenia pozapiramidowe a akatyzja to co innego.Polecam propranolol-sprawdziłam -działa.Pozdrawiam.
bbbkkk

coty dzięki za odpowiedź . Czy ten propranolol uzależnia ? Bierze się go doraźnie czy można brać go na przykład 2 razy dziennie .
Czy z czasem zmniejsza swoją efektywność . Jestem prawie pewien , że to akatyzja .

Jeszcze takie pytanie : Wiesz coś może jakie są podobne leki jak pridinol i akineton ?

Dziękuję .
Awatar użytkownika
coty
zaufany użytkownik

Propranolol nie uzaleznia.Jest to lek stosowany głownie w kardiologii na obnizenie ,wyrownanie pulsu i nadcisnienie.Sa rozne dawki i roznie stosowane.Ja kiedys na akatyzje brałam trzy razy dziennie po 10mg.Ale to wszystko zalezy od lekarza on o tym decyduje.A jeszcze jest taka sprawa ze slyszłam ze za pare lat propranolol ma wyjsc z obiegu bo to staroc juz nie stosowana w UE.Zreszta jest cała masa nowoczesnych beta blokerów.Tylko porozmawiaj z lekarzem czy rzeczywiscie masz akatyzje bo to tylko on moze stwierdzic.A co do lekow antycholinergicznych jest ich cała grupa ale akineton i pridinol sa najczesciej stosowane,nie widze sensu wymieniac ich wszystkich jak najlepiej dostepne i sprawdzone to wlasnie akineton i pridinol.Niewiem tez po co ci taka informacja jest poczebna? Pozdrawiam.
bbbkkk

coty dziękuję bardzo za odpowiedź - te informacje bardzo mi pomogą .

Sprawa wygląda tak . Sztywnieje mi cały kręgosłup , oczy albo mi latają we wszystkie strony albo uciekają do góry . Do tego dochodzi
mi przymus bardzo szybkiego poruszania rękoma , głową . Pridinol i diazepam na to pomagają ale tylko trochę . Dlatego chciałem
zasięgnąć informacji na temat tych leków . W sumie to sam już nie wiem czy to Akatyzja czy Zaburzenie pozapiramidowe . Napisz proszę
jeszcze coś na temat tej grupy leków antycholinergicznych . Bo lekarz mi powiedział , że w takich przypadkach stosuje się tylko
Pridinol i Akineton . Bardzo chciałbym pracować i być nie zależnym , ale w tej chwili nie mogę . Czy oprócz Akinetonu i Pridinolu
można stosować inne leki Antycholinergiczne na te zaburznie pozapiramidowe ?

Dziękuję .
Bardo
moderator
moderator

Post autor: Bardo »

Też używam propranololu do olanzapiny i muszę powiedzieć, że działa bardzo dobrze. Ale biorę go tylko przed stresującymi sytuacjami typu wystąpienia publiczne.
Jak napisano wyżej, propranolol jest lekiem na nadciśnienie, więc jego używanie niesie ze sobą pewne ryzyko.
Awatar użytkownika
misiek25
zaufany użytkownik

Post autor: misiek25 »

bbbkkk pisze:Witam . Szkoda , że prawie nikt nie odpowiedział .

Mam silną akatyzję od Olzapinu . Nie wiem co mam robić . Lekarz twierdzi , że to nie od Olzapinu . Czytałem o takim leku jak
Parkopan . Podobno to lek podobny do Pridinolu i Akinetonu tylko , że silniejszy . Słyszał ktoś z Was o Parkopanie .

Proszę o odpowiedź .
Ja piernicze myślałem ze tylko ja mam silna Akatyzje bądz dyskineze ,nie potrafię tego stanu nazwać .
U mnie to się tym obiawia że mnie wygina do Tyłu badz napęza albo inaczej odchyla do tyłu ale jak czasmi mało mi kęgosłupa nie złamie
Na studiach pewnie wszyscy uwążją mnei za dziwaka skończonego świra ale z tym sie pogodziłem
Nie potrafię siedzieć normalnie na zajeciach czy lezeć i np sie relaksować otwieram oczy i sie juz to zaczyna od nowa
Brałem Pridinol 2 tab dzienie ,akineton 2 tab dzinie propranolol 2 tab dzinnie i nic kurde nie drgnęło.
Łekarz gada ze to nie od leków mówi ze to mam z emocjii ,a ja to juz mam z rok badz wiecej czasu i całkowicie nie potrafie sobei pomóc.
Byłem z tym u neurologa ,Lerzałem w Warszawie w najleprzym szpitalu w Polsce i też cały "......"
Nikt nie potrafi mi pomóc nawet psychoterapia indywidualna jednym słowem przerąbane ,a ja marzę sobie o dawnych czasch kiedy było tak fajnie .
Chodzę tez jak nakręcony to lekarz doj..... mi zalaste mówiąc ze to taki fajoski lek.Jak dla kogo bo dla mnei nie bardzo
Brałem Taki starszej generacji lek Clopixol ,i przez pewien czas mysłąłęm ze to od tego ,Łekarz w Warszawie mi go odstawił ale to nic nie pomogło.
Kurcze co ja mam zrobić??
Czy jest n ato lekarstwo??
Gdzie ja mam sie udać??
Ile zapąłcić??
? dzieki Pozdro
skorpion :0)
bbbkkk

Ja kieruję jednak prośbę do coty aby odpowiedziała mi na mój poprzedni post .

Dziękuję .
Awatar użytkownika
coty
zaufany użytkownik

bbbkkk jest mi trudno udzielic ci odpowiedzi poniewaz nie jestem lekarzem a twoje objawy sa zroznicowane-przymus patrzenia w gore napewno jest objawem pozapiramidowym i na to stosuje sie akineton lub pridinol co do reszty objawow nie jestem pewna -tutaj trzeba lekarza zeby to ocenił.Wogole troche jestem zdziwiona intesywnoscia tych objawow przy olanzapinie ona znowu nie ma takiego potencjału wywoływania takich efektów ubocznych tylko raczej klasyczne leki takie jak np.clopixol czy haloperidol ale wiesz kazdy reaguje indywidualnie.Pozatym chyba twoj lekarz ma racje ze najlepiej z lekow antycholinergicznych jest stosowac pridinol lub akineton.Moze masz zamała dawke?Pozatym z tego co wiem nie mozna lączyc leków antycholinergicznych bo to jest niebezpieczne moze powodowac osrodkowy zespol cholinolityczny.Wez pogadaj z lekarzem powaznie,moze ten neuroleptyk ci nie sluzy i trzeba go zmienic ale to jest juz kwestia rozmowy z nim. A moze wogole jestes bardziej wrazliwy na działania pozpiramidowe leków,tak tez moze byc.Pozatym podobno młodzi mezczyzni sa bardziej narazeni na takie działania uboczne tych lekow niz kobiety .Pozdrawiam i zycze zebys sie z tym uporał przy pomocy lekarza.
Newt
zaufany użytkownik

Post autor: Newt »

Hej to znowu ja, wiem, że może to głupio zabrzmiało z tą cierpliwością, ale wiesz ja brałam Akineton codziennie przez 2 lata, gdyż codziennie miałam takie objawy jak Ty - uciekanie oczu, odginanie głowy do tyłu, sztywnienie kręgosłupa i kończyn. Akatyzja to przymus chodzenia, że nie mozna usiedzieć na miejscu, na to brałam propranolol 3 x 10 mg dziennie, co niestety nie pomagało. Ten lek obniża ciśnienie i tętno. Akineton zresztą też. Nikt chyba o tym nie napisał, ale rozluźniająco działa także Relanium, to mi podawali ostatnio w szpitalu przy sztywnieniu mięśni i pomagało.
"My mommy always said there were no monsters. No real ones. But there are."
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Post autor: zbyszek »

Relanium uzależnia. To silny lek doraźny. Na dłuższą metę się raczej nie nadaje.
ODPOWIEDZ

Wróć do „leki, terapie”